Naprednjaci brane skupštinu zbog protesta

Danijela Ćirović

(subota 13. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Grdelica, 12.04.2019 - komemoracija u Grdelici povodom 20 godina od raketiranja putničkog voza tokom NATO agresije

Dok opozicija poziva građane na miran skup na kome će izneti zahteve vlastima, poslanici i odbronici SNS-a zatvaraju se u institucije jer se ne slažu „sa onim što radi opozicija“. Vulin je, posle razgovora sa Vučićem, odložio štrajk glađu. Rusija šalje novog ambasadora u Srbiju. Na probi male mature osmacima matematika nije bila teška. Posledice niskog vodostaja više su nego evidentne na obalama Zaovinskog jezera.

„Svi kao jedan“ u Beogradu

„Svi kao jedan u Beogradu“, moto je pod kojim će građani i opozicija danas izraziti nezadovoljstvo sadašnjim režimom, piše Danas. Okupljanje „Svi kao jedan“ će se razlikovati od dosadašnjih i po vremenu i po mestu održavanja, i po tome što protestna šetnja nije planirana. Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije, i jedan od osnivača SZS, upitan da li će izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina, da će „vojska sprečiti svaki pokušaj državnog udara“, uticati na brojnost na današnjem protestu, rekao je da ne veruje da će se to dogoditi.

Zoran Lutovac, predsednik DS-a i funkcioner SZS-a, pozvao je građane na miran skup na kome će opozicija izneti zahteve vlastima.

„Udar na državu“

„Siledžije hoće haos“, objavljuje Informer uz naslov „Spremaju zlo“. „Đilasovi organizuju batinaše koji će napasti narod. A onda će optužiti Vučića. Đilasov novinar Rade Radovanović na skupu u Topoli najavio je nasilje: ’U Beogradu 13. aprila moramo biti spremni na svašta’“, stoji u tekstu.

Kurir piše o „udaru na državu“, navodeći da „nasilnici hoće da izazovu sukobe, pa lažno optuže vojsku i policiju“. Njihovi sindikati su, naime, najavili učešće u protestu. Aleksandar Martinović kaže da će dan i noć braniti Skupštinu: „Štrajkovaćemo glađu ako opozicija prva počne.“ Cilj protesta je, kako navodi list, „destabilizacija zemlje i uvođenje vanrednog stanja“.

Odložen štrajk glađu

Predstavnici vlasti neće stupiti u štrajk glađu, već će ostati u institucijama i braniti ih od eventualnog upada pristalica dela opozicije. Ipak, ukoliko se neko iz fronta oko Saveza za Srbiju odluči za nasilje, njihovi rivali iz vladajućeg bloka izraziće protest tako što neće uzimati hranu, pišu Novosti. Ovo je, ukratko, sažetak dogovora predsednika Aleksandra Vučića sa funkcionerima. Iako je prvobitna odluka ministra odbrane Aleksandra Vulina, i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića bila da se gladujući "bore protiv nasilja fašista", od ideje su odustali posle konsultacija sa šefom države.

Naprednjaci brane skupštine

Odbornici Srpske napredne stranke širom Srbije tokom popodneva skoro sinhronizovano ušli su u prostorije nekoliko lokalnih skupština kako bi iskazali „protest i neslaganje sa onim što radi opozicija“, a u pojedinim mestima i sa protestom koji je najavljen za danas u Beogradu. Naprednjaci „brane“ Skupštinu Beograda, zatim skupštine u opštini Stari Grad u Beogradu, kao i u Nišu, Kraljevu, Užicu, Kladovu, Loznici, Zrenjaninu, Čačku i Leskovcu. U pojedinim mestima to čine uz pomoć svojih koalicionih partnera sa kojima čine skupštinske većine, piše Danas. U gradovima kao što su Šabac i Paraćin aktivisti SNS-a su nenajavljeno posetili tamošnje opštine u toku radnog vremena, noseći transparente i ispisane parole.

I Politika objavljuje da „poslanici i odbornici SNS-a brane institucije“.

Novi ambasador Rusije

Blic objavljuje da Rusija šalje novog ambasadora u Srbiju Bocana Harčenka, da pojačava pritisak. Naslov teksta je „Putinov specijalac u Beogradu zbog Kosova“.

Osmacima laka matematika

Testom iz matematike juče je počeo probni završni ispit. Osmaci će polagati test iz srpskog jezika i kombinovani test, koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju. Đaci kažu da zadaci iz matematike nisu bili teški. I direktorka Osnovne škole "Olga Petrov" Merica Buj Bjelogrlić ističe da deca nisu imala problema sa zadacima. „Maturanti iz naše škole kažu da su samo dva zadatka bila malo teža, i to iz naprednog nivoa testa. Zadaci sa osnovnog nivoa bili su baš lagani. Deca se nisu žalila, bili su ozbiljni i sve je prošlo bez ikakavih problema“, kaže ona.

Blic piše da je na probi male mature „geometrija bila najteža“.

Vrtić u bivšem logoru

Da li je obdaništu mesto u bivšem logoru smrti, pita Politika. Pre dve decenije Miodrag Krsmanović je kupio Spasićev paviljon na Starom sajmištu za dva miliona maraka, sud je potvrdio da je ugovor ništavan. Plan da u nekadašnjem Spasićevom paviljonu u Novom Beogradu, gde su bile logorska bolnica i apoteka, otvori vrtić mogao bi da se izjalovi vlasniku objekta, koji je izgubio spor sa državom oko vlasništva.

Ispucala zemlja u Zaovinama

Poslednjih dana Zaovinsko jezero je punije za oko 15 metara u odnosu na nedavni period, kada su zbog naglog ispuštanja vode i niskog vodostaja pokrenuta klizišta i popucale kuće na njegovoj obali. Sada se svode posledice nesvakidašnjeg korišćenja te vodoakumulacije na Tari od strane EPS-a, nepovoljnog po objekte i prirodu na prostoru koji pripada području Nacionalnog parka „Tara“, piše Politika. Upečatljivi su prizori popucalih i nakrivljenih kuća, vikendica i pomoćnih objekata u zaseoku Donji Mandići, najugroženijem od klizišta. Reč je o priobalnom delu od 30 do 50 hektara, gde se nalazi dvadesetak objekata. Tu se pokrenulo postojeće klizište koje je mirovalo četvrt veka.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...