U „Trepči“ ugroženo 3.500 radnika

Danijela Ćirović

(ponedeljak 04. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Tehran, 03.02.2019 - vojna izložba povodom 40 godina od Islamske revolucije

Priština je tokom noći usvojila dokument vezan za „Trepču“, kojim se ugrožava 3.500 radnika. Protestima u Beogradu organizovano su se pridružili i studenti. Na Fejsbuku su se pojavile pretnje Vučićevom sinu, a ministar policije traga za vešalima sa protesta. Venecuela se sprema za rat. Rukometaš Bošković oduzeo je sebi život.

kin-ng-sutra-

Beijing, 03.02.2019 - pripreme za proslavu lunarne Nove godine, 5. februara, u Pekingu

I studenti na protestima

List Danas piše o protestima u gradovima Srbije na šest strana. „Hrabri u Mitrovici u šetnji do mesta ubistva Olivera Ivanovića“, naslov je teksta u kojem se navodi da su među okupljenima bili i Ivanovićev sin i venčana supruga Marina. Prvi put u Beogradu organizovano su nastupili i studenti, traže ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića. Protestima su se priključili i malinari, ukazali su na greške i obmane ministra poljoprivrede. U gradovima Srbije beleži se još masovniji odziv.

Blic se bavi političkim tenzijama i, povodom spota naprednjaka u kojem se ismevaju lideri opozicije, pita „da li SNS najavljuje izbore“.

Ministar juri vešala

„Strašno zlo preti Srbiji“, piše Informer uz naslov „Đilasovi doneli vešala na Terazije“. Prvi put posle 1941. kada su nacisti u centru Beograda vešali rodoljube, pristalice tajkuna Dragana Đilasa tokom svojih protesta na Terazijama postavili su vešala i tako javno pozvali na ubistva političkih neistomišljenika, stoji u tekstu.

Dan nakon što su političku scenu uzburkala vešala na Terazijama, tokom protesta opozicije u Beogradu, juče je, na Fejsbuku, pretnja vešanjem upućena sinu predsednika Aleksandra Vučića – Danilu, prenose Novosti. Vlasnik profila ranije je objavio čitav niz fotografija na kojima pozira sa automatskom puškom i pištoljem. Zbog velikog uznemirenja javnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležno tužilaštvo raspisaće potragu za osobom koja je u subotu, na protestu pristalica Saveza za Srbiju, nosila vešala, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Policija traga za osobom koja je nosila vešala, navodi Blic, dok Đilas tvrdi da je to „ubačeni element“.

I Kurir piše o „jezivim pretnjama predsednikovoj porodici“.

U „Trepči“ ugroženo 3.500 radnika

Srpske vlasti su pozvale međunarodnu zajednicu da ne dozvoli sprovođenje odluke kojom Priština pokušava da otme rudarski kombinat "Trepča", ugrožavajući tako egzistenciju tri hiljade porodica. Rukovodstvo "Trepče" najavilo je da neće prihvatiti bespravni statut tog preduzeća, koji nameću albanske vlasti na Kosmetu. Ovo su najvažnije reakcije na pravno nasilje parlamenta u Prištini, pišu Novosti, koji je u noći između subote i nedelje usvojio zakon kojim se potvrđuje novi statut "Trepče", a na osnovu kojeg bi trebalo da se 80 odsto vlasništva tog kombinata pripiše vladi u Prištini, dok bi 20 odsto pripalo radnicima. Naslov teksta je „Trepču otimaju da Srbe oteraju“.

Na maratonskoj sednici, posle petnaestočasovne rasprave, parlament u Prištini je tokom noći usvojio statut „Trepče“. Gotovo jednoglasno izjašnjavanje tamošnjih poslanika za ovaj akt izazvalo je takođe štre reakcije srpskih zvaničnika, piše Politika. Razlog je što usvojeni papir praktično predstavlja „aneksiju“ pogona „Trepče“ u severnom delu Kosmeta, kojima upravljaju Srbi, i neizvesnost za 3.500 radnika koji su u njima zaposleni.

djuris-kosmet

Beograd, 03.02.2019 - vanredna konferencija za novinare direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića

Srbi vole Ruse, mrze NATO

Prema istraživanju američkog NDI, objavljuje Informer, „Srbi vole Ruse i Kineze, ne vole Evropu, a NATO mrze“. Do 60 odsto Srba ima najbolje mišljenje o Rusiji, a 56 odsto Kinu vidi kao velikog prijatelja. Samo 27 odsto građana je za EU, a tek četiri podržava NATO.

papa-seik-

Abu Dhabi, 03.02.2019 - susret princa Mohammeda bin Zajeda Al Nahjana i pape Franje

Venecuela neće priznati Kosovo

Venecuela nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Ono je istorijski deo Srbije, kao što je Krim istorijski deo Rusije. Venecuela je u svim međunarodnim oranizacijama uvek bila na strani Srbije. Isto tako je Srbija na našoj strani, rekla je u intervjuu za Politiku Dija Nader de el Andari, otpravnica poslova ambasade Bolivarske republike Venecuele. Ona je na ovaj način komentarisala podršku Bedžeta Pacolija samoprogaleđnom predsedniku u Venecueli. „Moguće je da Vašington neće intervenisati na direktan način, već će se sakriti iza Kolumbije i Brazila koje bi mogle da angažuju vojsku“, kaže ona o stanju u zemlji.

Tereza Mej na „popravnom“

U poslednjim trenucima pred najavljeni izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta, britanska premijerka Tereza Mej ove nedelje putuje u Brisel na poslednji popravni ispit u mučnim pregovorima oko istorijskog „razvoda“ sa EU, piše Politika. Iako Brisel odlučno odbija i pomisao na ponovno ostvaranje pregovora s Londonom, Mejova je juče najavila da ostaje odlučna oko datuma razlaza, navodeći da će nastaviti da traži od Brisela ustupke u dogovoru o razlazu. „Odlučna sam u primeni bregzita u predviđenom roku“, rekla je premijerka.

porosenko-ustolicenje-patriajrh-

Kyiv, 03.02.2019 - ukrajinski predsednik Petro Porošenko na ustoličenju ptarijarha Ukrajinske crkve Epifanija

Ubio se uspešni rukometaš

Vest da je mladi i uspešni rukometaš Novak Bošković (29), oduzeo sebi život pucajući u glavu iz pištolja za koji je, inače, imao dozvolu, iznenadila je i zaprepastila i staro i mlado u Crvenki. Najviše njegove najmilije, suprugu Milicu i majku Jelu Vukašinović. Niko još ne može da poveruje u najcrnju istinu da je Novak odlučio da podigne ruku na sebe. Navodno se prethodno raspravljao sa suprugom, a potom i majkom, zbog njegovog noćnog odlaska u grad, pišu Novosti. Uspešni sportista je dva dana ranije u rodni grad došao iz Izraela, gde već nekoliko godina igra rukomet.

„Rukometaš pucao sebi u glavu“, naslov je u Blicu koji objavljuje da je bivši reprezentativac Srbije u dvorištu svoje kuće pištoljem sebi oduzeo život. U trenutku tragedije za njim su izašle tašta i žena.

Srpski telegraf objavljuje da se Bošković ubio „zbog kocke“ i da je pucao u sebe „pred bebom“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...