Dačić traži veće plate za Vladu

Danijela Ćirović

(četvrtak 14. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 13.03.2019 - susret predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministara inostranih poslova Španije Žozepa Borela u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio je „paralelu“ između taksi i penzija. Karanovićeva kaže da država ne služi „da bi korumpirala umetnike“. Šef diplomatije se požalio kako pomoćnici imaju veće plate od ministara i rekao da je to „anomalija zakona“. Mogerinijeva je istakla da rešenje za Kosmet mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i verifikovano u SB UN. Moskva je ponovo osudila NATO bombardovanje 1999. godine. Novosadski studenti žale se na diskriminatorski ispit. U Beogradu je preminula profesorka Zagorka Golubović.

Vučić pomešao takse i penzije

Predsednik Srbije ne pravi razliku između prihoda preduzeća i države, piše Danas u tekstu pod naslovom „Vučić pomešao takse i eventualni rast penzija“. Prvi čovek države je izračunao da Srbija na penzije daje 525 milijardi dinara, a da je 12,5 odsto tog iznosa 500 miliona evra, što je jednako vrednosti srpske robe koja bi ove godine bila plasirana na Kosmet da nije taksi. „A zapravo, samo jedan mali deo od te sume i to od plaćenog PDV-a bi završio u državnoj kasi, ostatak bi bio prihod trgovaca koji svakako ne bi finansirali povišice penzionerima. Izjava je na nivou one da svakih 10 sekundi pogine po jedan perač prozora u Americi“, stoji u tekstu.

Glumci o optužbama SNS

Glumci odgovaraju na optužbe SNS-a da „uzimaju državni novac, a ruše vlast“, objavljuje Danas. Mirjana Karanović kaže da država ne služi da bi korumpirala umetnike. Dok Dragan Bjelogrlić ističe da je „nesreća komentarisati Rističevićeve izjave o kulturi“, tužilaštvo ne reaguje na pretnje smrću Nikoli Koji.

Informer piše o „tajkunskom provodu šefa PSG-a“. Naslov teksta je „Sergej skija u Aspenu“. Dok građane poziva na proteste po Srbiji, navodi list, Sergej Trifunović se provodi u SAD, u najskupljem ski-rizortu na svetu.

Dačić traži veću platu

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da nije logično da pomoćnici imaju veću platu od ministara, da je to nepravda i upitao kada će to da bude rešeno, prenosi Blic. „Službenici na položaju imaju veće plate od ministara, zato što su to različiti zakoni. Ja tražim sistem, ovo je anomalija“, kaže Dačić.

Rešenje uz Rusiju i Kinu

„Nema rešenja za Kosmet bez Rusije i Kine“, pišu Novosti i dodaju da je to „i Evropa konačno uvidela“. Federika Mogerini traži da sporazum verifikuje Savet bezbednosti UN, a Brisel je, kako navodi list, ovim predlogom „potvrdio svoju slabost“.

„Vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, i ja lično, da tim povodom intenziviramo razgovore sa svim članicama Saveta bezbednosti UN“, poručila je u sedištu UN u Njujorku šefica diplomatije EU, prenosi Politika. Ona je dodala i da finalni dogovor Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom.

Moskva osudila bombardovanje

Gornji dom ruskog parlamenta usvojio je dokument u kojem se, povodom 20 godina od NATO agresije protiv SRJ, navodi da je operacija pretvorila Alijansu u glavnu opasnost za bezbednost u svetu. U aktu se navodi da inicijatori zločina nad suverenom državom treba da budu privedeni pravdi i odgovaraju. „Vojna operacija odrazila se negativno na dalji razvoj uzajamnih odnosa i poverenja evropskih država, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji. Nažalost, lekcije nisu naučene i NATO je nastavio da koristi vojnu silu na druge suverene države Irak, Libiju i Siriju, a danas isto preti i Venecueli, Kubi i Nikaragvi“, piše u dokumentu, a prenose Novosti.

„Putin jasno poručio – NATO mora biti kažnjen za bombe na Srbiju“, naslov je u Kuriru.

Britanski parlament na potezu

„Donji dom britanskog parlamenta drži sve pod kontrolom“, rekao je Hajko Mas, nekadašnji šef diplomatije, označivši ključnog aktera u mučnoj parnici između Velike Britanije i Evropske unije, objavljuje Politika. U utorak uveče Donji dom je ubedljivom većinom glasova (391 protiv i 242 za), odbacio revidirani sporazum o bregzitu koji je premijrka Tereza Mej postigla sa Briselom nakon dvoipogodišnjih pregovora. Kao i do sada, profil buduće granice između Republike Irske, koja je članica EU, i Severne Irske, koja pripada Britaniji, ostao je ključni kamen spoticanja.

Diskriminatorski ispit

Odluku Pravnog fakulteta u Novom Sadu da od ove školske godine obaveže studente koji polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku da dodatno polažu srpski jezik, pisano i usmeno, u utorak je Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno okarakterisao kao - diskriminatorsku. U konkretnom slučaju diskriminatorska je pisana i usmena provera znanja srpskog jezika na prijemnim ispitima koju, inače, predviđa republički Zakon o obrazovanju, navode Novosti. Presuda Apelacionog suda doneta je na osnovu dvostruke tužbe nevladine organizacije Saveza mađarskih učenika Vojvodine. Prvi put je ta organizacija tužila novosadski Pravni fakultet 2015. godine zbog, kako je tada navedeno, diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

Uvodi se doživotna sa uslovnom

Posle 25 godina osuđenici na najstrožu kaznu moći će da traže prevremeni otpust. Kriminalce nikad ne plaši visoka kazna, kažu sagovornici Politike, oni veruju da neće biti uhapšeni. Da li će biti pušten na slobodu uz uslov da ne ponovi krivično delo, odlučiće sud.

Preminula Zagorka Golubović

U Beogradu je preminula profesorka Zogorka Golubović, jedna od najznačajnijih antropološkinja i sociološkinja. Naslov u Danasu je „Odlazak suverene pameti od koje je učio i Đinđić“.

Partizan izbacuju iz Evrope?

„Partizan zbog duga izbacuju iz Evrope“, piše Informer. Vladimir Vuletić kaže da mora hitno da se nađe 2,5 miliona evra, jer će bez nastupa u Evropi klub propasti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...