Vranjanci vozili tonu kokaina

Danijela Ćirović

(četvrtak 28. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 27.03.2019 - Muzej Nikole Tesle predstavio je dva, dosad nepoznata, pisma pisana rukom velikog naučnika

Predsednik opštine Brus traži način da spreči Skupštinu da konstatuje njegovu ostavku. Taksisti protestuju, zahtevajući primenu zakona. Postoji mogućnost da se rate za „švajcarce“ vrate na staro. Gondola je neregularna. Kamiondžije iz Vranja uhapšene su u Rumuniji zbog sumnje da su prevozili tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Tramp upozorio Ruse da napuste Venecuelu. Gugl je protiv direktive EU o autorskim pravima. Ko je sklonio izložbu o NATO bombardovanju u Parizu.

Ko sprema „majdan u Srbiji“

Informer piše o „opasnom planu Đilasovaca“ uz naslov „Spremaju majdan u Srbiji“. Boško Obradović traži da se 13. aprila Predsedništvo Srbije i Beograd blokiraju po ugledu na demonstracije u Kijevu posle kojih je 2014. u Ukrajini počeo krvavi rat. „Hoće čak i da opkoljavaju zgrade u kojima žive političari i novinari“, navodi list.

Jutka traži način da ostane

Predsednik opštine Brus „igra na kartu novih izbora“, objavljuje Blic. Milutin Jeličić Jutka pokušava na sve načine da spreči da bude obezbeđen kvorum za sednicu Skupštine opštine Brus, na kojoj bi trebalo da bude konstatovana njegova ostavka. Sledeće ročište za polno uznemiravanje biće održano 10. aprila, dan pred istek roka za izbor novog predsednika. Tada će sudija saslušati sve žene koje su Jeličića prijavile za seksualno uznemiravanje, ali u svojstvu svedoka oštećene. Naslov teksta je „Šešelj pomaže Jutki da ostane u fotelji“.

Taksisti traže primenu zakona

Članovi Ugovorne privredne taksi komore Srbije (UPTKS) u Kragujevcu su organizovali protestnu vožnju i protestni skup na trgu kod Krsta. Od države i lokalne samouprave traže striktnu primenu zakona i lokalnih odluka, prenosi Danas. Protestna vožnja u špicu stvorila je kolaps, jer saobraćajaca nije bilo na raskrsnicama u centru Kragujevca. Taksisti iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca, njih 200, zatražilo je u Kragujevcu da se odmah krene u primenu zakona i lokalnih odluka o taksi prevozu. „Nismo protiv zakona, nego smo za zakon. Oni koji su protiv zakona danas nisu sa nama, ali se nadamo da će sutra već biti“, poručio je direktor UPTKS Kragujevac Saša Marković.

Novo rešenje za „švajcarce“

Novosti pišu o „rešenju za ’švajcarce’“ uz naslov „Rate se vraćaju na staro“. Jedna od opcija bila bi ukidanje vezivanja za franak. Banke bi pravile novu računicu za kredite, stoji u tekstu.

Gondola neregularna

„Nijedna struka nije uradila detaljno istraživanje o tome koliko je gondola potrebna, a i isplativa, pre nego što je započet projekat. Moramo da apelujemo na proceduralne neregularnosti kako bismo sprečili ovaj projekat”, rekla je muzeološkinja i generalna sekretarka Evropa Nostre Srbija Višnja Kisić povodom upućivanja pisama nadležnim ministarstvima za hitno obustavljanje projekta izgradnje Beogradske gondole. Borci za očuvanje Beogradska tvrđave ovim zahtevaju preduzimanje hitnih koraka za obaranje Plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan-Ušće i obustavljanje projekta gradnje gondole, prenosi Danas. Komentarišući ideju da će gondola doprineti turizmu kao turistička atrakcija Beograda, Staša Babić iz Centra za teorijsku arheologiju, rekla je da su turisti važni, međutim, da bi neki grad imao turiste bilo bi dobro da ima i sopstvene građane za početak.

Kosti prepuštene direkciji za imovinu

Kosti u Padinskoj skeli prepuštene su Republičkoj direkciji za imovinu, piše Politika. Životinjski otpad koji leži u nekadašnjem fabričkom krugu i dalje plaši žitelje. Ni posle 15 godina se ne zna ko je nadležan za uklanjanje oko 300 tona kostiju. Problem nekadašnje fabrike „Glutin“ koja je u stečaju, trenutno je prebačen na republiku.

Vranjanci vozili tonu kokaina

Drogu iz Južne Amerike u Evropu prebacuju preko Crnog mora, piše Blic.

Vranjanci Tode K. (50) i Nenad C. (43) uhapšeni su u Rumuniji zbog sumnje da imaju veze sa krijumčarenjem više tona kokaina iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi, prenose i Novosti. Oni su privedeni posle akcije rumunske i srpske policije i zaplene tone i 40 kilograma kokaina visoke čistoće u gradiću Sveti Đorđe, nedaleko od luke na Crnom moru.

Srpski telegraf piše da su uhapšeni „Koraćevi ljudi u Rumuniji“, uz naslov „Škaljarci švercovali tonu kokaina, pukli 300 miliona evra“.

Optužba za pedofiliju

„Bolesnika čeka zatvor“, objavljuje Srpski telegraf, „Hapse Milojka zbog pedofilije“. Tužilaštvo će proveriti da li ima krivičnih dela u odnosu Milojka (74) i Milijane (21), jer su stupili u seksualne odnose dok je bila maloletna.

Tramp protiv Rusa u Venecueli

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je Rusiju da mora da napusti Venecuelu. Komentarišući situaciju u toj latinoameričkoj državi, Tramp je rekao da Vašington razmatra sve varijante kako bi se to postiglo, prenose Novosti. U Venecueli se nalaze dva aviona s ruskim stručnjacima, u skladu sa sporazumom dveju država iz 2001. godine. Letelice su se, tokom vikenda, prizemljile u blizini Karakasa, noseći stotinak ruskih vojnika. SAD veruje da se radi o pripadnicima specijalnih snaga i osoblju za sajber bezbednost.

Gugl protiv direktive EU

Dok muzičari i novinari slave usvajanje direktive Evropskog parlamenta, protivnici tvrde da sporni članovi mogu da ograniče slobode i da predstavljaju cenzuru, piše Politika uz naslov „Gugl protiv zaštite autorskih prava u EU“. Jedna od najkontroverznijih evropskih reformi završena je prekjuče usvajanjem direktive o autorskim pravima, kojom je Brisel hteo da zakonodavstvo u ovoj oblasti prilagodi digitalnoj eri kako bi muzičari, novinari i ostali autori, u vreme kada je na internetu skoro sve besplatno, bili adekvatnije plaćeni za svoj rad.

Ko je skinuo izložbu u Parizu

U Srpskom kulturnom centru u Parizu privremeno je uklonjena izložba „Srbija 1999 – 20 godina posle – Dok su padale bombe“, da se ne bi „naljutili“ gosti, vojni atašei, objavljuje Danas. Putujuća izložba Istorijskog muzeja Srbije sa poklon slikama Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića i muzejskom dokumentacijom o NATO agresiji, privremeno je skinuta na skupu o ovom događaju. Ne zna se ko je odgovoran, a nezvanično se pominje Ambasada Srbije u Francuskoj, koja čitavu stvar prebacuje na Ministarstvo spoljnih poslova, koje sa svoje strane, nije odgovorilo na pitanja lista. Umetnici su šokirani što je izložba povodom skupa o bombardovanju skinuta.

I Blic piše o skandalu u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Politika objavljuje da je organizator izložbe čije je povlačenje izazvalo negodovanje, vojno izaslanstvo Srbije u Parizu, koje je pod nadleštvom Ministarstva odbrane Srbije. I Vojnoobaveštajna agencija ispituje slučaj.

Nagrada Vegelu i Cvetićaninu

Već po tradiciji, 27. mart u Subotici je dan Radomira Konstantinovića: ove godine, 91. godišnjica njegovog rođenja obeležena je ovde, u Gradskoj biblioteci, uručenjem nagrade koja nosi njegovo ime, i predstavljanjem prvog kola Sabranih dela, piše Danas. „Nagrada Radomir Konstantinović“ pripala je ravnopravno novosadskom književniku Laslu Vegelu za roman „Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile“, i Radivoju Cvetićaninu, novinaru i piscu iz Beograda, za knjigu „Konstantinović. Hronika“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...