Rast zaposlenosti najsporiji u Srbiji

Danijela Ćirović

(sreda 20. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Brussels, 19.03.2019 - blokada dela Brisela u blizini sedišta EU, zbog dojave o podmetnutoj bombi

Podaci Svetske banke pokazali su da zaposlenost najsporije raste u Srbiji, u poređenju sa drugim zemljama Balkana. Komisija je utvrdila da raste broj dece obolele od raka. Profesori Filozofskog fakulteta podržali su osuđene učesnike protesta „Jedan od pet miliona“. Raznorazni sagovornici lidere opozicije nazivaju „folirantima“ i „ludacima“. Nemci su protiv podele Kosova. Orić preti Stefanoviću. Očekuje se presuda Radovanu Karadžiću. Pavković je uputio pismo saborcima. Iz Petrovićevog stana ukradeno je 11 slika.

fra-marsej-prot-

Marseille, 19.03.2019 - sindikalni protest u Marseju

Rast zaposlenosti najsporiji u Srbiji

Iako je u prošloj godini BDP regiona Zapadnog Balkana porastao u odnosu na prethodnih 12 meseci sa 2,5 na 3,9 odsto, broj otvorenih radnih mesta je bio skoro četiri puta manji, pokazuje izveštaj Svetske banke o tržištu rada na Zapadnom Balkanu. Potreban je privredni rast veći od četiri odsto da bi došlo do otvaranja novih radnih mesta, prenosi Danas. U sličnoj situaciji bile su i zemlje CIE koje su ušle u EU 2004. godine. U ovom periodu u Srbiji je otvoreno 15.800 radnih mesta, isto kao u Severnoj Makedoniji (15.200), dok je u Albaniji zaposleno 38.700 novih radnika. Stopa rasta zaposlenosti Srbije u ovom periodu je bila svega 0,5 odsto, dok je prosek Zapadnog Balkana bio 1,1 odsto. Nezaposlenost u regionu je nastavila da se smanjuje (osim u Srbiji, gde je prema izveštaju ostala nepromenjena) i dostigla je istorijski niske nivoe, ali je i dalje dva do tri puta veća nego u uporedivim zemljama EU kao što su Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Austrija.

vucic-miler-orden-

Beograd, 19.03.2019 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanje za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije predsedniku Upravnog odbora Gasproma Alekseju Mileru

Profesori podržali učesnike protesta

Nastavnici Filozofskog fakulteta dali su podršku osuđenim učesnicima protesta „Jedan od pet miliona“, piše Danas uz naslov „Hapšenje đaka i studenata udar na budućnost društva“. „Zahtevamo hitno puštanje na slobodu svih uhapšenih i upozoravamo na to da je režim taj koji, svojim brojnim iracionalnim postupcima, indukuje nasilje i igra vrlo opasnu igru protiv pobunjenih građana, ugrožavajući pritom državne institucije, demokratsku podelu vlasti i stabilnost zemlje“, navodi se, između ostalog, u pismu sa Filozofskog.

Tri sindikata prosvetnih radnika podržala su prekjučerašnji protest učenika beogradske Filološke gimnazije, čiji je drug Pavle Cvejić po hitnom postupku osuđen na 30 dana zatvora. Iz Foruma beogradskih gimnazija i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuju da će se, ako Cvejić ne bude pušten, pridružiti protestima učenika.

Gimnazijalci su najavili da će ponovo na ulice ako ne oslobode Cvejića, piše Blic. Za ovaj list govori i Kokan Mladenović, koji je rekao da očekuje „odgovor građanske Srbije“.

„Foliranti“ i „ludaci“

„Folirant“, piše Informer i navodi da je Dragan Đilas, dok je bio na vlasti, tražio robiju za napad na RTS, „a danas huška na nasilje“.

Srpski telegraf objavljuje intervju sa direktorom TV Pinka Željkom Mitrovićem, koji kaže da su lideri SZS-a „ozbiljni ludaci, a ne opozicija“.

Kurir piše da jedan od lidera opozicije najavljuje nove nerede uz naslov „Vuk hoće haos u zemlji“.

Novosti citiraju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je na najavu radikalizacije protesta, rekao: „Ne dozvoljavamo da blokiraju puteve.“

Nemci protiv podele Kosova

„Nemci ruše Trampovu podelu“, piše Srpski telegraf, „Angelina nova mapa Kosova“. Nemačka završava dokument u kojem je razgraničenje potpuno isključeno iz razmatranja i sprema nešto mnogo gore, navodi list.

Raste broj dece obolele od raka

Prema istraživanju posledica NATO bombardovanja 1999. godine, raste broj dece obolele od raka. Od suštinskog je značaja identifikovanje konkretnog uzročnika ovog rasta, istakao je Darko Laketić, predsednik Komisije za istraživanje posledica bombardovanja, a prenosi Politika. Komisija je istraživanje sprovela sa Institutom „Milan Jovanović Batut“ o učestalosti malignih oboljenja kod dece rođene posle 1999. uzrasta do 18 godina. Naročito raste broj slučajeva malignih bolesti krvi kod dece od pete do devete godine.

Četiri dokaza protiv Simonovića

Blic piše o optužnici za paljenje kuće novinaru, navodeći „četiri dokaza protiv Simonovića“. Saslušanja svedoka u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića poslednji su delovi mozaika koji su tužilaštvu potvrdili sumnje da je Dragoljub Simonović umešan u ovaj zločin.

Orić preti Stefanoviću

„Orić preti smrću Stefanoviću“, glavni je naslov u Kuriru. Krvnik osumnjičen za ratne zločine poručio je ministru policije: „Predstoje ti teški dani u Srbiji, bolje ti je da na vreme obezbediš odstupnicu.“ Nebojša Stefanović je uzvratio: „Zbog tebe sigurno neću da odstupim. A za zločine protiv Srba u Bosni jednom ćeš morati da odgovaraš.“

Panika u Hagu zbog Karadžića

„Panika u Haškom tribunalu“, piše Informer, „Karadžić hoće da se ubije“. Izricanje presude Radovanu Karadžiću po naređenju suda biće danas prenoseno sa pola sata zakašnjenja. Tribunal je u strahu, navodi list, da bi bivši predsednik RS mogao da pokuša da se otruje pred kamerama. Karadžić je skoro 11 godina u zatvoru.

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić očekuje da mu 20. marta u Hagu bude izrečena oslobađajuća presuda ako drugostepeno veće u njegovom predmetu bude razmatralo samo činjenice i dokaze, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, a objavljuju Novosti.

vucic-dodik-19.3-

Beograd, 19.03.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na konfernciji za novinare posle sastanka u Beogradu

Pismo Nebojše Pavkovića

Nebojša Pavković pisao je saborcima iz 1999, nazvavši ih „najboljim sinovima Srbije“, koji su mu „svedoci pred bogom da nisam zločinac“, pišu Novosti. „Kada ste jedinstveni, onda ste nepobedivi“, poručio je on.

Ukradeno 11 slika

Novosti pišu da je ukradeno 11 slika iz stana Saše Petrovića. Iz fondacije je nestalo i desetak nagrada koje je dobio reditelj. Sestra Radmila kaže da su provale „dobro organizovani projekat“.

Veber protiv gasovoda

Političar bavarske Hrišćansko-socijalne unije i kandidat Evropske narodne stranke na evropskim izborima Manfred Veber u intervjuu časopisu Njuzvik Poljska rekao je sve ono što bi Poljaci voleli da čuju od kandidata koji bi mogao da ih zastupa u EU, sa čijom administracijom imaju velikih problema, piše Politika. Naravno, Veber računa i na druge države EU koje ne žele bilo kakav ruski uticaj, pa čak ni da dozvole završetak projekta od uzajamnog ekonomskog značaja. Nemački političar je, naime, rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaustavi gasovod „Severni tok 2“ ukoliko bude izabran za predsednika Evropske komisije.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...