Karadžić: srpski narod i ja smo već pobedili

Anđelka Nikolić

(petak 22. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 21.03.2019 - U Hramu Svetog Save svečanom akademijom proslavljeno osam vekova Srpske pravoslavne crkve (SPC)

Zajednička vežba albanske vojske i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga na KiM namenjena je zastrašivanju srpskog naroda i maltene se graniči sa nezvaničnom objavom rata Srbiji, smatra predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. Radovan Karadžić, posle presude na kaznu doživotnog zatvora, poručio je: „Srpski narod i ja, zajedno sa njim, smo već pobedili. Republika Srpska je stvorena a srpski narod slobodan je u vlastitoj državi“. SAD su počele da primenjuju novu strategiju brzog raspoređivanja, koja za cilj ima jačanje prisustva NATO-a u istočnoj Evropi u slučaju ruske agresije. Poslednjih 300 od 1.500 američkih vojnika stiglo je u Nemačku i nastaviće put ka Poljskoj, gde će izvesti manevre sa poljskom vojskom.

lajpcig-sajam-knjige-

Leipzig, 21.03.2019 - otvaranje Sajma knjiga u Lajpcigu (International Book Fair), na kojem učestvuje 2.547 izlagača iz 46 zemalja

Vojnici iz Albanije blizu severa Kosova

Zajednička vežba albanske vojske i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga na KiM namenjena je zastrašivanju srpskog naroda u pokrajini i to jesu pripreme za eventualno izazivanje nasilja na severu KiM, izjavio je juče predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, prenosi Politika.

Ocenio je da je to što Albanija radi toliko opasno da se maltene graniči sa nezvaničnom objavom rata Srbiji.

„Oni su okupirali, ulaskom svojih snaga, deo naše teritorije. Ne reaguju UN i Kfor”, kaže Drecun. Naglasio je da po Rezoluciji 1244 jedino vojno prisustvo na KiM može da bude prisustvo Kfor-a.

„Kako je Kfor mogao da dozvoli prisustvo vojne sile koja nije u sastavu Kfora? Zašto ih nisu sprečili? Ko je doneo političku odluku da se tako nešto dozvoli”, upitao je Drecun.

alb-prot-21.3.-

Tirana, 21.03.2019 - antivladin protest u Tirani

Revizija postupka moguća u roku od godinu dana

Radovan Karadžić, koga je žalbeno veće Rezidualnog sudskog mehanizma pre dva dana osudilo na kaznu doživotnog zatvora, ima pravo da traži reviziju postupka, objavljuje Politika.

To može da uradi samo ukoliko on ili neko iz njegovog pravnog tima otkrije novu činjenicu, koja im nije bila poznata u vreme pretresnog i žalbenog postupka. Rok za podnošenje ovakvog zahteva je godinu dana od izricanja pravosnažne presude.

List u drugom tekstu objavljuje i da je Karadžić, posle presude, poslao poruku koju je za RTRS iz Haga ispričao njegov advokat: „Srpski narod i ja, zajedno sa njim, smo već pobedili. Republika Srpska je stvorena, a srpski narod slobodan je u vlastitoj državi. Žrtva koju ja podnosim je manja od drugih“.

Prema rečima advokata je Sladojevića, Karadžić je poručio da je jalova osveta Haškog tribunala i da mu, kao starcu, ne može ništa.

„Presuda ne drma temelje Srpske“, naslov je u Novostima a u Informeru se citira KAradžić: „Braćo, mi smo pobedili, Republika Srpska je naša pobeda. Moja žrtva je mala, najveće žrtve su majke čiji su sinovi dali živote za slobodu“.

„U Hagu nema Boga, nema pravde, Srbe klali i vadili im oči a niko nije osuđen!“ objavljuje Kurir. „Srpske žrtve nisu dočekale pravdu za ubistva silovanja i sakaćenja koja su činili Bošnjaci, a najsvirepiji među njima bioje Nase Orić“.

„Uvek i svuda budimo dostojanstveni, ne mrzimo druge i ponosno čuvajmo ono štoje iznad nas – Republiku Srpsku“, citira Radovana Karadžića tabloid Alo.

Najveći opozicioni blok se ne oglašava o presudi bivšem predsedniku republike, piše u Danasu pod naslovom: „Savez za Srbiju bez zajedničke izjave o Karadžiću“.

Demokratska stranka osudila je „svaku relativizaciju“ presude u Hagu i pozvala aktuelnu vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „prestanu sa kampanjom predstavljanja ratnih zločinaca kao heroja“.

„Karadžić je činio zločine, ali ne u naše ime“, naslov je u Blicu.

eu-lideri-samit-

Brisel, 21.03.2019 - samit lidera Evropske unije u Briselu

„Vojvođanski zakoni“ i federalizacija Srbije

Poslanici vladajuće koalicije ocenili su juče da Predlog rezolucije o Vojvodini koji je podneo LSV, narušava i degradira srpski narod, kao i da je suprotan Ustavu i nedorečen, dok je predlagač Nenad Čanak odbacio takve navode, prenosi Politika.

„Rezolucija svodi srpski narod u APV na nivo nacionalne zajednice ili nacionalne manjine“, rekao je poslanik SNS Marko Atlagić

Poslanik SPS Žarko Obradović ocenio je da Čanak evidentno želi autonomiju kojom će, kako kaže, Vojvodinu pretvoriti „u državu u državi”.

Aktuelnom sednicom, na kojoj se raspravlja o predlogu zakona lidera opozicione LSV Nenada Čanka, vlast želi da pokrije činjenicu da Vučić tajno pregovara sa Hašimom Tačijem „o predaji Kosova”, ocenio je lider Dveri Boško Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

svajcarci-protest

Beograd, 21.03.2019 - Protest građana zaduženih u švajcarcima pod sloganom "Rešenje ili razrešenje" ispred Ustavnog suda u Beogradu

Bunt neće biti masovniji, ali može biti energičniji

Kako će upad u RTS uticati na odziv građana na naredne proteste, analizuje Danas pod naslovom: „Bunt neće biti masovniji, ali može biti energičniji“.

Ako se demonstranti i ne budu okupili u većem broju nego do sada, među šetačima će se osnažiti energičnost i jedinstvo, kažu sagovornici lista.

Bojan Klačar smatra da upad u RTS neće imati značajnijeg uticaja na brojnost“.

 „Ako odziv raste, to je znak odobravanja nedavnih događaja“, kaže Vladimir Pejić. Jelena Anasanović najavljuje nastavak protesta po dosadašnjem modelu.

dacic-argentina-

Buenos Aires, 21.03.2019 - šef diplomatije Ivica Daćić je u Buenos Airesu razgovarao sa argentinskim zamenikom ministra spoljnih poslova i vera Gustavom Slauvinenom

Uroš Savić: Dva dana mi nisu dali vode ni hrane

Jedan od trojice uhapšenih nakon ulaska u RTS, Uroš Savić govori za Danas: „Dva dana mi nisu dali vode ni hrane“.

Mali su izgledi da će bilo ko od policajaca biti sankcionisan zbog nasilja nad demonstrantima.

Dejan Bulatović: Vučićeva policija sve više liči na Miloševićevu.

irak-tigar-trajekt-

Mosul, 21.03.2019 - na desetine osoba, uglavnom žena i dece koji su slavili Kurdsku novu godinu, utopilo se kada se prevrnuo trajekt u reci Tigar, nadomak grada Mosula

Polemika građanskog i nacionalnog krila protesta

Uz podnaslov „Polemika građanskog i nacionalnog krila protesta“, Blic prenosi izjave glumice Bojane Maljević  i lidera Dveri Boška Obradovića.

Maljević je izjavila je da se nije distancirala od građanskih protesta, ali da ne može da pristane da slobodu osvaja sa Boškom Obradovićem koji, kako je rekla, ima fašističke stavove.

Ona je za TV N1 rekla da takvi potezi opozicije štete svima, a korist donose samo lideru Dveri i Aleksandru Vučiću. Smatra da je vlastima bio potreban incident na protestima.

Kritikovala je i objavu Obradovića na Tviteru da „presuda Radovanu Karadžiću nije ništa drugo nego nastavak NATO bombardovanja drugim sredstvima“. Istakla je da je  Karadžić, po presudi, ratni zločinac i da moramo da se suočimo sa teškom prošlošću.

Nakon njenog gostovanja oglasio se Obradović na Tviteru, rekavši da je bio zaljubljen u Bojanu Maljević i da je možda luzer, ali da ne može da se pomiri sa tim da živimo u laži.

„Opozicija se raspala zbog Radovana“, piše u Srpskom telegrafu“.

Američki vojnici stižu u Evropu

Poslednjih 300 od 1.500 američkih vojnika stiglo je u Nemačku iz baze u Teksasu. Oni su sleteli na berlinski aerodrom Tegel i nastaviće put ka Poljskoj, gde će se povezati sa tenkovskim i drugim teškim jedinicama koje su dovedene sa svojih ranije određenih pozicija u Holandiji, a zatim izvesti manevre sa poljskom vojskom, objavljuje Politika.

Iako poljski predlog o osnivanju stalne američke vojne baze još nije usvojen, SAD su počele da primenjuju novu strategiju brzog raspoređivanja, koja za cilj ima jačanje prisustva NATO-a u istočnoj Evropi u slučaju ruske agresije ili drugih vanrednih situacija.

U Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji već se na rotacionoj osnovi nalaze vojne jedinice iz SAD, Kanade, Nemačke i Velike Britanije.

si-italija

Rim, 21.03.2019 - kineski predsednik Si Đinping, sa suprugom Peng Liuan doputovao je u zvaničnu posetu Italiji

Upozorenje

„Ruski lider upozorava“ objavljuje Informer pod naslovom „Putin: NATO pravi virus da bi pobio Slovene“. List dodaje kako „Amerika skuplja genetski materijalRusa i svih Slovena, napašće nas biološkim oružjem“ i postavlja pitanje: „Šta će biti sa nama Srbima?“

Traži se osuda

Novosti javljaju o „pritisku diplomata iz EU i Amerike“ pod naslovom „Zapad traži: I Beograd da osudi Madura“.

Gradnja gondole je neshvatljvo nasilje nad kulturom

Pod naslovom „Gradnja gondole je neshvatljvo nasilje nad kulturom“, Danas donosi reč stručnjaka koji su protiv komercijalnog sadržaja na Beogradskoj tvrđavi.

Republički zavod za zaštitu spomenika je umesto reagovanja, nelegalno izdao dozvolu, kaže Luka Knežević Strika.

„Ostaci Beogradske tvrđave nisu samo bedemi“, ukazuje Monika Milosavljević.

fra-izlo-tutankamon

Pariz, 21.03.2019 - pripreme za izložbu "Tutankamon, blago faraona", na kojoj će biti prikazano više od 150 originalnih predmeta pronađenih u grobnici najpoznatijeg faraona

Elektrobusevi iz Ikarbusa

Srpski telegraf javlja da su „preuzeli srpski fabriku“ pod naslovom „Kinezi prave električne autobuse u Ikarbusu“. Reč je o tome da je kineska kompanija, jedna od vodećih u proizvodnji elektrovozila, kupila poznatu zemunski fabriku još prošle godine a sada ulazi u posed i pripremu za proizvodnju koja bi trebalo da počne do kraja godine.

blic-prepad-maske

Fotografija iz Blica o maskiranim posetiocima koji su se slikali i otišli

Maskirani izveli prepad na Blic?

Pritisak na nezavisnu uređivačku politiku. Maskirani izveli prepad na Blic, objavljuje ovaj list uz fotografiju maskiranih osoba.

Dvojica maskiranih muškaraca izvršili su danas u 11.55 sati bukvalno 45-sekundni prepad na prostorije kompanije Ringier Axel Springer Srbija u Beogradu, u kojima se nalazi redakcija Blica, piše u ovom listu. Dvojica prepadača su iskočili iz malog crvenog kombija parkiranog na trotoaru ispred zgrade Blica, zalepili dve selotejp trake na ulaz u zgradu, a zatim su pozirali fotografu i video snimatelju koji su takođe iskočili iz malog crvenog kombija. Celim prepadom rukovodila je neidentifikovana žena koja je takođe iskočila iz malog crvenog kombija.

Posle tog 45-sekundnog prepada, neidentifikovana petorka se brzo vratila u mali crveni kombi, u kojem ih je čekala i šesta osoba - vozač, i udaljila se u nepoznatom pravcu. U brzini, nikome od prisutnih zaposlenih u kompaniji Ringier Axel Springer nisu objasnili ko su, šta rade i zbog čega rade to što rade.

Za svih 45 sekundi, prisutni zaposleni u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, kao ni obezbeđenje, ni na koji način nisu sprečavali tada još neindetifikovane prepadače u njihovom kratkom činu. Kasnije, tokom dana odgovornost za ovaj prepad i dovoženje malog crvenog kombija preuzeo je pokret Dosta je bilo.

Kompanija Ringier Axel Springer Srbija smatra da se u ovom slučaju radi o očiglednom pokušaju pritiska na nezavisnu, nepristrasnu i odgovornu uređivačku politiku Blica, objavljuje ovaj list.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...