Zvezda u Evroligi

Anđelka Nikolić

(utorak 23. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 22.04.2019 - peta utakmica plej-ofa ABA lige Crvena zvezda - Budućnost: trener KK Crvena zvezda Milan Tomić

Navršava se 20 godina od NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije, kada je poginulo 16 zaposlenih u toj medijskoj kući. Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je bombardovanje zgrade RTS, varvarsko delo i brutalno, ubistvo koga treba da se stidi većina onih zemalja koje danas pričaju o slobodi medija. U Berlinu 29.aprila izvršiće se pritisak na obe strane – Beograd i Prištinu -  da se dogovore. Angela Merkel je navodno za korekciju granica ali u nenaseljenim područjima. Posle pobede Vladimira Zelenskog na predsedničkim izborima u Ukrajini, na Fejsbuku ruski premijer Dmitrij Medvedev napisao je da „postoji šansa da konačno poboljšamo odnose između naših zemalja“. Lokalna ekstremistička grupa po imenu Nešenel tovit Džamat označena je kao krivac za napade na crkve i luksuzne hotele u Šri Lanki, u kojima je ubijeno skoro 300 ljudi. Košarkaši Crvene zvezde osvojili su šampionsku titulu u ABA ligi,  pobedivši Budućnost. Incidenti na utakmici bacili su senku na pobedu.

vojska-dan-paljba

Beograd, 22.04.2019 - počasna artiljerijska paljba na Kalemegdanu povodom Dana vojske

Dvadeset godina od bombardovanja RTS-a

Noćas u 2.06 se navršava 20 godina od NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije, kada je poginulo 16 zaposlenih u toj medijskoj kući, objavljuje Politika. To je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena legitimnim vojnim ciljem.

Međunarodna organizacija za ljudska prava „ Hjuman rajts voč” 2000. godine je saopštila da nije bilo opravdanja za bombardovanje televizije.

Bivši direktor RTS Dragoljub Milanović je 2002. osuđen na 10 godina zatvora, jer nije poštovao naređenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici.

Čelnici NATO tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Bombardovanje RTS-a varvarsko delo bez opravdanja

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je na međunarodnoj konferenciji „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima” da je bombardovanje zgrade RTS, varvarsko delo, za koje ne postoji nijedno opravdanje i brutalno, necivilizovano ubistvo koga treba jasno i glasno da se stidi većina onih zemalja koje danas pričaju o slobodi medija, prenosi Politika.

Brnabić je kazala da nažalost nikada neće biti održano suđenje onima koji su naredili, kao ni i onima koji su bombardovali zgradu RTS –i pobili nedužne ljude. „Neće, zato što je jedna propaganda, koja je bila, a i danas jeste, jača, tu zgradu, te ljude, taj medij, proglasila za propagandu i, samim tim, legitimnu metu. I neće, zato što mi jesmo mali i nemoćni da sudimo velikima i mnogo moćnijima”.

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević rekao je da su radnici te kuće ubijeni zbog bahatosti i bezosećajnosti šefa NATO agresije Veslija Klarka i tadašnjeg generalnog direktora RTS Dragoljuba Milanovića.

Miroslav Medić, brat Siniše Medića, poginulog radnika RTS, nazvao je bombardovanje RTS-a prvim terorističkim napadom u istoriji na jednu medijsku kuću i nezapamćenim zločinom za koji niko nije odgovarao.

Džeremi Dir iz Međunarodne federacije novinara osudio je bombardovanje RTS ocenivši to kao nelegalni čin i istakao da sa 600.000 članova tog udruženja saoseća sa porodicama stradalih koji su žrtve pokušaja da se ućutkaju mediji.

Informer citira Miroslava Medića: „Mog brata Sinišu NATO bombe su pretvorile u prah“.

brnab-mediji-konf

Beograd,22.04.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na otvaranju međunarodne konferencije "Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima" u organizaciji Udruženja novinara Srbije i RTS

Diplomatska ofanziva za Kosovo

U Berlinu 29.aprila izvršiće se pritisak na obe strane da se dogovore, objavljuju Novosti pod naslovom: „Plan EU za Kosovo: Potpišite sporazum do oktobra“.

Angela Merkel je, prema navodima lista, za korekciju granica ali u nenaseljenim područjima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće do kraja meseca sa Sijem, Putinom, Merkelovom i Makronom, piše u Blicu koji to najavljuje kao  diplomatsku ofanzivu za Kosovo.

Plan Šiptara

Pakleni plan Šiptara: Upašće na sever Kosova do 5. juna. Haradinaj, Tači i Veselji spremaju okupaciju četiri srpske opštine. Hoće da zauzmu sever pre posete Hilari Klinton koja dolazi 12. juna, piše u Informeru.

Putinovi obaveštajci tvrde da su za ovu akciju angažovani Šiptari iz ISIS.

„Folksvagenu“ nude lokaciju u Inđiji

 Novosti saznaju da Srbija  „Folksvagenu“ nudi lokaciju u Inđiji i da je država poslala dokumentaciju Nemcima.

Olja Bećković: „Rešili da se dodvore predsedniku“

Zašto je u Nišu zakazana pa otkazana tribina Instituta za evropske poslove, pita Danas i u naslovu daje odgovor Olje Bećković: „Rešili da se dodvore predsedniku“.

Niški hotel „New City“ otkazao je gostoprimstvo Institutu za evropske poslove na dan održavanja debate o slobodi izražavanja uz obrazloženje da je cela sala poplavljena zbog havarije. U Institutu sumnjaju u to budući da hotel ne dozvoljava njihovom timu da pristupi sali i uveri se u havariju.

Na debati su najavljeni Olja Bećković, profesor Čedomir Čupić, Ivan Ivanović, Milojko Pantić i Vesna Mališić.

„Otkazivanje gostoprimstva hotela, u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a Novice Tončeva, Institut vidi kao sabotažu i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za sve građane. O problemu zatvaranja javnih prostora za kritičku misao u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, Institut je već obavestio Evropsku komisiju i Delegaciju EU u Srbiji“, naveli su u Institutu.

Država je legalizovala korupciju u zdravstvu

Stučnjaci oštro o odredbama novog Zakonu o zdravstvenoj zaštiti: Država je legalizovala korupciju u zdravstvu, piše u Danasu.

Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen 3. aprila, lekari sada smeju da prime nenovčane poklone u vrednosti do 462 evra.

Ukrajini se smeši geostrateško „mešanje karata“

Ukrajini se dogodio „izborni Majdan“. Reči kojima je jedan ukrajinski analitičar opisao neverovatnu pobedu mladog, politički neiskusnog komičara Vladimira Zelenskog na predsedničkim izborima samo govore o tome koliko je ukrajinskom narodu bilo dosta stanja u kome se nalazi njihova država. Ukrajincima je očigledno dosta rata, piše u Politici.

To što je Zelenski „pregazio“ Porošenka na predsedničkim izborima ne znači automatski da će politička orijentacija Kijeva biti promenjena piše u listu pod naslovom: Ukrajini se smeši geostrateško „mešanje karata“.

Rusija je oprezno optimistična. Kako je na Fejsbuku napisao ruski premijer Dmitrij Medvedev, „postoji šansa da konačno poboljšamo odnose između naših zemalja“, piše u Danasu.

Prema analizi svetskih medija, „kada su se Ukrajinci juče ujutru probudili shvatili su da poslednjih nekoliko meseci nije bio san“. Da su, zaista izabrali čoveka, koji glumi predsednika u TV seriji, za stvarnog predsednika države.

U tvitu, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant napisao je: „Vi ste sada istinski sluga naroda“, aludirajući na seriju u kojoj je Zelenski glumio.

Hrišćani na meti u južnoj Aziji

Lokalna ekstremistička grupa po imenu Nešenel tovit Džamat označena je kao krivac za koordinisane terorističke uskršnje napade na crkve i luksuzne hotele u Šri Lanki, u kojima je ubijeno skoro 300 ljudi a više od 500 povređeno, piše u Politici.

Loše po hrišćane, ali i poklonike drugih vera u Šri Lanci i, uopše, u južnoj i jugoistočnoj Aziji, jeste to što se podjednako lako moglo ispostaviti da je za ovaj masakr odgovorna i grupa sa sasvim drugačijom ideologijom, Idući put moćda će i biti. U ovom delu sveta, hrišćani jesu sve češće na udaru radikalnih islamista, piše u listu.

Doživotni zatvor za ubice dece, trudnica, za terorizam i genocid

Ministarstvo pravde objavilo je juče Nacrt izmena i dopuna Krivičnog zakonika, koje predviđaju pored ostalog, uvođenje doživotnog zatvora u kazneni sistem Srbije, objavljuje Politika.

Doživotni zatvor treba u potpunosti da zameni postojeću najtežu kaznu zatvora u trajanju od 30 do 40 godina.

To znači da će, ukoliko ova rešenja budu usvojena u skupštini, pored predloga Fondacije „Tijana Jurić” da se kazna doživotnog zatvora izriče za najteže oblike krivičnih dela teško ubistvo i silovanje, dece, maloletnih i nemoćnih lica, trudnica, doživotni zatvor moći da se izrekne i za sva druga krivična dela za koje je prema važećem zakonskom rešenju propisan zatvor od 30 do 40 godina.

Dodik kod pape

„Dodik za Kurir pred susret s papom Franjom u Vatikanu“, objavljuje ovaj tabloid pod naslovom „S papom ću pričati o ubijanju srba u Jasenovcu“. Ovaj list citira „Milorad Dodik za Kurir: Razgovaraćemo o Stepincu koji je blagoslovio stradanje našeg naroda!“

Boru zbog nastupa stavili na - umrlicu

Posle nastupa na mitingu "Budućnost Srbije", u Beogradu, ne prestaju napadi na grupu "Riblja čorba" i njihovog frontmena Boru Đorđevića. Osim uvredljivih poruka, na društvenim mrežama su se pojavile objave pojedinih radio-stanica da više neće emitovati muziku ove grupe, a pojedini pevači "pohvalili" su se da iz repertora brišu hitove "Čorbe", piše u Novostima.

Proširila se i jedna morbidna slika - umrlica s likom Bore Đorđevića, uz tekst da je "preminuo 19. 4. 2019. u 67. godini usped pada pod noge najvećem izdajniku Srbije". U potpisu ovog pamfleta su navodni nekadašnji ljubitelji Čorbe.

O brojnim reagovanjima na nastup Riblje čorbe na mitingu SNS, Danas piše pod naslovom: Sendvič za „Lutku sa naslovne strane“.

„Boru Čorbu živog sahranili“, objavljuje Alo.

Marko Milošević

Crvena poternica iz 2007.godine protiv sina Slobodana Miloševića, Marka postala je nevidljiva na sajtu Interpola, piše u Blicu.

Marka traže zbog sudskog postupka koji se protiv njega poveo zbog umešanosti u šverc duvana od 1996.do 2001.godine.

List pita: Zašto je nevidljiva poternica za Markom Miloševićem?

Pod naslovom: „Zavet Arkanovih tigroiva“, Srpski telegraf otkriva zbog čega Marko Milošević nije smeo da dođe na majčinu sahranu, ali i zašto je iz Srbije pobegao glavom bez obzira sa 1,2 miliona maraka.

Kovačević: Nacionalni stadion je populizam

Izgradnja takozvanog „nacionalnog stadiona“ u Surčinu koštaće izmedju 50 i 70 miliona evra, piše u Danasu koji u naslovu citira Kovačevića: „Nacionalni stadion je populizam

kao i fontana i jarbol“.

Šef odborničke grupe Savez za Srbiju u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je da će izgradnja „nacionalnog stadiona“ predstavljati novi razvojni promašaj ove vlasti i preskup fijasko, koji će građani Beograda i Srbije plaćati u decenijama koje dolaze, oobjavljujen Danas.

koss-zvezda-b-prekid

Beograd, 22.04.2019 - peta utakmica plej-ofa ABA lige Crvena zvezda - Budućnost prekinuta je zbog nereda koje su izazvali navijači 

Košarkaši Zvezde novi šampioni ABA lige-incidenti na utakmici

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su šampionsku titulu u ABA ligi, pošto su u odlučujućoj petoj utakmici finala plej-ofa u Beogradu pobedili Budućnost sa 97:54 , piše u Politici koja nabraja i incidente na utkamici.

Utakmica je počela sa zakašnjenjem od skoro sat vremena, pošto su navijači Zvezde ušli u teren doksu se igrači zagrevali, pa su košarkaši Budućnosti otišli u svlačionicu. Iz Budućnosti je zatim saopšteno da su fizički napadnuta trojica košarkaša i zahtevali su da se isprazni deo tribina iza i pored klupe.

U uzavreloj atmosferi pre početka utakmice, navijači Zvezde su dočekali igrače Budućnosti uvredama, bacali su na teren petarde i dimne bombe i uzvikivali „šiptari, šiptari”. Posle poziva sportskog direktora Nebojše Ilića da navijaju sportski i apela kapitena Branka Lazića da ne ubacuju nikakve predmete na teren, situacija se malo smirila.

„Finale u senci incidenta. Zveza u Evroligi“, piše u Blicu.

Informer citira Nebojšu Čovića: Mogli bismo da istupimo iz ABA lige.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...