Nepristojna ponuda iz Vašingtona

Danijela Ćirović

(nedelja 17. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 16.02.2019. - protest "Jedan od pet miliona" održan je večeras jedanaesti put u Beogradu

Predsednici Srbije i Kosova razgovarali su u Minhenu pred kamerama. Američki predsednik čestitao je Sretenje i predložio da Beograd prizna Kosovo. Brnabićevu su, kažu, izviždali fašisti. Mentalno zdravlje tinejdžera je zabrinjavajuće. Srbi su „sumnjičavi“ vernici. Dodik je ocenio da BiH ne može da preživi. Policija Severne Makedonije hapsi osumnjičene džihadiste.

spanovic-birmingem-pobeda

Birmingem, 16.02.2019 - srpska atletičarka Ivana Španović pobedila je danas na atletskom mitingu u Birmingemu, skokom od 6,78 m u četvrtoj seriji

 Vučić i Tači u Minhenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači našli su se juče oči u oči pred kamerama i svetskom javnošću, pišu Novosti. Oni su zajedno sa Johanesom Hanom učestvovali na panelu "Bezbednost u jugoistočnoj Evropi", u okviru Minhenske bezbednosne konferencije. Volfgang Išinger, ključni čovek konferencije, doveo je politički najznačajnije ljude, čak i one koji nisu bili ove godine u Davosu. Mnogi će i iz regiona ići, i iz svih delova sveta.

„Pitanje Kosova i Srbije je mnogo složenije nego što je to slučaj sa Makedonijom i Grčkom. Govorimo o teritoriji. O svim raznim pitanjima koje treba rešiti. Nema tekućeg rata i to je jako važno za bezbednost i stabilnost. To nije nešto što treba uzeti zdravo za gotovo“, rekao je, između ostalog, Vučić.

Vucic-Han-Thaci-minhen

Vučić, Han i Tači na konferenciji u Minhenu,panel o bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, 16.02,2019.

Tramp predlaže priznanje

Glavni naslov na prvoj strani Novosti tiče se „nepristojne ponude SAD“. Naslov teksta je „Srbija odbija zahtev Trampa“, a kako se navodi, u čestitki za Sretenje američki predsednik je predložio da Beograd prizna Kosovo. Priština osim stolice u UN, traži i ratnu odštetu, navodi list.

vucic-lavrov-minhen

Minhen, 16.02.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije

Brnabićevu izviždali „fašisti“

„Đilasova pulenka podržala fašiste koji su napali Anu Brnabić“, naslov je u Kuriru. Jelena Anasonović, koordinarka protesta koalicije Dragana Đilasa, podržala je pristalice ultradesničarskog pokreta Naši i pripadnika Dveri Boška Obradovića koji su napali premijerku u Orašcu.

„Došli smo ovde da na ovaj svečani dan i na ovom svetom mestu zviždite. Vidim zastave koje nosite. Fašizam u Srbiji nikada neće pobediti“, rekla je Brnabićeva.

niss-prot-16.2.

Niš, 16.02.2019. - protest "Jedan od pet miliona" održan je sinoć šesti put u Nišu

Mentalno zdravlje tinejdžera

Blic piše o mentalnom stanju tinejdžera. Kod više od 45 odsto učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji prisutno je stalno osećanje brige oko svakodnevnih stvari, 12 odsto ima doživljaj potpune bezvrednosti, dok je sedam odsto njih razmišljalo o prekidu života. Stručnjaci su saglasni u tome da je kroz Nacionalnu strategiju za mentalno zdravlje, čije se usvajanje očekuje u najkraćem mogućem roku, edukacija dece o mentalnom zdravlju uvede u osnovne škole.

moda-london-chang-

London, 16.02.2019 - predstavljanje kolekcije jesen/zima 2019 modne dizajnerke Alekse Čang, na nedelji mode u Londonu

Sumnjičavi srpski vernici

Tema nedelje u Politici je koliko smo religiozni. „Vera sa sumnjom u boga“, naslov je teksta. Iako je Srbija od 34 evropske zemlje na desetom mestu po izrazitoj religioznosti, gotovo polovina vernika nije sigurna da bog postoji, a svega 19 odsto njih ide na bogosluženje makar jednom mesečno. Pitanje religioznosti je kompleksno.

„Biti religiozan ima i unutrašnju dimenziju, koja podrazumeva lično iskustvo s bogom, poverenje da bog postoji i da vodi život pojedinca. Možda je religioznost najjasnija u moralnosti, u spremnosti da se drugome pomogne, da se bude dobar čovek, kako prema sebi, tako i prema drugima“, kaže dr Zorica Kuburić sa Odseka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

fra-pariz-prot-16.2

Pariz, 16.02.2019 - demonstracije pokreta "žutih prsluka" u Parizu 

Dodik: BiH ne može da preživi

„Verujem da se međunarodna situacija promenila i da je u svetu shvaćeno i prepoznato da BiH ne može da preživi ukoliko ne pronađe bilo kakav kohezivni element. U slučaju uspostavljanja minimuma zajedničkog između tri naroda i dva entiteta, to bi trebalo pretočiti u bazni konsenzus, bar u nečemu. U suprotnom, BiH nema šanse“, kaže Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH i član tog tela iz Republike Srpske. Takvom dogovoru se isprečilo, kako kaže u intervjuu za Politiku, pogrešno uverenje onih koji su se zaigrali pričom da će međunarodni faktor umesto njih nešto da rešava.

alb-tirana-prot

Tirana, 16.02.2019. - antivladine demonstracije u Tirani

Makedonija hapsi džihadiste

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije sprovelo je raciju kako bi sprečilo napad Islamske države u toj zemlji. SAD ukazuju na pojačan rizik od terorističkih napada u balkanskoj državi, prenose Novosti. Makedonska policija je akciju sprovela nakon što je razmenila operativne informacije sa "partnerskom zemljom" o planovima ekstremista za teroristički napad. „Terorističke organizacije i pojedinci, inspirisani ektremističkom ideologijom, nameravaju da napadaju civile, uključujući državljane SAD koji putuju u inostranstvo. Teroristi sve više koriste nesofisticirane metode kako bi napali ljude na javnim mestima, uključujući pištolje, vozila i oštre predmete“, navodi se u upozorenju na sajtu američke ambasade.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...