Proslava Božića uz porodicu i česnicu

Danijela Ćirović

(utorak, 08. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 07.01.2019 - ponoćna Božićna liturgija održana je u kripti Hrama Svetog Save: okupljeni ispred Crkve

Božić je proslavljen uz porodicu i liturgije u hramovima, kao i tradicionalno lomljenje česnica širom Srbije. Putin je odlikovao Vučića Ordenom Aleksandra Nevskog. U SNS-u je na delu „izdaja Vučića“. Plenković je na pravoslavni praznik hvalio Tuđmana i „Oluju“. Među „virtuelnim Estoncima“ ima i Srba. Šekularac je bio „filozof na terenu“, kaže Šoškić.

badnjak-banjaluka-

Banjaluka, 06.01.2019 - bosanski Srbi tradicionalno pale Badnjak uoči proslave Božića po Julijanskom kalendaru

Proslava Božića uz porodicu

Porodičnim okupljanjima i svečanim liturgijama u hramovima srpski narod u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i rasejanju proslavio je praznik Hristovog rođenja - Božić. Dan dolaska na svet Spasitelja, po julijanskom kalendaru, proslavljen je po narodnim običajima - uz badnje drvo, praznična bdenja, pričešća i tradicionalni jelovnik, pišu Novosti. Patrijarh srpski Irinej predvodio je u ponedeljak ujutru centralnu božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, kojoj je prisustvovalo više od hiljadu vernika. U predvečerje praznika poglavar SPC predvodio je obred nalaganja badnjaka pred vračarskim Parohijskim domom. Jutarnjoj liturgiji prisustvovali su ministar inostranih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, princ Aleksandar Karađorđević, apostolski nuncije Lučano Surijani i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

patrijarh-badnje-vece-sabcrkva-

Beograd, 06.01.2019 - poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej služio je danas na Badnji dan, svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu

Tradicionalno lomljenje česnice

Politika objavljuje fotografiju lomljenja božićne česnice ispred crkve u Užicu. Tradicionalno lomljenje organizovano je širom Srbije. Najviše su se radovali najmlađi, ali i oni koji su uspeli da pronađu dukate. U Beogradu je Unija pekara Srbije pripremila česnicu prečnika dva i po metra, a lomljenju su prisustvovali brojni građani, kao i patrijarh SPC Irinej. On je čestitao Božić, sa željom da se mir i radost Božija usele u srca i duše vernika. U česnici su bila 33 zlatnika, koji simbolizuju broj godina Isusa.

bozic-cesnica-bbgd-

Beograd, 07.01.2019 - tradicionalno 28. lomljenje Božićne česnice, koje organizuje Unija pekara Srbije, na platou ispred hrama Svetog Save: poglavar SPC patrijarh Irinej, Aleksandar Karađorđević

Putin odlikuje Vučića

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je na Božić ukaz o odlikovanju šefa srpske države Aleksandra Vučića. Ruski lider će svom srpskom kolegi 17. januara u Beogradu uručiti Orden Aleksandra Nevskog, koji je visoko priznanje za veliki doprinos u razvoju odnosa dveju država, objavljuju Novosti na prvoj strani. List je, kako podseća, još u oktobru pisao da će Vučić biti odlikovan jednim od najvećih ruskih priznanja koje retko dobijaju strani državljani, a posle 100 godina orden je ponovo dodeljen jednom srpskom državniku. Odluka lidera najveće države sveta da ukaže ovu čast prvom čoveku Srbije „najbolje govori o odnosu ruskog predsednika prema šefu naše države“. Ovaj gest, koji je više od simboličnog, dodatno će učvrstiti tradicionalne prijateljske i bratske veze dvaju naroda i države.

putin-badnje-vece-petrog

St. Petersburg, 06.01.2019 - predsednik Rusije Vladimir Putin pali sveću na Badnje veče tokom posete Centru za decu sa posebnim potrebama u Sankt Petersburgu

„Izdaja“ unutar SNS-a

Srpski telegraf piše da je „raskrinkana velika zavera“ pod naslovom „Izdaja Vučića u SNS“. Deo naprednjaka na visokim funkcijama sklopio je dil sa opozicijom iza leđa predsedniku. I pojedini koalicioni partneri tajno šuruju sa liderima Saveza za Srbiju, navodi list.

vucic-badnjak-predsednistvo-

Beograd, 06.01.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić uneo je danas badnjak u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Unošenju badnjaka i službi prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica RS Željka Cvijanović, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici Srba iz Hrvatske, Makedonije i Crne Gore: Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Milorad Dodik, Željka Cvijanović

Dežurstvo kao borbeni zadatak

Na izdvojenoj stajanci vojnog aerodroma „Batajnica“ nalaze se dva „miga 29“, napunjena gorivom, naoružana raketama na potkrilnim nosačima, ukratno rečeno – spremna za poletanje, piše Politika. Nedaleko od njih su, u prizemnoj zgradi, piloti ovih lovačkih aviona, kao i prateće tehničko osoblje. Reč je o dežurnoj jedinici 204. vazduhoplovne brigade, koja je u neprekidnoj pripravnosti, svakog minuta u godini. Na ovom zadatku, koji u svakom trenutku, u slučaju narušavanja vazdušnog prostora Srbije, može postati borbeni, smenjuju se piloti i avioni. Uglavnom je reč o pripadnicima 101. lovačke avijacijske eskadrile, ali ima i osoblja iz 24. Vazduhoplovno-tehničkog bataljona. Naslov teksta je „Dežurstvo kao borbeni zadatak“.

vojska-vulin-vrapce-

Beograd, 07.01.2019 - ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović proveli su Božićni dan sa pripadnicma Vojske Srbije u bazi Vrapce u Kopnenoj zoni bezbednosti, blizu Medveđe

Plenković hvalio Tuđmana

Novosti pišu o „sramnom činu Plenkovića“, koji je „na Božić pohvalio Tuđmana za ’Oluju´“. Veličao je „mirnu reintegraciju“ Srba na prijemu SNV-a u Zagrebu. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao je da je „bestidno to izreći pred ono malo našeg naroda što je tamo ostalo“.

bozic-zagreb-

Zagreb, 07.01.2019 - Crkvena opština zagrebačka priredila je Božićni ručak na kojem je mitropolit Porfirije ugostio gradonačelnika Zagreba Milana Bandića sa saradnicima, kao i predsednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca i saborskog zastupnika srpske nacionalne manjine Borisa Miloševića. Među gostima na ručku bilo je i nekoliko migranata iz Etiopije koji su redovni članovi pravoslavne crkvene zajednice u Zagerbu, kao i jedan pravoslavni Japanac

I Srbi među „virtuelnim Estoncima“

Preduzetnici iz celog sveta imaju mogućnost da sa e-prebivalištem Estonije pokrenu biznis u najmanjoj baltičkoj republici i koriste pristup tržištu EU, piše Politika uz naslov „U estonskoj digitalnoj naciji skoro 200 građana Srbije“. Dok su nemačka premijerka, japanski premijer i osnivač „Majkrosofta“ neka vrsta počasnih „virtuelnih Estonaca“, jedan srpski startap preduzetnik koristi plastičnu karticu s čipom da u digitalnom okruženju vodi svoju estonsku firmu iz Srbije. Koncept e-prebivališta jedinstven je izum Estonije. Podrazumeva usvajanje digitalnog identiteta koji omogućava otvaranje računa i pokretanje biznisa sa bilo koje lokacije putem interneta.

las-vegas-sajam-elektr-

Las Vegas, 07.01.2019 - Sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu (CES International): Artemis smart mirror – CareOS

Šekularac bio filozof na terenu

„Šeki nije bio neki filozof kada sedneš i pričaš sa njim. Ali je zato na terenu bio vrhunski mislilac. Znao je o fudbalu sve. Za mene su Miloš Milutinović i on dvojica najboljih igrača koje je ova zemlja imala. Prvi nije imao sreću da doživi Šekijeve godine i postane još slavniji, a moj veliki prijatelj je znao da živi život, da voli život i najviše ljude oko sebe. Najmanje je vodio računa o sebi. I na terenu i van terena“, kaže za Novosti o Dragoslavu Šekularcu koji je od posledica moždanog udara preminuo 5. januara u 82. godini, njegov saigrač iz reprezentacije Jugoslavije, veliki prijatelj i vršnjak Milutin Šoškić, legendarni golman Partizana. Šoškić je rođen je 31. decembra 1937. godine, a pokojni Šekularac je od njega bio stariji nepuna dva meseca.

Legendarni Piksi za Kurir kaže da se Šekularcem čuo pre nego što je preminuo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...