Jutkina ostavka - zbog Vučića, ne zbog zlostavljanja

Danijela Ćirović

(subota 02. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 01.03.2019 - članovi Udruženja gradana “CarGo” održali su danas protest ispred Vlade Srbije, na kojem su zatražili smenu ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović

Nastavljeni su protesti „Jedan od pet miliona“ u više gradova u Srbiji. Predsednik opštine Brus i član SNS-a podneo je ostavku zbog lidera stranke, a ne zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i gašenje struje celom gradu zbog TV emisije. U Skoplju se, kažu, kovao još jedan „plan za rušenje Vučića“. Amerikanci su demantovali da će se povući iz Bondstila. Privredni rast zaostaje zbog korupcije, zanemarivanja vladavine prava... Premijerka miri CarGo i Mihajlovićevu, a Izrael Jevreje u Beogradu. Za otmicu dede Jelene Đoković presuđeno je 10 godina zatvora. Milićev je odslužio kaznu.

moda-pariz-celin

Pariz, 01.03.2019 - revija mode u Parizu: kolekcija – Celine

Poziv za spas zemlje

Protesti „Jedan od pet miliona“ nastavljeni su sinoć u više gradova – u Novom Sadu, Vranju, Lazarevcu, Subotici, Sokobanji, Nišu, Aranđelovcu, Boru, Čačku, Kikindi, Kruševcu, Vršcu, Mladenovcu, Pančevu, piše Danas uz naslov „Poziv za spas zemlje od uzurpatora vlasti“. Čedomir Čupić kaže da će pripadnici policije i pravosuđa, „koji su ćutali o svim njihovim zloupotrebama, jednog dana morati da odgovaraju“. Sergej Trifunović je poručio studentima koji nisu na protestu, da ga je sramota zbog njih.

„Šta je sa nazovi uglednim ličnostima koje pravdaju Vučićeve sulude poteze, oni su namireni mestima u upravnim odborima, ali su se jeftino prodali“, istakao je Sreto Malinović.

Srpski telegraf piše da su javne ličnosti koje su se uključile u proteste „pukle načisto“ uz naslov: „Trifunović bi tenkove na ulici, Pantić pljuje na Srbe u Jasenovcu“.

vranje-prot-s

Vranje, 01.03.2019. - protest "Jedan od pet miliona" večeras u Vranju

Ostavka zbog Vučića, ne zbog Lukićeve

Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, kome se sudi za seksualno uznemiravanje bivše sekretarice Marije Lukić, podneo je ostavku. Jovičić je poručio kako ostavku podnosi jer se njegov slučaj „koristi za direktan napad na predsednika Aleksandra Vučića“ i „za urušavanje SNS“. Prema navodima medija, kako prenosi Danas, Jeličić je takvu odluku doneo pod pritiskom SNS-a čiji je funkcioner. Njega je za seksualno uznemiravanje optužilo više žena, a pre nekoliko dana u Brusu je isključen televizijski signal tokom emitovanja emisije čija je gošća bila Marija Lukić. Iako je premijerka Srbije istakla da je Lukićeva dobila institucionalnu zaštitu, ona kaže da nije zadovoljna podrškom države.

Naslov u Novostima je „Jutka podeo ostavku na sve funkcije“.

Godinu dana nakon što je otkriveno da je uznemiravao Mariju Lukić i bar još šest žena, nasilnik ide sa funkcije, piše Blic.

cvece-sajam-pensilvanija-

Pennsylvania, 01.03.2019 - sajam cveća u Filadelfiji

Plan „za rušenje Vučića“

Informer piše o „tajnom sastanku u Skoplju“ u tekstu pod naslovom „Plan za rušenje Vučića“. Dragan Đilas, lider opozicije, u Skoplju se 8. februara sreo sa Zoranom Zaevim i Erikom Bernsom iz Ambasade SAD, „tada je dogovorena strategija za obaranje vlasti u Srbiji“. List navodi da se će se iz Makedoniji „poslati 4,2 miliona evra“, da će američki ambasador u Beogradu javno podržati Đilasa i da „od njega traži da prizna Kosovo“, da je Zaev rekao da je „Haradinaj spreman da finansira pad Vučića“, te da „Britanija i SAD vrbuju generale i druge oficire u Vojsci i MUP-u“.

izlo-africka-umetnost-

Beograd, 01.03.2019 - izložba „DUHOVI AFRIKE – Ritualna zapadnoaarička umetnost“ iz zbirki Muzeja afričke umetnosti otvorena je večeras u matičnom prostoru – Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

Bondstil umešan u takse?

„Potezi Prištine i dalje bez sankcija“, objavljuju Novosti u tekstu pod naslovom „I Bondstil ubačen u igru oko taksa“. Ambasada SAD demantovala je da se njihovi vojnici povlače iz baze. Ova lažna vest predstavljena je kao moguća kazna zbog taksa.

Vojna baza kod Uroševca, prema jednoj verziji, piše Politika, mogla bi da bude prepuštena Turskoj, a SAD bi podigle novu kod Leposavića. Ako Priština hitno ne ukine takse, Vašington će povući svoje vojne snage sa Kosovoa, zaključak je dvodnvnih razgovora zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i opozicije – poruka je koju prenosi većina kosovskih medija, navodi list.

vma-175

Beograd, 01.03.2019. - svečanost povodom 175 godina Vojnomedicinske akademije (VMA)

Zašto privredni rast zaostaje

Glavni razlozi za usporavanje privrednog rasta Srbije su korupcija, zaostajanje kad je reč o vladavini prava, nedovoljno učešće investicija u bruto domaćem proizvodu i loš obrazovni sistem. Ovo se navodi u dokumentu Fiskalnog saveta pod naslovom „Zašto privredni rast Srbije zaostaje“, prenosi Politika. Autori navode da je nizak privredni rast osnovni ekonomski problem, jer sprečava osetnije povećanje životnog standarda i sustizanje razvijenijih zemalja Evrope.

izlo-tesla-kipar-

Nikozija, 01.03.2019 - svečano otvaranje izložbe  „Tesla, delo, duh, vizija”, koju je Muzej Nikole Tesle iz Beograda priredio u Nikoziji

Premijerka između CarGo i ministarke

Udruženje građana CarGo protestovalo je u petak ispred Vlade Srbije zahtevajući smenu ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović koja hoće da "ugasi kompaniju koja upošljava ljude, poštuje zakone i plaća poreze". Iz Ministarstva saobraćaja tvrde da nije ministarka Mihajlović ta koja dozvoljava ili ne dozvoljava bilo kome da radi i zarađuje, već je reč o poštovanju zakona, pišu Novosti. Premijerka Srbije kaže da nema elemenata za smenu Mihajlovićeve, ali poziva sve da "sednu i da vide kako da reše ovaj problem".

"CarGo - borba za budućnost Srbije, CarGo - borba protiv mafije!" Ovom parolom započeo je protest udruženja građana CarGo ispred vlade, kada je veliki broj automobila blokirao Nemanjinu ulicu. Na vratima vlade građani su ostavili metle, sa porukom da se počisti sve ono što u ovoj zemlji ne valja.

mihailovic-svet-banka-

Beograd, 01.03.2019 - ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom Svetske banke

Izrael miri Jevreje u Beogradu

Privremena uprava traži od države da ispita finansijsko poslovanje Jevrejske opštine Beograd, a ovu upravu Veće, Izvršni i Nadzorni odbor optužuju za upad u prostorije JOB, piše Politika. Čelni ljudi jevrejske zajednice u Beogradu, koji su trenutno podeljeni u dve struje, sudeći prema njihovim saopštenjima, obratili su se nadležnim državnim organima i sumnjiče jedni druge da su kršili zakone. List navodi da „ambasadorka Izraela miri Jevreje u Beogradu“.

indi-pak-razmena-

Lahore, 01.03.2019 - Pakistan je predao indijskim vlastima zarobljenog pilota Abinandana Varthamana (Abhinandan Varthaman), kao gest dobre volje

Za otmicu Jeleninog dede 10 godina

Branislav Matić (37) iz Sremske Mitrovice osuđen je juče na 10 godina zatvora zbog otmice Milosava Radisavljevića (81), dede Jelene Đoković, jula prošle godine u Ljigu. Presuda je doneta pred Višim sudom u Valjevu, a drugooptuženi Dragan Jerinić oslobođen je optužbi, objavljuju Novosti. Matić i Jerinić su optuženi da su oteli Radisavljevića, vezali ga za banderu u njivi i telefonom tražili otkup od familije supruge tenisera Novaka Đokovića. Starac je pronađen u kukuruzištu vezan lisicima za betonsku banderu, odakle je dozivao u pomoć, a pronašao ga je direktor Komunalnog preduzeća Vladimir Stajić.

Milićev na slobodi

Ubica iz „kantrimena“ Marko Milićev (38) posle četiri i po godine je pušten na slobodu. Kurir piše da je prebačen na tajnu lokaciju, „u zoru tajno pušten iz Zabele“, a da i njegova majka tvrdi da ne zna gde je. Otac stradalog Luke Jovanovića (21) je očajan i kaže: „Milićev će u kafanu, a ja sinu na grob.“

Zdravlje Nede Arnerić

Štampa nastavlja da se bavi slučajem glumice Nede Arnerić koja je primljena u bolnicu. Reditelj Dejan Karaklajić, njen prvi muž, za Informer kaže da je „Nedu uništila politika“, dok glumica Elizabeta Đorevska, Nedina drugarica, kaže da je treba pustiti „ako hoće da ode“.

„Neda ne ide kući, ostaje u bolnici“, naslov je u Novostima.

Srpski telegraf piše da će „Neda uspeti da se izvuče iz pakla“, dok Kurir navodi da je glumica kada su je dovezli u bolnicu bila „na ivici smrti“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...