Dvadeset godina od NATO agresije

Anđelka Nikolić

(nedelja 24. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 23.03.2019 - Međunarodna konferencija “Mir i napredak umesto ratova i siromaštva” koja je organizovana u okviru obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije na SRJ

Danas je dvadeset godina od  početka NATO agresije koja je trajala 78 dana.Rat se završio  Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom SB UN 1244, Vojska Jugoslavije (VJ) i MUP Srbije povukli su se sa Kosmeta na koji su, kao garant bezbednosti, ušle međunarodne snage –Kfor. U Nišu će danas biti obeležen Dan sećanja povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja. Centralnoj manifestaciji će prisustvovati celo državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

koss-zvezda-partiz-

Beograd, 23.03.2019 - prva utakmica polufinala ABA lige Crvena zvezda – Partizan (106:101)

Dvadeset godina od  NATO agresije

Dvadeset godina od NATO agresije tema je nedelje u Politici. Tog 24. marta 1999. godine počeo je rat koji je potrajao 78 dana i završio se Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom SB UN 1244, posle čega su se Vojska Jugoslavije (VJ) i MUP Srbije povukli sa Kosmeta na koji su, kao garant bezbednosti, ušle međunarodne snage –Kfor.

List objavljuje i da će ova godišnjica biti obeležena „Danom sećanja” danas u 19.45 časova na Trgu kralja Milana u centru Niša gde će prisustvovati državni vrh naše zemlje s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a i građani iz Niša i cele Srbije.

Za 78 dana agresije zločinačke Severne alijanse Niš je čak 55 dana i noći bio pod neprekidnom uzbunom zbog vazdušnih napada. Na grad je palo na hiljade raketa, bombi i granata. U Nišu je život izgubilo 60 stanovnika – civila, a preko 300 Nišlija je teško ranjeno i povređeno.

Svi su, i ubijeni i ranjeni, bili „kolateralna šteta”. Svi su bili žrtve „milosrdnog anđela”, kao i srušeni brojni privredni i industrijski objekti, uništena postrojenja i skladišta „Energogasa” i „Jugopetrola”, radni pogoni i proizvodnja u Duvanskoj industriji Niš, glavne gradske i prilazne saobraćajnice i magistralni putevi…U više navrata grafitnim bombama uništavan je kompletan elektrodistributivni sistem, srušeni su mostovi na rekama, u ruševine su pretvoreni objekti zdravstvene zaštite, naučni instituti, škole i fakulteti, sportski objekti, kulturna i istorijska zdanja, nebrojeno mnogo porodičnih kuća i stambenih zgrada…

„NATO rane večno bole“, naslov je u Novostima. „Stradalo čak 2.500 građana i 750 vojnika i policajaca. U vazdušnim uadrima ubijeno 79 mališana. Materijalna šteta oko 100 milijardi dolara. Trećina razorenog – civilni objekti“. List objavljuje i sećanje ruskog  generala Leonida Ivašova pod naslovom „Amerikanci 1999. nisu smeli u rat prsa u prsa“.

„Kajem se što sam bacao bombe na srpsku decu“, objavljuje Kurir. „Pilot oborenogF-117 Dejl Zelko kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju 1999.“

„NATO će nam ubijati decu još 150 godina“, objavljuje tabloid Alo, iz svedočenja radiologa Vlastimira Cvetkovića koji govori otkrivanju raka kod tek rođenih beba.

vucic-vucevic-tvns

Sremska Kamenica, 23.03.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je radove na zgradi Radio-televizije Vojvodine (RTV) u Sremskoj Kamenici: Aleksandar Vučić, Miloš Vučević

Generali govore: Herojska odbrana Srbije

Povodom 20. godišnjice NATO agresije u Politici je održan okrugli sto, a sagovornici  lista bili su generali vojske i policije koji su obavljali visoke dužnosti tokom tog rata. Politika objavljuje izveštaj ovog okruglog stola na više od pet strana  pod naslovom: „Herojska odbrana Srbije i uz fotografije iz tog vremena.

Sagovornici lista  bili su general-pukovnik u penziji Spasoje Smiljanić, ratni komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane VJ, general-major u penziji Božidar Delić, u to vreme komandant 549. mehanizovane brigade VJ na Kosmetu, i prof. dr Obrad Stevanović, penzionisani general-potpukovnik policije, tada pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, inače dugogodišnji komandant Posebnih jedinica policije (PJP). Oni govore i kako su lično doživeli taj rat, a izneli su i do sada nepoznate činjenice iz vremena NATO agresije.

Stevanović je podsetio na bezbednosnu situaciju koja je ptrethodila sukobima na Kosmetu.Tokom devedesetih dešavali su se napadi na policiju i građane, koji su eskalirali 1998.godine.Tokom leta te godine, u ofanzivi naših snaga bezbednosti. OVK je praktično bila razbijena.

Delić je naglasio da jugoslovensko-albanska granica zapravo nikada nije bila mirna.Napadani su graničari, krijumčarilo se oružje na Kosmet, a VJ je od 1998.aktivno uključena u suzbijanje terorizma, posebno nakon što je OVK nakratko zauzela Orahovac i otela više Srba.

Smiljanić je istakao ulogu RV i PVO u podršci snagama VJ i MUP-a, kao i pripremu za odbranu zemlje  u slučaju napada NATO-a, što je bilo izvesno u jesen 1998.godine.Početkom 1999. OVK, uprkos svim dogovorima uz posredovanje međunarodne zajednice, nastavlja napade. Vojska Jugoslavije i MUP odgovaraju i NATO pokreće napade.

bgd-prot-23.3.

Beograd, 23.03.2019 - šetnja učesnika protesta "Jedan od pet miliona" pod sloganom "Isti zahtevi - nema povlačenja"

Vuk Drašković: Molio sam Miloševića da potpiše Rambuje

Molio sam Miloševića da potpiše Rambuje, citira Blic Vuka Draškovića.

Lupio je pesnicom o sto i viknuo: „Ne, neće strana čizma nikad na naše Kosovo“.

lond-prote-nebregzit-

London, 23.03.2019 - desetine hiljada ljudi maršira ulicama Londona protiv Bregzita, tražeći još jedan referendum  

Italijani o Kosovu

„Traže da Rim povuče priznanje Kosova“ piše u Novostima. „Intelektualci na Apeninima za novo pokretanje rasprave o odluci iz 2008“, javlja ovaj list.

fra-pariz-prot-23.3.

Pariz, 23.03.2019 - sukob policije i demonstranata tokom protesta "žutih prsluka" (Yellow vest) u Parizu

Stefanović: Nećemo tolerisati napade na policajce i novinare

Nećemo tolerisati napade na policajce i novinare, kaže u razgovoru za Politiku  potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova  Nebojša Stefanović.

Teško je reći da je neko mogao da očekuje da će protestanti, predvođeni liderima opozicije, te večeri nasilno upasti u zgradu RTS-a.Vodili smo se time da nije bilo nasilja prethodnih subota. Da smo imali kordon policije ispred RTS-a, onda bi rekli da je policija zlikovačka organizacija koja hoće da zastraši mirne protestante.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...