Protesti u više gradova Srbije

Danijela Ćirović

(subota 30. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Golubac, 29.03.2019 - obnovljena Golubačka tvrđava, pred svečano otvaranje

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je neophodno da u izveštavanju medija bude „i malo sivog, a ne samo crno-belog“. Nastavili su se protesti protiv vlasti u više gradova Srbije. Bivši poverenik za informacije od javnog značaja pao je na ulici i posekao lice. Samostalnih poslanika u Skupštini ima za tri kluba. Direktorka Pošte pretila je radnicima. Bošnjaci osporavaju Dan RS. Preminuo je Dobrica Erić. Đoković pomaže crkvu u Nici.

Vučić bi i sivo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je neophodno manje polarizacije u medijima, kao i da u izveštavanju medija treba da bude i malo, kako je rekao, a prenosi Politika, sivog, a ne samo „crno-belog“. Poručio je da nasiljem i pretnjama niko ne može da spreči izbore, koji će, kaže, biti održani u skladu sa zakonom. Vučić smatra da nije naročit problem to što su lider Dveri Boško Obradović i još nekoliko poslanika opozicije u četvrtak „dočekali“ premijerku i ministre na stepeništu Skupštine, koliko je strašno ono što se dešavalo ispred Predsedništva, kao i upad u RTS.

vuci-han-golubac-

Golubac, 29.03.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Johanes Han na svečanom otvaranju obnovljene Golubačke tvrđave

Protesti širom Srbije

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ koji se od 30. novembra održavaju jednom nedeljno u više od 50 gradova Srbije, nastavljeni su i sinoć u više od 20 gradova i opština širom Srbije. Protesti su održani u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Žitorađi, Vršcu, Leskovcu, Lebanu, Vlasotincu, Prokuplju, Pirotu, Babušnici, Kruševcu, Šapcu, Pećincima, Užicu, Vranju, Valjevu, Pančevu, Zaječaru, Kikindi, Apatinu, Požarevcu, objavljuje Danas. „Podrska Aleksandru Vučiću je najmanja u poslednjih sedam godina, a samo od početka ovih protesta izgubio je pet odsto glasova. Svima je već jasno da je Vučić završio svoju političku priču u Srbiji, da je gotov i da više neće moći da radi ono što je do sada radio“, poručio je jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas na 12. građanskom protestu „Niš bez straha“.

Šabić pao na ulici

„Besni specijalni rat“, piše Informer i dodaje da su „Đilasovci od pada na ulici pokušali da naprave haos“. Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije, sam je pao na ulici u centru Beograda i povredio se. „Opozicioni hejteri odmah bez dokaza lažno optužili Vučića i državu za napad“, stoji u tekstu.

Kurir uz markicu „Jadnici“, prenosi izjave viđenijih lidera opozicije. „Vučiću, ovo je tvoje, kao i šest metaka u leđa Oliveru Ivanoviću“, rekao je Sergej Trifunović. Zoran Lutovac je istakao da je ovo „posledica verbalnog nasilja koje se promoviše s vrha prema svima koji drugačije misle“.

Srpski telegraf piše da je Šabć „pao pijan“.

dacic-karibi-

Managva, 29.03.2019 - govor ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Dvadeset i četvrtom sastanku Saveta ministara Asocijacije karipskih država koji se održava u Nikaragvi

Samostalnih poslanika za tri kluba

Samostalnih poslanika ima za tri poslanička kluba, piše Politika. U ovoj kategoriji su dva poslanika DSS-a, četiri iz DJB-a, lider SPP-a Muamer Zukorlić, kao i Miladin Ševarlić, Zoran Živković i Aleksandra Čabraja. Skupština Srbije, posle najnovijih pregrupisavanja, ima 15 poslaničkih klubova, a polovina ih je tehničke prirode. Sastavljeni su od pripadnika različitih stranaka, a razlog je – obezbeđivanje privilegija koje ovakvo grupisanje omogućava.

Direktorka pretila radnicima

Raste tenzija između direktorke i radnika, piše Blic uz naslov „Mira radnicima Pošte: Budite srećni što imate plate“. Mira Petrović, v. d. direktora „Pošte Srbije“, obišla je juče zaposlene u Glavnom poštanskom centru koji štrajkuju od 22. marta i pretnjama pokušala da ih natera da nastave da rade.

Gde je knjiga Beobanke

Srpski telegraf piše da je nestala „knjiga Beobanke sa spiskom političara i tajkuna koji su pokrali milijarde“. Od 2003. gubi se trage dokumentima koji otkrivaju kako je 3,5 milijardi maraka iz trezora banke završilo na Kipru. Obaveštajci sumnjaju da ju je prvo kirla Borka Vučić, a potom preuzeo Borislav, brat Slobodana Miloševića.

Bošnjaci osporavaju Dan RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je Zakon o Danu RS, odnosno 9. januar kao Dan Republike Srpske. Zahtev za ocenu ustavnosti Dana Republike Srpske podnelo je u januaru prošle godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS, prenose Novosti. „Ustavni sud je doneo odluku kada je reč o oceni ustavnosti. Radi se o datumu 9. januaru, i usvojio je njihov zahtev i proglasio neustavnom odredbu o devetom januaru kao Danu RS i poništio tu odredbu. I narednog dana ta će odredba prestati da važi“, kazao je predsednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.

Preminuo Dobrica Erić

Opevao je svaki cvet u svojom zavičaju, napisao veliku odu svom srpskom rodu, u srca nam zauvek utisnuo blistave stihove detinjstva i mladosti, pišu Novosti. Veliki pesnik Dobrica Erić preminuo je u petak pre podne, u Beogradu, u 83. godini, posle duže bolesti i izostajanja iz javnog i književnog života. Bio je jedan od najpopularnijih pesnika za decu i odrasle u drugoj polovini 20. i početkom 21. veka. Njegovo stvaralaštvo, složni su i čitaoci i tumači književnosti, ušlo je u raskošnu "narodnu čitanku" za sve razrede i sva vremena. Započeo je pesnički put ranom zbirkom "Svet u suncokretu", u izdanju Matice srpske 1959. godine. Rođen u Donjoj Crnući, u Gornjoj Gruži, postao je pesnik zemlje - Šumadije, Srbije i svih srpskih zemalja i krajeva.

Juče je preminuo dobri pesnik koji se poistovetio sa otadžbinskim mučenicima, sa narodnim pevačima, sa srpskim običajima i mentalitetom, piše Politika.

Novak spasava crkvu u Nici

Novak Đoković i njegova porodica spremni su da pomognu oko otkupa srpske crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Nici. O tome su krajem prošle godine pisale Novosti, a ovih dana javljaju i francuski mediji, koji ističu da je prvi reket sveta već pomagao srpskoj crkvi na Kosovu i Metohiji. List navodi da bi Novak mogao da priskoči u pomoć i spase crkvu koju je sa porodicom posetio u decembru i gde je, sa srpskom decom čak i nastupio u jednoj pozorišnoj predstavi. „Novak je bio veoma pristupačan i prijatan. Obećao je da će doći i pomoći, kao i da će animirati prijatelje. Mali Stefan se tada igrao s decom, a Novak glumio i družio se sa decom“, kaže predsednik Zajednice Srba Francuske Đuro Ćetković.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...