Indija i Pakistan na ivici rata

Danijela Ćirović

(četvrtak 28. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Hanoj, 27.02.2019 - susret predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Hanoju: Donald Trump, Kim Jong Un

Predsednik Srbije zatražio je od Srba sa Kosmeta da se strpe još 45 dana. SNS ne cenzuriše samo medije, već i građane. Dodik je istakao da će RS biti – Zapadna Srbija. Učiteljica je na Fejsbuku ostavila poruku za decu koja nisu pošla na rekreativnu. Nema dokaza da „vampirski tretmani“ imaju efekta. Na slobodi je 37 pedofila. Rušenje na Kopaoniku čeka asistenciju MUP-a. Traži se oštra kazna za vozača „Nišekspresa“. Indija i Pakistan zaoštrili su odnose nakon obaranja aviona sa obe strane.

aerodrom-morava

Kraljevo, 27.02.2019 - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar odbrane Aleksandar Vulin obišli su danas aerodrom "Morava", nedaleko od Kraljeva

Vučić sa Srbima sa Kosmeta

„Pokrajina opet ključa“, pišu Novosti uz naslov „Vučić s Putinom i Sijem o Kosovu“. Srbi sa Kosmeta rešeni su da se povuku iz svih institucija. Predsednik ih moli za strpljenje i sprema diplomatsku akciju, navodi list.

Vučić poručio Srbima sa Kosmeta, objavljuje Kurir: „Za 45 dana donosimo odluku.“

Vučić kaže da je sastanak sa Srbima sa Kosmeta za njega kao predsednika bio iznenađujuće težak, piše Politika, zbog stvari koje su se desilo u poslednja 24 sata, „o kojima se u javnosti još ne zna“.

vucic-srbi

Beograd, 27.02.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Srba sa Kosova

Zašto EU kaže „ne“

Blic objavljuje „sedam faktora koji su uticali na obeshrabrujuću poruku iz Brisela“ uz naslov „Zašto nam EU i dalje kaže ne“. Kako navodi list, katanac na vratima Evropske unije je zaključan, „a ključ nije kod Srbije“.

Cenzurisanje građana

Aktivisti protesta „1 od 5 miliona“ posle privođenja zbog lepljenja nalepnica na sedište SNS-a govore za Danas. Naslov teksta je „Nakon medija, vlast prelazi na cenzurisanje građana“, a u njemu se navodi da je Dragan Murar, koji je na društvenim mrežama objavljivao spiskove navodnih botova vladajuće stranke, od juče je u zatvoru zbog remećenja javnog reda na inauguraciji Aleksandra Vučića.

Dodik: RS će biti Zapadna Srbija

Informer prenosi upozorenje člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da, „ako sud BiH bude raspravljao o ukidanju imena RS, mi idemo na referendum o nezavisnosti“. „Republika Srpska će biti Zapadna Srbija“, kaže Dodik.

Poruka učiteljice na Fejsbuku

Kurir piše o slučaju učiteljice koja je ostavila poruku na Fejsbuku, uz komentar „Ovo je za otkaz“. Vesna Stevanović, učiteljica iz Osnovne škole „Karađorđe“ iz Topole, odvela je učenike drugog razreda na rekreativnu nastavu, a deci koja nisu otišla sa njom ostavila je sledeću poruku: „Nek’ crknu mamine maze kad neće na rekreativnu.“

„Vampirski tretmani“ bez dokaza

Za razliku od SAD, gde vlada pomama za tretmanima podmlađivanja uz pomoć transfuzione krvne plazme, u Srbiji se mnogi bore protiv starosti ubrizgavanjem sopstvene prerađene krvi, piše Politika. Američka Agencija za hranu i lekove upozorila je starije osobe da ne posežu za transfuzijama i injekcijama sa krvnom plazmom mladih ljudi, terapijom koja se reklamira kao način borbe protiv starenja i oboljenja poput demencije, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Čelnici agencije pojasnili su da ne postoje nikakvi klinički dokazi da od ovih „vampirskih tretmana“, kako se popularno nazivaju, ima koristi, naglasivši da mogu da budu i štetni jer podižu rizik od infekcija, alergijskih, respiratornih i kardiovaskularnih problema.

Na slobodi 37 pedofila

U Srbiji ima 96 osuđenih pedofila, od kojih je njih 37 već odslužilo zatvorske kazne. Oni su na slobodi, ali su pod posebnim režimom, čiji je cilj da spremi ponavljanje zločina, piše Politika. Ostalih 59 pedofila služe kazne za svoje zločine. U Srbiji će uskoro biti uvedena doživotna robija za ubice dece. „Uprava za izvršenje krivičnih sankcija vodi i posebnu evidenciju o osuđenicima po ovom zakonu. Pravilnik o vođenju registra donet je u septembru 2015. Trenutno je 96 osoba upsano u registar koji sadrži ime i prezime osuđenog, matični broj, adresu, podatke o zaposlenju, informaciju od značaja za fizičko prepoznavanje osuđenog“, navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Rušenje na Kopaoniku čeka MUP

U Ministarstvu građevinarstva tvrde da će objekat na Kopaoniku biti srušen kada MUP obezbedi asistenciju, ali ne navode da li su to tražili, piše Danas u tekstu pod naslovom „Za rušenje kafane sve spremno – sem policije“. Mnogi sumnjaju, kako navodi list, da se stvarni vlasnik krije iza imena Snežane Mitković. Odgovor ministarstva sugeriše da od MUP-a nije ponovo tražena asistencija i da nije zakazan novi datum rušenja objekta, iako je zakon promenjen tako da MUP sada mora da pruži asistenciju inspektorima. U MUP-u su još ranije rekli da će tražiti mišljenje tužilaštva i suda o obavezi pružanja podrške, ali nije poznato ni da li su to uradili ni kakav su odgovor dobili.

Stroga kazna za vozača

Tužilac traži strogu kaznu zbog izazivanja nesreće, piše Informer, „Osam godina robije za vozača ’Nišekspresa’“. Vozač Milan Zdravković kriv je za sudar voza i autobusa u kojem je poginulo sedmoro ljudi, utvrđeno je u istrazi.

Tužilaštvo je zaključilo, dodaje Blic, da se vozač nije zaustavio da pogleda da li ide voz niti je zastao.

Zaoštravanje sukoba Indije i Pakistana

Dan pošto su indijski borbeni avioni pokrenuli vazdušne udare na pakistanski deo Kašmira, u znak odmazde za napad na indijske trupe u njihovom delu ove sporne teritorije, sukob između dve nuklearne sile je eskalirao. Islamabad je odgovorio obaranjem indijskih aviona, Nju Delhi nije ostao dužan. Posle prvih vazdušnih napada preko "linije kontrole" od rata dva suseda 1971. godine, ljudima koji žive uz liniju koja deli Kašmir savetovano je da napuste domove, prenose Novosti. Pakistanski zvaničnici su prvo saopštili da su oborili dva indijska aviona na pakistanskoj strani "linije razdvajanja" u Kašmiru i zarobili dvojicu pilota, od kojih je jedan u vojnoj bolnici, a drugi u pritvoru. Ubrzo su promenili iskaz rekavši da je u pritvoru samo jedan pilot. Nju Delhi je, sa svoje strane, saopštio da je odbio napad pakistanskih letelica i oborio im jedan avion u Kašmiru, a da je izgubio jedan "mig-21", čiji pilot je "nestao u akciji".

Ako je prvim napadom indijskih aviona na pakistansku teritoriju nakon skoro 50 godina želeo da ojača svoje poljuljane pozicije uoči predstojećih izbora, indijski premijer se gadno preigrao, piše Politika. Za tvrdnju da su u vazdušnom udaru pre dva dana likvidirali oko tri stotine terorista, indijski zvaničnici nemaju dokaze, dok Pakistanci od juče ujutru imaju slike da celom svetu pokažu kako su oborili barem jedan indijski avion i zarobili njegovog pilota.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...