Merkelova pokušava da spasi dijalog Beograda i Prištine

Anđelka Nikolić

(utorak 12. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Berlin, 11.03.2019 - nemačka kancelarka Angela Merkel na konfernciji za novinare u Berlinu posle susreta sa premijerom Letonije Krisjanisom Karinsom

Prištinske vlasti krenule su u akciju „Čelični prsten” - hermetičko zatvaranje svih alternativnih prelaza između  centralne Srbije i Kosova. Ako Priština zatvori sve alternativne prelaze, doći će do sukoba, kaže Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika na severu Kosmeta. Nemačka kancelarka Angela Merkel poslala je najbliže saradnike u Beograd i Prištinu kako bi pokušala da spasi pregovore Prištine i Beograda. Demokratska stranka i organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ pozvali su u šetnju za Zorana Đinđića, u kojoj će građani imati priliku da odaju poštu „velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila“.

venecuela-karakas-voda

Caracas, 11.03.2019 - žitelji Karakasa pune kanistere s vodom na ulici, zbog čestih restzrikcija u snabdevanju

„Čelični prsten“ za sever Kosova

Ako Priština zatvori sve alternativne prelaze, „doći će do sukoba, narod je spreman na sve“, kaže za Politiku Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika na severu Kosmeta.

„Nećemo dozvoliti da nas zatvore, da nam blokiraju prelaze, a borićemo se svim sredstvima“, kaže Petrović .

Prištinske vlasti planiraju da aktiviraju operativni plan  „Čelični prsten”, koji podrazumeva blokadu putnih pravaca, i hermetičko zatvaranje svih alternativnih prelaza.

Od uvođenja taksi od sto odsto na robu iz centralne Srbije, situacija sa snabdevanjem na severu Kosmeta je katastrofalna. Kako narod ne bi ostao bez osnovnih životnih namirnica roba je stizala preko alternativnih pravaca, odnosno išlo se  „zelenom linijom“. Priština sada planira da zatvori prelaze koji se nalaze na Rogozni i Kopaoniku.To znači da će doći do potpune nestašice osnovnih životnih namirnica.

„Ekstremisti iz Prištine spremaju veliko zlo: Haradinaj naredio potpunu blokadu severa Kosova“, naslov je u Informeru.

Šiptarski policajci juče presekli sve alternativne puteve koji iz centralne Srbije vode do severa Kosova. Hoće potpuno da onemoguće snabdevanje Srba.

Ptrištinske vlasti pokrenule paklenu akciju „Čelični prsten“. Pripadnici ROSU i KPS-a poslati da blokiraju sve puteve prema centralnoj Srbiji. Planiraju da najpre uhapse momke koji se nalaze u okruženju srpskih političara kako bi kasnije lakše pohapsili druge Srbe jer ne bi imao ko da im se suprotstavi,  obajvlju Alo pod naslovom: „Šiptari hapse čuvare Severa“.

Merkelova pokušava da spase dijalog s Prištinom

Nemačka kancelarka Angela Merkel poslala je najbliže saradnike u Beograd, piše u Blicu pod naslovom: „ Merkelova pokušava da spase dijalog sa Prištinom“.

Vučić, Tači i Mogerinijeva poslednji put su se bezuspešno sastali u Briselu u novembru. Dolazak savetnika nemačke kancelarke smatra se poslednjim i odlučujućim korakom za spas pregovora Prištine i Beograda.

Jan Heker, najvažniji spoljnopolitički savetnik nemačke kancelarke i njen savetnik za Balkan Matias Litenberg doputovali su sinoć u našu prestonocu kako bi pokušali da stvari između Beograda i Prištine vrate za pregovarački sto.

Oni su prethodno razgovarali u Prištini sa tamošnjim rukovodstvom.

Blic je u ingternet izdanju objavio i vest: Završen sastanak Vučića i dvojice savetnika Angele Merkel. Obe strane ćute.Posle gotovo dvočasovnih razgovora nije bilo ni zvaničnih saopštenja, ni izjava.

Opozicija za dan D, ali posle dogovora

Sve opozicione stranke slažu se da je došlo vreme da se u Beogradu organizuje veliki protestni skup građana iz cele Srbije, ali se ne slažu što pojedine stranke, bez dogovora sa ostatkom Saveza za Srbiju i organizatorima protesta „1 od 5 miliona samoinicijativno određuju datum velikog rađanskog protesta u Beogradu, piše u Danasu.

Opozicione stranke se slažu i da treba uspostaviti jasne i konkretne zahteve, poput ostavke predsednika Aleksandra Vučića, smene rukovodstva RTS i održavanje fer i poštenih izbora. Opozicija i organizatori protesta slažu se i da te zahteve treba oročiti na jedan određeni period i kako tvrde postoji kritična masa za taj takozvani dan“D“.

SPC ne priznaje novoproglašenu „Autokefalnu crkvu Ukrajine“

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne priznaje novoproglašenu „Autokefalnu crkvu Ukrajine“, ni takozvani kijevski Sabor ujedinjenja, čije odluke smatra nezakonitim i neobavezujućim, kao ni „raskolničku  jerarhiju i sveštenstvo“, objavljuje Politika.

SPC, kao što se navodi na početku dokumenta poslatog svim pravoslavnim pomesnim crkvama, smatra nekanonskim  upad vaseljenskog patrijarha Vartolomeja na teritoriju Ruske pravoslavne crkve i njegove odluke koje su usledile u vezi sa Ukrajinom.

irski-fest-bgd-

Beograd, 11.03.2019 - konferencija za novinare povodom predstojećeg, 7. Beogradskog Irskog Festivala: režiser Leni Abrahamson, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, umetnik Džon Džerard, direktor festivala Jaš Kaminski

Šetnja za Zorana Đinđića

Predstavnici Demokratske stranke i organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ pozvali su u šetnju za Zorana Đinđića, a pozivu na tu šetnju navedeno je da će građani imati priliku da odaju poštu „velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila“, objavljuje Danas.

Oni danas organizuju memorijalnu protestnu šetnju „Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami“ – od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade.

Polaganjem venca i cveća u dvorištu Vlade poštu ubijenom premijeru odaće i aktuelna predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi njene vlade.

Na današnji dan pre 16 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran ĐinĐić.

Blic objavljuje „Đinđićevih 12 upozorenja za 2019.godinu“.

Srpski telegraf objavljuje ispovest Nebojše Čovića: „Istina o ubistvu Zorana Đinđića“. Bivši potpredsednik Vlade prvi put otkriva detalje – šta je prethodilo likvidaciji i kako je yločin mogao da bude sprečen. Ovaj tabloid objavljuje „pet najvećih tajni o atentatu na premijera“.

„Da je Đinđić živ, Srbija bi već 5 godina bila u EU“, citira Kurir Zorana Živkovića nekadqšnjeg potpredsednika u Đinđićevoj stranci.

Izbrisaće stranke koje ne izlaze na birališta

U pripremi su zakonske izmene kojima se sprečavaju zloupotrebe i pooštravaju uslovi za upis u registar stranaka, piše u Novostima.

Partija koja ne izađe na izbore u roku od osam godina biće izbrisana iz registra stranaka. Ukoliko se dve političke organizacije udružuju u jednu, moraće da prikupe 10.000 overenih potpisa kao kada se osniva nova. Ovo su neke od novina koje će se, najverovatnije, naći u novom Zakonu o političkim strankama, čija je priprema u toku u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Ovim bi moglo da se stane na put osnivanju partija udruživanjem sa postojećom, čime se izbegava ponovno prikupljanje potpisa, što je model koji se uveliko koristi. Znatno bi se smanjio i broj političkih organizacija kojih je u Srbiji 112, iako na političkoj sceni aktivno učestvuje tridesetak.

Mariji Lukić prete, Jutka ne podnosi ostavku

Marija Lukić, koja je pokrenula krivični postupak protiv predsednika opštine Brus Milutina Jelačića Jutke zbog polnog uznemiravanja i nedozvoljenih polnih radnji, na društvenim mrežama konstantno dobija preteće poruke, što je juče prijavila policiji, piše u Politici.

Lukićeva za list kaže da je uplašena za svoju, i bezbednost svoje porodice. „Još nisam dobila nikakvu zaštitu. Plašim se, niko ništa ne preduzima a Jelačić nije podneo ostavku“. Napominje i da je zamolilai vlast i opoziciju da ne politizuju slučaj.

Simonović se vratio na funkciju, novinari strahuju

Predsednikaopštine Grocka Dragoljub Simonović se vratio na funkciju, a novinari u strahu, piše u Danasu.

Matorčević:  Srpskoj naprednoj stranci trebaju Simonovićevi milioni.

Drugi osnovni sud odbio je juče žalbu tužilaštva na odluku suda o puštanju na slobodu predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, potvrdila je portparolka tog suda, Irina Kovačević.

Tomanović: Sudije ispunjavaju želje političarima

Zdenko Tomanović, branilac branilac vlasnika Delte govori za Danas: „Sudije ispunjavaju želje političarima“.

sudovi-2018-kzs-

Beograd, 11.03.2019 - konferencija za novinare predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića, povodom predstavljanja Godišnjeg izveštaja o radu sudova za 2018. godinu: Dragomir Milojević i Ljubica Milutinović, zamenica predsednika Vrhovnog kasacionog suda

Sergejev pajtos napao Kseniju

Uz opasku „ovi počeli da biju jedni druge“, Informer  objavljuje da je šeficu inicijatgive „Ne davimo Beograd“ , Kseniju Radovanović na skupu povodom 8. marta napao muškarac koji je došao sa Sergejem Trifunovićem.

Napadač je pobegao, a Sergej je odbio da kaže ko je taj čovek i nije hteo da čeka policiju.

Trampova ćerka u Beogradu

Tifani Tramp, ćerka američkog predsednika Donalda Trampa, došla je u srpsku prestonicu, u kojoj će uživati narednih dana, saznaje Blic.

Najmlađa ćerka predsednika SAD sinoć se veselila u Skadarliji, a tamburaši joj „svirali na uvce“. U Srbiji planira da se zadrži tačno 11 dana.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...