„Folksvagen“ dolazi u Srbiju

Danijela Ćirović

(nedelja 03. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Brisel, 02.03.2019 - rezultati evropskih izbora, zakazanih za kraj maja, uticaće na budući pravac politike proširenja EU na Zapadni Balkan, jer će godišnji izveštaj EK o Srbiji i drugim zemljama Balkana biti objavljen tek 29. maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Priština „čeka povoljan trenutak“ za napad na sever Kosova. On je odgovarao i na pitanja građana preko Instagrama. Predsednik opštine Brus slao je lascivne SMS poruke. „Folksvagen“ otvara fabriku u Srbiji. Svaka treća klupa u parlamentu pripada ženama, ali se nasilje u porodici ne goni po službenoj dužnosti. Ubica Čaba Der uhapšen je u Češkoj. Gavras govori o totalitarizmu ekonomske vrste.

moda-pariz-vestvud-

Pariz, 02.03.2019 - Nedelja mode u Parizu (Paris Fashion Week): kolekcija - Westwood

Priština „čeka povoljan trenutak“

Optužbama na račun potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, prištinske vlasti su želele da oslabe srpsku odbranu severa Kosova, izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Komentarišući izjavu Hašima Tačija, koji tvrdi da je lično proterao Radoičića, Vučić je rekao da su u Prištini znali da je on jedno od ključnih lica na tom području, piše Politika. „Želeli su da ga proteraju sa severa Kosmeta i da čekaju povoljan trenutak za napad na Srbe na severu Kosova“, rekao je Vučić.

moda-pariz-saab-

Pariz, 02.03.2019 - Nedelja mode u Parizu (Paris Fashion Week): kolekcija - Elie Saab

Vučić i preko Instagrama

Brojna pitanja građani Srbije su proteklih dana uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću putem Instagrama, a najveći broj njih odnosio se na to kako da reše pitanje zapošljavanja, finansijske probleme i da se stambeno zbrinu, „ali se veliki broj građana interesovao i za to kako će biti rešeno pitanje Kosova i Metohije“, pišu Novosti. Vučiću je od utorka do juče postavljeno oko 3.000 pitanja, a i posle tog roka za prijem pitanja, građani su ostavljali svoje komentare i sugestije na Instagram profilu Vučića.

vucic instagram odgovori

Beograd, 02.03.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao je danas na pitanja građana na svom instagram nalogu

Poruke predsednika opštine

Blic objavljuje SMS poruke predsednika opštine Brus, kojima je, između ostalog, zlostavljao Mariju Lukić. Milutin Jeličić Jutka i sam je u porukama priznao da je nasilan. Sledeće ročište zakazano je za 10. april, kada bi trebalo da svedoče i ostale žene koje ga optužuju za seksualno zlostavljanje.

dacic forum delfi

Delfi, 02.03.2019 - prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na 4. ekonomskom forumu u Delfima

„Folksvagen“ u Srbiji

Nemački auto gigant Folksvagen, prema saznanjima Novosti, dolazi u Srbiju, u srce Šumadije. Folksvagen bi trebalo da otvori fabriku klasičnih automobila u Šumadiji, a vrlo verovatno je da će se tu izrađivati i automobili na električni pogon. Proizvodnja bi trebalo da krene od 2023. i godišnje da se proizvede 300.000 kola. Posao će biti omogućen za 5.000 radnika, a uložiće se 1,4 milijarde evra, navodi list.

vuk-jeremic-njujork

Njujork, 02.03.2019 - predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić održao je uvodno izlaganje na godišnjem skupu omladine Ujedinjenih nacija, koji je ove godine održan pod nazivom "Osnaživanje mladih u cilju jačanja multilateralizma"

Neizbalansirana ženska prava

Kada balansiramo efekte borbe za ženska prava, nameće se gorak zaključak da smo se izborili za to da svaka treća klupa u republičkom parlamentu pripada ženi, piše Politika, ali se nismo izborili za to da se nasilje u porodici goni po službenoj dužnosti. Žene sada mogu da idu u penziju kada i muškaraci, ali one u nekim fabrikama ipak nose pelene, jer njihovi poslodavci imaju specifična shvatanja radne etike. Analitičari feminističke provenijencije smatraju da se priča o rodnoj ravnopravnosti iscrpljuje na ženama srednjeg i visokog sloja društva, jer je ženama na dnu socijalne lestvice jednakost polova imenica.

bgd-prot-2.3.

Beograd, 02.03.2019 - građanski protest "Jedan od pet miliona"

Čaba Der uhapšen u Češkoj

Čaba Der (38), osumnjičen da je 5. januara ove godine usred dana na Banovom brdu ubio Nebojšu Markovića uhapšen je u Češkoj, pišu Novosti. Srbija će zatražiti ekstradiciju osumnjičenog kako bi, za krivično delo za koje se sumnjiči, bio procesuiran u našoj zemlji. Javnost u Srbiji je bila šokirana brutalnom likvidacijom koju je izveo na Banovom brdu, kada je bez maske i s osmehom na licu, prišao Markoviću i ispalio u njega više hitaca. Nakon toga, mirno se vratio u automobil, kojim ga je saučesnik dovezao i od tada mu se gubio svaki trag do sinoć. Čaba Der (38) iz Čantavira, kod Subotice, prvo je bio sitan lopov, koga su u Kazneno popravnom zavodu Sremska Mitrovica, preobrazili u plaćenog ubicu. On je u Novom Sadu, u kafani na Trgu mladenaca, pred desetinom gostiju iz pištolja 2004. usmrtio Branislava Jelačića, a sa lica mesta pobegao biciklom.

Kurir takođe piše o „spektakularnom hvatanju plaćenog ubice“. Plaćenik, za kojim su poternice zbog hladnokrvnih likvidacija izdale tri države, uhapšen je juče u Pragu. Policija je u hotelskoj sobi gde se krio pronašla lažna dokumenta, dva pištolja, municiju, prigušivač, periku, naočare za vid.

prag-hapsenje-ccaba

Prag, 02.03.2019 - Češka policija uhapsila je u saradnji sa pripadnicima FAST timova za potrage nekoliko zemalja, među kojima je i FAST tim MUP Srbije, u petak uveče u Pragu D. Č. (1980), koji se sumnjiči da je 5. januara ove godine na Banovom brdu u Beogradu ubio tridesetsedmogodišnjeg muškarca

Ekonomski totalitarizam

Slavni grčki reditelj i naturalizovani Francuz Konstantin Kosta Gavras (rođen u Atini 1933), autor filmova kao što su „Opsadno stanje“, „Hana K.“, „Nestali“, nedavno je u Sevilji, na 31. ceremoniji dodele „evropskih oskara“ iz ruku Vima Vendersa primio nagradu EFA Evropske akademije za film za sveukupno stvaralaštvo. Ovaj neumorni autor angažovanih filmova o ugnjetavanju, političkom militantizmu i istorijskim stranputicama, piše Politika, nezaobilazni je deo filmske istorije, ali i istorije beogradskog Festa, na kojem je 1974. bio više domaćin nego gost. Njegova konferencija bila je najposećenija ikada na domaćem festivalu filma. U razgovoru za ovaj list, Gavras govori o „totalitarizmu ekonomske vrste“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...