Ubica sa Novog Zelanda uživo prenosio pokolj

Danijela Ćirović

(subota 16. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Christchurch, 15.03.2019 - policijska pretraga područja na kojem se danas dogodio teroristički napad na Novom Zelandu

Muškarac koji je upao u džamiju na Novom Zelandu i ubio 49 ljudi, uživo je prenosio pokolj na Fejsbuku. Pre tragedije, u kolima je slušao četničke pesme. Nikola Kojo je u Požarevcu poručio da se „desio narod koji je rešio da živi“. Predsednik opštine Grocka podneo je ostavku, za dobro SNS-a. Više od 22.500 penzija je blokirano zbog dugova za račune.

moda-indi-delhi-mohan

Nju Delhi, 15.03.2019 - predstavljanje kreacija indijskog kreatora Palani Mohana na Nedelji mode u Nju Delhiju (India Fashion Week in New Delhi)

Masakr u džamiji na Novom Zelandu

Informer piše o zločinu koji je šokirao svet i pokolju na Novom Zelandu. „Poludeli rasisti upali su u džamije i ubili 49, a ranili muslimana“, navodi list. Brenton Tarant (28) na Fejsbuku je uživo prenosio kako u džamiji ubija 42 ljudi. U isto vreme, još troje je izrešetalo sedmoro vernika. Tarant je na oružju napisao imena ratnika iz Britanije, Italije, Austrije, a ćirilicom ispisao: Marko Miljanov, Popović, Miloš Obilić, Stefan Lazar. Pred masakr u kolima je slušao Baju Malog Knindžu.

Snimci su kasnije uklonjeni sa Fejsbuka, Tvitera i Instagrama, ali su ih britanski i australijski mediji objavili i na njima se vidi da naoružani muškarac izlazi iz kola i počinje da puca, prenosi Politika.

Ubica slušao četničke pesme

„Iako ne postoji ništa što bi upiralo prstom na Srbe i Srbiju kada je reč o povezanosti sa počiniocima masakra na Novom Zelandu i iako ne postoji ništa što u srpskoj tradiciji ukazuje na ponašanje čak i blisko terorizmu, u petak je bilo pokušaja da se sve to uveže i još jedanput Srbi prikažu kao ’loši momci’“, pišu Novosti. U izjavi iz Australije, Mirza Hajrić, ambasador BiH, izneo je stav o "srpskom faktoru". „Ono što posebno zabrinjava nas iz BiH je što je ubica koji je belac i rođen je u Australiji, na putu do džamije gde je počinio masakr slušao četničke pesme, pesme srpskih nacionalista u kojima se pominje Radovan Karadžić, koji treba da vodi Srbe, koji se nikoga ne boji, spominju se ustaše i Turci koje treba pobiti“, rekao je on. I hrvatski mediji su u prvim vestima sa Novog Zelanda pisali da je "dok se spremao za ulazak u džamiju, muškarac koji je ubijao vernike, slušao četničku pjesmu“.

U svom manifestu terorista je napisao, kako objavljuje Blic, da želi „balkanizaciju“ koja će oslabiti SAD, pa pominjao i intervenciju na Kosovu.

„Ubica se svetio Amerikancima i muslimanima“, naslov je u Srpskom telegrafu.

Đakon sa Novog Zelanda Vladimir Filipović za Kurir kaže: „Plašimo se osvete. Nas je Srba šaka jada.“

„Nije normalno da se Srbi i Srbija osećaju prozvanim“, objavljuje Danas.

Na ulicama se „dešava narod“

List Danas piše o protestima „Jedan od pet miliona“ u gradovima širom Srbije. Glumac Nikola Kojo rekao je na skupu u Požarevcu da se „desio narod koji je rešio da živi“.

„Beograd ne može da se oslobodi ove vlasti, i zato svi kojima je do Srbije stalo toga dana moraju doći u glavni grad“, rečeno je za govornicom u Šapcu. Novosađanima se na devetom protestu pridružila i veća grupa studenata sa transparentom „Položićemo i ovaj ispit“. U prestonici se danas očekuje petnaesto okupljanje, a najavljeno je i blokiranje zgrade RTS-a.

prot-leskovac-15.3

Leskovac, 15.03.2019.- protest "Jedan od pet miliona" u Leskovcu

„Lagani“ patriotizam iz Beograda

„Kosmet je istorijski srce Srbije, kolevka svega što je srpsko, ali moramo prema tom srcu biti oprezni, jer je patriotizam iz Beograda lagan i ako su nam motivi da vičemo ’Kosovo je srce Srbije’ da bismo politički profitirali kao partija – to nema smisla“, kaže u razgovoru za Politiku Snežana Paunović, poslanica SPS-a, rođena u Peći i jedna od 200.000 raseljenih. Nedavno je na sednici Odbora za Kosmet bučne poslanike svojim govorom ućutkala i završila diskusiju u apsolutnoj tišini.

moskva-film-balkan

Moskva, 15.03.2019 - Film „Balkanska međa“, koja će beogradska publika videti u utorak, 19. marta u Sava centru i odmah nakon toga u bioskopima, sinoć je premijerno prikazan u Moskvi, na svečanoj premijeri pred više od 2000 gledalaca u dve pune dvorane

Još jedna ostavka za dobro SNS-a

Dragoljub Simonović, dojučerašnji predsednik beogradske opštine Grocka i visoki funkcioner SNS-a, osumnjičen da je naložio paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara portala Žig info, podneo je ostavku na sve funkcije. Ostavka se odnosi na funkcije kako u stranci, tako i u opštini, na čijem je čelu bio u tri navrata, još od 2005, piše Politika. „Povlačim se iz politike jer ne želim da se moje ime besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa SNS-om, strankom čija me partijska knjižica, da nas podsetim, nije zaštitila od suočavanja sa nadležnim organima“, kaže Simonović.

Blokirano 22.686 penzija zbog dugova

Kada je Radmili R. iz Čačka pre mesec dana stiglo obaveštenje da na osnovni dug za struju od gotovo 22.000 dinara mora da plati još oko 123.000 kamate i sudske troškove od 19.000, žena nije mogla da se sabere. Njena ukupna mesečna primanja ne prelaze 17.400 dinara. To znači, piše Politika, da narednih godinu dana ne bi trebalo da podiže penziju kako bi izmirila dug. Živi sama, nema drugih primanja, a pretpostavlja da će joj penzija biti blokirana. U PIO fondu su potvrdili da je ona samo jedan od 22.686 penzionera u Srbiji kojima su primanja blokirana po osnovu rešenja za izvršenje, i to zbog dugova za struju, porez, infostan ili telefon.

Drugarica joj spasila život

„Ivana je sva modra, nemoćna i skoro u nesvesti ležala na krevetu. Sva je bila oblivena krvlju, čak joj je i iz usta curila. Odjednom, kao da sam obnevidela od šoka, sem nje, besmoćne, ništa drugo nisam videla. Uplašeno sam panično uzvikivala: ’Ustani, ustani...’ Strahujući da se na vratima ne pojavi Đorđe, bukvalno sam je zgrabila, i sa petog sprata, na rukama iznela napolje i pozvala taksi“, opisuje Ljubica Pantelić (20) zastrušujuću scenu za Novosti, kada je u utorak nešto došla u stan na poziv svoje drugarice Ivane F. (22) iz Banovog Polja kod Bogatića, koju je, kako se sumnja, brutalno pretukao Đorđe L. (24) iz Klenje. Po drugaričinim rečima, Ivana je imala vidljive opekotine po rukama, na kojima je nedostajala koža. Već izranjavane prste joj je gazio sa patikama na nogama. Na pegli su ostali tragovi Ivanine kože.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...