IPAK "DAN D" ZA KOSOVO

Danijela Ćirović

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Glavna tema na svim naslovnim stranama beogradske štampe je proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije najavljeno za danas u Prištini, kao i odluka Evropske unije, doneta u noći između petka i subote, da se u južnu pokrajinu pošalje misija EU – Euleks, koja bi trebalo da preuzme nadležnost od UNMIK-a.

 

fra.kfor

Francuski vojnici iz Kfora (foto: Pres)

 

Deklaracija o nezavisnosti

Blic, Večernje novosti, Politika, Press, Glas, Kurir i Gazeta pišu da Srbi s Kosova današnji dan dočekuju uznemireni.  Očekuje se da Skupština Kosova u 15 sati usvoji Deklaraciju o nezavisnosti, što je juče potvrdio i kosovski premijer Hašim Tači.

 

"Danas će biti miran dan razumevanja i zalaganja države da ostvari volju građana Kosova", rekao je Tači u Prištini.

 

Preambula Deklaracije, pišu Novosti, sadrži predlog ustava u kojoj se Kosovo označava "nezavisnom i suverenom zemljom", ali i kojom se podržava dolazak misije EU i poziva NATO da ne povlači svoje snage sa Kosova. Tačno u podne, predsedništvo Skupštine održaće sastanak, a potom će u 13.30 uslediti sastanak poslaničkih grupa. Održavanje sednice parlamenta predviđeno je u 15 sati, dok bi deklaracija trebalo da bude usvojena oko 17 časova, piše ovaj list.

 

Predviđeno je da se građanima u 22.50 obrate predsednik i premijer Kosova, a svečanost povodom proglašenja nezavisnosti biće završena u 23 sata vatrometom u Prištini, stoji u beogradskoj štampi.

 

Poništenje za sva vremena

Odluka Vlade Srbije da unapred i za sva vremena poništi protivpravno proglašenje lažne države na teritoriji Srbije, predstavlja osnovu državnog i nacionalnog programa Srbije za pokrajinu Kosovo i Metohija posle 17. februara, prenose novine glavnu poruku premijera Vojislava Koštunice delegaciji Srba sa Kosova u kojoj su bili predstavnici svih relevantnih državnih i društvenih institucija u Pokrajini.


"Ispoljenom jedinstvenom državnom i nacionalnom politikom moramo obezbediti siguran i normalan život za sve građane Kosmeta, koji poštuju državu Srbiju. Zato svi treba da ostanu da žive u svojim kućama, na svom Kosovu i Metohiji, u svojoj Srbiji", ponovio je Koštunica.

 

Priznavanje nove države

Velike evropske sile - Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, možda će saopštiti da priznaju Kosovo odmah posle sutrašnjeg sastanka, a u tome će im se pridružiti SAD, prenosi Blic Rojtersovu vest. Uprkos verovatnog odsustva "potpunog međunarodnog priznavanja" Kosova, Evropska komisija i Svetska banka već planiraju da organizuju donatorsku konferenciju kako bi pomogle u saniranju loše ekonomske situacije na Kosovu i velike nezaposlenosti.

 

novosti.priznanje

(ilustracija: Novosti)

 

Portparol Evropske komisije je potvrdio da je konferencija u planu i da će se verovatno održati u junu.

 

Ipak Ahtisarijev plan

EU je bez dozvole Saveta bezbednosti UN donela odluku o slanju svoje misije u pokrajinu, što je naišlo na žestoku osudu najvećih srpskih stranaka, pišu Press, Glas javnosti, Kurir, Politika, Novosti, Gazeta i Blic. EU je donela ovu odluku u noći između petka i subote, "čime je prekršila Povelju UN i Rezoluciju 1244" i uprkos protivljenjima Srbije i Rusije.

 

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, koji će danas biti u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je odluka EU da "hitnim postupkom u tajnovitoj atmosferi" pošalje misiju na Kosovo, "još jedna sramna odluka Unije kojom je pokazala da prihvata politiku secesije i priznaje nezavisnost pokrajine koja je neodvojivi deo Srbije", kao i da će Srbija u najskorijoj budućnosti morati da preispita svoje odnose sa EU i državama članicama koje eventualno budu priznale novu državu, prenosi Politika.

 

"Odluka znači da je od juče počeo takozvani tranzicioni period od 120 dana tokom koga bi sve nadležnosti UNMIK-a trebalo da budu prenete na kosovske institucije i misiju UN. Nije, međutim, jasno kako EU namerava da te nadležnosti 'preuzme' od UNMIK-a, s obzirom da takvu odluku nisu donele UN. Inače, takav razvoj situacije bio je predviđen odbačenim planom Martija Ahtisarija o 'nadgledanoj nezavisnosti' Kosmeta", piše Press.

 

Novosti pišu da se pravni stručnjaci EU, "kako bi legalizovali misiju", pozivaju na tačku 10 Rezolucije 1244 kojom se "ovlašćuje generalni sekretar UN da uz pomoć međunarodnih organizacija (u ovom slučaju EU) uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu".

"Ali, briselski pravnici su zažmurili na nastavak rečenice koji glasi '… pri čemu će narod Kosova uživati suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije' (sada Srbije)", pišu Novosti.

 

Nije prvi put...

Nezavisnost koju planira da proglasi kosovska Skupština nije prvi potez te vrste i ne dešava se prvi put da Srbiji otimaju ovaj deo njene teritorije, piše Politika, "a svaki takav pokušaj završi se – pre ili kasnije – povratkom Kosova i Metohije pod okrilje matične države".

 

Deklaracija o nezavisnosti nije legalna, nastavlja ovaj list, "i tu ne pomaže što su je pisali najbolji pravni stručnjaci Stejt departmenta – ona je pravno ništavna".

 

"Ako Srbija ne odustane od svog suvereniteta, to pitanje ostaće otvoreno", prenosi Politika izjavu Marsela Koena, profesora međunarodnog prava iz Ženeve, naglašavajući da samo Beograd može da da nezavisnost svojoj pokrajini time što bi odustao od teritorijalne celovitosti države.

 

Srbi strepe

Srpski ministri i stranački funkcioneri danas će u nekoliko mesta na Kosmetu boraviti sa srpskim stanovništvom i nealbanskim življem, koje sa nelagodom očekuje najavljeno proglašenje, podseća beogradska štampa.

 

Politički predstavnici kosovskih Srba pozvali su sunarodnike da ne nasedaju na provokacije. Među Srbima u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici juče je na prvi pogled bilo uobičajeno mirno, ali se sa strepnjom očekuje najavljeno proglašenje nezavisnosti. Najviše zabrinutosti, neizvesnosti i nespokoja među Srbima vezano je za ponašanje pojedinih zemalja i njihove medijske najave priznavanja nove države na tlu Srbije.

 

"Oči ovdašnjih Srba uperene su ka Beogradu i porukama da ih država neće ostaviti i da se neće odreći ovog dela svoje teritorije", piše Blic.

 

Novosti i Gazeta pišu da Srbi iz Gračanice ipak ne planiraju da se sele.

 

" Jaka studen spopala u subotu Gračanicu i prostor između Sitnice i Laba. Mraz stegao, a hladno i u duši. Za nedelju Albanci najavili otimanje Kosmeta. Jutarnja služba u znamenitom manastiru više je moleban, za najstariju srpsku postojbinu. Monahinje i vernici zastaju, krste se i ispred freske svete Simonide. Jednom mladiću se ote: 'Opet hoće oči da nam kopaju!’ Svi razumeše na šta misli. Pre ravno sto godina Milan Rakić je ovde napisao: 'Iskopaše ti oči, lepa Simonido...’ Četiri godine kasnije, Kosovo je oslobođeno posle pet vekova ropstva”, pišu Novosti.

 

Protest u Beogradu

Više od 2.500 demonstranata, među kojima je bilo predstavnika NVO, sveštenih lica, penzionera i studenata, Zvezdinih navijača i nekoliko Rusa, protestovalo je juče ispred ambasade Slovenije zbog slanja misije EU na Kosovo, piše štampa.

 

protest

(foto: Blic)

 

" Oni su, izazvani izlaskom nepoznate osobe na prozor zgrade ambasade, probili kordon policije i došli do kapije. Situacija se smirila, zatim je puštena himna Srbije, a organizatori su pročitali protestno pismo, koje su okačili na vrata jer u ambasadi nije bilo nikoga da ga primi", piše Blic.

 

Povorka je zatim krenula ka Hramu svetog Save, gde je održan moleban za Kosovo.
Nekoliko mladića pokušalo je da spali zastavu EU. Kako im to nije uspelo, njome su obrisali cipele, iscepali je na komade i priključili se povorci koja je išla ka Hramu.


Vučelić "izvukao" Marka

Odluku požarevačkog Okružnog tužilaštva da u leto 2005. godine povuče optužnicu koja je Marka Miloševića teretila za iznudu nad "otporašem" Zoranom Milovanovićem izrežirali su čelnici SPS-a Milorad Vučelić i Bojan Kekić uz pomoć predstavnika tadašnje vlasti i lidera Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića, otkriva Blic. Oni su Milovanoviću obećali nagradu ako novom izjavom povuče raniju tvrdnju da mu je Marko pretio da će ga motornom testerom iseći na komade i baciti u Veliku Moravu. Milovanović je prihvatio ponudu i dve strane su o tome sačinile i interni ugovor, piše ovaj list. Ugovor je sklopljen 17. jula u sedištu SPS-a u Beogradu, a svoju obavezu iz ugovora Milovanović je ispunio dan kasnije.

 

"On je 18. jula 2005. godine dao izjavu koja je požarevačkom tužilaštvu poslužila kao pokriće da odustane od krivičnog gonjenja sina bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije", stoji u Blicovom tekstu.

 

A-Tek u dugovima

Kurir piše da je vlasnik A-Teka i kupac RTB Bora dužan 543 miliona evra, a prema tvrdnjama nemačkih medija. Pred bečkim sudom mu se sudi zbog teške prevare, piše ovaj list, za koju ga čeka kazna zatvora od 10 godina. Kurir, takođe, donosi da nemačke, belgijske i švajcarske komapnije ne sarađuju sa A-Tekom.

 

Dečak umro zbog nemarnosti

Četrnaestogodišnji Dalibor Havlek iz Rume umro je u petak, 15. februara, u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Dalibor je preminuo nakon mesec i po dana provedenih u komi u koju je upao tokom gastroskopije, gutanja sonde radi pregleda gornjih organa za varenje, piše Blic na prvoj strani.

 

Na snimku se pokazalo da ima diskretno suženje jednaka, ali lekar mi je rekao da je to veoma česta pojava. Rekao mi je da za svaki slučaj odemo kod dečjeg gastroenterologa u Tiršovu", priča Dejan Havlek, otac dečaka koji u ovoj bolnici i preminuo.

 

Izdalo ga ime

Press na prvoj strani donosi da je fudbaler Partizana Mladen Lazarević uhapšen na aerodrumu u Dubaiju jer se zove isto kao poznati pljačkaš i razbojnik koga u Dubaiju traže zbog pljačke juvelirnice i čije se ime nalazi na policijskoj poternici. Nevolja je što je juče u Dubaiju neradni dan pa je fudbaler ostao da u pritvoru sačeka razjašnjenje ovog nesporazuma, dok su njegovi saigrači otputovali.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...