„Albanci, džabe ste krečili“

Anđelka Nikolić

(nedelja 10. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Smederevska Palanka, 09.03.2019 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je pogon fabrike opreme i masina "Gosa FOM" u Smederevskoj Palanci, tokom posete Podunavskom okrugu, u okviru kampanje "Budućnost Srbije"

„Dragi naši albanski prijatelji - džabe ste krečili, nećete gledati film u kome nas ucenjujete i pravite budalama“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vlastima u Prištini povodom njihove platforme. Svi u međunarodnoj zajednici i na KiM treba da imaju u vidu da je Srbija dovoljno jaka da zaštiti svako svoje dete i svakog svog čoveka, rekao je Vučić  u Smederevu, na kraju obilaska Podunavskog okruga. „Bombe na Srbiju najveća greška“, kaže Luis Mekenzi bivši komandant UNPROFOR-a. Zakon o poreklu imovine bi ovog proleća trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.

rus-maske-leto-

Moskva, 09.03.2019 - tradicionalni praznik Maslenica, čiji koreni sežu u paganska vremena, kojim se obeležava kraj zime

Vučić: Džaba ste krečili, nećete gledati taj film

„Dragi naši albanski prijatelji, džaba ste krečili, nema ništa od tog posla“, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić vlastima u Prištini povodom njihove platforme, ukazujući na to da dijalog može da se nastavi, ali na temelju neke "pametnije platforme", prenose Novosti.

 „Od razgovora nikada nismo bežali, ali da nas ucenjujete i pravite budalama, taj film nećete gledati“, naglasio je Vučić u obraćanju pred više od 10.000 građana Smedereva, na najvećem skupu do sada u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Izašao je njihov ministar Bedžet Pacoli i kaže "sledeće nedelje bismo mogli da ukinemo takse, ali da sednu pregovarački timovi". Da nastavimo, valjda pod uslovima njihove platforme, priznamo da je sve njihovo, da je Kosovo nezavisna država, zapitao je Vučić. Ukazao je da je Priština naređala 10 stvari koje Srbija treba da radi, podsetivši da nije ispunila ni svoju jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je poručio da Srbija nije više slaba kao što je bila 2004. kada su Albanci vršili pogrom, kao ni 2008. kada su proglašavali nezavisnost. Srbija je dovoljno jaka da zaštiti svako svoje dete i svakog svog čoveka i to, ukazao je, svi u međunarodnoj zajednici i na KiM treba da imaju u vidu.

„Bombe na Srbiju najveća greška“

„Bombe na Srbiju najveća greška“, kaže Luis Mekenzi bivši komandant UNPROFOR-a, donose Novosti.

Naser Orić neće mirno spavati

Sve dok tužilaštvo ne bude imalo dokaza za utemeljenu optužnicu protiv potencijalno okrivljenih za zločin počinjen nad braćom Bitići, svako naše javno saopštenje o ovom slučaju može da bude kontraproduktivno, kaže u razgovoru za Politiku tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković, povodom 15 godina rada ove institucije.

Intervu list donosi pod naslovom: „Naser Orić neće mirno spavati“.

Zakon o poreklu imovine

Iako najavljivan još pre 18 godina, zakon o poreklu imovine tek bi ovog proleća trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, piše u Blicu.

Biće ispitivana imovina koja je stečena u poslednjih deset godina. Tim od 20 ljudi češljaće imovinu političara i biznismena. Neprijavljena imovina biće dodatno oporezovana, a nelegalno stečena će biti i predmet krivične prijave.

fra-pariz-prot-9.3

Pariz, 09.03.2019 - demonstracije pokreta "žutih prsluka" u Parizu

Vatikan odlučio da otvori arhive o NDH

Katolička crkva i zločini: Vatikan odlučio da otvori arhive o NDH, objavljuju Novosti.

Efraim Zurof, direktor centra „Simon Vizental“ u Jeruslaimu govori za Novosti: „Krajnje vreme da se rasvetli uloga kardinala Stepinca“.

Opozicija

Vuk Jeremić ženi prebacio 800.000 dolara. Lider Narodne stranke od 2013. do 2017.godine supruzi Nataši uplaćivao novac čije poreklo nije objašnjeno. Najmanja uplata je bila 50.000 dolara a najveća 150.000, piše u Kuriru uz pitanje: „Vuče odakle ti lova“.

Sinhronizovani udar na Srbiju. Zamenik Kadrija Veseljija  Redžep Hoti došao u Novi Pazar da pomogne opoziciji, piše u Kuriru pod naslovom: „Albanci preko Ugljanina podržali Đilasa, Vuka i Obradovića“.

Tablod objavljuje i intervju sa Nenadom Čankom: „Neću tužiti Sergeja, on je pseto“.

bgd-prot-9.3.

Beograd, 09.03.2019. - protest "Jedan od pet miliona" održan je večeras četrnaesti put u Beogradu: Branislav Lečić

Nove tehnologije u drevnom manastiru

Iguman Tihon posetiocima približava manastir Studenicu iz 12. veka uz pomoć pametnih telefona i virtuelnih animacija, piše u Politici pod naslovom: „Sveti Sava dočekuje goste u Studenici“.

Zahvaljujući novim tehnologija, posetioci će moći da vide ono što je sada Stiudenici, ali i hronološki prikaz nastajanja i izgradnje manastirskog kompleksa, trodimenzionalne predstave znamenitih ličnosti koje podsećaju na najvažnije informacije o manastiru, interaktivne freske, virtuelne filmove koji vam omogućavaju da „poletite“ iznad manastirskog kompleksa.

Svim putnicima namernicima obratiće se digitalna figura prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, rođenog kao Rastko Nemanjić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...