Sto godina za ubistvo Ćuruvije

Anđelka Nikolić

(subota 06. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
London, 05.04.2019 - ambasada Ekvadora u Londonu našla se danas u centru pažnje medija pošto je viši zvaničnik te zemlje objavio da nije doneta odluka o izbacivanju osnivača Vikiliksa (Wikileaks) Džulijana Asanža (Julian Assange) iz zgrade ambasade gde je pronašao utočište od 2012. godine. Do pometnje je došlo zbog tvitova Vikiliksa da je Asanžovo izručenje pitanje samo sata ili dana

Sud nije utvrdio ko je pucao u Slavka Čuruviju i ko je bio nalogodavac. Nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković i tadašnji šef beogradskog DB Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora. Marković je optužen zbog potstrekivanja, a ostali za ubistvo u saizvršilaštvu. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će uskoro biti donet „leks specijalis“ kojim će biti rešen problem građana zaduženih u švajcarskim francima. Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ upozoravaju da Vučić „pokušava da izazove bratoubilački rat“. Vučić optužuje opoziciju da sve češće izazivaju nerede i primenjuju nasilje i naglašava da institucije Srbije neće dozvoliti nasilje. Spremaju se državne mere za stopiranje nasilja.

g7-s

Dinard, 05.04.2019 - sastanak ministara inostranih poslova Grupe G7: Federica Mogherini (EU), Heiko Maas (Nemačka), Jeremy Hunt (Britanija), John J. Sullivan (SAD), Jean-Yves Le Drian (Francuska), Chrystia Freeland (Kanada), Enzo Moavero Milanesi (Italija), Taro Kono (Japan)

Izostale maksimalne kazne za ubistvo Slavka Čuruvije

Sud nije utvrdio ko je pucao u Slavka Čuruviju 11. aprila 1999. godine, ko je to naredio i šta je bio motiv, ali su tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković i tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora, piše u Politici.

Optuženi su dobili ukupno 100 godina zatvora, ali im nisu izrečene maksimalne kazne od po 40 godina.Specijalni sud nije jednoglasno doneo odluku, jedan od sudija bio je protiv. Presuda navodi da je neposredni izvšilac ubistva „NN lice“, ali je sud pritom osudio Markovića zbog potstrekivanja, a ostale opružene za ubistvo u saizvršilaštvu.

Sudska praksa u slučajevima sa političkom pozadinom nije zabeležila ovakvo srednje rešenje.

Neobično je i to da prvostepeno osuđeni za ubistvo, pravosnažnu presudu čekaju u kućnom pritvoru.

Marković već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali. Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana poternica. Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor

Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo novinara.

Prema navodima tužilaštva, Ćuruvija je ubijen sa željom da se ograniči sloboda medija i očuva moć i vlast, čije je predstavnike Ćuruvija javno kritikovao.

Odbrana optuženih je tražila oslobađajuću presudu, smatrajući da Tužilaštvo nije dokazalo da su krivi, uz tvrdnju da je optužnica „plod mašte”.

Advokatica dvojice optuženih izjavila je da se ni nakon presude ne zna ko je ubio Ćuruviju, navodeći da je presuda doneta na osnovu medijskih spinova, a ne na osnovu dokaza.

„Ovo je bilo suđenje jednom vremenu, ovo je bilo suđenje Resoru državne bezbednosti i ovo ne služi nikome na čast” rekla je advokatica Dobričanin novinarima ispred Specijalnog suda.

Ispričala je da, kada je 14. januara 2014. bila pozvana da dođe u sud, shvatila da je morala da odgleda konferenciju za štampu na kojoj je bio ceo državni vrh koji je i sadašnji državni vrh. „Oni su po svojim kazivanjima uhvatili ubice Slavka Ćuruvije, ali mi ni danas ne znamo ko su ubice”, rekla je Dobričanin.

Jelena Ćuruvija, ćerka novinara Slavka Ćuruvije, ocenila je da se u slučaju presude za ubistvo njenog oca u suštini ne može govoriti o pravdi zato što „nisu optuženi nalogodavci“, prenosi Danas.

 „Ljudi koji su tada bili u vlasti i čovek koji je tada bio ministar informisanja, a danas predsednik države, snosi definitivno deo odgovornosti ne samo za tatinu smrt nego, u suštini, za uništenje njegovih novina“, rekla je ona.

I Blic u naslovu ističe da su nalogodavci i ubica i dalje NN. U listu piše da su četvorica optuženih osuđena na maksimalne kazne, dok svi listovi pišu suprotno.

„Za ubistvo 100 godina, pucač još nepoznat“, naslov je u Blicu.

Vučić: Važna karika u stvaranju istinski pravne države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zadovoljan što je postupak za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije presudom pred Specijalnim sudom doveden do kraja i da je to veoma važna poruka, prenosi Politika.

„Poruka da niko nema pravo da ubija bilo koga, na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga, pa makar neko smatrao i da je to državni razlog”, rekao je Vučić. On je dodao da je ponosan što u vreme kada je on bio predsednik i premijer ništa nije stavljano pod tepih već je taj postupak vođen i doveden do presude.

vucic-viskovic-

Beograd, 05.04.2019 - susret predsednika Srbije sa predsednikom Vlade Republike Srpske: Aleksandar Vučić, Radovan Višković

Vučić: Za zadužene u švajcarcima uskoro leks specijalis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će uskoro biti donet „leks specijalis“ kojim će biti rešen problem građana zaduženih u švajcarskim francima, prenosi Politika.

On je obilazeći Beograd na vodi kazao novinarima da će taj zakon biti donet narednih dana i nedelja.

„Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo tereta preuzeti država“, rekao je Vučić.

Vučić je juče razgovara sa predstavnicima udruženja građana , a rešenje agonije se očekuje tokom aprila, piše u Blicu pod naslovom: „Leks specijalis“ za sve zadužene u švajcarcima“.

Poseban zakon za zadužene u „švajcarcima“, objavljuju Novosti pod naslovom: „Dugove u francima pretvaraju u evre“.

Krediti će biti prebačeni u evre, deo dugova platiće država, deo će banke otpisati, piše u Informeru.

vucic-svajc-guvrenerka-

Beograd, 05.04.2019 - susret i razgovor predsednika Srbije sa predstavnicima udruženja građana korisnika kredita u švajcarskim francima: Siniša Mali, Aleksandar Vučić, Jorgovanka Tabaković

Na protestima upozoravaju da Vučić želi bratoubilački rat

I ovaj vikend obeležiže protesti u mnogim gradovima širom Srbije, najavljuje Danas pod naslovom: „Posle19godina desiće se 6.oktobar“.

„Marš studenata“ beogradskih fakulteta, biće održan u subotu u 16 sati, kada će se akademci okupiti u Studentskom gradu i potom krenuti ka Vladi Republike Srbije.

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ nastavljeni su i u petak u više od 25 gradova i opština širom Srbije. Skoro na svim protestima govornici su upozoravali da Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije deli narod na njegov i „drugi“ i da „pokušava da izazove bratoubilački rat“. Na protestima su pozvani građani  da dođu u Beograd 13. aprila .

Glumac Branislav Lečić na protestu u Novom Sadu je upozorio da svi koji idu pred Pink televiziju budu posebno obazrivi na provokacije, jer vlast sprema novu zamku: „ njima to treba – da izazovu građanski rat“.

 „Sedam godina slušamo bajke o nekom boljem  životu... dogodilo se samo da je zacario strah, da je zacarila omraza među ljudima. Pobićemo se braćo i sestre ...i prva bratska krv pašće na njegove ruke“, rekao je dramski pisac Siniša Kovačević.

„Niko od nas ne želi novi 5. oktobar, već hoćemo 6. oktobar“, poručio je Dragan Đilas u Kosjeriću. Rekao je i da Aleksandar Vučić – time što nas stalno deli radi najstrašniju stvar za ovu zemlju.

 „Pet stotina milionera je u vrhu SNS-a, svaki tender je namešten, svaki tok novca vodi u njihove džepove, medije su zarobili, a sudove, tužilaštva, policiju i druge institucije prigrabili... Dok je vaša plata 200 evra, oni toliko troše na dan“, rekao je Borko Stefanović u Nišu.

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, kazao je da je aktuelna vlast sposobna da zavadi dva oka u glavi, po cenu „sukoba i krvi“.

niss-prot-5.4.

Niš, 05.04.2019 - graðanski protest "1 od 5 miliona" u Nišu

Državne mere: Stop za nasilje na protestima

Pod naslovom „Stop za nasilje na protestima“,  Novosti otkrivaju državne mere.

List prenosi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio  da institucije Srbije neće dozvoliti nasilje pojedinaca iz opozicije koji, kako im se smanjuje broj pristalica, sve češće izazivaju nerede i primenjuju nasilje, već će morati da deluju u skladu sa svojim obavezama. Vučić i još jednom pozvao građane da ne učestvuju u nasilju, koje organizuju lideri Saveza za Srbiju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da je jedini zadatak Saveza za Srbiju da izazovu incidente sa policijom. On je naglasio da takav scenario neće biti dozvoljen i da policija neće upasti u njihovu zamku.

Upitan koja je strategija policije za najavljeni protest ispred Pinka ministar je rekao: "Biće preduzete sve potrebne mere da ne bude nasilja“.

vucic-mali-bgdnavodi-

Beograd, 05.04.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove u Beogradu na vodi: Aleksandar Vučić, Siniša Mali

Boris Tadić: Moguće je i hapšenje opozicionih lidera

Predsednik SDS Boris Tadić govori za Danas: „Moguće je i hapšenje opozicionih lidera, moramo biti spremni na sve“.

Nakon 13. aprila protesti se nastavljaju u kontekstu sada već odbijenih zateva, najavljuje Tadić.

List u naslovu citira: „Političke hulje nikad nisu mogle bez rulje“.

Danas protesti ispred TV Pink-a

Novinari Pinka spremno čekaju nasilnike, piše u Blicu pod naslovom: „No pasaran“.

Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović i njihovi jurišnici krenuće danas u 18 časova u, kako su oni sami rekli „pohod na Pink“ u želji da tu privatnu televiziju prevaspitaju.

 Lider Dveri sve ekstremniji, piše u Blicu pod naslovom: „Boško pravi haos i diže sebi rejting“.

Lider „Dveri“ Boško Obradović smislio baš „genijalnu ideju“: Hoće da kesama sa fekalijama i trulim jajima gađa Predsedništvo, Skupštinu, ali i „nepodobne medije“ Pink, Hepi, RTS, Informer, piše u Informeru pod naslovom:“Fašista balegar“ i uz opasku: „ovaj je sve luđi i opasniji“.

Ekvador ćuti o izbacivanju Asanža iz ambasade

Iako je Vikiliks objavio da će osnivač te organizacije Džulijan Asanž u narednih „nekoliko sati do nekoliko dana” biti izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu, visoko pozicionirani zvaničnik Ekvadora tvrdi da nije doneta nikakva odluka po tom pitanju, prenosi Politika.

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora objavilo je saopštenje u kojem je navelo da „ne komentariše glasine, teorije ili pretpostavke, koje nemaju dokumentovanu podršku”.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant je rekao juče da je Džulijan Asanž „slobodan čovek”, i da kad god odluči, može da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

Britanske policijske vlasti rasporedile su juče naoružane pripadnike policije ispred ekvadorske ambasade u Londonu nakon što je na Tviter nalogu „Vikiliksa” objavljeno saznanje da bi osnivač ove organizacije Džulijan Asanž mogao da bude izbačen iz zgrade .

U saopštenju policije navedeno je da postoji aktivni nalog za hapšenje Asanža i da je policija „u obavezi da postupi po tom nalogu ukoliko on napusti ambasadu”.

Crno more pred ključanjem

Posle odluke NATO –a u vezi sa paketom mera o povećanju broja vojnih vežbi i obaveštajnih aktivnosti u Crnom moru, sve je izvesnije da će rastuća tenzija između SAD i Rusije dobiti „sigurno novo žarište“, piše u Politici.

Posle samita NATO u Vašingtonu kojim su članice obeležile 70. godišnjicu saveza, nizom novih odluka, kao i konktretnih najava da će s Gruzijom i Ukrajinom (koje nisu članice alijanse)  raditi na povećanju vojnih vežbi u Crnom moru, Rusija je odmah juče odgovorila vežbom raketnih gađanja sa svojih brodova.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je da je Rusija upotrebila silu kako bi „ilegalno anketirala Krim i da nastavlja da povećava vojne snage u regionu“.

Dnevnici Ratka Mladića

Srpski telegraf objavljuje delove dnevnika generala Ratka Mladića, a u naslovu sugerišu da su to rukopisi zbog koga ga je Hag doživotno osudio.

List prenosi kako je komandant VRS crtao kartu Sarajeva, šta je predvidjao za Kosovo, Vojvodinu i Sandžak.Šta je zapisao o Arkanu, a šta o Velikoj Britaniji, Japanu, Rusiji i Kini.

Spisak smrti službe DB

Ubijeni novinar Slavko Ćuruvija bio je jedan od onih koje je devedesetih Služba državne bezbednosti označila za likvidaciju, piše u Kuriru koji eksluzivno donosi 80 imena na listi za odstrel, pod naslovom: Spisak smrti službe DB.

Tabloid pokreće pitanja:

Zbog kojih informacija o „kiparskim parama“ je guvernerka Borka Vučić morala da nestane. Koji su kontakti mogli da koštaju glave predsednika savezne vlade Radomana Božovića. Kako je ljubavna afera s Marijom Milošević Ivana Gavrilovića stavila na listu smrti. Šta je sve o ubistvima Službe mogao da otkrije poznati kriminalac Željko Maksimović Maka. Zašto je zloglasna bankarka Dafina Milanović bila nezgodan svedok.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...