Presuda Karadžiću: doživotni zatvor

Anđelka Nikolić

(četvrtak 21. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Hague, 20.03.2019 - bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić uoči izricanja presude po žalbi pred Međunarodnim rezidualnim Mehanizmom za krivične sudove u Hagu

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovana Karadžića presudom Rezidualnog sudskog mehanizma osuđen je na najstrožu kaznu - doživotni zatvor - pošto je oglašen krivim za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je e predsedniku Vlade nemačke pokrajine Donja Saksonija Štefanu Vajlu investicione potencijale Srbije. Vučić obišao muzej „folksvagenovih” automobila. Sotinak studenata Beogradskog univerziteta, pod sloganom „Mislim, dakle hapsi me“, održali su protestnu šetnju povodom hapšenja njihovih kolega. Petorica momaka, osuđenih zbog ulaska u zgradu RTS-a, pušteni su da se brane sa slobode. “Dalje ruke od našeg Univerziteta“, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kosovskim institucijama.

kazah-novi-predsed-

Astana, 20.03.2019 - privremeni predsednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev položio je zakletvu u Parlamentu, posle ostavke dosadašnjeg predsednika Nursultana Nazarbajeva

Karadžiću doživotni zatvor

„Ovo nema veze sa pravom, ovo je njihova pravda”, bile su prve reči Radovana Karadžića nakon što je čuo odluku žalbenog veća da mu se prvostepena presuda od 40 godina povećava na doživotni zatvor. Time je preinačena presuda Haškog tribunala iz marta 2016. godine, prenosi Politika.

Nekadašnji predsednik Republike Srpske presudom Rezidualnog sudskog mehanizma osuđen je na najstrožu kaznu, pošto je oglašen krivim za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini. Karadžić je izricanje presude saslušao mirno, sedeći na mestu predviđenom za okrivljene i ne pokazujući nikakve emocije.

Obrazlažući izrečenu kaznu, predsedavajući sudija Van Jonsen iz Danske kazao je da je žalbeno veće zaključilo da Karadžić nije odgovoran za genocid u šest opština u BiH jer nije, ali da je kriv za genocid u Srebrenici, za opsadu Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN za taoce.

Drugostepena presuda koja je izrečena jeste pravosnažna, ali ne i konačna, rekao je Goran Petronijević, jedan od Karadžićevih  pravnih zastupnika. Najavio je da će odbrana od svih dokaza koje je tužilaštvo sakrilo u toku prvostepenog postupka sačiniti novo činjenično stanje, koje će biti dovoljan razlog za podnošenje zahteva za reviziju.

On je ocenio i da presuda sadrži mnogo nelogičnosti, pravnog neznanja i činjeničnih neistina.

„Karadžiću doživotna zbog zločina i genocida“, naslov je u Danasu.

Karadžiću doživotna zbog genocida u Srebrenici. Zločini koje je počinio su neviđenih razmera i brutalnosti, navedeno je u konačnoj presudi Karadžiću, objavljuje Blic.

„Ovo nema nikakve veze sa pravdom“, naslov je u Novostima, povodom vesti da je „prvi lidesr RS osuđen na doživotnu robiju“, uz izjavu ćerke Karadžića: „Rezultat glasanja 3:2 dovoljno govori“.

„Karadžić posle presude poručio: Srpski narod je pobedio, Hag mi ništa ne može; Ponosno čuvajmo Republiku Srpsku“, prenose Novosti.

„Strašna nepravda: Haški zločin, Karadžiću doživotna“, naslov je u Informeru a u tabloidu Alo – „Radovan osuđen na smrt iza rešetaka“.

U Kuriru piše „Nepravda, ovo je presuda celoj naciji“.

karadzic-presuda--

Hague, 20.03.2019 - bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić uoči izricanja presude po žalbi pred Međunarodnim rezidualnim Mehanizmom za krivične sudove u Hagu

Vučić sa predsednikom Vlade pokrajine Donja Saksonija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je juče predsedniku Vlade nemačke pokrajine Donja Saksonija Štefanu Vajlu investicione potencijale Srbije, dok je njegov sagovornik, na sastanku u Hanoveru, poručio da je imidž Srbije u Nemačkoj veoma dobar i da je naša zemlja faktor stabilnosti na Balkanu, prenosi Politika.

„Nemački investitori su veoma zadovoljni poslovnom klimom i uslovima poslovanja u Srbiji. Ove godine trgovinska razmena sa Nemačkom preći će pet milijardi evra, što Nemačku čini našim najozbiljnijim partnerom”, istakao je Vučić.

Vučić je  obišao u Volfsburgu muzej „folksvagenovih” automobila. „Putovanje kroz vreme i u budućnost”, piše uz fotografije na predsednikovom Instagram profilu „Budućnost Srbije”.

U Volfsburgu se nalazi i sedište kompanije „Folksvagen”.

„Vučićeva borba za Folksvagen“, naslov je u Novostima. „Tražio da otvore fabriku kod nas“ a u Srspkom telegrafu - „Vučićeva bitka za Folksvagen“ koju ovaj tabloid opisuje kao „žestoku borbu za giganta“.

vucic-vajl-hanover-

Hanover, 20.03.2019 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Hanoveru sa predsednikom Vlade nemačke pokrajine Donja Saksonija Štefanom Vajlom

Marko Đurić: Dalje ruke od prištinskog univerziteta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je juče kosovskim institucijama da je Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio i biće u srpskom obrazovnom sistemu, jer se radi o stubu srpskog opstanka na Kosovu, prenosi Politika.

 „Zato privremenim institucijama samouprave u Prištini poručujem: „Dalje ruke od našeg Univerziteta, jer on se ne otima već se na njemu stiče znanje!“.

Domaći mediji javili su ranije da vlasti u Prištini planiraju da usvajanjem novih zakona ugase srpski sistem obrazovanja na Kosovu i, kako se navodi, „otmu“ Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice, koji sada radi u okviru srpskih zakona.

Razgraničenje u tabloidu

„Rusi dali amin razgraničenju“, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom „Putin podržao Trampovu podelu Kosova“.

Hapšenja na osnovu propagande sa Pinka

Pod naslovom “Hapšenja na osnovu propagande sa Pinka“, Danas objavljuje svedočenja mladića koji su kažnjeni zbog učešća u protestima proteklog vikenda u Beogradu.

Stefan Simić: Stigla mi je poruka od moje profesorke iz srednje škole: „Izašao je snimak na Pinku, objavljeno ti je ime i prezime. Kažu da si lice koje je policija identifikovala kao nasilnika koji šutira policajca“.

Milan Pernat: Ispred zgrade predsedništva smo čuli da smo uhapšeni.

Miljan Čičić: Nismo  činili nikakve nasilne radnje ni na protestu, niti u zgradi RTS- a.

Krsta Tomković: U zatvoru smo gledali Vučića.

Protestno okupljanje studenata „Mislim, dakle hapsi me“

Studenti više fakulteta Beogradskog univerziteta, pod sloganom „Mislim, dakle hapsi me“, održali su sinoć protestnu šetnju, izražavajući nezadovoljstvo hapšenjima njihovih kolega tokom nedavnih protesta u glavnom gradu, objavljuje Danas.

“Hapšenjem maturanta Filološke gimnazije, i ekspresnom presudom od 30 dana zatvora i upućivanjem na izdržavanje iste u Padinsku skelu, Vučić je pokazao koga se najviše boji. Najveća politička kukavica u istoriji Srbije drhti od straha pred maturantima željnim slobode i pravde”, objavljuje Danas lični stav Srđana Milivojevića, člana Demokratske stranke.

“Momak od devetnaest godina je osuđen na trideset dana zatvora jer nije sin vlasnika Pinka i nije ubio devojku na pešačkom prelazu vozeći džip preko 100 kilometara na sat. Osuđen je jer se usudio da traži zatvor za one koji su pokušali ubistvo novinara u Grockoj... Osuđen je jer je tražio pravdu za žrtve Jutkinog seksualnog nasilja.. Osuđen je, jer ne vozi auto i nije ubio ženu na naplatnoj rampi”.

“Aleksandar Vučić je pred decu poslao kordone. Pred vlasnike stečenog znanja, vlasnik kupljenog znanja i falsifikovanog doktorata postavio je žandarmeriju. Čovek koji ne može da objasni kako njegov otac luta ulicama Beograda dok u rancu nosa trista hiljada evra, na te iste ulice je pred decu postavio one koji svojoj deci treba da objasne da pocepane patike nose zbog ovakvih vlastodržaca”.

Profesor istorije u Filološkoj gimnaziji Nebojša Maksimović izjavio je za BBC:„Pavle je uhapšen i ja ne mogu držati čas!“

“Profesore, to je najbolji čas koji si održao ovoj deci”, piše Milivojević.

Pavle Cvejić na slobodi

Pavle je pušten! Sutrašnji protest je otkazan – osvanulo je sinoć na Fejsbuk grupi „Pravda za Pavla“, koju su školski drugovi napravili u znak podrške učeniku beogradske Filološke gimnazije Pavlu Cvejiću, koji je uhapšen zbog ulaska u zgradu RTS-a, na subotnjem protestu „1 od 5 miliona“, objavljuje Danas.

Najmlađi politički osuđenik u Srbiji, sa još četvoricom osuđenih momaka, pušten je iz Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj skeli u utorak oko 22:30 časova. Ukinute su im prvostepene presude. Postupak protiv protiv njih biće ponovljen, a oni će se braniti sa slobode.

Do obrta je došlo nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će biti pomilovani oni koji to zatraže, ali ne svi. Nikakvo pomilovanje se ne pominje u odluci o puštanju.

Oko 150  učenika i nastavnika  Filološke gimnazije u Beogradu protestovali su u ponedeljak ispred policijske stanice „29. novembar“, tražeći oslobađanje njihovog druga i đaka Pavla Cvejića.

Obradović: Nisam preuzeo proteste

Lider Dveri Boško Obradović govori za Danas o upadu u RTS i demonstracijama protiv vlasti. List u naslovu citira Obradovića: “Nisam preuzeo proteste”.

Direktorka pošte kupuje 46 luksuznih automobila

Mira Petrović, kadar Milana Krkobabića i PUPS-a, časti svoje direktore, dok radnici prete štrajkom, piše u Blicu pod naslovom: „ Direktorka pošte kupuje 46 luksuznih automobila“.

EU kaznila Gugl sa milijardu i po evra

Antimonopolski regulatori EU izrekli su juče kaznu „Guglu” u visini od 1,49 milijardi evra (1,68 milijardi dolara) zbog zloupotrebe dominantne pozicije u onlajn oglašavanju,piše u Politici.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager je na konferenciji za novinare u Briselu rekla da je „Gugl” zloupotrebio dominantnu poziciju kako bi veb sajtove primorao da koriste njegovu platformu za plasiranje oglasa - AdSense.

To je treća kazna za američku kompaniju u poslednje dve godine.

Lomparu i Vukadinoviću uručene nagrade „Meša Selimović“

Nagrada Večernjih novosti „Meša Selimović“ za knjigu godine uručena je na svečanosti u Narodnom pozorištu, Milu Lomparu za knjigu „Crnjanski – biografija jednog osećanja“ i Bodinu Vukadinoviću, sinu pesnika Aleka Vukadinovića autora nagrađene knjige „U vatri se Bog odmara“, objavljuju Novosti pod naslovom „Laureati Lompar i Vukadinović“.

Plaća dug za koji nije znao ni da postoji

Poreskom obvezniku iz Belanovice sruglo je rešenje da će mu se u roku od pet dana popisati sva imovina, ako ne plati poreski dug od 122.000 dinara, a da ga prethodno niko nije obavestio da potraživanje uopšte postoji, piše u Politici.

Južna Afrika meka za kriminalce

Beograđanin Jugoslav Smiljkić (51) izrešetan je u subotu ujutru u Johanesburgu sa čak 15 metaka, pišu južnoafrički mediji. Smiljkić je par minuta kasnije podlegao strahovitim povredama koje su mu nanela dva maskirana napadača dok je telefonirao pored svog motora, piše u Blicu.

Iako je motiv ubistva za sada misterija, istražitelji proveravaju njegove veze sa srpskim i južnoafričkim kriminalnim miljeom.

Ubistvo Smiljkića ponovo je otvorilo pitanje likvidacija Srba u Južnoafričkoj republici i njihove povezanosti sa srpskim podzemljem. Da li je ovo još jedno u nizu ubistvo zaraćenih krimnalnih grupa koje predvode Srbi a glavna "delatnost" im je trgovina i distribuiranje narkotika, ostaje da utvrdi istraga, ali budući da još nijedna likvidacija nije rasvetljena, javnost nije posebno optimistična.

Neobičan par

Kurir, Srpski telegraf, Alo i Informer na naslovnim stranama donose naslove o ljubavnoj vezi između muškarca od 74 i devojke od 21 godine, uz brojne bizarne detalje i pretnje devojčinog oca da će, navodno „ubiti i ćerku i Milojka“.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...