SNS traži izbore

Danijela Ćirović

(ponedeljak 21. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Athens, 20.01.2019 - protest u Atini protiv promene naziva Makedonije, koju je izglasao grčki parlament

Na osmom protestnom skupu u Beogradu predsedniku Srbije je poručeno da je „zaboravio da ga građani plaćaju“. Dok Đilas predlaže da se ne učestvuje na „lažnim izborima“, naprednjaci traže da se ide na glasanje. Istraživanje Ipsosa pokazalo je da SNS ima 55 odsto podrške. Palau je povukao priznanje Kosova. U Putinovu kod Medveđe nadali su se poseti ruskog predsednika, uz čašicu putinovače. Poljoprivrednicima je obezbeđeno dodatnih 3,3 miliona evra. Poledica tvrdi da bi zbog istrage u fudbalu pala vlada. Kladioničari prognoziraju da li će se folk pevačica razvesti.

moda-pariz-pol-

Paris, 20.01.2019 - modna revija kreacija Pola Smita u Parizu

„Zaigrao si se, Aleksandre!“

List Danas objavljuje pet strana o građanskim protestima širom Srbije. Na osmom skupu u Beogradu u subotu ispostavljeni su zahtevi i opoziciji: „Tražimo plan, dosta nam je lažnih mesija.“ Na ovim stranama se nalaze izveštaji sa protesta u Kragujevcu, Kraljevu, Somboru, Velikom Gradištu, Boru i Požegi. Glumac Branislav Trifunović je rekao da je RTS kuća svih građana i da je vreme „da prestane sa lažima“, dok je Nikola Kojo poručio: „Zaigrao si se, Aleksandre! Zaboravio si da si ti naš službenik, da te mi plaćamo. Ne plaćamo te da nas vređaš i ponižavaš, da nas nazivaš bagrom i ološem, ne plaćamo te da budeš i sudija i novinar i advokat i inspektor i selektor i akušer i babica.“

venci-sturm-misic-

Beograd, 20.01.2019 - Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas državnim ceremonijama povodom obeležavanja godišnjice smrti vojvode Živojina Mišića, vojvode Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića Šturma na Novom groblju i tom prilikom u ime Grada Beograda položio vence

Đilas: Nećemo lažne izbore

U intervjuu za Danas, jedan od vođa opozicije i SZS-a Dragan Đilas rekao je da treba „da se obavežemo da na lažnim izborima nećemo učestvovati“.

Informer objavljuje da „SNS traži od Vučića – izbori 31. marta“. Predsednik je saradnicima rekao da će raspisati vanredne izbore ako Albanci ne ukinu takse od 100 odsto. „Država će u tom slučaju biti u nemogućoj situaciji i naša politika mora na proveru“, rekao je lider naprednjaka.

Na sastanku užeg rukovodstva SNS-a s liderom stranke i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem juče je potvrđen stav da će prevremeni izbori biti raspisani samo ako su u državnom interesu, piše Politika.

Naprednjacima 55 odsto

Novosti objavljuju istraživanje Ipsosa, prema kojem naprednjaci imaju 55 odsto podrške i „protesti ih ne ugrožavaju“. Opozicioni Savez za Srbiju ima 14 odsto, SPS-JS 12, a radikali četiri odsto.

Ako sadašnja koalicija ostane na vlasti, piše Blic, očekuje se zamena nekoliko ministara (Vukosavljevića i Trivana u prvom redu), a ako premijerka pređe na drugu funkciju, mogući naslednik će joj biti Siniša Mali. Pobedom SNS-a otvara se prostor da nova vlada u naredne četiri godine konačno „reši kosovski čvor“ i potpiše eventualni kompromisni sporazum sa Prištinom. Opozicija preti bojkotom, što bi umanjilo legitimitet nove vlasti, ali pitanje je da li će stranke opozicije ostati ujedinjene u tom stavu.

Palau povukao priznanje Kosova

Broj država koje priznaju Kosovo danas će pasti na 98, što znači da Beogradu malo fali do cilja, da priznavanja spusti ispod polovine ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija (97), pišu Novosti. Predsednik Palaua Tomas Remengesau stigao je u nedelju u Srbiju i u ponedeljak će se sastati s predsednikom Aleksandrom Vučićem, a očekuje se da će saopštiti da njegova zemlja, koja je još u martu 2009. priznala Kosovo, tu odluku povlači. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče nije želeo da potvrdi da je Republika Palau povukla priznanje, što su već saopštili prištinski mediji, već je razrešenje te enigme ostavio za danas. On je, međutim, najavio da postoje šanse da svoju odluku o priznavanju poništi karipska država Sent Kits i Nevis.

trivan-palau-bgd-

Beograd, 20.01.2019 - sastanak ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana sa predsednikom Republike Palau Tomijem Esangom Remenfesom

Putinovača u Putinovu

Uoči i posle posete predsednika Rusije Vladimira Putina, selo koje se zasigurno najviše pominje je Putinovo u planinskom krajoliku opštine Medveđa, gde živi 12 stanovnika, piše Politika. Nadali su se i željno čekali da Putin poseti njihov kraj, ali su takođe znali da je to gotovo neostarivo, jer je protokol predsednika jedne od najmoćnijih zemalja sveta više nego precizan i da njime nije bila predviđena poseta ovom kraju Srbije. Uz dobrodošlicu, bila je spremna i rakija nazvana po njegovom imenu – putinovača.

Za gazdinstva još 3,3 miliona evra

Poljoprivrednicima u Srbiji ove godine obezbeđeno je dodatnih 3,3 miliona evra, u okviru IPARD programa. Naime, ovaj novac moći će da se investira u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za preradu i marketing, objavljuju Novosti. Takođe, poljoprivrednicima su na raspolaganju i nove mogućnosti za ulaganje i lakše ispunjavanje određenih uslova u sektoru voća, povrća i mesa. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, u sektoru voća i povrća, na malim poljoprivrednim gazdinstvima, do 15 hektara, ubuduće će se proveravati standardi samo u sektoru investicije, na koji se zahtev odnosi, a ne na celom poljoprivrednom gazdinstvu.

Tajni sastanak i „jedan uslov“

Srpski telegraf piše o „tajnom sastanku Đinđića i Arkana posle kog je Sloba naredio da se likvidira Ražnatović“. Dokument do kog je došao list, kako se navodi, otkriva šta je komandant SDG u četiri oka „obećao lideru DOS-a uz samo jedan uslov“.

Grčka protiv sporazuma

Nekoliko stotina hiljada ljudi, prema proceni organizatora, i samo 60.000, prema policijskim izvorima, iz sveg glasa je sa mnogo strasti pevalo grčku himnu s nacionalnim zastavama u rukama, iz hiljada grla čulo se „Makedonija je grčka!“. „Grci na ulicama rekli ’ne’ Prespanskom sporazumu“, naslov je u Politici.

atina-prot-mak-20.1.

Athens, 20.01.2019 - protest u Atini protiv promene naziva Makedonije, koju je izglasao grčki parlament

Istrage u fudbalu bi srušile vladu

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, u razgovoru za Danas kaže da bi istrage u fudbalu „srušile Vladu Srbije“.

Kladioničari prognoziraju razvod

Seks afera folk pevačice Jelene Karleuše koja se nedeljama nalazi na određenim naslovnicama, i dalje je aktuelna. Ovoga puta su listovi otišli još dalje, pa Informer objavljuje da „kladionice prognoziraju“ da će se pevačica razvesti za šest meseci, dok psiholozi na osnovu fotografija ocenjuju da je njen suprug nesrećan. Da će se Karleuša razvesti za pola godine, kvota je 2,45, a da će sačuvati brak do 2020 – kvota je čak 11.

Srpski telegraf piše da se „Tošić zakrvio sa Piksijem zbog Karleuše“, a Kurir objavljuje „Duškov ultimatum: Jelena, preseli se u Kinu“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...