Kazne za protestante po zakonu za huligane

Danijela Ćirović

(utorak 19. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 18.03.2019 - protest srednjoškolaca ispred glavne policijske stanice u Beogradu. Đaci zahtevaju da se iz zatvora pusti njihov školski drug, koji je uhapšen tokom subotnjih demonstracija

Advokati, povodom kazni za demonstrante, kažu da je na političke neistomišljenike primenjen zakon za huligane. Vučić je „zamolio nadležne“ da puste sve uhapšene. Obradović je, kažu, preoteo protest. Na sajtu NBS nalaze se podaci o 14 glavnih bankarskih naknada. „Folksvagen“ seli pogon iz Ukrajine. Azeski je istakao da je Cefta mrtva. Traži se osam godina zatvora za predsednika opštine Grocka. Žena iz Ivanjice obesila se nakon dugogodišnjeg maltretiranja supruga. Kokeza je reizabran za predsednika FSS-a.

moda-dubai-dior-

Dubai, 18.03.2019 - promocija kolekcije za proleće/leto 2019 modne kuće Dior u Dubaiju

Kazne kao za huligane

Advokati povodom kazni za demonstrante posle upada u RTS kažu da je na političke neistomišljenike primenjen zakon za huligane, piše Danas. Božo Prelević kaže da sve umnogome podseća na period kada su pre dvadesetak godina hapšeni „otporaši“. Učenici Filološke gimnazije u Beogradu okupili su se juče ispred zgrade MUP-a kako bi pružili podršku 18-godišnjem Pavlu Cvejiću, njihovom drugu koji je uhapšen i po kratkom postupku osuđen na 30 dana zatvora u Padinskoj skeli. Savez za Srbiju najavljuje da će danas organizovati protest zbog rušenja Kalemegdana, a u sredu će u Grockoj biti skup protiv predsednika te opštine. Lideri SZS tražili su pomilovanje svih osuđenih, Aleksandar Vučić je odgovorio da će biti pomilovani svi koji to zatraže.

Vučić „zamolio nadležne“

„Pustite sve osuđene osim ’testeraša’ i onih koji su tukli i ubadali policajce“, Informer citira Vučića. Šef države, navodi list, „zamolio je nadležne“ da usvoje žalbe svih prekršajno osuđenih za nasilje u RTS i ispred Predsedništva. „Vučić će pomilovati one koji su krivično osuđeni, sve osim najgorih nasilnika“, stoji u tekstu.

Informer objavljuje i da je „Vuk na protestu nosio sat od 15.000 evra“.

Obradović „preoteo“ protest

Blic piše da je Boško Obradović bio u centru pažnje u tekstu pod naslovom „Kako je ekstremni desničar preoteo građanski protest“. Aleksandar Popov kaže da je Obradović imao najaktivniju ulogu tokom radikalizacije protesta. Tihomir Stanić ističe da ova vlast „sama radi protiv sebe najviše“. Podrška će padati u svakom slučaju, to je već krenulo i nezadrživo je, dodaje on.

„Pada zbog lopovluka“, stoji na prvoj strani Srpskog telegrafa: „Đilas: Uhapsiće me ako brzo ne srušimo Vučića.“ List piše da otkriva detalje „tajnog sastanka lidera SZS na kom je besneo bivši gradonačelnik“.

vucic-20-god-nato-

Beograd, 18.03.2019 - Otvaranje Međunarodne konferencije "20 godina nakon bombardovanja Jugoslavije – lekcije za evropsku bezbednost u 21. veku", uz uvodno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Dve decenije od bombardovanja

„Agresija na SRJ 1999. nije donela mir na Kosovu, niti društvo koje se zasniva na demokratiji, a tako ni trajnu stabilnost“, izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja 4. Beogradskog strateškog dijaloga „Dvadeset godina od bombardovanja Jugoslavije – pouke za evropsku bezbednost u 21. veku“. Dodao je da bez razgovora sa Beogradom Albanci ne mogu baš ništa da postignu, da je bombardovanje bilo užasno vreme za Srbiju, prenosi Politika, a da je njegov simbol stradanje devetoro dece, što je NATO nazivao kolateralnom štetom.

nato-srbi-20-god

Beograd, 18.03.2019 - Institut za evropske poslove uz podršku Ambasade SAD organizovao je debatu: "20 godina od NATO intervencije - da li je vreme za pomirenje?", svečana sala Gradske opštine Stari Grad: Olja Bećković, Vesna Pešić, Dragan Šutanovac, Miloš Jovanović, Dragan Šormaz

Provizije na sajtu NBS

Narodna banka Srbije od juče objavljuje na svom sajtu koliko koštaju glavne bankarske usluge za fizička i pravna lica u svim bankama u Srbiji. I ne samo to, piše Politika. Moguće je na istom sajtu uporediti koliko u kojoj banci te provizije koštaju. Reč je o 14 glavnih naknada za fizička lica i 18 za pravna lica i preduzetnike. Pretrage su omogućene i na nekoliko načina, centralna banka redovno će ažurirati podatke kada ih banke promene, a one odgovaraju za njihovu tačnost.

„Folksvagen“ seli pogon iz Ukrajine

„Nemci kod nas sele pogon iz Ukrajine“, pišu Novosti o „Folksvagenu“. Već su dolazili da se raspituju za visinu plata i obučenost radnika. Moguće lokacije za fabriku su u okolini Niša i u Vojvodini.

eu-vang-junker

Brisel, 18.03.2019 - susret predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera i kineskog šefa diplomatije Vang Jia

Azeski: Cefta je mrtva

Cefta je mrtva – čulo se prvi put direktno, i to od Branka Azeskog, predsednika Privredne komore Severne Makedonije, piše Politika. Ovo je bez uvijanja rekao na „Kopaonik biznis forumu“, ocenivši da je vreme za novi aranžman po pokroviteljstvom EU, kojim bi se obezbedili mehanizmi da se sporazum poštuje, što sada nije slučaj. „Imamo problem između članica Cefte i nemamo mehanizam da se to prevaziđe. Mislim da treba da se rodi nešto novo, neki novi oblik organizacije i saradnje između nas, koji će eliminisati slabosti Cefte“, rekao je on.

Osam godina za Simonovića

Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka i predložilo sudu da ga osudi na maksimalnu kaznu od osam godina zatvora. On se tereti na podstrekavanja ostalih troje, takođe optuženih, da zapale garažu, automobil i kuću Milana Jovanovića, novinara "Žig infa", 12. decembra prošle godine, pišu Novosti. Simonović je optužen za "teško delo protiv opšte sigurnosti", a pored njega, optuženi su i Aleksandar Marinković, Igor Novaković, Vladimir Mihajlović. Za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, tužilaštvo je predložilo sudu da ih osudi na kazne od pet godina, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Još jedna žrtva nasilja u porodici

Slučaj maltretiranja i nasilja nad Majom Jovanović (30), koja se prošlog utorka obesila i za sobom ostavila oproštajno pismo u kome navodno za svoju smrt optužuje svog supruga koji ju je godinama tukao, nekoliko puta je, nezvanično saznajemo, prijavljivan policiji i Centru za socijalni rad. Ovu informaciju potvrdila je za Novosti i Majina rođaka, ali zvanični podatak nije dobijen. Ono što je sigurno jeste da bi se Maja, uvek posle prijave, ipak, ponovo vraćala nasilniku, sa kojim ima šestogodišnju ćerku.

„Bežala je nekoliko puta kod svojih roditelja u Crnjevo. Ona je pričala kako ju je muž premlaćivao, jednom joj je polomio ruku a nju bacio kroz prozor“, kaže ova rođaka i dodaje da roditelji, međutim, nisu želeli da je vrate u rodnu kuću, već su je uvek vraćali mužu.

Glumac falsifikovao fakture

„Glumac opljačkao državu za osam miliona“, naslov je u Kuriru, koji navodi da je zvezda „Korena“ falsifikovao fakture i ugovore za „Južni vetar“. Reditelj Miloš Avramović podeo je krivičnu prijavu protiv poslovnog partnera Gorana Šušljika zbog prevare.

Kokeza ponovo na čelu FSS-a

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza reizabran je juče na tu funkciju. Kokeza je bio jedini kandidat i dobio je novi mandat koji važi do 2023. godine, prenosi Danas. On je na prvoj konstitutivnoj sednici Skupštine Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi izabran jednoglasno. Kokeza je predsednik Fudbalskog saveza Srbije postao u maju 2016. Potpredsednici FSS-a su Nenad Bjeković, Marko Pantelić i Savo Milošević, a izabrani su i novi članovi odbora FSS-a.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...