Kfor brine zapaljiva retorika

Anđelka Nikolić

(subota 23. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 22.02.2019 - jedan od zaposlenih u zgradi Auto-moto saveza Srbije (AMSS) pucao je u direktora AMSS, a potom izvršio samoubistvo, dok je direktor podlegao povredama u Urgentom centru

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će izbori biti brzo, ali da ne zna kad. Vučić strahuje šta će se zbivati na Kosovu i Metohiji, pošto albanski lideri „uvek mogu da iznenade njihovim ludilom“. Komandant Kfora za KiM rekao je da ga brinu izjave koje dolaze sa obe strane i apelovao je na političare da se okanu zapaljive retorike, koja može da dovede do incidenta. Ministar inostranih poslova Ivica Daćić rekao je da se pre pet godina Putin saglasio s predlogom o razgraničenju. Moskva nije promenila svoj stav o rešavanju kosovskog problema, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Albanski premjer Edi Rama kaže da je pripajanje Kosova Albaniji "ne plan B, već plan A“. Predsednika AMSS Mirka Butuliju ubio je generalni sekretar AMSS-a Predrag Đurđev, koji je  potom izvršio samoubistvo.

fest-otvaranje-

Beograd, 22.02.2019 - svečano otvaranje 47. FEST-a

Vučić: Izbori će biti brzo

 „Ne znam kad će biti izbori, ali svakako će biti brzo. Naša obaveza je da pristojna Srbija pobedi. Ne samo da pobedi ubedljivo, nego ubedljivije nego ikada, jer je to garancija za budućnost”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na skupu u Kraljevu, u ovkiru kampanje Budućnost Srbije, prenosi Politika.

Vučić kaže da oni koji su pre vladali pokušavaju na različite načine da pokažu kako je u Srbiji loše. Dodao je da nas kritikuju oni koji su opljačkali i razorili državu kada su vladali i zapitao – zamislite da ja imam četiri firme i da za pet godina na moj račun legne 500 miliona evra?

Vučić kaže da je upravo toliko Draganu Đilasu leglo na račun dok je bio na vlasti. Naveo je da je „onaj drugi” dobio sedam miliona evra od raznih belosvetskih lopova i probisveta, dok „treći” za žene u Srbiji koje se bore za našu zemlju kaže da su fukse i kurve.

vucic-kraljevo-govor-

Kraljevo, 22.02.2019 - predsednik Aleksandar Vučić, u okviru posete Raškom okrugu, govorio je na skupu u Kraljevu

Vučića brine ludilo albanskih lidera na Kosovu

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da nema bojazan, kada je reč o budućnosti srpske ekonomije. Njegov jedini strah je, kaže, i to ne krije – šta će se zbivati na Kosovu i Metohiji, prenosi Politika.

„Kada imate posla sa ljudima koji se hvale nepredvidivošću, jer uvek mogu da iznenade njihovim ludilom, neozbiljnošću i neodgovornošću, tada osećate strah”, konstatovao je na skupu u Kraljevu.

Onima koji prete Srbima svaki dan poručio je : Mi ćemo da vas molimo da sačuvamo mir i stabilnost, ali zato što smo pristojni a ne što smo vas se uplašili  jer „budemo li primorani, čuvaćemo svoj narod i sačuvaćemo svoju državu”.

Vučić je poručio Ramušu Haradinaju da se on ne bi kladio da će tako lako da sruši Srbiju kao što je planirao, prenose Novosti.

 „Tim taksama naštetićete svom narodu. Srbija je malo tvrđi orah nego što ste mislili“, rekao je Vučić. 

„Vreme ja da Zapad obuzda svoje čedo“, rekao je Vučić o potezima Prištine, prenose Novosti.

Komandanta Kfora brine zapaljiva retorika

Glavnokomandujući Kfora za Kosovo i Metohiju general-major Lorenco D Adario apelovao je na političare da se okanu zapaljive retorike, jer i jedna najmanja izjava može da dovede do incidenta, prenosi Politika .

D Adario je ovu izjavu dao u bazi „Noting hil“, kraj Leposavića gde je u sklopu „aktivnosti“, kako je sam kazao, hteo da se sretne sa novinarom Politike.

„Ništa ne ukazuje da bi moglo da dođe do bilo kakve incidentne situacije.Ali ipak me brinu izjave koje dolaze sa obe strane. Retporika može da stvori zaoštrenu atmosferu gde najmanji incident može da se pretvori u veći.Pozivam sve strane da izbegavaju oštru retoriku“, rekao je general.

Podržava li Putin zaista razgraničenje

Ministar inostranih poslova Ivica Daćić u priču o Kosovu uvukao je i Moskvu, objavljuju Novosti pod naslovom: „Podržava li Putin zaista razgraničenje“.

Dačić je nastavljajući polemiku sa ministrom Nenadom Popovićem rekao da Popović „pojma nema da se pre pet godina Putin saglasio sa ovim predlogom“.Predsednik Vučić i ja smo lično razgovarali sa Putinom o ovome, rekao je Dačić za Pink televiziju.

Moskva nije promenila svoj stav o rešavanju kosovskog problema i smatra da rešenje treba da bude u interesu srpskog naroda, međunarodnog prava i zakona Srbije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući izjavu Dačića da je razgraničenje zvanična pozicija Srbije.

Komentarišući izjavu albanskog premjera Edija Rame da je pripajanje Kosova Albaniji "ne plan B, već plan A", Zaharova je rekla da su takve izjave nedopustive, i pozvala Zapad, pre svega EU i NATO, da reaguju na takve izjave i geopolitičke planove.
"Onaj ko misli da će ministar Ivica Dačić ostati lojalan Vučiću nema pojma o politici“, izjavio je Popović reagujući na izjavu šefa srpske diplomatije da ne pamti da je neko toliko napao predsednika Vučića, kao što je to učinio ministar Popović kritikom ideje da je razgraničenje moguće rešenje za Kosovo,

Popović je ponovio da je on isključivo za poštovanje Ustava Srbije kao i za poštovanje Rezolucije 1244.

Plate medicinskih sestara 30 odsto manje nego 2009.

Pod naslovom „Plate medicinskih sestara 30 odsto manje nego 2009“, Danas prenosi reakcije sindikata na tvrdnje predsednika Aleksandra Vučića o platama u zdravstvu.

Vučić kaže da sestra sa srednjom školom ima 50.446 dinara.

Sindikat tvrdi da sestra sa 30 godina staža ima 38.000 dinara.

„Ko predsedniku  daje te informacije koje nemaju veze sa stvarnošću“, kaže za list predsednica Sindikata medicinskih sestara Radica Ilić.

Nastavljeni protesti u Srbiji

Protesti „Jedan od pet miliona“ nastavljeni su sinoć u više gradova u Srbiji a u nekoliko gradova biće održani danas, objavljuje Danas pod naslovom: „Sramota je ako elita nije sa građanima“.

 „Svakom teroru, će doći kraj. Vojska Srbije će uvek biti uz svoje građane“, rekao je na protestu u Vranju Novica Antić, predsednik Vojnog Sindikata Srbije.

Na protestu u Novom Sadu profesor Čedomir Čupić pozvao je intelektualne i političke elite da se priključe narodu.

Avokat Božidar Prelević, na protestu u Nišu ponovio je da se na protestima zahtevaju slobodni i fer izbori, pre kojih će mediji morati da budu slobodni najmanje šest meseci.

„Vučić je krenuo po Srbija ali je to oproštajna turneja“, rekao je novinar Srđan Škoro u Šapcu.

Ocenivši da je Vučić  „uzurpirao državu i sve njene institucije, da vređa i ponižava ljude, da građane naziva društvenim talogom i narkomanima, zoupotrebljava decu, a da svoje tzv. sledebike gura u autobuse, popisuje ih, fotografiše i udeljuje im sendviče od naših para“, Ruška Dabić u Užicu je poručila da su građani ustali da se bore za svoja prava.

paracin-prot-22.2.

Paraćin, 22.02.2019. - protest "Jedan od pet miliona" održan je u Paraćinu

Zašto u Srbiji puca asfalt?

Zašto u Srbiji puca asfalt, i to na završenim i još neotvorenim deonicama koridora 10 i 11, kao i ko je za to odgovoran, pita Poliitika.

Milutin Ignjatović,direktor Saobraćajnog instituta CIP, smatra da je nadzorni organ najodgovorniji za pucanje asfalta na koridoru 10.

 

„Da li će i koliko Bela kuća imati vremena da se bavi Balkanom“, pita Blic pod naslovom „Za Srbiju bolje da se kosovski čvor reši pre izbora u SAD“. List navodi kako novi predsednik stupa na dužnost 1. januara 2021. Praksa je da Bela kuća pola godine pre kraja mandata ne donosi velike odluke, a u slučaju nove administracije teško da će u prvim mesecima mandata imati vremena da se bavi nama.

Maduro prima pomoć iz Rusije, američku odbio

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro naredio je zatvaranje granice s Brazilom do daljnjeg „potpuno i apsolutno“ usred spora oko strane humanitarne pomoći, piše u Danasu.

Venecuelanska vojska je do sada uspevala da blokira pošiljke američke pomoći iz Kolumbije, a Maduro je, u televizijskom obraćanju, kazao da razmatra „totalno zatvaranje“ granice i sa tom zemljom kako bi sprečio opoziciju da dostavlja pomoć. On akcije dopremanja pomoći naziva „predstavom koju orkestriraju SAD“.

Uprkos tome, sa druge strane, Maduro je objavio dopremanje 300 tona pomoći iz Rusije.

Borba za vlast u Venecueli juče je dobila i nove obrise u vidu „rata bendova“ budući da su na 300 metara razdaljine sa dve strane kolumbijske granice održana dva koncerta, jedan u organizaciji opozicije, a drugi u Madurovoj režiji. Vlasti su organizovale svoj trodnevni koncertni događaj pod nazivom „Dalje ruke od Venecuele“.

Predsednika AMSS-a ubio saradnik koji je zatim izvršio samoubistvo

Predsednik Auto-moto savezu Srbije (AMSS) Mirko Butulija ubijen je juče oko 14.40 časova u Ruzveltovoj ulici. Butuliju je ubio  generalni sekretar AMSS-a Predrag Đurđev, koji je  potom izvršio samoubistvo, objavljuje Politika.

Do sukoba je došlo u prostorijama ovog saveza kada je Đurđev ušao u Butulijinu kancelariju i počeo da viče na njega. Potom je Đurđev izvadio pištolj i počeo da puca u svog šefa i dugogodišnjeg poslovnog saradnika.

Novosti donose nove detalje puvnjave u AMSS-u: Đurđev bežao po spratu saveza, hteo da ubije i Butulijinog kuma, pucao sebi u usta.

Unezvereni Đurđev počeo je da maše pištoljem, a sekretarica je u panici skočila kroz prozor kancelarije.

Prema nezvaničnim informacijama, Butulija je u petak pozvao Đurđeva u kancelariju kada su ga obavestili da se sekretar potukao sa jednim od direktora. Reč je o Butulijinom kumu I. J.  Razdvojilo ih je obezbeđenje, navodi izvor lista.

„Zločin koji je sve šokirao“, objavljuje Informer kao i svi ostali dnevni listovi koji donose ovu temu na naslovnim stranama.

Sahranjen Šaban Šaulić

Velikan narodne muzike Šaban Šaulić, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, sahranjen je u petak u 15 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 6.000 kolega, prijatelja i poštovalaca, piše u Novostima.

Sahrana je, po pevačevoj želji, obavljena bez prisustva sveštenih lica. Šaulić je ispraćen uz zvuke majstora harmonike Mirka Kodića, Miše Mijatovića, Ace Sofronijevića, Borka Radivojevića i Zorana Jovanovića. Vrsni umetnici su izveli pesmu "Ne plači, dušo", koju je Šaban davne 1984. posvetio supruzi Gordani.

Svi ostali listovi takođe donose na naslovnim stranama izveštaje sa sahrane poznatog pevača popularne muzike, osim Danasa i Politike.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...