Sećanje na kosovski pogrom 2004.

Danijela Ćirović

(nedelja 17. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 16.03.2019 - učesnici protesta ispred zgrade RTS, u vreme dok je jedan broj građana ušao u zgradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da, „ako Kfor ne bude radio svoj posao, ima ko će“. Dačić kaže da Beograd niko nikada nije pitao šta želi sa Kosovom. Prošlo je 15 godina od kosovskog pogroma 17. marta 2004. Svaki treći zaposleni u Srbiji radi za državnu službu, a više od 132.000 njih u birokratiji. Demonstranti upali sinoć u zgradu RTS, izvela ih policija. Ubica sa Novog Zelanda obilazio je Balkan od 2016.

alb-tirana-prot16.3

Tirana, 16.03.2019 - antivladin protest albanske opozicije

Vučić: Ako neće Kfor, ima ko će

„Ako Kfor ne bude radio svoj posao na Kosovu i Metohiji, odnosno štitio Srbe, ima ko će to da radi umesto njih. Srbi na Kosovu ne treba da brinu da li će doći do nekog novog pogroma“, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Borskom okrugu u okviru kampanje "Budućnost Srbije", naglasivši da veruje da su međunarodne vojne snage na Kosovu da bi zaštitile i sačuvale srpsku zajednicu. „Mi imamo pristojnu saradnju sa Kforom, ali posle poslednjih akcija Prištine i hapšenja Marka Đurića i upada na Gazivode, to poverenje je manje. Ali, mi održavamo komunikaciju i moramo ponovo da uspostavljamo i gradimo dobre i bolje odnose sa Kforom. Ako ne budu radili svoj posao, ima ko će“, rekao je Vučić, a prenose Novosti.

vucic-bor-valjaonica

Bor, 16.03.2019 - redsednik Aleksandar Vučić počeo je danas posetu Borskom okrugu, u okviru kampanje "Budućnost Srbije", obilaskom pogona topionice bakra "Zijin Bor Cooper"

Dačić: Nas nikada nisu pitali

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u intervjuu za Politiku kaže da „nas nikada nisu pitali šta želimo sa Kosovom“. Razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice o tome šta bi Srbija želela kao konačan ishod u pregovorima s Prištinom nikada nije bilo, kaže on. „Nije se došlo do tih tema. Kad god se otvarala neka mogućnost za polazak ka kompromisu, uvek su se desili neki incidenti. Nisu to samo sumnje, postoje i tvrdnje da neke evropske zemlje ne žele da se ovo brzo završi“, ističe Dačić.

Sećanje na pogrom 2004.

Novosti pišu o nasilju na Kosmetu 15 godina kasnije. „Suze iz pogroma i dalje me bude“, kaže Ana Milosavljević. List podseća da je 2004. u trenu srušeno i zapaljeno 37 naših crkava i manastira, da je stradalo desetoro Srba i povređeno više od 1.000, da su sa lica zemlje izbrisana sela Slatina i Svinjare, kao i da je Kfor potvrdio da je albansko divljanje bilo isplanirano.

Politika se takođe priseća scena pogroma od 17. marta 2004, kada su, između ostalog, „kroz prozore crkve izbijali modri plamenovi, gorela ruska jevanđelja stara 200 godina“, biblioteka, dom i život sveštenika Miroslava Popadića u Hramu Svetog Nikole u Prištini.

fra-proiz-prot-16.3.

Paris, 15.03.2019 - novi protets "žutih prsluka" u Parizu

Demonstranti u zgradi RTS

„Haos: Upali u RTS, izvela ih policiji“, naslov je u Blicu. „Obradović. Đilas, Lutović, Bastać i više desetina građana ušlo u zgradu RTS tražeći da se uživo uključe u Dnevnik. Razišli se oko ponoći, za danas najavili novo okupljanje. Dragan Bujošević: Zaposleni na RTS nisu mogli sinoća da rade svoj posao. Izvinjavam se njima i građanima. Ljudi koji su upali, suprotno zakonu, hteli su da uređuju program.“

I ostali dnevni listovi u jutarnjim izdanjima prenose na naslovnim stranam ovaj događaj.

rts-prot-izbacivanje

Beograd, 16.03.2019 - policija izbacuje građane, učesnike protesta koji su ušli u zgradu RTS

Svaki treći u državnoj službi

Svaka treća zaposlena osoba u našoj zemlji radi u državnoj službi, pokazuje najnoviju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji svedoče da je od 2.131.079 osoba koje su bile zaposlene u 2018. godini, čak 606.118 njih radilo za državu. Brojke takođe svedoče, piše Politika, da je izuzetno veliko broj zaposlenih u državnoj administraciji – čak 132.271 osoba obavlja birokratske delatnosti. Pored njih, 87.793 radi u državnim preduzećima, 60.972 za javna lokalna preduzeća, 28.162 zaposleno je u loklanim samoupravama, 149.603 radi u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, a 146.917 njih radi u obrazovanju i kulturi.

tur-prot-nzeland

Istanbul, 15.03.2019 - protest u Istanbulu u znak osude napada na Novom zelandu

Ubica sa Novog Zelanda na Balkanu

Blic objavljuje da je masovni ubica sa Novog Zelanda obilazio Balkan. Krenuo je od Hrvatske, nastavio u Srbiju, pa otišao u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Region bivše Jugoslavije obilazio je krajem 2016. i početkom 2017. godine. U Bugarskoj je bio više puta. Poslednji put 2018. obišao je Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku.

Kurir piše da je „Srbija na meti terorista zbog monstruma sa Novog Zelanda“. Stručnjaci upozoravaju da su ćirilično ispisana imena srpskih junaka na šaržerima ubice Brentona Taranta poslužila zlonamernicima da prst upere u Srbiju i Srbe.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...