Brisel o „Turskom toku“ do kraja nedelje

Danijela Ćirović

(sreda 30. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Nicosia, 29.01.2019 - lideri Francuske, Portugalije, Malte, Grčke, Španije, Italije i Kipra učestvuju na samitu zemalja južne Evrope Med 7 u Nikoziji (EU Souther Countries Summit): Josep Borrell Fontelles (Španija), Antonio Costa (Portugalija), Giuseppe Conte (Italija), Nicos Anastasiades (Kipar), Emanuel Macron (Francuska), Alexis Tsipras (Grčka), Joseph Muscat (Malta)

Odluka Evropske energetske zajednice o „Turskom toku“ očekuje se do kraja nedelje. Brojne javne ličnosti iz raznih oblasti društva pridružile su se podršci koju su nastavnici i saradnici fakulteta uputili građanima koji učestvuju u protestima. Opozicija se na prvim stranama naziva „bednicima“ i „licemerima“. Ministarka je promenila propise zbog Kopaonika. Vlada plaća Er Srbiji da leti iz Niša. Patrijarh SPC je u Moskvi izjavio da je ukrajinska crkva političko pitanje. Vazduh će, kažu, biti čistiji tek na proleće. Hag je uništio dokaz za „Markale“. Osumnjičeni za ubistvo nasumično je birao žrtvu. Strazbur je odbio Šimunićevu tužbu.

kina-amb-srbija

Beograd, 29.01.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo

O „Turskom toku“ do kraja nedelje

Do kraja nedelje se očekuje odluka Evropske energetske zajednice – „Biti ili ne biti za ’Turski tok’ preko Srbije“, piše Politika. Ovaj odgovor treba da usledi pošto je Agencija za energetiku Srbije u oktobru prošle godine zatražila izuzeće od pristupa treće strane budućem gasovodu koji će ići kroz Srbiju i biti povezan na bugarski i mađarski nacionalni transportski sistem. List navodi da će se mišljenje odnositi na uticaj projekta na tržište gasa u našoj zemlji, regionalno gasno tržište i na sigurnost snabdevanja.

eu-mogerini-BiH

Brisel, 29.01.2019 - šefica diplomatije Evropske Unije Federika Mogerini primila je članove predsedništva Bosne i Hercegovine u Briselu: Federica Mogherini, Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović

Proteste podržalo 970 javnih ličnosti

Brojne javne ličnosti iz sveta obrazovanja, nauke, kulture, umetnosti i medija, kao i studenti univerziteta u Srbiji pridružili su se podršci koju su nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Beogradu uputili građanima Srbije koji učestvuju u protestima, prenosi Danas. Peticiju do sada je potpisalo više od 970 javnih ličnosti i građana, među kojima i Dušan Teodorović, Janko Baljak, Mirjana Karanović, Kokan Mladenović, Anja Suša, Bojana Maljević, Danica Popović, Lila Radonjić, Srđan Dragojević, Radivoje Raša Andrić, Vera Dondur, Mrđan Bajić, Biljana Srbljanović i drugi. U peticiji se navodi da su, baveći se, kao naučnici, istraživanjem pojedinca i društva, u ponašanju aktuelne vlasti prepoznali „brojne znake diktature“:

„Građanima Srbije su ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode koje su temelj modernih evropskih demokratija. Urušene su institucije i primena zakona, a opšti interesi podređeni ličnim i partijskim. Nepotrebno čestim vanrednim izborima i hiljadama skupštinskih amandmana obesmišljena su demokratska prava i parlamentarni sistem, a društvo gurnuto u političko nasilje.“

brnab-sad-ncr

Atlanta, 29.01.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas kompaniju NCR u Atlanti, Džordžija

„Bednici“ i „upozorenje“

„Nova sramota lidera opozicije“, glavni je naslov na prvoj stani Informera. Naslov je „Bednici“, a navodi se da „Đilas i Jeremić pljuju u Briselu Srbe i Srbiju“. Dragan Đilas i Vuk Jeremić 6. februara govoriće na tribini sa Ivom Vajlgom i Jasenkom Selimovićem, „a oni koriste svaku priliku da optuže Srbe kao zločince“.

U odvojenom tekstu list objavljuje „upozorenje“ lidera radikala Vojislava Šešelja da „Zapad traži vođu za puč u Srbiji“.

„Sergej ismeva teško bolesne“, navodi Srpski telegraf, dodajući da „brat neće u njegovu stranku“.

Blic piše o „šest tačaka takozvanog ugovora sa narodom“, navodeći da opozicija razmatra bojkot parlamenta.

mali-mmf-

Beograd, 29.01.2019 - ministar finansija Siniša Mali sastao se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Džejms Ruf

„Licemeri i foliranti“

Osmoro poslanika iz opozicionih poslaničkih grupa koje su bojkotovale posebnu sednicu parlamenta održanu u ponedeljak, upisali su se na spisak prisutnih i za taj dan će dobiti naknadu za putne troškove, iako nisu učestvovali u radu Skupštine, objavljuju Novosti. Ovaj podatak izneo je u utorak šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović koji je pročitao i spisak opozicionara koji su se upisali u evidenciju prisutnih, ali nisu ušli u salu tokom zasedanja na kojem se obratio predsednik Slovenije Borut Pahor. Martinović je kazao da je pročitao njihova imena da bi građanima Srbije bilo jasno o kakvim "licemerima i folirantima se radi".

„Poslanici besni na licemera“, piše Srpski telegraf uz naslov „Boško, vrati stan na Dedinju, pa onda bojkotuj Skupštinu“.

vulin-cecpurin

Beograd, 29.01.2019 - sastanak ministra odbrane Aleksandra Vulina i ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina

Đilas i „lopovluk“

Glavni naslov u Kuriru je „Đilas pod istragom zbog lopovluka“. „Pet dana pošto smo objavili dokaze o Đilasovoj krađi, Gradsko pravobranilaštvo počelo je da prikuplja podatke da bi pokrenulo postupak“, piše list, uz dodatke da je „oteo gradsko zemljište od 500.000 evra“, da je „na divlje gradio vilu od 700.000 evra“, kao i da je „luksuznu vilu legalizovao za sedam dana“.

vucic-najstarija-pavlovic-

Beograd, 29.01.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je najstariju sugrađanku, stosedmogodišnju Nadeždu Pavlović

Promenjen zakon zbog Kopaonika

List Danas objavljuje da je ministarka Zorana Mihajlović promenila propise da bi MUP morao da asistira inspekciji pri rušenju nelegalnih objekata. Policija je u avgustu odbila da pruži podršku u uklanjanju kafane na vrhu Kopaonika čiji su pravi vlasnici, kako se veruje, kontroverzni „biznismeni“ sa Kosova. Prošlog meseca Skupština je usvojila izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje obavezuju MUP da pruži asistenciju bez obzira da li je rušenje do tada pokušavano ili nije. Iako bi policija sada morala da obezbedi rušenje divlje kafane na „Pančiću“, moguće je da će MUP ignorisati „Zoranin zakon“ i pozvati se na Zakon o policiji, pošto su dva zakona sada u koliziji.

sinagoga-bgd-holokaust

Beograd, 29.01.2019 - svečanost u Sinagogi Sukat Šalom u Beogradu povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta

Vlada plaća Er Srbiji da leti iz Niša

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić izjavio je da je Vlada Srbije obezbedila sredstva za finansiranje prvih avio linija sa niškog aerodroma od javnog značaja. „U četvrtak bi Vlada Srbije trebalo da donese uredbu kojom će biti definisani regioni koji će imati pravo da koriste te linije do evropskih gradova“, rekao je Ilić novinarima na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu, a prenosi Danas. On je najavio da će uskoro biti raspisan javni konkurs za prevoznike koji će leteti na linijama od javnog značaja čime će biti omogućeno dodatno povezivanje Niša sa deset evropskih destinacija. „Očekuje se da kompanija Er Srbija bude jedan od učesnika konkursa, ali nije isključeno da se na konkurs jave i druge avio kompanije“, kazao je Ilić. Naslov teksta je „Vlada će plaćati Er Srbiji da leti iz Niša“.

Patrijarh: Ukrajina je političko pitanje

Patrijarh srpski Irinej izjavio u Moskvi da autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve nije crkveno niti kanonsko, već političko pitanje koje bi trebalo da reši cela Pravoslavna crkva. „To što se dogodilo u Ukrajini veliko je iskušenje za pravoslavlje uopšte, posebno što se ta zbivanja događaju u samom njegovom središtu. To se, međutim, nije pojavilo spolja. Verovatno su oni koji nam smišljaju zlo dobro promislili na koji način da ubace takoreći bombu u kuću pravoslavlja“, kazao je patrijarh Irinej. Poglavar SPC predvodi visoku delegaciju koja na poziv Moskovske patrijaršije ove nedelje boravi na svečanostima povodom desetogodišnjice ustoličenja patrijarha Kirila, podsećaju Novosti. Dvojica crkvenih poglavara sastala su se u utorak u sinodalnoj rezidenciji u Danilovskom manastiru u Moskvi.

ukr-porosenko-selfi-

Kijev, 29.01.2019 - predsednik Ukrajine Petro Porošenko sa pristalicama na predizbornom mitingu u Kijevu

Čistiji vazduh tek na proleće

Užice, Valjevo, Kragujevac, Kosjerić, Beograd nalaze se na spisku gradova u kojima se ovih dana teško diše, iako stručnjaci za kvalitet vazduha u Srbiji tvrde da kod nas nije ni bolje, a ni gore nego u evropskim zemljama. Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, kaže da smo i propise harmonizovali sa njihovim, da su granične vrednosti, recimo ugljen-monoksida, iste i kod nas i u EU, objavljuje Politika. Žiteljima većine pomenutih gradova neće biti nimalo lakše od podsećanja da se njihovo mesto nalazi u kotlini koju redovno pritiskaju smog i teški oblaci. Zakon o zaštiti vazduha krovni je propis iz ove oblasti, prate ga i druge odredbe, ali čim stignu hladni dani, priča se ponavlja.

Hag uništio dokaz za „Markale“

„Bruka u Tribunalu“, pišu Novosti, „Hag uništio ključni dokaz za ’Markale’“. Slomljeni su repovi mina za koje tvrde da su ih ispalili Srbi. Branko Lukić kaže da su ovi predmeti bili potrebni za obaranje krivice Srbije.

Nadrilekar na prvom saslušanju

Šarlatan na prvom saslušanju, slede nova ispitivanja, navodi Blic o slučaju nadrilekara. Prvi na tapetu je slučaj preminulog Slavča Petrova, koji je obelodanila sestra Biljana.

Po nalogu Višeg tužilaštva u Leskovcu ovdašnja policija počela je da radi na slučaju Miroljuba Pertrovića, iz sela Petrovac, kod Leskovca, koga Biljana Jovanović (32), sestra Slavča Petrova (31), preminulog mladića koji je imao tumor na mozgu, optužuje za bratovljevu smrt, potvrđeno je nezvanično Blicu.

Osumnjičeni nasumice birao žrtvu

U beogradskom Višem tužilaštvu, osumnjičeni za ubistvo Miloša M. (24) na Zvezdari u nedelju ujutru, Neđeljko Đ. (28), juče je negirao krivično delo, tvrdeći da nema nikakve veze sa zločinom, pišu Novosti. On je ispričao da nije bio ni blizu mesta ubistva. Viši sud, na predlog VJT, odredio je pritvor osumnjičenom, zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo u kratkom vremenskom periodu, kao i zbog uznemirenja javnosti. On se sumnjiči za teško ubistvo, počinjeno na svirep i podmukao način. „Mladić je navodno raskinuo sa devojkom, zbog čega je bio očajan. Te noći je gledao njene profile na društvenim mrežama i video je njenu sliku s drugim dečkom. Posle toga se razbesneo, uzeo je navodno neke narkotike, alkohol, nož i izašao iz stana. Pre Miloša naleteo je na jednu ženu, ali se ipak sklonio od nje jer, navodno, nije hteo da dira žensko“, kaže izvor blizak istrazi.

Kurir piše da je osumnjičeni „igrao i pevao u ćeliji“.

Šalju li SAD vojnike u Kolumbiju

Nejasno je da li je Džon Bolton namerno ili slučajno otkrio da Amerika planira da zbog konflikta s Venecuelom u susednu Kolumbiju pošalje 5.000 vojnika, piše Politika. Amerika je uvela sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompanij vršeći pritisak na predsednika da se povuče s vlasti ali je, sudeći prema beleškama savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće, spremna i za drastičnije mere – vojnu intervenciju.

kuba-godisnjica-165

Havana, 29.01.2019 - proslava 165 godina od rođenja kubanskog borca za nezavisnost Hozea Martija

Strazbur odbio Šimunićevu tužbu

Sloboda govora se ne odnosi na govor mržnje, kakav je ustaški pozdrav "Za dom spremni", poručile su sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, odbijajući i da raspravljaju o tužbi bivšeg fudbalera Josipa Šimunića koji je tužio Hrvatsku, prenose Novosti. Šimunić je pre šest godina, nakon fudbalske utakmice između Hrvatske u Islanda u Zagrebu, tri puta uzviknuo "Za dom..." dok je iz gledališta odgovoreno "spremni". Šimunić je zbog toga kažnjen sa 3.100 evra, ali je nastavio da radi u fudbalskom savezu. Nezadovoljan kaznom, odlučio je da se obratiti Strazburu. U tužbi protiv Hrvatske naveo je da su mu povređena ljudska prava jer je "Za dom spremni" - "stari hrvatski pozdrav koji nikada nije bio kažnjiv".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...