IZBORI NAŠI NASUŠNI

Milan Djukić

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Neizvesnost oko datuma održavanja predsedničkih i lokalnih izbora i dalje traje. DS i DSS, dve najveće stranke u vladajućoj koaliciji, i dalje čvrsto zastupaju i iznose svoje stavove o tome kada i kako treba raspisati izbore i - čini se - ne želi da popuste ni za jotu.

 

"Tadić zahteva da se poštuje Ustav" piše "Danas" o nastavku konsultacija vladajućih stranaka. Razgovori su trebali da budu nastavljeni u sredu pošto preksinoć nisu uspeli da postignu konačan odgovor. DS traži da se predsednički izbori održe u decembru, dok je DSS čvrsto ostao pri stavu da do 10. decembra, dana kada posrednička trojka treba da podnese izveštaj o rešenju statusa Kosova, ne treba ni raspisivati ni održati izbore. Ipak, predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić je koalicionim partnerima preneo da izbori moraju da budu održani u skladu sa Ustavom i zakonom i da će on štititi Ustav "svim političkim sredstvima i svojim političkim autoritetom".

 

"Press" pod naslovom "Nastavlja se kriza u vrhu srpske vlasti" piše o izjavama iz predsedništva DS. Ono je zauzelo čvrst stav da izbori moraju da se održe u decembru (9. ili 16.). S druge strane, DSS je odlučno protiv, pa ove novine "najavljuju" da je na pomolu raspad vladajuće koalicije, što je predočila i Nada Kolundžija, šef poslaničke kluba DS u Skupštini Srbije.

 

"Frka - Koštunica za odlaganje izbora, Tadić ne popušta" naslov je u "Kuriru". Prema pisanju ovog lista, premijer Koštunica "udara kontru Borisu i Mlađi" porukom da će na predsedničke izbore morati da sačeka do 2009. godine. "Voja je zaoštrio svoj stav i iznervirao sagovornike. Odustao je od prvobitnog stava da izbori treba da budu u novembru 2008. i pomerio rok na 2009. godinu", prenosi izvor blizak (domaćoj) pregovaračkoj, trojci iz vladajuće koalicije (Tadić, Koštunica, Dinkić). Trojka se posle poslednjeg sastanka, u utorak uveče, razišla još razjedinjenija ali nade ima jer je odlučeno da se pregovori nastave pre kraja ove nedelje.

 

Da je pitanje izbora izuzetno važno ističe i list "Biznis" koji donosi tekst pod naslovom "Berzu ruše Kosovo i svađe oko izbora". Na Beogradskoj berzi više od dve nedelje kontinuirano pada vrednost akcija. Berzanski stručnjaci tvrde da je to zbog nerešenog pitanja statusa KiM ali i aktuelnog političkog prepucavanja vladajuće koalicije u Srbiji.

 

Ima, naravno, i onih koji se izvan vladajuće koalicije spremaju za sledeće predsedničke izbore. Tomislav Nikolić u "Pravdi" poručuje "Siguran sam, pobediću Tadića". Nikolić ističe da bi prihvatio promenu ustavnog zakona koju bi eventualno predložio DSS, ali da te ponude neće biti. Tada bi došlo do pada Vlade, a po Nikoliću DSS ni po koju cenu ne želi da je napusti. "Spreman sam da Srbiju povedem u neku lepšu i bolju budućnost", kaže Nikolić.

 

List "Alo! se takođe bavi pitanjem izbora ali lokalnih. "Ministar otcepio gradske opštine" naslov je teksta o "skandaloznom predlogu" Milana Markovića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za izbor gradonačelnika. Prema predlogu Zakona o glavnom gradu, gradonačelnika Beograda bi trebalo da biraju samo odbornici iz gradskih opština, a ne i prigradskih. Prema listu "Alo!" vladajuća koalicija se plaši da bi na taj način možda mogao da pobedi kandidat opozicije. Beograd ima 17 opština, od kojih su sedam prigradske. U njima živi ukupno 355.000 građana, a za takozvani širi saziv gradske skupštine daju 29 od ukupno 90 odbornika.

 

Dvostruki aršini

"Demarš na Drinu" piše "Politika" o demaršu koji su u utorak po podne Vuku Jeremiću, ministru spoljnih poslova uručili diplomatski predstavnici pet zemalja (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Francuska). Demarš za osnovu ima nedavne izjave srpskog rukovodstva povodom odluka visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka, koje imaju za cilj rušenje Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Naime, dok u slučaju BiH Zapad insistira na tome da država mora da se "lepi", dotle na Kosovu traži da se ona "reže". "Dok su u BiH granice svete, dotle su u Srbiji promenljive", piše "Politika".

 

Jeremic Popovic Samardzic

Vuk Jeremić, Aleksandar Popović i Slobodan Samardžić (foto: Politika)

 

"Večernje novosti" izveštavaju da je Miroslav Lajčak dobio podršku od Saveta bezbednosti. "Samo Rusi brane RS!" naslov je teksta u kojem "Novosti" ističu da se Lajčak ne plaši izlaska predstavnika Republike Srpske iz zajedničkih institucija u BiH.

 

Iz zone u presing

Ne stišava se medijski rat oko preuzimanja fabrike "Voda voda". Loptu je u svom posedu juče imao Vlade Divac, a danas je u napadu Vojin Đorđević.

 

"Hoću da Divcu vratim pare" kaže Đorđević u "Glasu javnosti". Prema njegovim rečima o raskidu ugovora je sa Divcem pregovarao dve nedelje, a ponudio mu je da za njegovu humanitarnu fondaciju kupi 200 kuća samo da bi se mirno razišli. Đorđević kaže da ne želi nikoga da lažno optužuje ali da zna da Divac sa svojim savetnicima radi za nekoga ko želi da ostvari pakleni plan o preuzimanju cele "Si&Si grupe" i dva najperspektivnija brenda ne samo u Srbiji nego možda i u celom  regionu. "Imenovaću čoveka (iz vlasti) koji je kreirao pakleni plan kako da Divac dođe do 'Voda vode' i cele grupe", kaže Đorđević.

 

"Kurir" objavljuje intervju sa Đorđevićem pod naslovom "Raskrinkaću Vlada Divca". On tvrdi da proslavljeni košarkaš lažima i klevetama pokušava da skrene pažnju s prljavih aktivnosti njegovog savetnika (Zvonka Nikezića). Divac je marioneta u rukama Nikezića, nastavlja Đorđević koji je "molio Divca da ne dozvoli da i po treći put uprlja njegovu biografiju kao što je uradio sa 'Knjazom Milošem' i 'Novostima'".

 

Vojin Đorđević je o ovom slučaju razgovarao i sa novinarom "Pravde" koja donosi naslov "Divac laže i kleveće". Divčeve optužbe za Đorđevića su najniži oblik laži, kleveta i manipulacija, a on ističe da je "posebna laž da nisam izvršio dokapitalizaciju 'Voda vode'".

 

Djordjevic: Nisam u gubicima

Đorđević: Nisam u gubicima, uzdam se u ministarstvo ekonomije (foto: Blic)

 

U listu "Blic" su odlučili da čuju i drugu stranu. Tekst pod naslovom "Rat do poslednje kapi 'Voda vode'" je u formi suprostavljenih stavova Vojina Đorđevića i Zvonka Nikezića. Tako (bivši) vlasnik "Voda vode" kaže "Nisam u gubicima, uzdam se u ministarstvo ekonomije", dok Nikezić odgovara "Da sam znao kakav je Vojin, Divca ne bih savetovao da uđe u posao". Nikezić u ovom tekstu potvrđuje neke glasine da je osoba na visokom položaju koja je upletena u celu aferu Mirko Cvetković, ministar finansija. On kaže da je Cvetković bio Divčev savetnik u fazi pripreme transakcije, ali da tada nije bio ministar.

 

"Biznis" piše "Đorđević opet optužuje Divca". Kako Đorđević kaže, Divac nije izvršio dogovorenu uplatu po savetu svog saradnika Zvonka Nikezića i ovu situaciju koristi za optužbu da sam Đorđević nije izvršio svoju obavezu.

 

Dinkić u naletu

Ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću je priznanje koje je nedavno dobio izgleda "udahnulo" novi vetar u jedra. "Imamo svoje pare" kaže za "Večernje novosti" Dinkić koji tvrdi da Srbija može sama da finansira izgradnju autoputeva i elektrana. "NIS strancima, ali ne i EPS", odlučan je Dinkić.

 

U "Glasu javnosti" ministar Dinkić govori o besplatnoj podeli akcija - "Građanima deonice do 5000 evra". Dinkić je pripremio Zakon o besplatnoj podeli akcija i kaže da će model podići nivo privrednog razvoja i napraviti "čudo" na tržištu kapitala. Strategija bi omogućila da svaki građanin može da kupi akcije ovih firmi do maksimalnih 5000 evra, po modelu kako je napravljena inicijalna javna ponuda (IPO) za "Telekom Hrvatske" kada je 360.000 građana Hrvatske postalo akcionarom. Međutim, jasno je zašto ministar Dinkić ne pominje i ništa ne govori o velikim malverzacijama, pa u izvesnoj meri i skandalima, koji su pratili IPO za HT, kada su mnogi tajkuni pokušali da manipulisanjem ovlašćenja za kupovinu akcija dođu do nedozvoljeno velikog broja akcija.

 

Dinkic o EPS-u

Dinkić smatra da je model zatvorenog akcionarskog društva prevaziđen (foto: Danas)

 

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja za "Danas" tvrdi da generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević nije razumeo njegov predlog. "Đorđević se plaši otvaranja Kompanije prema javnosti" tvrdi Dinkić koji najoštrije osuđuje izjavu Đorđevića jer "ne želim da dozvolim da me iko vređa a da prethodno ne pita šta je suština mog predloga". Zbog izgradnje dve termoelektrane treba obezbediti oko 1,5 milijardi evra što bi se ostvarilo emitovanjem manjinskog paketa akcija od 15 odsto putem IPO. Na taj način, građani bi postali akcionari EPS-a. Zanimljivo je i da za "Danas"ministar Dinkić pominje hrvatski model IPO "koji je ojačao Zagrebačku berzu". Ili on nešto nije dobro razumeo kada je u pitanju IPO i berza u susednoj nam Hrvatskoj ili misli da građani Srbije uopšte ne prate hrvatske medije.

 

Dinkić će narednih dana svoj "neiscrpni radni elan" morati malo da usmeri i na jednu novu aferu koju otkriva "Kurir". Ivana Dulić-Marković, potpredsednica Dinkićeve stranke G17+, je za vreme dok je bila ministar poljoprivrede, kako je utvrdila inspekcija, u to ministarstvo zaposlila preko 100 ljudi iz stranke bez odgovarajućih kvalificikacija. "Ivanini dunđeri" naslov je teksta u kojem se kaže da su čak trojica funkcionera u ministarstvu Dulićeve pali na državnom ispitu, iako je to uslov da bi neko uopšte mogao da radi u državnoj ustanovi.

 

Osuđeni teroristi

"Politika" i "Danas" pišu o suđenju teroristima u Madridu. "Osuđeni madridski teroristi" naslov je u "Politici" izveštaja sa suđenja na kojem su trojica optuženih dobila ukupno 40.000 godina zatvora. Ipak, Abdelmadžidu Bušaru, teroristi uhapšenom u Beogradu, presuđeno je manje nego što se očekivalo.

 

Sa sudjenja u Madridu

Sa suđenja u Madridu (foto: Danas)

 

"Danas" u tekstu "Za napad na madridski voz 40.000 godina zatvora" obaveštava da je sud proglasio krivom 21 osobu, optuženu za bombaški napad 2004. godine. Sedmoro optuženih je oslobođeno od bilo kakve umešanosti, uključujući i Rabeja Osmana Saida Ahemda poznatog kao "Muhamed Egipćanin". Među osuđenima se nalazi i Španac Emilio Suarez Trahoras, koji je proglašen krivim za obezbeđivanje eksploziva, i koji je dobio kaznu od nekoliko hiljada godina zatvora.

 

Hiljadugodišnje kazne su naravno simbolične, jer je maksimalna kazna u Španiji 40 godina, ali je presudom sud želeo da ukaže na težinu učinjenog dela - u napadu je poginula 191 osoba.

 

Tamna je noć...

Vesti koje pripadaju crnoj hronici ne silaze s naslovnih strana dnevnih novina.

 

"Likvidirani zbog zelenašenja" je naslov kojim "Kurir" nastavlja da izveštava o četvorostrukom ubistvu u Žarkovu. Policija, kako prenosi ovaj list, sumnja da je porodica Obradović ubijena jer se Zoran Obradović bavio davanjem zajmova sa velikom kamatom.

 

"Politika" piše o pravoj drami koja se u noći između 29. i 30. oktobra odigrala na drvenom mostu preko Zapadne Morave u selu Sirči kod Kraljeva. "Bacili dečake u Moravu", naslov je teksta o tome kako su dečaci Aleksandar A. i Dragan P. uz pretnju oružjem i upotrebom fizičke sile i noža bačeni sa mosta u Moravu. Njih su tako "kaznila" trojica razbojnika. "Večernje novosti" o istom događaju donose naslov "Horor nad Moravom". Trojica huligana su primorala Aleksandra i Dragana da goli skoče u reku, a jednog od njih su bockali nožem da bi ga naterali na skok u vodu - sve zbog mobilnog telefona. Na sreću, dečaci su samo s lakšim povredama uspeli da izađu iz reke.

 

Vladika Pahomije sa braniocem i obezbeđenjem

Vladika Pahomije s braniocem i obezbeđenjem (foto: Danas)

 

Ministar pravde tražiće nadzor nad radom sudova u Vranju i Nišu. "Slučaj Pahomije pod lupom ministarstva pravde" piše "Danas". Upravni nadzor će biti izvršen da bi se utvrdili razlozi koji su doveli do zastarevanja krivičnog gonjenja protiv vladike Pahomija. "Blic" prenosi reči oca jednog od zlostavljanih dečaka - "Pahomije je uništio detinjstvo mom sinu". Neutešni otac se pita ko će njegovom sinu da obriše sve suze koje je prolio kada je saopšteno da je optuženi vladika oslobođen optužbe za pedofiliju i kada je dečak proglašen lažovom. "Mogu li sudije koje su donele oslobađajuće presude, mirno da spavaju" pita se otac dečaka M.T.

 

"Policija danas otkopava Crnogorca" piše "Alo!". Optuženi član "zemunskog klana" Aleksandar Simović treba da otkrije mesto na kome je grob Željka Mihajlovića koga je, navodno, ubio Dejan Milenković Bagzi a po nalogu Ljubiše Buhe Čumeta. "Telo Crnogorca bi trebalo da se nalazi pored autoputa Beograd-Zagreb u blizini Dobanovaca."

 

"Glas javnosti" donosi tekst o tome da je usred brakorazvodne parnice sa suprugom "Dafinin bratanac oteo sopstvenog sina", dok "Danas" piše da se nastavak suđenja Andriji Draškoviću očekuje početkom decembra u Okružnom sudu u Beogradu. "Ubistvo Zvonka Plećića četvrti put pred sudijama" - podsećamo, suđenje kontroverznom biznismenu bilo je prekinuto zbog Draškovićevog hapšenja u Nemačkoj marta ove godine na osnovu italijanske poternice.

 

A sada, nešto potpuno drugačije

Ceca Nacionale jeste zaljubljena, ali nije u drugom stanju. "Pravda" ispovest Svetlane Ražnatović najavljuje rečima "Ekskluzivno - Ceca vrlo intimno" i naslovom "Nisam trudna". Kako Ceca kaže, slobodna je žena, ima pravo na ljubav i poručuje svojim obožavaocima i svima koji prate njen lik i delo "Ne brinite, znam šta radim".

 

Za "Press" Svetlana Ražnatović tvrdi da je priča o njenoj trudnoći najobičnija izmišljotina. "Uskoro se vraćam u Srbiju, ispričaću sve o meni i Andredu", kaže ona. Eto uskoro još materijala za "najveće" ili novine "sa najvećim tiražom" odnosno "najvećom nagradnom igrom", a za čitaoce "mentalnog odmora" od surove svakodnevice.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...