Dačić: velike sile već pričaju o Kosovu

Danijela Ćirović

(nedelja, 30. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Paris, 29.12.2018 - francuska policija u sukobu sa demonstrantima tokom protesta u Parizu

Šef srpske diplomatije kaže da su Amerikanci izjavili da su spremni da organizuju ceremoniju potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine. Vučić je istakao da Albanci neće stići „do Vranja i Niša“. Na proceni je blago Karađorđevih. Mobilni telefoni za decu su kao droga. Kovačicu godišnje poseti 20.000 turista. Pripadnici sekte snimali su ubistvo životinje. Štampa objavljuje koje su sve opcije za novogodišnju noć.

novak-abudabi-ninistar-

Abu Dhabi. 29.12.2018 - šef policije Ujedinjenih arapskih emirata general major Mohamed Kalfan Al Romaiti uručio je srpskom teniseru Novaku Đokoviću trofej posle pobede nad južnoafričkim teniserom Kevinom Andersonom u finalu Svetskog teniskog prvenstva Mubadala u Abu Dabiju (Mubadala World Tennis Championship)

Ceremonija za sporazum

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da su Amerikanci izrazili spremnost da organizuju ceremoniju potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine i da pozovu i druge zemlje. U intervjuu za Politiku kaže da je savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton o tome pričao i sa Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovim.

„Njima je bitno da je Rusija saglasna i da u tome učestuje, osim onog dela koji vodi Evropska unija. Velike sile moraju da budu garant dogovora pošto on mora da prođe i kroz Savez bezbednosti“, ističe Dačić. Kako dodaje, ono što je minimum jeste da se donese nova razolucija umesto 1244, i to na osnovu dogovora koji Beograd i Priština postignu. Naslov teksta je „Velike sile već razgovaraju o Kosovu“.

bgd prot 29.12

Beograd, 29.12.2018 - protestna šetnja "1 od 5 miliona" u centru Beograda: ispred zgrade RTS-a

Tači i Haradinaj rade zajedno”

„Čvrst stav Vučića posle dodatnih taksa Prištine“ objavljuju Novosti pod naslovom „Nema dijaloga i da me Tramp pozove“.

“Srbiju niko neće da gazi i ponižava, i u ovoj složenoj političkoj situaciji naš odgovor je da idemo napred, poručio je predsednik Aleksandar Vučić danas u Vranju, prilikom otvaranja hirurškog bloka u bolnici, prenose Novosti.

- Tači je taj koji treba da odobrovolji međunarodnu zajednicu u kojoj niko nema pojma šta se stvarno zbiva. Oni misle da se stvari kreću u dobrom smeru, a onda Priština uvede takse. Sada su pale u vodu sve njihove laži usmerene ka zapadnom svetu. Tači i Haradinaj rade zajedno, bez obzira na to koliko žele da se misli kako je suprotno. Ne postoji ta sila niti čovek na svetu, može i američki predsednik Donald Tramp, ili bilo ko drugi da zove, ali razgovora o bilo čemu nema dok ne povuku takse - rekao je predsednik i poručio da Srbiju neće bilo ko da gazi i ponižava, piše u Novostima.

Vučić o izjavama Veseljija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema razloga za strah zbog priča Albanaca da će "stići do Vranja i Niša", objavljuju Novosti. Na pitanje novinara u Vranju, gde je otvoren Hiriruški blok u ZC, o tome ima li razloga da se plaše, Vučić odgovara:

"Ne treba da se plaše, da li su to njihove želje i planovi - jesu, da li smo demografski ugroženi - jesmo, ali i oni su u Preševu i Bujanovcu." Kaže da je slušao Kadrija Veseljija koji kaže da će kod Niša da se zaustave. Dodao je da iako Albanci tvrde drugačije, ni pola od 50.000 ih nema u Bujanovcu, ali da se on tome ne raduje, već da bi želeo da i Srba i Albanaca ima više.

vulin-vojska-kzs-

Beograd, 29.12.2018 - godišnja konferencija za novinare ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina: ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović

Blago Karađorđevića u sefu

Novosti pišu o sudbini imovine Karađorđevića u tekstu pod naslovom „Ko uzima kraljevo blago iz sefa 555“. Na proceni je vrednost 30 kilograma zlata, medaljoni Romanovih, nakit. Pravo bogatstvo zapečaćeno je u zaostavštini Josipa Broza, navodi list.

Mobilni kao droga

„Mobilni telefoni na dečiji mozak deluju poput droge“, naslov je u Blicu. Stručnjaci govore o najnovijoj studiji koju su finansirali Nacionalni istituti za zdravlje nekoliko evropskih zemalja, u kojoj je otkriveno da previše provedenog vremena kraj ekrana, fizički može da promeni strukturu mozga kod dece.

U Kovačici 20.000 turista godišnje

Panonska Kovačica, vojvođanski gradić u srcu južnog Banata koji godišnje poseti 20.000 turista. Nekada potupno srpsko mesto, danas je svetli primer multietničkog sklada, piše Politika. U svetu umetnosti svi su čuli za ovaj živopisni gradić, smatraju ga metropolom naivnog slikarstva. Skoro svaka kuća mali je umetnički atelje. I za samu Slovačku, Kovačica je čarobna, jer u svojoj matici Slovaci nemaju niti su ikada imali ovakve umetničke oaze. Oni su tek u Srbiji našli blagotvorno tlo.

Sekta snimila ubistvo psa

Glavna najava na prvoj strani Kurira bavi se ritualnim ubistvom psa, koji su pripadnici sekte zabeležili kamerom i objavili. Marko Đ. (21) i Katarina P. (24) osumnjičeni su da za teško krivično delo. Za njih se sumnja da su pripadnici sekte Kefo zote, koja u svojim ritualima žrtvuju žitovinje. List objavljuje i tekst o tome „koje su najopasnije sekte u Srbiji i kako vrbuju sledbenike“.

U susret najluđoj noći

Politika objavljuje tekst „u susret najluđoj noći“, i navodi da postoji pet mogućnosti za provod koje su stalno na repertoaru: kod kuće, u gostima, u restoranu, na ulici ili u krevetu. „Ko li je smislio izraz najluđa noć i zašto? Jer bivalo je, a biće i luđih. Prst sumnje uperen je na kafedžije. Oni već decenijama uspevaju da 31. decembra do vrha napune svoje krčme ili restorane platežnim gostima i da ih pod budnom prismotrom zadrže što duže, po mogućstvu do prve novogodišnje zore, ne birajući način – od ponuđenih đakonija i izbora pića, ambijenta i dobre usluge, pa do vrhunske muzike“, stoji u tekstu.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...