Ukidanje taksi iduće nedelje?

Danijela Ćirović

(subota 02. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Nazare, 01.02.2019 - jaki vetrovi pogodilu su obale Portugalije i izazvali talase visine do 10 metara

Protesti su sinoć održani u brojnim gradovima Srbije, a umetnici su poručili da se režim trudi „da zapuši usta narodu“. Glišić navodi da naprednjaci nisu zaštićeni partijskom knjižicom. Spekuliše se da će takse u Prištini biti ukinute iduće nedelje, kao i da SAD uvode sankcije zvaničnicima Kosova. Danas se donosi odluka o „Trepči“. Babić je podneo ostavku. Grajf ističe da su ustaše uživale u ubijanju.

Protesti širom Srbije

U Novom Sadu, Čačku, Boru, Zaječaru, Šapcu, Smederevu, Aranđelovcu, Vranju, Nišu, Užicu i Požarevcu juče su održani novi protesti „Jedan od pet miliona“. „Dobro veče slobodni građani otetog grada! Čestitam vam ovaj dan koji je ostao zabeležen u istoriji Novog Sada kada je uspeo da izvojuje titulu Slobodnog kraljevskog grada i to od stranaca. 271 godinu kasnije, izašli smo na ulice da oslobodimo ovaj grad od domaće pošasti koja njime vlada i njima sličnih koji imaju iste namere u budućnosti!“, rekao je novosadski glumac Milorad Kapor na početku samog protesta u Novom Sadu, a prenosi Danas. Milojko Pantić je u Nišu poručio da treba svi „da se okupimo u Beogradu“, dok se u Šapcu moglo čuti da je „pameti u izobilju, a zemljom vladaju kriminalci“.

vranje-prot-s

Vranje, 01.02.2019 - graðanski protest “1 od 5 miliona” u Vranju pod nazivom "Vranje bez straha"

Resetovanje države

Povodom podrške umetnika protestima, Danas objavljuje tekst pod naslovom „Režim se trudi da začepi usta narodu“. Nela Mihailović kaže da želi da njene ćerke ostanu u ovoj zemlji i da se tu osećaju slobodnima, dok je Ivan Jevtović poručio da „ova država mora bukvalno da se resetuje“.

Predrag Miki Manojlović za Kurir kaže da „opozicija nema plan, protesti su uzaludni“.

Bojkotaši bez mikrofona

Sudeći po izjavama opozicionara, koji se dogovaraju o tome šta im je činiti, piše Politika, odluku o totalnom bojkotu nije lako doneti, „jer neki znaju koliko je dobro imati pri ruci skupštinski mikrofon“. Deo opozicije rešio je da bojkotuje Skupštinu Srbije, jer neće da učestvuje u stvaranju privida demokratije. „Nije ovo prvi saziv u kome se neko od opozicionara odlučio na taj korak. Iskustvo, međutim, svedoči da bojkotaši na tome nikada nisu politički profitirali. Teško da će sada biti drugačije“, stoji u tekstu.

Glišić o partijskoj knjižici

Predsednik IO SNS-a Darko Glišić u intervjuu za Politiku kaže da će u drugoj polovini februara biti sednica Izvršnog odbora i da će se tada videti ko će biti sankcionisan. „Partijska knjižica neće spasiti predsednike opština iz redova SNS-a koji smatraju da su nedodirljivi i koji su se ogrešili o zakon“, kaže Glišić i kao dokaz da nema zaštićenih navodi hapšenje predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, koji je završio u pritvoru zbog osnovane sumnje da je naložio napad na kuću novinara Milana Jovanovića.

Ukidanje taksi iduće nedelje?

Srpska političarka sa Kosova i Metohije Rada Trajković rekla je da će, prema njenim saznanjima, sledeće sedmice biti suspendovana taksa za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da će, „najverovatnije do kraja februara“, Aleksandar Vučić i Hašim Tači potpisati sprazum od tri tačke. Prema njenim rečima, u jednoj od tačaka biće navedeno „da Srbija nema ništa protiv da Kosovo bude član međunarodnih organizacija“, prenosi Danas. Trajković je rekla da je narod u Gračanici, kao i na čitavom Kosovu „potpuno zbunjen“ i da su Srbi, posebno u enklavama, veoma uplašeni za svoju budućnost. Što se tiče suspendovanja takse, Trajković kaže da se očekuje da članovi Vlade Kosova naredne sedmice preglasaju premijera Ramuša Haradinaja i na taj način bi se izbegli vanredni izbori.

Tramp uvodi sankcije Prištini

Informer objavljuje da je došlo do „preokreta u američkoj politici“. „Tramp uvodi sankcije Šiptarima“, naslov je teksta u kojem se navodi su funkcionerima Kosova ukinute vize i zabranjen im ulazak u SAD. Ako do ponedeljka ne ukinu takse, biće im blokirana imovina i računi.

„Ameri spremaju pakao na Kosovu“, piše Srpski telegraf. Šef SAD odredio je mere protiv prištinskih vlasti besan što je Ramuš Haradinaj odbio da ukine takse na srpsku robu.

Tramp i Vladimir Putin poslali su „strašno upozorenje“, piše Kurir, „Srbi ponovo ćete u rat ako se hitno ne reši Kosovo“. Predstavnik Rusije pri Oebsu Aleksandar Lukaševič rekao je da „preti eskalacija nasilja i rata na zapadnom Balkanu“.

Danas odluka o „Trepči“

Priština danas odlučuje o statutu kombinata, pišu Novosti, „Bez hleba 3.000 porodica ako otmu ’Trepču’“. Nameravaju da 80 odsto metalurškog giganta pripišu Vladi Kosova, navodi list, kao i da blokiraju račune „Trepče sever“ i onemoguće normalan izvoz.

Babić podneo ostavku

Posle udesa u Doljevcu, u kojem je poginula Stanika Gligorijević, vozač Dejan Stanojević je uhapšen, a Babić podnosi ostavku, piše Informer. Direktor „Koridora“ saopštio je da se povlači zbog fatalne saobraćajke. Vozač je rekao da se pre naplatne rampe zamislio i da zato nije video znakove.

Babić je istakao da za njega „kao člana i kao funkcionera Srpske napredne stranke čiji je predsednik Aleksandar Vučić“, nije potreban nikakav poziv, ni naredba, prenose Novosti. "Znanje, ali i moral, odgovornost i pre svega ljudskost i čestitost, osobine su koje u svakom od nas traži naš predsednik. I ne treba da mi kaže bilo šta. Ako me je predložio na funkciju, onda znam šta mi je činiti", rekao je Babić.

Grajf: Ustaše uživale u ubijanju

„Razlika između Jasenovca i Aušvica je u tome što su ustaše uživale da ubijaju svoje žrtve, dok su Nemci koristili gasne komore, ubijali su sterilno, nisu želeli da im žrtve budu pred očima. Ustaše su, međutim, uživale da vide nečiju patnju, nečiji poslednji udah“, kaže za Novosti, prof. dr Gideon Grajf, glavni istraživač Instituta za Holokaust "Šem olam" u Izraelu. Grajf je tokom rada na studiji "Jasenovac, Aušvic Balkana", otkrio zastrašujuće podatke. Takođe, otkrio je da su ustaše primenjivale 57 načina ubijanja žrtava, da je to svetski rekord, te da su "smrt dovele do savršenstva". „Jasenovac je bio imperija smrti. U tom logoru ubijeno je minimalno 700.000, a možda i 800.000 Srba, i oko 40.000 Jevreja. Kompleks logora Jasenovac prostirao se na 46 kvadratnih kilometara, što znači da je bio šest puta veći od Aušvica“, naglašava Grajf.

Doživotna, za ubice dece

Blic piše o poseti ministara i Igora Jurića redakciji uz naslov „Doživotni zatvor za monstrume“. Ministar Nebojša Stefanović rekao je da treba da se „osiguramo da onaj koji izvrši tako teško krivično delo više neće da ga ponovi“. Nela Kuburović, ministarka pravde, ističe da će za krivična dela ubistva dece i trudnica biti isključen uslovni otpust. „Ovo je vrlo važna poruka za građane da se argumentima, upornim i temeljnim radom može doći do promene“, dodao je Jurić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...