Vučić uskoro odlučuje o izborima

Danijela Ćirović

(sreda 20. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 19.02.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Službu hematoonkologije sa sterilnim blokom Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "dr Vukan Čupić"

Britanci su na sastanku zemalja kvinte sprečili formulaciju o kazni za Prištinu zbog taksa. Vučić je izjavio da će odluka o izborima „biti doneta uskoro“. Srđan Nogo isključen je iz Dveri. Građani ne bi odlazili iz zemlje da su bolje plate, kaže glavni ekonomista Evropske banke. TENT je podbacio za 17,5 odsto. Pale su cene akcija Aerodroma. Hrvatska od Srbije traži 1.396 osoba zbog zločina. Pojavili su se novi detalji saobraćajne nesreće u kojoj je stradao Šaulić.

lagerfeld-umro

Pariz, 19.02.2019 - arhivska fotografija(5. mart 2013) kreativnog direktora modne kuće Šanel (Chanel) Karla Lagerfelda koji je preminuo danas u 85. godini: Karl Lagerfeld, Linda Evangelista, Naomi Campbell

London sprečio oštru reakciju

Britanci su uz Albance, objavljuju Novosti uz naslov „London protiv rušenja taksa“. Na sastanku zemalja kvinte sprečili su formulaciju o kazni za Prištinu. SAD, Francuska i Italija bile su za oštru reakciju.

Gerhard Šreder za Blic kaže da Priština treba da ukine takse i da je Srbiji mesto u EU.

„Optimistički gledam na ekonomsku budućnost Srbije. Nemačka preduzeća koja posluju ovde su veoma zadovoljna. Mislim da je zaista dobra ekonomska situacija u vašoj zemlji“, kaže on u intervjuu za ovaj list.

engl-vojska-princ

Pirbright Camp, 19.02.2019 - britanski princ Čarls dočekao je bataljon vojske po povratku iz Avganistana

Uskoro odluka o izborima

„Moguće je raspisivanje parlamentarnih izbora, a odluka o njima biće doneta uskoro“, najavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Raniji izbori, kako je rekao, mogući su ukoliko situacija u vezi sa Kosovom ostane nepromenjena, odnosno ukoliko Priština ne ukine takse, pa se razgovori ne nastave, prenosi Politika.

„Ukoliko nema ukidanja taksa, nema ni razgovora. Naš cilj je da sačuvamo trenutni mir i stabilnost, a u budućnosti, nekada, kada dođe do promene političkih aktera ili političkih okolnosti, razgovori će biti nastavljeni“, izjavio je on.

nem-stajnmajer-meta

Berlin, 19.02.2019 - susret nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera i predsednika Albanije Ijira Mete u Berlinu

Srđan Nogo isključen iz Dveri

Srđan Nogo je sinoć izjavio da sebe i dalje smatra pripadnikom Dveri i da je odluka Disciplinske komisije da ga isključi iz pokreta „nezakonita, nepostojeća i svakako politička“ i da je ključni razlog za takav postupak u tome što ima „izuzetno veliku podršku unutar stranke“ zbog čega njena „vladajuća garnitura“ želi da ga ovako eliminiše, prenosi Danas. Nogo je rekao da disciplinski postupak nije ni vođen ni pokrenut u skladu sa statutom i pravilnikom Dveri, kao i da je prekršen zakon, tako da mu ostaje mogućnost da podnese žalbu Predsedništvu Dveri, ili pokrene sudski spor i podnese krivičnu prijavu.

dacic-venecuelanac-ivan-

Beograd, 19.02.2019 - ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa zamenikom ministra inostranih poslova Venecuele Ivanom Hilom

Građani bi ostali zbog boljih plata

Sergej Gurijev, glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj, u intervjuu za Politiku kaže da su veće plate „protivotrov za napuštanje zemlje“. Iako je Srbija sprovela fiskalnu konsolidaciju postoje strukturni problemi koji su srednjoročno rizični za budžet. Državna preduzeća imaju višak zaposlenih, nedovoljno investiraju i nedovoljno su uspešna. Slab kvalitet infrastrukture i usluga državne adminsitracije negativno utiče na konkurentnost privatnih firmi. Na primer, prosečna brzina vozova u Srbiji je oko 30 kilometara na sat, što je sporije nego pre sto godina.

TENT podbacio za 17,5 odsto

Termoelektrana „Nikola Tesla“ podbacila je plan od 17,5 odsto u 2018. godini, piše Danas uz naslov „Manja proizvodnja struje za 200 miliona evra“. Razlog za slabe rezultate je nestručno rukovođenje preduzećem. Zbog ovog manjka proizvedene struje opet bi se moglo desiti da bude oboren rast BDP-a u ovom slučaju za 0,5 odsto, navodi izvor lista. Loš rad TENT-a „ispeglalo“ je dobro poslovanje hidroelektrana. U EPS-u je rečeno da je to preduzeće, uključujući i zimski period, obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje električnom energijom.

Pale cene akcija Aerodroma

Jagma investitora za akcijama Aerodroma "Nikola Tesla", uz drastično obaranje cene, i nastavak trenda pada obeležili su trgovački dan na domaćem tržištu akcija, pišu Novosti. Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" su se survale za 17 procenata na 690 dinara, a tokom trgovačkog dana su u jednom trenutku dotakle najniži nivo u poslednjih godinu dana od 675 dinara. Beogradska vazdušna luka je, ipak, prednjačila po visini prometa u odnosu na druge kompanije kojima se trgovalo na Berzi, sa iznosom od 17,4 miliona dinara. Naftna industrija Srbije je oslabila za 0,1 posto, na 685 dinara, i isprometovana je za 3,2 miliona dinara, dok je obična akcija Komercijalne banke registrovala rast za četvrtinu procenta na 2.356 dinara, uz realizaciju od 1,3 miliona dinara.

Država plaća dadilje

Ministarka Slavica Đukić Dejanović kaže da se spremaju nove mere za pomoć roditeljima. Informer objavljuje tekst o tome uz naslov „Država će plaćati dadilje za decu“.

Hrvatska traži 1.396 osoba zbog zločina

Na spisku hrvatskih pravosudnih organa dostavljenom Srbiji nalazi se 1.396 osoba koje su optužene ili osuđene za ratne zločine, piše Politika. Ovaj spisak predat je Tužilaštvu za ratne zločine u aprilu prošle godine i poslednji je ovakve vrste koji je dostavljen domaćim pravosudnim organima. U spiskovima se ne navodi nacionalnost optuženih, odnosno osuđenih, ali je nesumnjivo da među njima ima i Hrvata, poput Mirka Norca i Branimira Glavaša. Koliko je tačno Srba, a koliko Hrvata na ovom spisku, međutim, ne može precizno da se kaže jer su neka imena i prezimena identična kod oba naroda.

eu-mogerini-pelosi

Brussels, 19.02.2019 - susret visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Briselu

Novi detalji pogibije Šaulića

U istrazi saobraćajne nesreće u Bilefeldu, kako piše Informer, „Nemci sumnjaju: Na Šabana izvršen atentat“. Nemačka policija sumnja da se pijani vozač „mazde 6“ namerno, po nečijem nalogu, zakucao u auto u kojem je bio Šaban Šaulić, objavljuje list.

Novosti navode da je „mazdu“ vozio tridesetpetogodišnji Alsin Levent. Turski vozač se vodi kao uhapšen, ali on nije u zatvoru, već je u bolnici, zato što je povređen i pod stalnom je prismotrom policije, otkriva izvor našeg lista koji poseduje zvanične informacije iz policije. Navodno, bio je i pod dejstvom alkohola.

Šaulića su reanimirali dva sata, navodi Blic. Helikopterom je prebačen u jednu od najboljih bolnica u Nemačkoj.

Srpski telegraf objavljuje da su „lekari ubili Šabana“. Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, koji je bio Šualićev prijatelj, tvrdi da je pevač posle udesa bez vidnih povreda izašao iz kola i da su mu doktori iz hitne dali sredstva za uspavljivanje, „posle kojih se više nije probudio“.

Kurir piše da je kralj folka u helikopteru na putu do bolnice sve vreme nešto govorio na srpskom, „ali ga doktori nisu razumeli“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...