Dužnici u CHF traže sistemsko rešenje

Anđelka Nikolić

(četvrtak 04. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Vašington, 03.04.2019 - generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Kongresu SAD pošto je Zastupnički dom većinom glasova usvojio predlog zakona kojim se potvrđuje potpora Kongresa NATO

Britanska ambasada u Prištini pojašnjava da su savetovali da se izbegavaju putovanja samo na sever Kosovo zbog „brojnih nasilnih incidenata vezanih za organizovani kriminal“. Predstavnici udruženja CHF očekuju da se formira radna grupa kako bi se problem kredita, indeksiranih u švajcarskim francima, rešio na sistemski način, bez sudova. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević objavio kao datum skupa podrške kampanji „Budućnost Srbije“ u Novom Sadu 11. april. Istog dana zakazan je i protest „1 od 5 miliona“, a demonstranti poručuju da neće odustati od termina. Film "Balkanska međa" ruskog reditelja Andreja Volgina našao se na meti britanskog "Tajmsa". Tvrde da je to Putinova propaganda koja potkopava regionalni mir.

izlo-joko-ono-

Lajpcig, 03.04.2019 - izložba "Mir je snaga" kontroverzne japansko-američke konceptualne umetnice Joko Ono

Zašto London strahuje od severa Kosmeta

Nismo savetovali da se izbegavaju putovanja na čitavo Kosovo, već samo na sever, pojasnili su juče iz britanske ambasade u Prištini, demantujući, kako su rekli, navode nekih medija da su izdali upozorenje svojim građanima da se klone celog Kosova. A sever je, kako su naveli u objavi, opasan zbog „brojnih nasilnih incidenata vezanih za organizovani kriminal“,prenosi Politika.

Forin ofis je 35.marta izdao upozorenje Britancima, striktno navodeći da  ne putuju u Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao ni u severni deo Kosovske Mitrovice. To su obrazložili rečima da protesti u ovim opštinama „imaju potencijal da postanu nasilni“. Kao posebno opasno mesto se navodi most koji razdvaja Mitrovicu na severni i južni deo.

Pojašnjavajući šta je pozadina ovog upozorenja naveli su da je u severnom delu Kosovske Mitrovice bilo „incidenata koji su uključivali eksplozije ručnih bombi i vozila“.Teroristi bi, kako se kaže, mogli da pokušaju da napadnu Kosovo.

List primećuje da nasilne demonstracije Albanaca u Prištini očigledno nisu razlog za zabrinutost Britanaca.

Nekoliko dana uoči ubistva Olivera Ivanovića, u januaru prošle godine, Stejt department je, takođe, upozoravao američke državljane koji putuju na Kosovo da budu „dodatno opreznio zbog terorizma“.

mej-parlament-bregzit-

London, 03.04.2019 - rasprava o Bregzitu u britanskom parlamentu, u kojoj učestvuje i britanska premijerka Tereza Mej

Sud dao mišljenje, dužnici traže rešenje bez suda

Stav Vrhovnog kasacionog suda (VKS), o tome kako treba da postupaju niži sudovi u slučaju sporova koji se tiču hipotekarskih stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, samo je uvertira u rešenje problema. Jer predstavnici udruženja CHF očekuju da se formira radna grupa koju čine predstavnici države, Narodne banke, banaka i korisnika kredita, kako bi se problem rešio na sistemski način, bez sudova, piše u Politici.

Udruženje CHF saopštilo je da veruje da je moguće naći sistemsko rešenje za korisnike kredita, uz uslov da banke unapred pismeno garantruju da neće tužiti državu Srbiju i da država i korisnici kredita neće imati ni dinar troška zbog tog rešenja.

Na bankama je teret dokazivanja da su informisale dužnike o rizicima i da je podloga zajma bio švajcarski franak.

Udruženje banaka Srbije smatra da pravni stav VKS unosi pravnu nesigurnost i očekuje da se jasno precizira na kojim su zakonskim propisima zasnovani stavovi tog suda.

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je juče Vladu da odustane od najavljene namere da izdvoji 120 miliona evra u cilju rešavanja problema građana zaduženih u švajcarskim francima i poručila da se „za ove namene ne sme izdvojiti ni jedan evro budžetskog novca”.

Odluka o ništavnosti valutne klauzule i konverziji „švajcarskih“ kredita u evro nije po volji ni jednoj strani. Udruženje CHF jedino većinski podržalo VKS, Efektiva i banke zauzele kritčki stav, piše u Danasu pod naslovom: „Kasacioni sud razljutio i banke i dužnike“.

„Dužnicima u švajcarcima dug manji do 30 odsto“, piše u Kuriru.

JDP-proslava-

Beograd, 03.04.2019- u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) danas je obeležen 3. april, Dan pozorišta

Otkazano prvo iseljenje zaduženog u francima

Samo dan nakon odluke Vrhovnog kasacionog suda zaustavljena je javna prodaja stana pod hipotekom u Nišu, piše u Novostima.

Nišlija Vojkan Đorđević u sredu se probudio ubeđen da ostaje bez stana. Tačno u 11 sati javni izvršitelj je, pred 11 okupljenih kupaca, pročitao dopis da se javna prodaja otkazuje na zahtev banke, do konačnog rešenja problema kredita u švajcarskim francima. Ovo je prva praktična primena dan ranije objavljenog stava Vrhovnog kasacionog suda, kojim se zabranjuje prodaja nepokretnosti dok traje parnični postupak.  

„Kada smo se zaduživali, rata je činila 50 odsto mojih i ženinih primanja, a onda je otišla na čak 120 odsto“, kaže Đorđević.

alb-tirana-protest-3.4.

Tirana, 03.04.2019 - novi antivladin protest u Tirani

Dva skupa u Novom Sadu 11 aprila?

Da li će se u Novom Sadu idućeg petka održati i protest „1 od 5 miliona“ i miting Aleksandra Vučića, pita Danas i citira Teu Vukadin: „Demonstranti neće odustati od termina“.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević objavio je juče na svom tviter nalogu fotografiju, na kojoj je kao datum skupa podrške kampanji „Budućnost Srbije“ u Novom Sadu naveden 11. april.

Mogućnost pomeranja mitinga sa 12 za 11. april, Vučević je ponovio ranije juče, uz konstataciju da će se tom prilikom „videti ko koliku podršku ima“, što će, kako je naveo, biti potvrđeno i na izborima u narednih godinu dana.

Na primedbu organizatora protesta „1 od 5 miliona“ da je obmanuo javnost saopštenjem u kome je naveo da su protesti zakazani tek posle najave mitinga „Budućnost Srbije“, jer se protesti na istom mestu i u isto vreme održavaju već četiri meseca, Vučević je kazao da „niko nema kupljen termin“ i da je razumeo da su „oni obmanuli javnost i da su najavili veliki skup 13. aprila u Beogradu i da se neće okupljati u drugim gradovima“.

Đilas, Obradović i Jeremić guraju Srbiju u sukobe, imaju pakleni plan: Izazvaće 12. aprila u Novom Sadu krvave sukobe kako bi omasovili „finalni protest“ 13. aprila ispred Predsedništva Srbije, piše u Informeru pod naslovima: „Mora da padne krv“ i „Boško: Treba nam jedno 100-200 razbijenih glava“.

putin-mercedes-moskva-s

Moskva, 03.04.2019 - ruski predsednik Vladimir Putin na otvaranju fabrike kompanije Mercedes Benz nadomak Moskve, vredne 250 miliona evra sa najmanje 1.000 radnih mesta

Novi zakon nepovoljan za trudnice

Novousvojeni zakon o zdravstvenom osiguranju stavlja trudnice u nezavidan položaj jer će buduće mame pre otvaranja bolovanja morati da rade 12 meseci kako bi primile zaradu, dok je ranije bilo doviljno da budu zaposlene tri meseca, upozoravaju iz inicijative „Mame su zakon“, prenosi Politika.

Po drugom propisu o finasijskoj podršci porodicama sa decom, trudnice koje su zaposlene samo nekoliko meseci, na porodiljskom bolovanju primaće samo nekoliko hiljada dinara. Moraju da budu zaposlene 18 meseci pre odlaska na porodiljsko bolovanje da bi primale punu zaradu.

amer-razarac-perlharbur-

Pearl Harbor, 03.03.2019 - promocija za novinare novog američkog razarača, u luci Perl Harbur

Skuplji najam nego kupovina novih vozila

Ministarstvo rada raspisalo je tender za iznajmljivanje 110 automobila, piše u Danasu pod naslovom: „Skuplji najam nego kupovina novih vozila“.

Vozila za koja je raspisana javna nabavka koštaju od 10.000 do 12.000 evra u proseku, a za trogodišnje iznajmljivanje država će platiti 16.000 i potom ih vratiti dobavljaču.

Vozila se, navodno, nabavljaju od firme Nikom iz Kragujevca, čiji vlasnik je prvo obećao odgovore za list, a onda javio da je na putu. Ministarstvo je bez odgovora na pitanja Danasa.

Rusija nadmašila SAD u izvozu tečnog gasa EU

Evropska unija, a posebno Nemačka, već godinu dana je pod intenzivnim pritiskom SAD zbog optužbi da njena energetska orijentisanost ka Rusiji otvara mogućnost za pojačani politički uticaj Moskve, piše u Politici.

Američki ambasador u Berlinu upozoren je da, najblaže rečeno, izlazi iz diplomatskih okvira, šaljući pisma upozorenja nemačkim firmama da će se naći na meti američkih sankcija zbog učešća u projektu „Severni tok 2“.

Prošle godine ruski izvoz tečnog prirodnog gasa u Evropu iznosio je 4,4 miliona tona, dok su SAD u istom periodu Evropi isporučile 2,7 miliona tona.

Žena Tonija Blera savetuje Prištinu

Hašim Tači i Ramuš Haradinaj jure lobiste, piše u Blicu pod naslovom: „Žena Tonija Blera savetuje Prištinu“.

Ratko Božović o najavi protesta ispred TV Pink

Sociolog Ratko Božović o najavi protesta ispred TV Pink govori za Danas: „Prostitutku ne možete pretvoriti u devicu“.

„Ne bi bilo u redu da građane, ljude koji su spremni da izraze svoj bunt protiv vlasti, vodite na Vučićev bunker“, kaže Božović.

„Odbrana Pinka. Mitrović spremio cisterne fekalija za Boška“, naslov je u Srpskom telegrafu.

Britancima smeta film "Balkanska međa"

Film "Balkanska međa" ruskog reditelja Andreja Volgina, koji ovih dana puni bioskope širom Rusije i Srbije, našao se na meti britanskog "Tajmsa" - tvrde da potkopava regionalni mir, piše u Novostima.

"Tajms" tvrdi je "Balkanska međa" primer "meke sile" Rusije, pa čak na izvestan način poziva i na cenzuru filma, navodeći da je "Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastično nasilje nad malim nacijama i narodima bez zaštite". Britanci ističu da je "vreme da se na to stavi tačka".

„Nije neočekivano da će zapadni mediji koji su podržavali i opravdavali nezakoniti čin NATO bombardovanja Jugoslavije, osuditi film koji prikazuje našu istinu... Nije Tajms imao takve komentare kad su kosovski Šiptari tri dana sprovodili krvavi pir, ubijali ljude, rušili pravoslavne crkve“, kaže za list glumac Aleksandar Srećković, koji glumi u filmu.

Film "Balkanska međa“ govori o desantu na Prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava Sfora zauzela aerodrom "Slatinu", neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

Mejlovi Jeremića i američki novinar

Američki novinar i izveštač iz UN Metju Rasel Li govori za Novosti: „Mejlovi Jeremića pokazuju korupciju“.

Vuk Jeremić je koristio položaj u UN da sklapa svoje poslove. Trebalo je da bude optuženi, a ne svedok, na suđenju Patriku Hou, kaže Metju Li, autor filma o malverzacijama bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga.

I Kurir donosi, kako najavljuju, „eksluzivni intervju sa Metju Lijem“, koji plasira pod naslovom: „Vuk je kriminalac“.

U istoriji UN niko nije bio toliko korumpiran. Pored Hoa, i Jeremić bi trebalo da bude optužen. On ne bi smeo da se bavi politikom, citira Kurir američkog novinara.

Trampovo hitno upozorenje Vučiću

Delovi CIA i Šiptari spremili opasnu akciju. Ljudi predsednika SAD obavestili naše diplomate da pojedini njihovi agenti, naklonjeni bivšoj administraciji Klintona i Obame, rade za Albance i pomažu proteste, objavljuje Srpski telegraf.

tramp-govor-kong-komitet-

Washington, 03.03.2019 - govor predsednika SAD Donalda Trampa pred Kongresnim komitetom

Novi slučaj trgovine organima u Prištini

Nova „žuta kuća u Prištini“, objavljuje Alo pod naslovom: „Šiptari vade organe Srbima“.

Pripadnici Kosovske policije i Odeljenja za teška krivična dela uhapsili su u Prištini pet osoba koje su osumnjičene da su obavljale ilegalne transplatacije organa, kao i da su trgovale bubrezima i ćelijama,

Novi slučaj trgovine organima Još jedna „žuta kuća u Prištini“, piše i u Kuriru.

pregovori-bgd-pr

Beograd, 03.03.2019 - Centar za spoljnu politiku organizovao je konferenciju na temu "Izazovi i perspektive normalizacije odnosa Beograda i Prištine": Milan Krstić, Dragan Ðukanović,Klaus Fizinger

Sutra presuda za ubistvo Ćuruvije

Posle 20 godina sutra presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, piše u Danasu.

Prva presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije biće izrečena u petak i to samo optuženima za izvršenje ubistva.Postavlja se pitanje hoće li ikada odgovarati nalogodavac, piše u Blicu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...