Privedeni mladići zbog vešala na protestu

Danijela Ćirović

(utorak 05. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Kaprun, 04.02.2019 - festival balona u Austriji

Sin ubijenog Olivera Ivanovića kaže da je čitava porodica na protestima. Privedena su dvojica muškaraca koji su nosili vešala na skupu, od kojih je jedan maloletan. EU je dala svoje uslove za „Turski tok“. Od gripa je u Srbiji umrlo šestoro ljudi. Braća se u Užicu odriču užine da bi najmlađi imao za mleko. Brisel nije priznao Gvaida zbog italijanskog glasa protiv.

kina-ng-amb-bgd

Beograd, 04.02.2019 - povodom obeležavanja kineske Nove godine, predsednica Vlade Srbije večeras je na Kalemegdanu svečano otvorila Kineski festival svetlosti: Čen Bo - kineska ambasadorka, Ana Brnabić, Vladan Vukosavljević

Ivanovići na protestima

Sin ubijenog lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ govori za Danas o skupu „Jedan od pet miliona“ u severnom delu Kosovske Mitrovice. Nikola Ivanović kaže da su svi u porodici u protestu.

„Proteste ne podržava deo naše porodice, nego smo svi zajedno u tome. Našu porodicu interesuje da se otkrije ko su ubice i nalogodavci ubistva mog oca. Vidim da u državi ima još problema koje treba rešiti i to je moj lični razlog zbog kog učestvujem na protestima u Beogradu od početka“, kaže Ivanovićev sin.

U zasebnom tekstu, Danas objavljuje da su naprednjaci na građanske proteste odgovorili medijskim napadom na opoziciju uz naslov „Nezakonit spot SNS o ’tajkunskim’ protestima“.

vucic-mmf-ruf-

Beograd, 04.02.2019 - razgovor predsednika Srbije i delegacije Misije MMF: Aleksandar Vučić, Džejms Ruf

Privedeni mladići zbog vešala

Muškarci koji su identifikovani da su nosili vešala na subotnjem protestu „Jedan od pet miliona“ u Beogradu privedeni su na saslušanje u beogradsku policijsku stanicu. MUP Srbije saopštio je da su u pitanju S.G i N.P iz Rakovice. Oni će, uz krivičnu prijavu, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo rasne i druge diskriminacija, biti sprovedeni nadležnim tužilaštvima u Beogradu, a jedna osoba je maloletna. Savez za Srbiju ogradio se ranije od učesnika subotnje šetnje koji je nosio maketu vešala i ocenio da su takvi performansi pogrešni i da ne odražavaju ideje zbog kojih se odvijaju protesti u više od 50 gradova i opština Srbije, objavljuje list Danas. Božo Prelević kaže za ovaj list da je „jasno ko od incidenta sa vešalima ima koristi“.

„Ponovo uhvaćeni u strašnoj laži“, piše Informer u tekstu pod naslovom „Dokazano, vešala su nosili đilasovci“. Slobodan Glišić (33) i Nikola P. (17), aktivisti Dveri, priznali su da su na protestima nosili vešala. Sumnja se da je sve organizovano osuđivani kriminalac Kosta Latinović, navodi list. „Đilas i njegovi lagali da je vešala u centar Beograda doneo provokator iz SNS. Kad je otkrivena istina, počeli su da tvrde da to nije ništa strašno i da nošenje vešala po ulici nije krivično delo“, stoji u tekstu.

Kurir piše o „paktu opozicije i kriminalaca“ i kako su „bolesnici pretili ubistvom“ uz jedan od naslova: „Uhapšeni Đilasovi i Jeremićevi sledbenici zbog gnusnih pretnji Vučićevoj deci“.

kina-peking-ng

Peking, 04.02.2019 - obeležavanje kineske Nove godine u Pekingu

EU dala uslove za „Turski tok“

Pred "Turskim tokom" u Srbiji su novi izazovi. Sekretarijat Energetske zajednice je pre dva dana u mišljenju o izgradnji dela ovog gasovoda preko teritorije naše zemlje, dao i određene uslove, koje će narednih dana razmatrati Agencija za energetiku srbije (AERS), pišu Novosti. U Agenciji kažu da još nisu dobili detaljno mišljenje Energetske zajednice, koje se očekuje tek sredinom nedelje. Na sajtu ove evropske organizacije, čiji je Srbija član, postavljena je samo informacija o mišljenju sa najvažnijim uslovima, ali kompletno mišljenje je ispisano na dvadesetak strana. U srpskoj agenciji za energetiku kažu da će razmatrati sve uslove i da će ispuniti sve što je moguće. U naslovu stoji da „Evropa neće 78 odsto ruskog gasa u cevi kroz Srbiju“. Energetska zajednica traži mnogo veći udeo drugih distributera, strahuje se od učvršćivanja dominacije Moskve.

brnab dominika

Beograd, 04.02.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa predsednikom Vlade Komonvelta Dominike Ruzveltom Skeritom

Tajni dokumenti o raspadu SFRJ

„Ameri planirali rat pre 35 godina“, piše Srpski telegraf o „tajnim dokumetnima o raspadu Jugoslavije“. Otkrivena je strategija kojom su SAD „zakucale ekser u mrtvački sanduk SFRJ, i to da bi slomile socijalizam“, navodi list.

dacic-holokaust-jasenovac

Beograd, 04.02.2019 - prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Svečanoj akademiji povodom Međunarodnog dana holokausta u prostorijama Udruženja logoraša i potomaka ”Jasenovac

Od gripa umrlo šestoro ljudi

U Srbiji raste i broj obolelih od gripa i broj pacijenata sa teškim komplikacijama ove sezonske bolesti, od koje je, prema zvaničnoj evidenciji, od početka sezone umrlo šestoro obolelih. Za nedelju dana prijavljen je 9.301 slučaj obolevanja, što je gotovo 50 odsto više nego sedmicu ranije, pišu Novosti. Bolnice su prijavile i 56 slučajeva teške respiratorne infekcije, dok ih je nedelju dana ranije bilo 35, i 14 slučajeva takozvnog akutnog respiratornog distres sindroma, koji karakteriše edem pluća, što je takođe, porast u odnosu na nedelju ranije kada je bilo osam ovakvih slučajeva.

Odriču se užine zbog brata

Blic piše o trojici braće koji žive u raspadnutoj kući i apeluje za pomoć ovoj porodici. Naslov teksta je „Odriču se užine da bi bratu kupili mleko“. Ilija Kovačević (14) i njegova braća Dušan (16) i David (4) žive sa majkom i bolesnom bakom na brdu Zabučje u Užicu. Ilija i Dušan idu u školu bez užine, sve ostave Davidu, da bar on ima šta da pojede.

indi-gang-kupanje-

Prayagraj, 04.02.2019 - tradicionalno kupanje hindu vernika u reci Gang

Ko pušta uhapšene – policija ili sud

Samo u jednoj noći prošlog meseca policija je širom Srbije uhapsila oko 150 osoba, među kojima je bilo i „zvučnih imena iz vrha domaćih kriminalnih klanova“, piše Politika. Međutim, ubrzo je dve trećine privedenih pušteno na slobodu – policija je tog 11. januara hapsila celu noć, a pravosudni organi su, prema pojedinim mišljenjima „obesmislili ovu spektakularnu policijsku akciju“, te je u pritvoru ostala tek trećina privedenih. Nakon toga, ministar unturašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je za akciju rekao da je veliki obračun sa kriminalom, svalio je svu krivicu na pravosudne organe u Srbiji i nazvao ih neodgovornima.

Zbog Italije nije priznat Gvaido

Dok je Nikolas Maduro upozoravao da bi u njegovoj zemlji mogao da izbije građanski rat i da bi Donald Tramp mogao da „okrvavi ruke“ ako nastavi da planira smenu režima u Karakasu, brojne evropske vlade pridružile su se šefu Bele kuće i juče priznale Madurovog političkog protivnika za legitimnog predsednika Venecuele. Ipak, zbog protivljenja Italije, izostalo je jedinstveno evropsko priznanje Gvaida, prenosi Politika. Španija, Francuska, Nemačka i Britanija su među državama EU koje su saopštile da prihvataju prvog čoveka venecuelanske skupštine Huana Gvaida za lidera države.

Šta piše na „Petrogradskom listu“

Dok čekamo da se utanače detalji o tome na koji će način 166. list Miroslavljevog jevanđelja posle više od vek i po iz Rusije stići u Srbiju, bilo je intrigantno krenuti u potragu za odgovorom na pitanje šta tačno na njemu piše, objavljuje Politika. Docent dr Viktor Savić, istoričar jezika, kaže da ključ nije u značenju samih reči napisanih na pomenutom listu. Suština je u kompleksnom umetničko-filološkom spletu karakteristika celog spisa koje su privukle pažnju poznatog ruskog teologa i inicirale njegov postupak. Naime, „Petrogradski list“ pripada drugom delu knjige, kojim je obuhvaćen fiksni kalendarski deo crkvene godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...