Nestašica lekova za srce i pritisak

Danijela Ćirović

(sreda 06. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 05.03.2019 - u Skupštini Srbije danas je počela prva sednica redovnog prolećnog zasedanja u 2019. godini, kojoj ne prisustvuje deo opozicionih poslanika

Vašington je, kažu, „u ofanzivi“ kad je u pitanju Kosovo, dok je Brisel „sve nemoćniji“. Slučaj Marije Lukić je „kap u moru Jutkinih nepočinstava“. Čanak je svratio u PSG i razmenio uvrede sa Trifunovićem. Mnogi lekovi iz grupe onih koji se daju kao terapija za bolesti srca i povišenog krvnog pritiska, ne mogu da se nađu ni u državnim ni u privatnim apotekama. Najveće plate bile su na Vračaru, najmanje u Svrljigu. U Kaštelima je ponovo spaljena lutka sa likom Pupovca. Papa je najavio otvaranje tajnih arhiva Vatikana.

moda-pariz-sanel-

Pariz, 05.03.2019 - revija kolekcije modne kuće Šanel za sezonu jesen-zima 2019-2020 na Nedelji mode u Parizu (Paris Fashion Week): kolekcija - Chanel

Rusko „tajno oružje“

„Šiptari u panici“, piše Informer uz naslov „Putin Srbiji dao tajno oružje“. Albanski mediji tvrde da Rusi u humanitarnom centru u Nišu kriju „sofisticirano oružje“ i da sa Vojskom Srbije spremaju invaziju na Kosovo, navodi list.

Novosti pišu o ulozi Amerike oko Kosmeta, objavljujući da je „Vašington u ofanzivi, a Brisel sve nemoćniji“. Smenjuju se emisari, stoji u tekstu.

„Stigao odgovor na Haradinajeve pretnje“, navodi Kurir. Naslov teksta je „Putin poslao lavove da štite Srbiju“. Predsednik Rusije poslao je čoveka od poverenja koji ima zadatak da komanduje velikim brojem odabranih obaveštajaca kako bi pružali svaku vrstu pomoći patrijarhu Irineju, Aleksandru Vučiću, Ivici Dačiću i Miloradu Dodiku.

Kap u moru Jutkinih nepočinstava

Aleksandar Grbić, vođa protesta „1 od 5 miliona“ u Brusu, za Danas kaže da je slučaj Marije Lukić „kap u moru Jutkinih nepočinstava“. „Zahvaljujući Mariji Lukić izvojevana je mala pobeda, ali nedovoljna. Jutka je morao da bude smenjen, a ne da da ostavku, koja će ko zna kada biti prihvaćena. Kada bude sankcionisan po zakonu, pravda će biti zadovoljena“, kaže on. Adrijana Zaharijević iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju kaže da je „izrazita hrabrost žene koja se suprotstavlja lokalnom moćniku od koga bi mogli da zavise životi njoj bliskih ljudi“.

opozic-paralelni-parlament

Beograd, 05.03.2019 - u holu Skupštine Srbije danas je održana zajednička konferencija za novinare predstavnika opozicionih poslaničkih klubova na kojoj je rečeno da će opozicija bojkotovati rad sednice u sali, ali da će u holu organizovati paralelni, otvoreni i slobodni Parlament: Boško Obradović, Sanda Rašković Ivić, Goran Ćirić, Marko Đurišić

Čanak neće „da učestvuje u prevari“

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kaže u intervjuu za Politiku da „neće da učestvuje u prevari građana“. On ne učestvuje u bojkotu Skupštine Srbije zato što je to „potpuno pogrešan put, jer ako uništite i to malo institucija što je ostalo dolazite u poziciju da vam ostaje samo ulica, a onda vodi u građanski rat“. „Zato su izmišljene skupštine i izbori, da bi se sprečilo menjanje vlasti ulicom“, kaže on.

Danas piše o poseti Čanka prostorijama PSG-a, nakon čega su lideri razmenili „komplimente“. Sergej Trifunović je rekao da mu je Čanak izgovorio „pretnju kao mafijašku“, a lider LSV-a je glumca nazvao „bezvrednom kukavičkom krpom“.

Nestašica lekova za pritisak

Pacijente koji su na terapiji zbog bolesti srca i visokog krvnog pritiska hvata blaga panika, jer mnoge lekove iz ovih grupa ne mogu da nađu ni u državnim, ni u privatnim apotekama. Iako mnogi uzaludno posećuju farmaceute, jer u apotekarskim rafovima nema ni paralela, odnosno medikamenata istog hemijskog sastava i dejstva, na koje su oboleli navikli, ali pod drugim imenom i od drugog proizvođača, pišu Novosti. Zvanično je prijavljena deficitarnost nekoliko lekova iz grupe kardiotonika i antihipertenziva. U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja potvrđeno je da postoji nestašica pojedinih medikamenata. „Ministarstvo zdravlja i RFZO obavešteni su o trenutnoj nestašici pojedinih lekova za lečenje povišenog krvnog pritiska, koja je nastala usled povećane potrošnje navedenih lekova u poslednjem periodu... Potpunu normalizaciju snabdevanja, prema informacijama koje smo dobili od proizvođača, očekujemo tokom sledeće nedelje“, rekli su u RFZO.

kina-li-si

Peking, 05.03.2019 - kineski predsednik Si Đinping i premijer Li Kećijang na otvaranju Svenarodnog kineskog kongresa (China's National People's Congress) u Pekingu

Najveće plate na Vračaru

Zbog promene metodologije po kojoj se zarade računaju po mestu gde neko živi, a ne gde radi, lider po visini zarada nije više Surčin, piše Politika. Prošle godine najviše plate bile su zarade Beograđana, a najmanje žitelja Svrljiga. Najviši prosek zarada imali su žitelji Vračara – 78.619 dinara, zatim stanovnici Novog Beograda – 75.469. Prosečna plata za grad Beograd bila je 60.689, dok je na nivou cele republike bila 49.650. Surčin je po novim proračunima prošle godine imao prosek od 44.440 dinara.

aerod-brnab-otvaranje

Beograd, 05.03.2019 - u tranzitnoj zoni beogradskog aerodroma Nikola Tesla danas je predstavljen radni prostor za putnike aerodroma kao jedna od aktivnosti nacionalne platforme Serbia creates

Ponovo spaljena lutka Pupovca

Drugi put za nekoliko dana u Kaštelima, kraj Splita, zapaljena je lutka sa likom lidera Srba u Hrvatskoj, Milorada Pupovca, s tim da je juče u Starim Kaštelima isto učinjeno i sa lutkom premijera Andreja Plenkovića, a ponovljen je i skeč sa bežanjem srpskog vaterpoliste od splitskih huligana skokom u more na splitskoj Rivi. Sve isto, osim spaljene lutke Plenkovića, viđeno je u nedelju u Kaštel Sućurcu, a kao objašnjenje Kaštelani su rekli da je Pupovac odgovoran za sve loše što im se događa u životu, prenose Novosti.

Da li je Pije XII spasavao Jevreje

Povodom najave otvaranja tajnih vatikanskih arhiva, Politika piše da li je papa Pije XII spasavao Jevreje. Ovaj poglavar rimokatoličke crkve nikada nije javno osudio ustaški režim i njegove zločine nad Srbima, a odmah po uspostavljanju NDH 1941. primio je u privatnu audijenciju Antu Pavelića. Odluka pape Franje da od 2. marta 2020. otvori tajne arhive Vatikana iz vremena potifikata kontroverzog poglavara Pija XII trebalo bi da napokon rasvetli ulogu Rimokatoličke crkve u Drugom svetskom ratu i popuni nedostajuće mračne stranice istorije o Holokaustu u Evropi porobljenoj od nacista, ali i o stvaranju zloglasne NDH i genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima u Jasenovcu.

niss-kulturni-centar

Niš, 05.03.2019 - konferencija za novinare povodom prezentacije projekta novog doma kulture u Nišu

Hladnokrvni ubica

Blic piše o hladnokrvnom ubici iz Srbije u tekstu pod naslovom „Put smrti Čabe Dera po Evropi“. List navodi da je 11. maja 2004. u Novom Sadu ubio Branislava Jelačića, u BiH je u septembru 2017. sprečena likvidacija Alana Kožara, da bi u Holandiji 30. jula 2018. ubio Ivana Serdušića, 20. septembra iste godine biznismena Lasla V. u Mađarskoj. U Srbiji je 5. januara 2019. ubio Nebojšu Markovića, a 2. marta 2019. je uhapšen u hotelu u Češkoj.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...