Srbija vratila dug od milijardu dolara

Danijela Ćirović

(sreda, 05.decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 04.12.2018 - Svečana akademija povodom Dana vojnih veterana - 4. decembra

Javni dug Srbije smanjen je za 1,03 milijarde dolara čime je učešće javnog duga u BDP smanjeno sa 56,1 odsto na 54,1 odsto. Cena pšenice je na najvišem nivou od marta 2015. Godine, moguće poskupljenje hleba. Vučićeva poruka Putinu: Guraju nas u sukob, branićemo narod. Korporacija Kopernikus, u vlasništvu brata zvaničnika Srpske napredne stranke, kupila je televizije Prva i O2.

rukomet-zene-srbija

Nant, 04. 12. 2018 - Rukometašice Srbije protiv Danske su dobile poslednju borbu u grupi A na Evropskom prvenstvu, i to sa 30:25. Srbija je takmičenje u grupi završila na prvom mestu 

Vraćanje dugova Srbije

Novosti objavljuju kako je „Država zatvorila kredit od 900 miliona evra“, pod naslovom „Vraćen dug vredan 18 novih bolnica“.

Javni dug Srbije smanjen je za 1,03 milijarde dolara. Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, država je u utorak vratila stari dug, koji je u evrima iznosio gotovo 900 miliona, čime je učešće javnog duga u BDP smanjeno sa 56,1 odsto na 54,1 odsto. Dug nije reprogramiran, niti refinansiran, već je plaćen iz ušteda u budžetu, prenose Novosti izjavu ministra finansija. Prema njegovim rečima, da ne postoji taj dug prethodne vlasti, moglo bi da se izgradi mnogo toga, poput Kliničkog centra u Nišu, čija je izgradnja koštala 50 miliona evra.

moska-ukrasi

Moskva, 04.12.2018 - novogodišnji i božićni dekor u Moskvi

Najava poskupljenja hleba?

Pod naslovom “Brašno od letos poskupelo 20 odsto”, Politika objavljuje da “mlinari tekočekuju rast cene od nove godine, posebno kada krene veći izvoz žita iz Mađarske I Srbije”.

Rast cene pšenice u region doveo je I do povećanja cene brašna u Srbiji i predviđa se da bi moglo da dođe do lančanog rasta cena peciva, hleba, konditorskih proizvoda. Cena pšenice je na najvišem nivou od marta 2015. godine.

ital-mafija-hapsenje-

Palermo, 04.12.2018 - Italijanska policija saopštila je da je uhapsila 46 osoba, među kojima je i regionalnog šef Koza nostre Setimina Minea

Oružje putuje na Kosmet

“Priština ne odustaje od plana”, piše u Blicu pod naslovom “Vojska Kosova čeka amin od Trampa”. List prenosi da će “poslanici kosovske skupštine glasati o vojsci Kosova 14. decembra, najavio je Veselji, dok je predsednik Vučić o posledicama te odluke obavestio ambasadore SAD, Rusije I Kine”.

vucic-skat-

Beograd, 04.12.2018 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom

“Pun brod oružja CIA šalje Prištini”, objavljuju Novosti. “Ide do Drača odakle će opasni tovar stići na KiM. Automate već dele u južnoj Mitrovici. Planira se blokada severa”, piše u Novostima. Uz to, ovaj list objavljuje “Vučićeva poruka Putinu: Guraju nas u sukob, branićemo narod”.

Kurir, uz fotografiju Aleksandra Vučića, objavljuje “hitan sastanak s ambasadorima Rusije, Kine i SAD” pod naslovom “Obuzdajte Prištinu! Nećemo gledati mirno pogrom našeg naroda”.

“Paravojska Kosova gura region u Ambis”, naslov je u Politici uz fotografiju pripadnika kosovskih snaga bezbednosti na vežbi američke vojske u Nemačkoj oktobra ove godine.

nato-ministri-brisel-

Brussels, 04.12.2018 - sastanak ministara iniostranih poslova članica NATO

Novi ambasador u Prištini

Srpski telegraf objavljuje da je “novi ambassador stigao u Prištinu”. Pod naslovom “Trampov čovek rušio Erdogana, uhapsiće Haradinaja” ovaj tabloid tvrdi da će “Filip Kosnet postrojiti Šiptare”.

vojska-unapredjenja

Beograd, 04.12.2018 - ministar odbrane Aleksandar Vulin uručio je danas Ukaze predsednika Republike Srbije oficirima koji su postavljeni na nove dužnosti u Vojsci Srbije: Aleksandar Vulin, Milan Mojsilović

Prizivanje „pariske jeseni“

„Dok Šiptari prete ratom Boško i Đilas hoće krva“ objavljuje Informer. „Žuti prsluci: Obradović i Đilas prizivaju nasilje kakvo je ovih dana viđeno u Francuskoj“, piše u ovom tabloidu. „Tajkun Dragan Đilas finansira i organizuje ´nestranačke proteste´ koji u subotu treba da zapale Beograd. Boško Obradović juče je u Skupštini najavio nasilje kao u Parizu“.

fra-provans-blokade

Aix-en-Provence, 04.12.2018 - u Francuskoj su nastavljeni protesti i blokade puteva zbog visoke cene goriva

Blerove usluge

Danas objavljuje kako „Toni Bler traži savetnike za vladu u Beogradu“. List tvrdi da će „Institut za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera u ime i za račun Vlade Republike Srbije angažovati stručnjaka za komunikaciju  i savetnike za projekte od visokog značaja“.

U ovo listu piše kako „informacija da će upravo Blerov institut posredovati u ovakvom poslu za našu državu, za sagovornike Danas nije toliko neobična s obzirom na prethodni angažman Blera kao savetnika predsednika Vučića i medijske spekulacije o njegovim vezama sa aktuelnom vlašću“.

univerziteti-sporazum-kina

Beograd, 04.12.2018 - Sporazum o saradnji između Univerzitetom Đao Tong iz Šangaja sa univerzitetima u Beogradu, Novom sadu i Nišu potpisan je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

Medijska trgovina

Korporacija Kopernikus, u vlasništvu brata zvaničnika Srpske napredne stranke, kupila je televizije Prva i O2, nakon što je prodala svoje podružnice kablovskog operatera državnoj telekomunikacionoj kompaniji „Telekom“ za skoro 200 miliona evra, piše BIRN, prenosi Danas pod naslovom “Televizije Prva i O2 prodate korporaciji Kopernikus”.

Povodom ovoga oglasila se i Kompanija Antena grupa, u čijem vlasništvu se nalaze Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Play Radio, šest kablovskih kanala i portali prva.rs, o2tv.rs i b92.net, kako navode u saopštenju, dogovor sa Srđanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto osnivačkih prava Antena grupe u Srbiji i Crnoj Gori je postignut, a vrednost akvizicije iznosi 180 miliona evra, piše u Danasu.

Velika Srbija – po britanskom savetu

„Napravite veliku Srbiju, samo to garantuje mir na Balkanu“, objavljuje Informer, navodeći to ao reči Timotija Lesa, šefa Biroa britanske ambasade u Banjaluci. „U novu državu treba da uđu Srbija sa severnim Kosovom, Republika Srpska i Crna Gora. Samo bi Velika Srbija dugoročno garantovala stabilnost u regionu“, piše u ovom tabloidu.

Novi posao?

„Muke predsednice Skupštine, objavljuje Blic pod naslovom „Maja Gojković samo kuka, traži novi posao. Očigledno joj je želja ministarska fotelja“.

„Žuta kuća“ - zataškavanje

„Isplivali poverljivi izveštaji Unmika“, objavljuje Kurir pod naslovom „Slučaj Žuta kuća UN uništio dokaze o vađenju organa Srbima“. Ovaj tabloid navodi „evo šta su zataškali: Unmikovi forenzičari snimili sve prostorije u kojima su mučili Srbe. Sakrili sve pisane izveštaje. Sakrili tragove krvi. Sakrili sve fotografije sa lica mesta, dokaze spakovali u kutiju, odneli i – uništili“.

Tužilac traži zatvor za Miškovića

„Tužilac trtaži pet godina za Mićkovića, objavljuje Blic. „Tereti se za utaju poreza“.

Zamenik specijalnog tužioca za organizovani kriminal Tamara Ristić predložila je sudu da vlasnika „Delta holdinga” Miroslava Miškovića osudi na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, zbog toga što je, prema navodima optužbe, pomagao svom sinu Marku da utaji oko 320 miliona dinara poreza iz poslovanja putarskih preduzeća, piše u Politici.

Za Marka Miškovića je za utaju poreza predložena kazna od četiri godine zatvora i takođe osam miliona dinara novčane kazne. Za pomaganje u utaji poreza terete se i Živojin Petrović i Jadranka Bardić, a za njih je tužilaštvo predložilo po dve godine zatvora i po milion dinara novčane kazne.

Najveću kaznu u ovom postupku specijalno tužilaštvo traži za vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića - deset godina zatvora i deset miliona dinara novčane kazne zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica i utaje poreza, kao i zbog štete za Fabriku maziva (FAM) iz Kruševca.

Za ostale okrivljene, koji se terete kao saučesnici, tužilaštvo je predložilo samo kazne zatvora i to po šest godina za Dejana Jeftića, Boru Jelića, Branislava Jovanovića i Biljanu Kostić, osam godina za Ristu Ristića i četiri godine za Srđana Filipovića, objavljuje Politika. Reč je o ponovljenom suđenju, pošto je beogradski Apelacioni sud u septembru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Specijalnog suda, kojom su Miškovići i Đurašković bili osuđeni za poresku utaju. Oni su pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili uhapšeni krajem 2012. godine, ali je apelacija naložila da se ponovi suđenje za utaju poreza, a da se Đuraškoviću i njegovim saradnicima sudi i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...