Vučić obećao milione za dugove u švajcarcima

Danijela Ćirović

(petak 29. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 28.03.2019 - učesnici okruglog stola "NATO agresija - uzroci i posledice"

Volfgang Išinger istakao je da smo „svetlosnim godinama udaljeni“ od rešenja za Kosovo. Vučić je posetio građane koji protestuju zbog kredita u švajcarcima i obećao pomoć države. Štrajkačima iz Pošte prete policijom. TV N1 traži zaštitu zbog hajke vlasti. Nedostaje 1.000 zatvorskih čuvara. Spekuliše se da je Vranjanac naručio tonu droge.

vojska niss stranci

Niš, 28.03.2019 - inostrani vojnodiplomatski predstavnici (IVP) akreditovani u Srbiji posetili su Mešovitu artiljerijsku brigadu i Komandu Kopnene vojske u Nišu

Išinger: Daleko smo od rešenja

Nemački stručnjak za Balkan Volfgang Išinger, tvorac plana o rešenju kosovskog problema po modelu „dve Nemačke“ iz 2007. godine, od 2009. predsedava najvećem svetskom forumu gde se razmatraju izazovi savremenog sveta – Minhejskoj konferenciji o bezbednosti. Ovih dana ponovo je u Beogradu zbog nastupa na međunarodnoj konferenciji „Balkanski dijalog“, a juče je imao i radni ručak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, piše Politika. „Kao predsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti, u poslednje vreme sam pokušao da kosovsko pitanje stavim na dnevni red konferencije, jer je to jedno od strateških političkih pitanja u Evropi koje još nije rešeno“, kaže on. Išinger dodaje i da smo „svetlosnim godinama udaljeni od rešenja za Kosovo“.

alb-tirana-prot-28.3-

Tirana, 28.03.2019 - sukob policije i demonstranata tokom protesta opozicije ispred albanskog parlamenta

Izbori i „ubistva“

„Đilas spreman na ubistva“, naslov je u Informeru. Tajkun Dragan Đilas u Vašingtonu je rekao da bi u slučaju vanrednih izbora u Srbiji bilo sukoba i žrtava. „Otkud to Đilas zna osim ako on i njegovi nisu rešili da ubijaju“, navodi list.

vucic-han-bgd

Beograd, 28.03.2019 - sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana

Od države 120 miliona za „švajcarce“

Posle nedelju dana štrajkovanja, nekoliko intervencija Hitne pomoći, incidenata na stepeništu Vrhovnog kasacionog suda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je juče ujutru građane zadužene u švajcarskoj valuti i rekao im da je država „spremna da razmotri kako da pomogne“. „To bi državu koštalo oko 120 miliona evra. Spremni smo da pregovaramo sa bankama da, ako sud donese odluku, banke plate 60 ili 70 odsto, a da mi pomognemo sa 20 ili 30 odsto da bi se banke umilile da na određeni način pomognu. Jer nije fer da neko plati toliki novac, a ostane bez svega“, rekao je Vučić štrajkačima, prenosi Danas. Iz ove računice proizilazi da će banke morati da plate između 240 i 420 miliona evra.

„Predsednik Srbije došao među demonstrante“, objavljuje Informer.

Glavni naslov u Politici je „Do sledećeg petka rešenje za kredite u švajcarcima“.

vucic-svajcarci-

Beograd, 28.03.2019 - razgovor predsednika Srbije sa građanima zaduženim u švajcarskim francima koji protestuju ispred zgrade Kasacionog suda

Štrajk u Pošti zbog plata

„Štrajkuju zbog malih plata i bahatog rukovodstva“, piše Blic uz naslov „Mira preti radnicima Pošte policijom“. Mira Petrović, v. d. direktora „Pošte Srbije“, pored upozorenja pred otkaz, zapretila je radnicima da će njihove proteste ugušiti uz pomoć policije.

TV N1 traži zaštitu od hajke

Adria njuz iz Luksemburga uputila je pismo međunarodnim organizacijama, piše Danas uz naslov „Vlasnik N1 traži zaštitu od hajke srpskih vlasti“. Od 130 nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije zatražena je zaštita novinara od kampanje koju protiv N1 vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije. Glavni urednik Cenzolovke Perica Gunjić kaže da su Aleksandar Vučić i njegovi botovi i saveznici „poveli široku propagandnu kampanju pokušavajući da amortizuju pritisak protesta“.

srb-gruzija-skupstina-

Beograd, 28.03.2019 - obraćanje predsednika Parlamenta Gruzije Iraklija Kobahidzea poslanicima Skupštine Srbije

Slobina i Mirina „tajna“

Srpski telegraf piše o „najvećoj tajni Slobe i Mire“ o kojoj se „ćutalo 30 godina“. List navodi gde su „sakriveni pokradeni milioni“, kakve veze ima firma Miroslava Miškovića sa novcem Mirjane Marković, kao i da li je jedan od najmoćnijih direktora platio glavom da ne bi svedočio o putevima novca porodice Milošević.

Čudo iznad Mileševe

Povodom 20 godina od NATO bombardovanja, Kurir piše o „čudu iznad Mileševe“. „NATO pilotu ukazao se Beli anđeo, pa nije bacio bombe na srpsku svetinju“, objavljuje list. Italijanka je odustala od čina nakon što joj se „pred očima pojavio lik“ sa čuvene freske. Posle nekoliko godina došla je u Mileševu i satima plakala ispred freske Belog anđela.

Manjak zatvorskih čuvara

Zatvorima u Srbiji nedostaje više od hiljade čuvara, odnosno skoro 50 odsto od ukupnog broja trenutno zaposlenih na ovim poslovima, piše Politika. Najviše ih je potrebno u najvećim kazneno-popravnim zavodima, a situacija je gotovo identična i u manjim sistemima. Da se nedostatak pripadnika Službe za obezbeđenje ne bi odrazio na bezbednost u zatvorima, zaposleni rade prekovremeno, za šta su plaćeni shodno Zakonu o platama. Ipak, kako kaže Zvonko Tomašević, sekretar Jedinstvene sindikalne organizacije ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, zbog načina rada i velikog broja prekovremenih sati, radnici u Službi obezbeđenja su premoreni, a u pitanje se dovodi i njihovo zdravlje.

Vranjanac naručio tonu droge

Novosti objavljuju detalje iz istrage, navodeći da je „Vranjanac naručilac tone droge“. Novac u vredan tovar navodno su uložili D. T. I „škaljarac“ I. D. Kokain iz Rumunije trebalo je da se prebaci ka zapadnoj Evropi.

Blic piše o „novom putu kokaina preko Balkana“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...