Srbi će učestvovati na kosovskim izborima

Danijela Ćirović

(četvrtak 11. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 10.04.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić na sastanku sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Najavu da „pokušaji državnog udara“ neće biti dozvoljeni, stručnjaci vide kao „političku zlopotrebu vojske“. Srbi će učestovati na vanrednim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosmeta. Biće otpisano do 40 odsto trenutnog dugovanja kredita u švajcarcima. Uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece. Dečak skočio sa zgrade na Novom Beogradu zbog igrice. Jutki odloženo suđenje. Natanjahu je ponovo pobedio na izborima. Kusturica snima film o Jasenovcu.

bgd-sunce-park-

Beograd, 10.04.2019 - prolećni dan u beogradskom Pionirskom parku

Zloupotreba vojske

Najavu da „pokušaji državnog udara“ neće biti dozvoljeni stručnjaci vide kao političku zloupotrebu oružanih snaga, objavljuje Danas uz naslov „Vulin zvecka vojskom pred protest opozicije“.

„Ako je načelnik Generalštaba Vojske Srbije pristao da ovako bude zloupotrebljen u ovom trenutku, biće spreman da bude zloupotrebljen i u nekom sledećem“, kaže Jovo Bakić. Stručnjaci ističu da ovo saopštenje može da se posmatra „kao uvod u vanredno stanje“, da je „opasno da se vojska uvlači u političke sukobe“, a Zoran Dragišić navodi da „ne postoji veza sa protestima“ i da „građani ne mogu da izvrše državni udar“.

Informer piše da opoziciji „propada plan za 13. april“ i da je Vuk Jeremić izjavio da neće da štrajkuje glađu. Lider NS poručio je Draganu Đilasu i Bošku Obradoviću da su mu lekari zabranili da u subotu sa njima počne štrajk glađu, „predlaže da umesto njega gladuje neko od njegovih stranačkih saradnika“, stoji u tekstu.

kina-hrv-zagreb-

Zagreb, 10.04.2019 - hrvatski premijer Andrej Plenković priredio je svečani dočerk kineskom kolegi Li Kećijangu

Srbi na kosovskim izborima

Predstavnici Srba sa Kosmeta odlučili su juče da izađu na vanredne izbore za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu, koje je Hašim Tači, predsednik privremenih institucija u Prištini raspisao za 19. maj. Oni su tu odluku doneli posle konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je po završetku sastanka sa njima izjavio da bi lično voleo da Srbi učestvuju na ovim izborima, kao i da posle tih izbora izabrani gradonačelnici ponovo mogu da daju ostavke, prenose Novosti. Tači je izbore raspisao jer su četiri gradonačelnika (Severne Kosovske Mitrovce, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana) ostavke podnela u novembru posle odluke vlade u Prištini da uvede enormne takse na srpske proizvode.

Predsednik Srbije juče je potvrdio da će sa premijerkom Anom Brnabić 29. aprila ići u Berlin na razgovore sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, a na sastanku će biti i albanski lideri, objavljuje Politika.

vucic-kzs-10.4.-

Beograd, 10.04.2019 - konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Rešenje za kredite u švajcarcima

Novosti objavljuju „rešenje za švajcarce“ uz naslov „Otpis do 40 odsto trenutnog dugovanja“. Krediti bi se vezali za evro uz godišnju kamatu od 3,5 odsto. Oni kojima su oduzeti stanovi, naknadu štete traže na sudu.

berlin-taksisti-prot

Berlin, 10.04.2019 - berlinski taksisti su blokirali saobraćaj tokom protesta protiv najavljenih mera nemačke vlade

Zabrana fizičkog kažnjavanja dece

Uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece, piše Danas. Cilj predložene izmene Porodičnog zakona nije kažnjavanje roditelja, već njihova edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja. Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže da se izmenama zakona uvodi potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja dece. „Niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po guzi. Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje“, navodi Vulević.

Dečak skočio zbog igrice

Infomer piše o tragediji koja je potresla Srbiju, u kojoj se dvanaestogodišnji Vasilije ubio „zbog igrice“. Dečak je skočio iz stana sa sedmog sprata solitera na Novom Beogradu. Ostavio je oproštajno pismo u kojem je napisao da je ljut što mu je majka zabranila da igra igricu „Fortnajt“. Ispred zgrade sa koje je skočio Vasilije juče su se okupili njegovi drugari.

Odloženo suđenje Jutki

Suđenja bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki odloženo je jer Jeličićeva advokatica nije mogla da prisustvuje suđenju. Nastavak suđenja je počeo uz svojevrstan skandal. Naime, Jeličićeve pristalice su pre početka podelile fotografije na kojima se vidi telo žene u donjem vešu za koju tvrde da je Marija Lukić. Kako prenosi Danas, veliko interesovanje javnosti izazvao je nastavak suđenja Milutinu Jeličiću za seksualno uznemiravanje. Oko stotinak pristalica i jednih i drugih okupilo se ispred Osnovnog suda. Ipak, sudnica je bila premala da ih sve primi, pa su mnogi ostali u hodniku. „Reč je o fotografijama koje su bile na mojim profilima na društvenim mrežama. Dobila sam upozorenje, i to mogu da potvrdim porukama, da su od određenih ljudi tražili montažu mojih fotografija kako bi me degradirali u javnosti. A sve zato jer nemaju nikakvih dokaza u sudskom postupku“, rekla je Lukićeva.

Blic činjenicu da su se delile slike gole žene po sudu naziva „skandalom“.

rum-parlam-svsava

Bukurešt, 10.04.2019 - sednica Parlamenta Rumunije povodom svečanog proglašenja praznika Svetog Save za zvanični i posebnim zakonom priznati praznik u Rumuniji

Pozadina obračuna zbog droge

Kurir piše o pozadini krvavog rata u Južnoafričkoj republici uz naslov „Srbe ubijaju zbog 20 kila kokaina“. List objavljuje koja grupa stoji iza likvidacije, ko je ukrao tovar droge, „s kim je ubijeni Đorđević bio dobar prijatelj“.

Natanjahu ponovo pobedio

„Kralj Bibi“ je ostao neporažen, iako su čak trojica bivših komandanata izraelske vojske udruženo pokušala da ga na izborima skinu sa vlasti. Benjamin Natanjahu (69) je, na osnovu 97,4 odsto prebrojanih glasova, ostvario tesnu pobedu i na odličnom je putu da započne svoj peti premijerski mandat i time nadmaši oca nacije Davida Ben-Guriona, koji je Izraelom vladao 13 godina i 127 dana, piše Politika. Iako su vladajuća desničarska stranka i suparnička koalicija levog centra izjednačeni, osvojili su po 35 poslanika. Natanjahu će u Knesetu uz podršku malih religiozno-desničarskih partija imati većinu – 65 od ukupno 120 mesta.

kusturica-ministar-jasenovac-

Beograd, 10.04.2019 - ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i režiser Emir Kusturica na konferenciji za novinare povodom snimanja filma o Jasenovcu

Kusturičin film o Jasenovcu

„Ustaški zločini nad Srbima, Jasenovac i ostali logori u Drugom svetskom ratu, to je prvi krug pakla, a i deveti, mitološka tačka koju smo zaboravili i namerno potisnuli u drugi plan, i iz političkih i ideoloških razloga ćutali o tome. Pristanak da se na filmu govori o Jasenovcu nije dala nijedna vlast od 1945. godine do danas. Sada je ćutanje prekinuto, jer se pravi nekoliko filmova o tome. Jako mi je drago što ta mitološka tačka u kojoj smo mi pristali na to da nas nisu ubijali, treba da doživi dobru priču, i dobar zaplet“, kaže za Politiku Emir Kusturica. On je u Ministarstvu kulture, zajedno sa ministrom Vladanom Vukosavljevićem, najavio svoj novi projekat koji će se baviti upravo temom Jasenovca. Ovaj događaj je upriličen, kako su istakli, baš 10. aprila, na dan kada je 1941. formirana Nezavisna Država Hrvatska. Mada nije želeo da potvrdi da je reč o Diani Budisavljević, Kusturica je objasnio da će njegov novi film biti autentična istorijska priča o ženi ličkog porekla, a austrijskog državljanstva.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...