Pronađeni dosijei Gestapoa o Jasenovcu

Danijela Ćirović

(nedelja 03. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Cairo, 02.02.2019 - egipatski arheolozi otkrili su, južno od Kaira, grobnicu sa više od 40 mumija

Evropska unija nalazi se na prekretnici. Mihajlovićeva se, mimo zakona, vozi u „audiju“ s blinkerima. Nadrilekari vrebaju širom zemlje. Dosijei Gestapoa svedoče o zločinima ustaša u Jasenovcu. Predsednica Specijalizovanih veća suda u Hagu kaže da nijedna vlada nema uticaja na ovaj sud.

fra-pariz-2.2

Paris, 02.02.2019 - novi protest žutih prsluka u Parizu

Evropska unija na prekretnici

Žan-Klod Junker, sklon vickastim napadima, ali navodno i kapljici, pri kraju svog petogodišnjeg mandata sve više postaje simbol jedne rasklimatane zajednice i uzdrmane evropske ideje, piše Politika. Uprkos tome, mnogi bi da posle evropskih izbora zasednu u njegovu fotelju – predsednika Evropske komisije. Populisti i desničari s ciljem da demontiraju zajedničku evropsku kuću sa 27 stanara i pretvore je u labavi savez evropskih nacija. Liberali, bez obzira na to da li dolaze s desnog li levog centra, takođe bi da renoviraju zajednički dom, ali još ne znaju kako. Da li će EU, da bi opstala kao projekat, ići u „više brzina“, ili biti podeljena na koncentrične krugove, tvrdog jezgra ili periferije, pita list.

bgd-prot-2.2.

Beograd, 02.02.2019 - novi protest "1 od 5 miliona" u Beogradu

Mihajlovićeva u audiju s blinkerima

Kuriri piše da ministarka Zorana Mihajlović vozi audi s blinkerima na koji po zakonu nema pravo. Mihajlovićeva ne želi da koristi vozilo koje su joj na raspolaganje stavili ministarstvo i vlada, već se vozi u luksuznoj limuzini Direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Ministarka je priznala da krši zakon, navodi list: „Auto ima svu potrebnu signalizaciju.“

venecuela-prot-maduro

Caracas, 02.02.2019 - skup pristalica Vlade i predsednika Madura u Karakasu

Nadrilekari širom Srbije

Nadrilekari vrebaju po celoj Srbiji, piše Blic. Negde s one strane ćutanja izazvanog stidom, strahom i sujeverjem buja svet vračeva, belih magova i ostalih „skidača crne magije“, ali i onaj mnogo opasniji – svet nadrilekara i nadriapotekara, koji vrebaju bolesne i nemoćne, a za policiju, tužioce i sudije ostaju praktično nevidljivi, navodi list.

venecuela-prot-guido-

Caracas, 02.02.2019 - antivladin protest u Karakasu

Dosijei Gestapoa o Jasenovcu

Novosti pišu da je „Stepinac znao da su živu decu bacali u vatru i kreč“. Pronađeni su dosijei Gestapoa o zločinima ustaša u Jasenovcu. Srbi su prikivani na panjeve, kopane su im oči, odsecani nosevi i uši.

putin-lavrov-sojgu

Moscow, 02.02.2019 - sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina, šefa diplomatije Sergeja Lavrova i ministra odbrane Sergeja Šojgua: Vladimir Putin,  Sergei Shoigu Sergey Lavrov

Veća u Hagu nezavisna

Ekaterina Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća suda u Hagu, u intervjuu za Politiku kaže da su specijalizovana veća potpuno nezavisna u obavljanju svojih dužnosti. Drugim rečima, mandat se sprovodi u skladu sa Ustavom, specilanim zakonima i razmenom pisama između Kosova i EU. „Nijedna vlada ni pojedinac nemaju nad nama autoritet niti na nas vrše uticaj“, kaže ona. Novi haški sud formiran je na osnovu ustavnog amandmana i zakona koji je usvojila skupština Kosova radi vođenja postupaka o navodima iz izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine, koja obuhvataju teška kršenja međunarodnog prava.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...