Putin obilazi Hram Svetog Save i crkvu u Sremu

Anđelka Nikolić

(četvrtak, 27. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Moskva, 26.12.201 - dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva na sastanak kabineta u Moskvi

Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete Srbiji 17. januara sa Aleksandrom Vučićem posetiće Hram Svetog Save na Vračaru i crkvu u Banstolu na Fruškoj gori. Predsednik Vučić, povodom moguće nove svetske ekonomske krize savetovao premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom– vraćajte dugove brzo.Vučić rekao da  neće da razgovara sa lopužama koji su opljačkali ovu zemlju i sada organizuju proteste. Narod će, kaže, uvek da sasluša, ali to ne znači da će sa svim da se saglasi. Davor Dragičević, otac ubijenog  Davida, pušten je iz pritvora nakon saslušanja u Banjaluci. Posle nereda na ulicama Banjaluke i sinoć je održana protestna šetnja.Milorad Dodik rekao je da saoseća sa bolom Dragićevića, ali da je sve urađeno po zakonu. Notorna je laž da policija Srbije bila u Banjaluci, rekao je Vučić.

austral-jedrilice-

Sydney, 26.12.201 - start trke u Hobart kupu, koja se vozi od Sidneja dop Tasmanije

Putin i Vučić u hramu na Vračaru

Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete Srbiji 17. januara sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem posetiće Hram Svetog Save na Vračaru, a dvojica lidera dogovoriće nastavak ruske pomoći za potpuno okončanje radova u Hramu tokom 2019, saznaju Novosti.

Plan posete kabineti dvojica predsednika još kroje, a prema informacijama lista, postoji mogućnost da Putin poseti i jedno mesto izvan Beograda.

Putin priprema najmanje 20 strateških sporazuma sa našom državom, vrednih nekoliko stotina miliona evra. Među njima trebalo bi da se nađu ugovori o izgradnji železničkih koridora, priključenje Srbije na gasovod "Turski tok", isporuka tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa, izvoz srpskih prehrambenih prozvoda u Rusiju...

Neizbežna tema razgovora dvojice lidera biće perspektiva dijaloga sa Prištinom i razmatranje mogućnosti da se on okonča kompromisnim rešenjem.

Putin dolazi u Srem da oda počast žrtvama „Oluje“. Ruski predsednik na osvećenju crkve u Banstolu. Hram na Fruškoj gori podignut je po uzoru na rusku crkvu Svetog Nikole u Sodiji, a narod ga je već prozvao „Putinovom crkvom“, objavljuje Alo.

Srpski telegraf citira čestitku ruskog predsednika Putina: „Braćo, Srbi želim vam sreću“.

vucic-cepurin-

Beograd, 26.12.2018 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Čepurina

Predsednikov savet Vladi: vraćajte dugove što pre

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče, povodom napisa u domaćim i stranim medijima o mogućoj novoj svetskoj ekonomskoj krizi, da je Srbija mala da bi mogla da utiče na svetske ekonomske tokove i da mora da se ponaša odgovorno i vraća svoje dugove što pre, prenosi Politika.

„Jedini moj savet premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom je bio – vraćajte dugove brzo, da bismo imali što manje da vraćamo u budućnosti i da bismo održali budžet zdravim”.

Predsednik je primetio da je suštinski razlog za moguću ekonomsku krizu, pored zategnutih političkih odnosa, u tome što svet nikad nije bio zaduženiji – 227 triliona dolara.

„Za Srbiju je važno da ima stabilne finansije. Zato ćemo biti mnogo bolje pripremljeni nego za 2008. godinu. Ja ne mogu da lupam gluposti, kao što su oni govorili, da je globalna recesija velika šansa za našu zemlju... to može samo neko ko je krajnje neozbiljan i neodgovoran, ko se bori za političke poene”, rekao je Vučić.

dacic-maleskanu-

Beograd, 26.12.2018 - ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom

Vučić: Narod ću da slušam, ali ne one koji su krađama oštetili državu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je juče da je spreman da razgovara sa običnim građanima koji su nezadovoljni, ali ne i sa onima koji su opljačkali ovu zemlju i sada organizuju proteste, prenosi Politika.

„Neću da razgovaram sa lopužama koji su krali, opljačkali zemlju kada su bili na vlasti i ukrali 500 miona evra”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je spreman da razgovara sa učesnicima protesta.

Predsednik je istakao da upravo zbog te pljačke nemamo rampe na svim pružnim prelazima, pošto su, umesto rampi, postavljali optičke kablove da bi pomagali Đilasu i Šolaku.

„Narod ću uvek da saslušam, ali to ne znači da ću sa svim da se saglasim”, poručio je Vučić.

vucic-mediicnari-

Beograd, 26.12.2018 - ceremonija uručenja ugovora o zaposlenju 60 najboljih diplomaca svih  medicinskih fakulteta u Srbiji, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije: Aleksandar Vučić, Zlatibor Lončar, minister zdravlja

Davor Dragićević pušten iz pritvora, najavljuje nove proteste

Davor Dragičević, otac tragično stradalog mladića iz Banjaluke Davida, pušten je juče iz pritvora nakon saslušanja, prenosi Politika.

Dragičević je uhapšen juče nakon što je u više navrata odbijao da primi poziv MUP-a na saslušanje zbog narušavanja bezbednosti ministra policije.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković je juče priveden u policijsku stanicu u Banjaluci, pa potom pušten na slobodu, da bi nedugo nakon toga zbog pozivanja građana na mirni protest na Trgu Krajine ponovo bio priveden.

Dragićević je najavio nastavak protesta.

„Ja sam na Trgu u 18 časova i ne pada mi napamet da dete prepustim zločincima i ubicama. Moj David će dobiti pravdu, Dženan će dobiti pravdu. Ne mogu mi ništa“, rekao je Dragičević nakon izlaska, prenosi Danas.

Danas donosi i tekst u kome očevi stradalih mladića govore o daljim koracima u borbi za istinu u BiH: „Nas dvojica pravimo najčvršći most između Sarajeva i Banjaluke“.

Dragičević: Dodik i njegova ekipa ne samo da moraju da siđu s vlasti nego moraju da završe u zatvoru.

Muriz Memić: Ovo će trajati, ali mi imamo cilj, hoćemo da ubice naše dece budu privedene pravdi.

Skupovi podrške održani su i u Beogradu i u Zrenjaninu.

„Saučesnike i ubice mog deteta znam“, rekao je sinoć otac koji devet meseci traži pravdu, i poručio „Davida ne dam nikome, ne mogu me ukloniti“, prenosi Blic.

Posle nereda na ulicama Banjaluke i sinoć je održana protestna šetnja, a Davor Dragićević je pozvao sve na mir i uzdržanost.

bluka-dragicevic-setnja

Banjaluka, 26.12.2018 - Davor Dragičević (u sredini sa megafonom), otac nastradalog mladića Davida Dragičevića, u protesnoj šetnji u Banjaluci, posle puštanja iz pritvora

Dodik:Saosećam sa bolom Dragićevića, ali je sve urađeno po zakonu

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da, duboko saosećajući sa bolom porodice Dragičević i razočaran brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj stradanja njihovog sina, mora da poruči da je Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju provoditi, prenosi Blic.

Dodik je istakao da Dragičevića u bilo kojoj zemlji sveta zakon ga ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogrešio o zakon.

Kaže da je odmah po lišenju slobode Dragičevića informisan da je sve urađeno po slovu zakona i da su događaji koji su usledili deo policijsko tužilačke akcije, o kojoj kao političar ne može i neće da govori.

vulkan-etna-zemljotres-

Fleri, 26.12.201 - situacija u mestu Fleri, na Siciliji, posle erupcije Etne koja je izazvala zemljotres, u kojem je je povređeno 10 osoba

Vučić: Notorna je laž da je srpska policija bila u Banjaluci

Notorna je laž da policija Srbije bila u Banjaluci, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje o tome da li je srpska policija pisustvovala u Banjaluci na jučerašnjem protestu protiv hapšenja Damira Dragičevića, oca ubijenog Davida, prenosi Danas..

„Mi se ne mešamo u unutrašnje stvari drugih zemalja ili njihovih entiteta! Što je tikva praznija, to je bezobraznija“, rekao je Vučić.

„Videli ste kako se neki politicari ovdavde brutalno mešaju ... da "mi da uvodimo sankcije i postavljamo nove granice na Drini, taj film nećete gledati".

Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića izjavio je ranije za Bosanskohercegovačku televiziju (BHT), da „postoje informacije” da su u akciji učestvovali „i specijalci koji nisu iz Republike Srpske”.

Davidova majka, Suzana Radanović, pozvala je juče Vučića da reaguje: "Ako smatra da to nisu njegovi specijalci i ako smatra da to Dodik ne radi kako treba, neka pomogne ovom narodu. Spremaju nam krvoproliće".

Aleksandar Karađorđević: Beli dvor je platio moj deda

Princ Aleksandar Karađorđević saopštio je juče da ima neoborive dokaze da je sva imovina njegove porodice, uključujući i Beli dvor, kupljena i građena iz ličnih sredstava njegovog dede Kralja Aleksandra Prvog, te zatražio njeno hitno vraćanje, prenosi Politika.

Naveo je da su dva dvora u okviru Dvorskog kompleksa na Dedinju, Kraljevski i Beli dvor, kao i sva ostala imovina, uključujući sadržaj sefa 555 u Narodnoj banci, nesporno privatna imovina kralja Aleksandra Prvog.

Vlada Srbije će odlučiti na koji način će biti korišćen Beli dvor, s obzirom da je reč o imovini Republike Srbije, kaže za list direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Prema izvorima lista kabinet Ane Brnabić neće žuriti s tom odlukom.

„Aleksandar Karađorđević : Pod hitno nam vratite Beli dvor“, naslov je u Novostima.

Koraksov kalendar za premijerku

Urednica političke rubrike Danasa Jasmina Lukač i urednik portala lista Bojan Cvejić poklonili su sinoć novi kalendar sa karikaturama Koraksa premijerki Srbije Ani Brnabić i jednom broju prisutnih ministara na novogodišnjem prijemu za predstavnike medija u Vladi Srbije, objavljuje Danas.

Brnabić se pred svima  zahvalila na poklonima ocenjujući to kao gest koji pokazuje slobodu i demokratiju medija u zemlji i da je veoma ponosna na to.

Karikaturista Marko Somborac premijerki je poklonio majicu sa karikaturom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je kazala da smatra da za društvo nisu dobre priče o tome da u Srbiji nema slobode medija i da vlada diktatura, jer se tako ne može napredovati.

„Ali ja tu ništa ne mogu da uradim, osim onog što radim svaki dan, saslušam sve i pristanem na svaku provokaciju, performans i pitanje i dam odgovor“, rekla je Brnabić.

brnabic-mediji-somborac

Beograd, 26.12.2018 - premijerka Srbije Ana Brnabić, sa članovima vlade, priredila je godišnji prijem za direktore i urednike medija povodom božićnih i novogodišnjih praznika

Državi prete presude i od milijardu evra

Srpski sudovi počeli da presuđuju po tužbama penzionera, piše u Danasu pod naslovom: „Državi prete presude i od milijardu evra“.

Ivošević: Kod nas je poseban slučaj, jer nije bilo rešenja o umanjenju penzija pa se ljudi nisu mogli žaliti.

Lutovac nakon svađe sa Jovanovim napustio "Upitnik"

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac nakon verbalnog sukoba sa potpredsednikom Srpske napredne stranke Milenkom Jovanovim napustio je juče emisiju "Upitnik" koja se emituje na RTS-u, prenosi Blic.

Lutovac je napustio emisiju pošto mu je Jovanov neprestano upadao u reč.

Olivera Jovićević nakon incidenta izjavila: Razmisliću da li ovakav  "Upitnik" ima smisla, objavljuje Blic.

„Pozvan sam da mi se ne dozvoli da bilo šta kažem“, rekao je Lutovac za Danas.

„Sve su luđi“

Dragan Đilas naredio svojima da optužuju vlast u Srbiji čak i za hapšenja u Banjaluci. Hoće po svaku cenu i krvave sukobe u Beogradu, objavljuje Informer pod naslovom: „Sve su luđi“.

Šta spremaju Amerika i CIA

Naše tajne službe otkrile: Amerika sprema napade na sever Kosova i Metohije, piše u Informeru.

Američki izviđački avion „MC-12 liberti“ sleteo juče u 10.30 na prištinski aerodrom. Tačno u 13.15 krenuo u osmatranje severa Kosova i Metohije ali i Raške i Kopaonika, a prizemio se u 13.27.

U drugom tekstu tabloid piše da CIA u Crnoj Gori pravi tajnu laboratoriju za biloško oružje i da to tvrdi bivši gruzijski ministar bezbednosti Igor Giorgadze.

Alo piše o Tačijevom planu za ulazak u alijansu: Šiptari u NATO, baza u Leposaviću.

tramp-irak-vojnici-

Al Asad Air Base, 26.12.201 - američki predsednik Donald Tramp sa pripadnicima vojske SAD u vojnoj bazi u Iraku

Toma Fila otkriva tajne

Neviđena ispovest Tome File: Sve tajne Đinđiča, Slobe , Legije i Arkana, objavljuje Srpski telegraf.

„Čeda znao da će ubiti Đinđića“

Bivši premijerov telohranitelj otkriva detalje tragedije iz 2003.godine: „Čeda znao da će ubiti Đinđića pa pobegao na skijanje“, piše u Kuriru.

Čeda Jovanović i tadašnji zamenik ministra policije Nenad Milić dobili su od britanskih obaveštajaca informaciju da se sprema atentat na predsednika Vlade ali nisu ništa preduzeli da to spreče, kaže Milan Veruović.

Ubijen bivši Kosmajčev zet

Đorđe Zafirović (37 pronađen je mrtav u "golfu 6"  u sredu u popodnevnim satima nasred ulice u Futogu. Sumnja se da je upucan dok je vozilo bilo u pokretu, a za napadačima se traga, piše u Novostima.

Neko od prolaznika je, navodno, video da automobil stoji i da se ne kreće, te je pozvana policija koja je obavestila Hitnu pomoć.

Đorđe Zafirović, bivši je muž ćerke Dragoslava Kosmajca, koji je nedavno u beogradskom Višem sudu oslobođen optužbi za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, a u jednom osnovnom da nije kriv za utaju poreza.

Pričalo se da najbliži saradnici Luke Bojovića tragaju za Zafirovićem, jer sumnjaju da je organizovao ubistvo njegovog kuma Željka Ražnatovića Arkana, i prijatelja Radeta Rakonjca.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...