Zaduženi u švajcarcima neće na ulicu

Danijela Ćirović

(sreda 03. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Giza, 02.04.2019 - slike u grobnici otkrivenoj u kompleksu piramida u Sakari, iz vremena pete faraonske dinastije, koja je vladala u dolini Nila od 2388. do 2356. godine p.n.e.

Dok opozicija za TV Pink kaže da je „simbol zla“, Željko Mitrović njihove lidere naziva „bitangama“. Potvrđena je Jutkina ostavka, sledi i presuda. Dokumentarac iz Hong Konga „šokirao je svet“. Prištinski tribunal za Srbe je, kažu, zamka za generale. Zadužene u švajcarcima neće moći da izbacuju na ulicu sve dok im se ne završi sudski postupak. Nedovoljno je termina za specijalističke preglede. Vernici su odbranili Krstionicu kod Tivta.

mak-cipras-zaev

Skopje, 02.04.2019 - zajednička konferencija za novinare premijera Severne Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa u Skoplju

Televizija za „linč i dijalog“...

List Danas objavljuje oprečne stavove sagovornika o gostovanju na ružičastoj televiziji. Naslov teksta je „TV Pink linčuje ljude, pa ih zove na dijalog“. Dragan Đilas kaže da „Pink nije televizija, već simbol sveg zla koje je zavladalo Srbijom“. Dragoljub Žarković navodi da „ozbiljni novinari i političari nemaju šta da traže na Pinku, ne ide i da sediš u istoj stolici u kojoj su pre podne sedeli Vučićević i Šešelj“.

...Sledeća stanica demonstranata

Informer piše o „totalnom ludilu opozicije“ uz naslov „Šiptarski Đilas i Boško šalju žene i decu da napadnu Pink“. Lideri SZS planiraju da u subotu pred TV Pink dovedu decu koju će sa majkama gurnuti u prve redove ispred demonstranata, navodi list. Željko Mitrović kaže da će za žene i decu biti „posluženja i cveća, a bitangama Đilasu i Obradoviću poručuje: Nisam vam ja Bujke“.

vucic-bundestag-bgd

Beograd, 02.04.2019 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa poslanicima nemačkog Bundestaga Peterom Bajerom i Kristijanom Šmitom

Jutki sad sledi i presuda

Blic objavljuje da je Milutin Jeličić konačno ostao bez fotelje u Brusu. Naslov teksta je „Jutka pao s vlasti, sad se čeka presuda“.

tur-istanb-gradonac-ekrem

Ankara, 02.04.2019 - kandidat za gradonačelnika Istanbula najveće opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu ispred muzeja Kemala Ataturka u Ankari. Vladajuća partija predsednika Erdogana AKP podnela žalbu na rezultat lokalnih izbora u Istanbulu, gde je prema preliminarnim rezultatima opozicija osvojila tanku većinu: Ekrem Imamoglu

Vuk i dokumentarac

Kurir piše da je dokumentarac TV Hong Kong „šokirao svet“. Poznati istraživački novinar otkrio je, navodi list, da je „Vuk veći lopov od Hoa“. Otkriveno je navodno da je Vuk Jeremić radio sa osuđenim biznismenom dok je bio na čelu UN, „raskrinkana je šema“ po kojoj je Vuku prebačeno 5,3 miliona dolara, a firme koje su Jeremiću uplaćivale novac u međuvremenu su ugašene.

Tačijeva zamka za generale

„Tačijev tribunal“ je, kako pišu Novosti, „zamka za generale“. Na udaru suda za ratne zločine koji se najavljuje, biće oko 100 naših sunarodnika. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da „ništa bolje nismo mogli da očekujemo, kadija te tuži – kadija ti sudi“.

Blic piše da je Euleks prepustio svoje predmete – „Priština sprema optužnice protiv Dikovića, Delića i Stojanovića“.

Reč je o 11 predmeta, a neki od njih odnose se na Božidara Delića, Ljubišu Dikovića i Momira Stojanovića, za kojima bi Kosovo posredstvom Unmika moglo da traži raspisivanje međunarodnih poternica, objavljuje Politika.

Zaduženi neće na ulicu

Zadužene u švajcarskim francima izvršitelji više neće moći da izbacuju na ulicu sve dok se ne okonča sudski postupak koji vode protiv svojih banaka. Ovo je stav Vrhovnog kasacionog suda, koji se u utorak izjasnio i po pitanju vezivanja otplate stambenih kredita za franak, smatrajući to – nezakonitim, prenose Novosti. Građani koji više od decenije otplaćuju, u međuvremenu i udvostručene, rate kredita u "švajcarcima", juče su pred Vrhovnim kasacionim sudom čekali da dobiju potvrdu da su u pravu. Objavljivanjem svog pravnog stava, ovaj sud je praktično poručio nižim sudovima da je odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcarskog franka - ništavna. Naslov teksta je „Zadužene neće moći da izbacuju na ulicu“.

Hipotekarni stambeni zajmovi koji su indeksirani u švajcarskim francima su ništavni u slučaju da banke nisu imale „podloge“ za takav zajam u švajcarskoj valuti, odnosno da osnova za plasman kredita indeksiranih u švajcarcima nije bio zaduženje u toj valuti. Ovo je stav Vrhovnog kasacionog suda koji je saopšten juče povodom brojnih sudskih sporova i zahteva dužnika da ovaj sud saopšti pravno shvatanje na osnovu kojeg će posledično postupati nižestepeni sudovi, objavljuje Politika.

Nedovoljno specijalističkih pregleda

Pacijenti kojima je neophodan pregled kod gastroenterologa, endokrinologa ili kardiologa često moraju više puta da odlaze kod svog izabranog lekara da bi im zakazao specijalistički pregled, jer u kompjuterskom sistemu zakazivanja nema termina za sve specijalnosti u svakom trenutku, piše Politika. Uglavnom se pacijentima savetuje da dođu u dom zdravlja tokom prvih pet dana u mesecu da bi im zakazali pregled, jer se tada, u većini slučajeva, „puštaju“ termini za zakazivanje u bolnicama. Osim toga, nekada se dešava da za određenu dijagnozu ne može da se dobije termin kod specijaliste, a za drugu može. Na primer, u nekim beogradskim kliničko-bolničkim centrima možete da zakažete termin kod urologa za tuberkulozu mokraćne bešike, ali ne i za običnu upalu.

Vernici odbranili Krstionicu

Krstionica "Suza Njegoševa" u manastirskom kompleksu Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta nije juče srušena iako su mašine uz logistiku policije bile spremne za akciju po odluci Ministarstva turizma i održivog razvoja. Odoleo je ovaj objekat koji je telima, u ranu zoru, štitilo oko dvesta vernika sa sveštenikom Miajlom Backovićem, pišu Novosti. Izvršitelji su pokušali oko četiri časa ujutru da dođu do crkvice krstionice sa mora, plovilima plovne jedinice MUP, dok su ih sa kopna čekali pripadnici Interventne jedinice MUP sa opremom za razbijanje demonstracija. Policajci su pozvali sveštenstvo i vernike da se raziđu "jer je to teritorija Crne Gore", što su ovi odbili. Nakon toga sveštenik Backović je pošao na informativni razgovor u policiju.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...