Vučić najavio kampanju „budućnost Srbije“

Anđelka Nikolić

(sreda 06. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Grundarfjorour, 05.02.2019 - polarna svetlost (Aurora borealis) na nebu iznad Islanda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić promovisao je početak kampanje "Budućnost Srbije u okviru koje  namerava da obiđe svih 29 okruga u Srbiji i promoviše infrastrukturne projekte, ekonomske rezultate, putnu infrastrukturu, strane investicije. Vučić je najavio za april najveću investiciju u Srbiji do sada – koja će izvoziti 4,5 milijardi evra godišnje. Gradonačelnik albanskog dela Kosovske Mitrovice preti: Ako se dotakne Mitrovica, u okviru sporazuma između Prištine i Beograda, biće rata. Kosovski političari poručuju da Trepča nikada neće biti deo pregovora Beograda i Prištine, iako je takav zahtev stigao iz Evropske unije. Danas se potpisuje ugovor sa francuskim Lazardom koji će biti savetnik Vlade Srbije u privatizaciji Komercijalne banke.

filipini ng proslava

Manila, 05.02.2019 - proslava Lunarne nove godine u Manili

Kampanja predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić promovisao je u utorak početak kampanje "Budućnost Srbije" na novom Instagram nalogu, koji je otvoren za kampanju, objavljuju Novosti pod naslovom: „Predsednik obilazi Srbiju. Polaže račune u stotine opština“.

Na prvoj fotografiji koja je objavljena na ovom nalogu vidi se kako predsednik predstavlja plan saradnicima. U kampanji će promovisati infrastrukturne projekte, ekonomske rezultate, putnu infrastrukturu, strane investicije.

Predsednik namerava da obiđe svih 29 okruga u Srbiji i narodu podnese izveštaj o svom i radu državnog rukovodstva. Odlazi i na Kosovo, a planiran je i razgovor s građanima u Bujanovcu. Sa premijerkom će predstaviti razultate i najaviti projekte.

O Vučićevom serijskom obilasku gradova u Srbiji, sagovornici Danasa imaju oprečna mišljenja. List stavove sagovornika donosi pod naslovom: „Predsednikova lična kampanja protiv zakona“.

Priština bi „Trepču“, Bahtiri zvecka oružjem

„Ujedinjenje“ severne i južne Kosovske Mitrovice, prema ideji gradonačelnika albanskog dela grada Agima Bahtirija, koju prvobitno zvanično nije podržala ni vlada u Prištini, sada je već preraslo u otvorenu pretnju ratom, piše u Politici.

„Plan Srbije je da dođe do mosta na Ibru, ali ja vam garantujem ako se dotakne Mitrovica, u okviru sporazuma između Prištine i Beograda, biće neviđenog rata”, zapretio je Bahtiri koji za svoju ideju ima podršku kosovskog predsednika Hašima Tačija. Bahtirijevu ideju Tači je definisao kao „nezaustavljiv proces“.

Međutim, iz kabineta šefa vlade Ramuša Haradinaja navode da već „postoji samo jedan grad, kojim upravljaju dve opštine“.

„Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo”, rekao je Tači na forumu održanom u Savetu za spoljne odnose u Vašingtonu. Ponovio je da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da Trepča nikada neće biti deo pregovora Beograda i Prištine. On je na svom Fejsbuku napisao da je Trepča „prirodno pravo Kosova”.

Pakleni plan Albanaca za preuzimanje rudnog bogatstva, piše u Blicu pod naslovom: “ Priština otima Trepču jer vredi milijarde evra“.

Kosovski premijer Haradinaj odbacio je svaki razgovor o budućnosti „Trepče“ iako je takav zahtev stigao iz Evropske unije.

vojska-obuka-btopola

Bačka Topola, 05.02.2019 - ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović prisustvovali u obuci profesionalnih pripadnika Vojske Srbije u kasarni „Bačka“ u Bačkoj Topoli

Vučić najavio najveću investiciju u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za april najveću investiciju u Srbiji do sada i dok po običaju, nije precizirao ko će doći, ni gde će se graditi - jeste koliko će se izvoziti - 4,5 milijardi evra godišnje, objavljuje Danas pod naslovom: „Vučićeva nova Mubadala“.

Najavljeni izvoz je više od deset odsto srpskog BDP-a, i jednak je zbirnom izvozu Železare, Fijata, NIS-a i sledećih 12 izvoznika u Srbiji.Vučić je ovako veliko obećanje poslednji put dao najavljujući Mubadalinu fabriku čipova u Srbiji, posao vredan četiri milijarde evra, od kojeg nije bilo ništa.

List citira Dragoljuba Rajića: „Ovo su Miki Maus izjave. Priče za malu decu.

Komercijalna banka ide Amerima?

Ministar finansija Srbije Siniša Mali u utorak je rekao da će Komercijalna banka dobiti strateškog partnera jer nema razloga da država bude suvlasnik te banke, objavljuju Novosti pod naslovom: „Komercijalna banka ide Amerima?“.

Mali je za TV Prva kazao da će u sredu biti potpisan ugovor sa francuskim Lazardom koji će biti savetnik Vlade Srbije u privatizaciji Komercijalne banke gde država ima vlasnički ulog od 41,74 odsto.
"U maju ili junu će biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i nadamo se da će taj postupak biti zavšen do kraja godine", kazao je Mali.

dinar-falsifikat-

Gradina, 05.02.2019 - Carinici su u saradnji sa graničnom policijom, 4. februara 2019. godine na izlazu graničnog prelaza Gradina, sprečili krijumčarenje 100.000 falsifikovanih dinara, u apoenima od po 2.000 dinara

Bjelogrlić: Neka Kojo rezerviše još mesta u kupeu

Povodom izjave glumca Nikole Koje da će, ako propadnu protesti, otići iz zemlje, njegov kolega Dragan Bjelogrlić kaže: „Neka Kojo rezerviše još mesta u kupeu“, objavljuje Danas.

„Potpuno ga razumem“, komentariše Vida Ognjenović.

Bojana Maljević kaže da poznaje mnoge koji planiraju da odu.

„Ovo je poslednji pokušaj  da završimo ono što je pre trideset godina započeto“, kaže Hadži Nenad Maričić.

fra-prot-lil-

Lil, 05.02.2019 - demonstracije "žutih prsluka" u Lilu

Šta stoji iza viška u budžetu?

Šta stoji iza izjava Ministarstva finansija da je višak u budžetu tri puta veći od očekivanog, pita Danas, a u naslovu daje odgovor: „Svesno planiraju manje prihode da bi se posle hvalili suficitom“.

Evropa između crvenih dugmadi u Vašingtonu i Moskvi

Povlačenje SAD, a potom i Rusije iz raketnog sporazuma može dovesti do novog instaliranja projektila NATO-a u Poljskoj i baltičkim zemljama, a Moskva bi na to mogla da proglasi pravo na preventivni udar, piše u Politici.

Nakon što su SAD objavile da se povlače iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, a Rusija odgovorila istom merom, ostaje još šest meseci do formalnog okončanja tog dogovora.  

Dvojica nemačkih političara Roderih Kizeveter iz CDU i Rolf Mucenih iz SDU, predložili su da Rusija svoju raketu tipa 9M729, koja navodno ima domet veći od propisanih 500 kilometara, povuče istočno od Urala, kako bi evropski gradovi ostali van ruskog domašaja. Oni tvrde da bi SAD kao odgovor na taj potez dozvolile Rusiji da izvrši inspekciju raketnih sistema u Rumuniji.

Rusija, koja negira američke navode da krši sporazum, naprotiv tvrdi da je NATO odbio dijalog o tome da li su njegovi raketni sistemi, koji su raspoređeni u Rumuniji i biće postavljeni u Poljskoj, u skladu sa sporazumom koji su SAD napustile.

erdogan-cipras-s

Ankara, 05.02.2019 - zajednička konferencija za novinare turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa u Ankari

Ulice za Ćosića i Ekmečića

Predsednik Aleksandar Vučić podneće, u svojstvu građanina, inicijativu da dvojica akademika - pisac Dobrica Ćosić i istoričar Milorad Ekmečić - dobiju ulice u Beogradu, saznaju Novosti.

Po proceduri, predlog se podnosi Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda. Kako saznaje list, za lokaciju će se najverovatnije uzeti u obzir ulice nazvane po toponimima iz država bivše Jugoslavije.

Dobrica Ćosić bio je čuveni srpski pisac, politički i nacionalni teoretičar. U pristupnoj besedi SANU 1970. rekao je čuvenu rečenicu: "Srpski narod dobijao je u ratu, a gubio u miru". Rešenje kosovskog problema video je u podeli Kosmeta. Ćosić je nazivan i "ocem nacije".

Milorad Ekmečić bio je poznati istoričar, akademik i član Senata Republike Srpske. Hapsile su ga muslimanske "Zelene beretke", a uspeo je da tajno prebegne na teritoriju RS. Nakon toga je do 1994. bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je čuveno delo "Između klanja i oranja. Istorija Srba u novom veku (1492-1992)".

andic-sanu-knjiga

Beograd, 05.02.2019 - prikazivanje knjige "Delo Ive Andrica"

I pevanje himne na časovima odbrane

U drugom polugodištu ove školske godine, posle pauze od 27 godina, u srednjim školama će se održati časovi na kojima će đaci učiti osnovne teme u vezi sa odbranom zemlje, piše u Politici.

Učenici četvrtih razreda srednjih škola na četiri časa odeljenskog starešine naučiće osnovne stvari o vojsci, a moći će i da posete kasarne, piše u listu pod naslovom: „I pevanje himne na časovima odbrane“.

Za sada nema zvaničnog naziva predmeta, a nakon predavanja neće biti ocenjivanja.

Opozicija u tabloidima

„Đilasovci sve luđi. U subotu donose 100 vešala. Tajkun Đilas i Obradović planiraju da na proteste donesu mnogo vešala i da tako odgovore na kritike medija i javnosti“, piše u Informeru.

Iasti tabloid uz sliku Vuka Jeremića donosi naslov: „Njemu nikad nije dosta“. Dok je 2012. i 2013. bio u UN, Vuk Jeremić je od Srbije primao platu od 8.060 dolara, a istovremeno je u Skupštini uzimao i paušal od 30.000 dinara“.

Srpski telegraf piše o ratu u Savezu za Srbiju. “Vuk: Boška izbaciti radi za Vučića, Đilas: Ne dam ga, on najviše udara po SNS“.

Srpski telegraf donosi i ispovest telohranitelja Slobodana Miloševića: „Sergeja sam šamarao, šmrkao je u toaletu“.

„Đilasovi batinaši devojčici s Kosova razbili nos“, naslov je u Kuriru. Tokom protesta izbeglica 2013. član obezbeđenja tadašnjeg gradonačelnika otvorenom šakom udario u lice desetogodišnju T. DŽ, potvrđeno je u postupku protiv grada Beograda.

Istraga o ubistvu pevačice, opet

Informer piše o detaljima istrage ubistva pevačice Jelene Marijanović, za čiju smrt je bio osumnjičen njen muž. Veštačenjem ogrebotine sa ruke Zorana Marijanovića dokazano da u njoj nema Jeleninog DNK.

I Novosti se bave ovom temom uz naslov: „Rana na ruci ide Zoranu na ruku“. Jelena nije ogrebala supruga pre ubistva, piše u ovom listu.

Đoković je jednom prilikom odbio poziv Putina

Novak Đoković je jednom prilikom odbio poziv Vladimira Putina. I to poziv da zajedno sa prvim čovekom Ruske Federacije prisustvuje hokejaškom meču Rusije i SAD na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine. Novak je u to vreme igrao na turniru u Dubaiju i nije mogao da dođe na tu hokejašku utakmicu, otkrio je Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera sveta, objavljuje Srpski telegraf .

„Kako je Novak otkačio Putina“, naslov je u Kuriru.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...