Lekari spasli ruku voditeljki

Anđelka Nikolić

(petak 08. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Njujork, 07.02.2019 - susret generalnog sekretara UN Antinia Gutereša i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na marginama sednice Saveta bezbednosti o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je kampanju „Budućnost Srbije“ iz Vranja, gde je na mitingu poručio da neće dozvoliti da našom politikom upravlja ni jedna ambasada. Poručio  je da su državna politika novi putevi, fabrike i radna mesta, a ne vešala, kao opoziciji. Vučić je rekao da „ne očekuje skori kompromis sa Albancima“.

Opozicija predlaže akciju “Dan posle Vučića”. Tim lekara Kliničkog centra Srbije i Vojnomedicinske akademije uspeo je da voditeljki Dei Đurđević prišije levu ruku, koju joj je u Beogradu autobus otkinuo prilikom saobraćajne nesreće. Svetskom premijerom filma „Ljubaznost neznanaca“ danske scenaristkinje i rediteljke Lone Šerfig otvoren je 69. Berlinski festival.

moda-njujork-tadasi-

Njujork, 07.02.2019 - Nedelja mode u Njujorku: kolekcija - Tadashi Shoji

Prvi dan Vučićeve kampanje

 „Poštujemo sve iz međunarodne zajednice, ali nećemo u Srbiji dok sam ja predsednik, i Ana Brnabić premijerka, dozvoliti da našom politikom upravlja ni jedna ambasada“, rekao je na mitingu pred više od pet hiljada Vranjanaca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čime je počela kampanja „Budućnost Srbije“, prenosi Danas .

Politika onih koji bi želeli da se iz prošlosti vrate na vlast su vešala, naša su novi putevi, fabrike i radna mesta, i to morate imati u vidu, a ovde u Vranju to se dobro zna, rekao je Vučić, govoreći o predstavnicima opozicije i podsećajući na svoju „ubedljivu pobedu“ na predsedničkim izborima.

Vučić je rekao da „ne očekuje skori kompromis sa Albancima“, ali da će se uz podršku predstavnika medjunarodne zajednice nastaviti dijalog koji je prekinut zbog uvodjenja ekonomskih taksi Prištine za robu iz Srbije.

Uoči mitinga u Vranju je bila neka vrsta vanrednog stanja.Partijski nalog je upućen opštinama Pčinjskog okruga sa zahtevom da “treba obezbediti prisustvo najmanje 9.000 ljudi”. Javno su mobilisani radnici kompanija Jumko i Simpo.

Opozicija predlaže akciju “Dan posle Vučića”.

Politika u naslovu citira Vučića: “Pokazali smo da možemo da gradimo moderne auto-puteve”.

“Predsednik na jugu Srbije” objavljuju Novosti pod naslovom “Gradimo fabrike, drugi neka dižu vešala”. List citira Aleksandra Vučića koji je rekao: “Preko su nam potrebni mir i decenije razvoja. Sačuvaćemo nezavisnost”.

Predsednik u Aleksincu započeo kampanju "Budućnost Srbije". Posle obilaska Koridora 10 obišao tunel Manajle. U 18 časova veliki miting u Vranju, piše u ovom listu.

“Predsednik za budućnost Srbije”, naslov je u tabloidu Alo.

vucic-brnab-vranje

Vranje, 07.02.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić na Centralnom trgu u Vranju u okviru kampanje "Budućnost Srbije"

Najavljeno stvaranje „opozicione“ asocijacije

U opštini Stari grad juče je počeo proces formiranja Asocijacije slobodnih i nezavisnih odbornika, koja treba da omogući saradnju i koordinaciju odbornika u uslovima bojkota rada lokalnih parlemenata, koji je predviđen Sporazumom sa narodom, prenosi Danas pod naslovom: Odbornici udruženi  protiv “koordinisanog terora SNS”.

Ova Asocijacija će obezbediti i svaku vrstu pomoći odbornicima u borbi za promenu režima koji krši zakone ove zemlje, koji ignoriše Evropsku povelju o lokalnim samoupravama i uništava demokratiju, navodi se u saopštenju.

Više od 700 odbornika želi da živi u normalnim uslovima, kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i jedan od lidera Saveza za Srbiju.

„Odbornici opozicije su izašli iz skupština lokalnih samouprava, ali će se svim alternativnim sredstvima boriti za interese gradjana, a protiv režima...Kad vlast napadne jednog, napao je sve nas”, kaže Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke.

odbornici-nezavisni-sastanak-

Beograd, 07.02.2019 - prvi sastanak Asocijacije nezavisnih i slobodnih odbornika lokalnih samouprava iz cele Srbije

Stavovi o Kosovu i EU podelili opoziciju

U prekjučle potpisanom „Sporazumu s narodom“  koji bi trebalo da bude okosnica političkog programa opozicije, ujedinjene oko ideje rušenja vlasti Aleksandra Vučića, ne pominju se najvažnija državna i nacionalna pitranja, piše u Politici pod naslovom: „Stavovi o Kosovu i EU podelili opoziciju“.

Ne pominje se odnos prema evropskim integracijama i rešavanju kosovskog čvora.Nema ni jasnog odnosa prema vojnoj neutralnosti i eventualnom pristupanju NATO-u.Oko ovih pitanja očigledno nema dovoljno saglasnosti u opozicionim redovima.

List pominje i da se, dok lideri Saveza za Srbiju Vuk Jeremić i Dragan Đilas borave u Briselu, pojavio i snimak na kome se vidi kako organizatorka protesta „1 od 5 miliona“  Jelena Anasonović i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović u beogradskom hotelu „Hajat“ razgovaraju sa predstavnicima američke ambasade.

Odobren “Turski tok” kroz Srbiju

“Evropska energetska zajednica u Beču donela odluku, ´Turski tok´ dobio dozvolu za Srbiju”, objavljuju Novosti.

fonet-25-

Beograd, 07.02.2019 - proslava 25.godišnjice Novinske agencije FoNet: Zoran Sekulić

Vraćamo još 230 miliona Miloševićevog i Titovog duga

I ove godine građani Srbije moraće da plaćaju ceh zbog udobnog života, dobrih plata i jeftinih kredita iz vremena Josipa Broza Tita, ali i vladavine Miloševića, piše u Blicu pod naslovom: „Vraćamo još 230 miliona Miloševićevog i Titovog duga“.

Do kraja 2019. otplatićemo i kredite koje je 1989.od Kuvajta uzimao premijer Branko Mikulić, ali i kredit koji je od Kine 1999. uzela vlada Miloševića.

mihailovic-behtel-

London, 07.02.2019 - sastanak potpredsednice Vlade Srbije i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, sa  predstavnicima kompanije “Behtel”, o izgradnji i uslovima finansiranja Moravskog koridora

“Špijunski snimci”

“Uhvaćeni na delu, imamo slike, imamo snimke”, objavljuje Informer pod naslovom “Američki špijuni prave haos u Srbiji”.

Uz brojne fotografije na naslovnoj strain ovaj tabloid objavljuje da su “Sergej Trifunović i ´koordinatorka protesta´ Jelena Anasonović u beogradskom hotelu Hilton satima tajno razgovarali sa predstavnicima ambasade SAD”.

“Uhvaćeni na delu, evodokaza ko stoji iza opozicije” objavljuje Srpski telegraf pod naslovom “Tajni sastanak, Sergej i vođe protesta dobijaju naloge iz američke ambasade”.

Novosti prenose da je “Internet portal ´Govori Srbija´ objavio fotografije i video-materijal sastanaka u hotelu Hilton, održanih između lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića i jedne od organizatorki protesta ´Jedan od pet miliona´ Jelene Anasonović i, kako navode, zvaničnika Ambasade SAD koji su u političkom sektoru navodno zaduženi za specijalne tajne operacije. Prema fotografijama i video-zapisu postavljenim na pomenutom portalu, moguća je povezanost Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i demonstracija u Beogradu koje se od decembra prošle godine održavaju pod parolama ´Stop krvavim košuljama´ i ´1 od 5 miliona´. Naime, jedan od organizatora protesta, Jelena Anasonović, uslikana je u foajeu beogradskog hotela, u društvu trećeg sekretara Ambasade SAD, Katerin Virdžinije Valzak. Takođe, u restoranu istog objekta, Sergej Trifunović, novoizabrani predsednik Pokreta slobodnih građana, sastao se sa Dejvidom Lingrenom Gerenbekom, savetnikom u američkoj ambasadi, i Natanom Albaharijem, pripadnikom fondacije ISAC, koja u Srbiji zastupa evroatlantske interese.”

mak-vlada-ograda-

Skoplje, 07.02.2019 - radnici demontiraju metalnu ogradu ispred Vlade Makedonije kao simbol uklanjanja podela u zemlji

Lekari spasli ruku voditeljki

Multidisciplinarni tim lekara Kliničkog centra Srbije i Vojnomedicinske akademije uspeo je da voditeljki Dei Đurđević prišije levu ruku, koju joj je u Beogradu autobus otkinuo prilikom saobraćajne nesreće, piše u Politici.

Operacija je trajala nekoliko sati, a na čelu lekarskog tima bio je profesor dr Marko Bumbaširević, sa Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS-a, jedan od osnivača mikrohirurgije u Srbiji, koji je za list naglasio da je zadovoljan kako je prošla intervencija.

Prognoze o oporavku voditeljke niko od lekara nije želeo da daje, jer se smatra da je neophodno da prođe određeno vreme kako bi se videlo da li će teška operacija dati željene rezultate.

Nesreća se dogodila juče ujutru oko šest časova kod KBC „Dragiša Mišović” u Beogradu kada je posle sudara putničkih vozila, Đurđevićeva, koja je upravljala jednim od automobila, izašla iz vozila kako bi sa drugim vozačem proverila i utvrdila štetu. Po njenom izlasku iz automobila, naišao je autobus koji je naleteo na voditeljku i udario je dok je stajala na trotoaru.

„Dei autobus otkinuo ruku, lekari je spasli“, naslov je u Blicu koji citira dr Bumbaširevića: „uspostavljena je cirkulacija u ruci“. Deine kolege čekale na VMA, Jovana Joksimović plakala u programu.

Inforrmer objavljuje “životnu dramu voditeljke Tv Pink” pod naslovom “Dei autobus otkinuo ruku”. Tu piše da je “u strašnoj nesreći Dea Đurđević zadobila jezive povrede. Hirurzi na VMA prišili joj levu ruku koja je bila otkinuta iznad lakta”. List objašnjava kako je “Dea prvo imala lakši udes a kada je izašla na trotoar sa drugim vozačem da se dogovori oko štete – pokosio ih je autobus”.

“Lekari Dei spasli ruku” objavljuju Novosti. “Podvig tima KCS i VMA na čelu sa doktorom Markom Bumbaširevićem”.

Voditeljki Dei Đurđević tim lekara Kliničkog centra Srbije i Vojnomedicinske akademije, uspeo je da reimplantira ruku otkinutu u saobraćajnoj nesreći, piše u ovom listu.

“Sve je dobro prošlo, uspeli smo da povežemo kost, tkiva, krvne sudove, cirkulacija je normalizovana i ruka spasena”, kaže za Novosti" profesor Marko Bumbaširević, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije u KCS, naš najbolji i najpriznatiji mikrohirurg.

“Sarapa: Plakao sam kad sam video Deu bez ruke”, naslov je u Srpskom telegrafu koji donosi I izjavu vewrenika Mladena Mijatovića.

“Voditeljku Pinka udario autobus” naslov je u Kuriru a takođe se i tu prenose izjave Sarape, voditeljkinog kolege i Mladena Mijatovića, verenika.

“Dea: Hvala Bogu da sam živa”, naslov je u tabloidu Alo.

berlinale-binos-s

Berlin, 07.02.2019 - predsednica žirija Berlinskog festivala Žilijet Binoš pozira fotoreporterima

Otvoren Berlinski festival

Svetskom premijerom dansko-kanadsko-švedsko-nemačko-francuskog filma „Ljubaznost neznanaca“ danske scenaristkinje i rediteljke Lone Šerfig sinoć je svečano počeo 69. Berlinski festival, piše u Politici.

Film je poslao važnu porukui o ljudskoj bezuslovnoj dobroti , na koju smo, u ovom tehnološki modernom, urbanom, nepoverljivom i nadasve samoživom svetu, gotovo svi zaboravili.

Ova moderna bajka o dobrim ljudima naterala je gledalište na apsolutnu tišinu i unutrašnje preispitivanje dokle smo kao ljudska bića lično stigli.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...