SAD, NATO i EU za ukidanje taksi

Anđelka Nikolić

(četvrtak, 29. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Vranje, 28.11.2018 - načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović obišao je 4. brigadu Kopnene vojske i jedinice Vojske Srbije angažovane u Kopnenoj zoni bezbednosti

SAD, NATO i EU pozivaju Prištinu da ukine takse nametnute za proizvode iz Srbije i BiH. Kosovu preti izolacija nakon što su prištinske vlasti odlučile da za 100 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BiH, upozorio je komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo. Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je od predsednika Kosova Hašima Tačija ukidanje ovih taksi. Rasprava u Evropskom parlamentu povodom godišnjih izveštaja o Srbiji i Kosovu protekla je u opštoj osudi te odluke Prištine. Mogerini u kontaktu sa predsednicima Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem radi određivanja datuma za sledeći sastanak što je pre moguće. Beograd je spreman za nastavak dijaloga čim Kosovo ukine takse, poručio je Vučić. SAD žele rešenje kosovskog problema pre izbora za Evropski parlament. Vuk Jeremić je svedočio u procesu za podmićivanje predsednika Čada i Ugande.

kina-srpski-film

Peking, 28.11.2018 - svečano otvaranje "Nedelje srpskog filma" u Pekingu: Vladan Vukosavljević, ministar kulture

Zapad za ukidanje taksi

Kosovu preti izolacija nakon što su prištinske vlasti odlučile da za 100 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BiH, upozorio je juče komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, prenosi Blic pod naslovom : “Komandant NATO zapretio Albancima izolacijom“.

"Šta se zapravo želi ostvariti tim porezom", zapitao je Fogo nakon svečane ceremonije primopredaje dužnosti šefa Kfora između odlazećeg generala Salvatorea Kuočija i njegovog naslednika Lorenca D`Adaria, u Prištini.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, saopšteno je u Evropskoj službi za spoljne poslove, prenose Novosti.

 „Ova mere ne pomaže izgradnju dobrosusedskih odnosa i moraju biti povučene”, saopštila je Mogerini Tačiju

List podseća i da je državni sekretar SAD Majkl Pompeo pozvao Prištinu da povuče odluku o dizanju taksa kao i da je Trampov savetnik za bezbednost Džon Bolton reao da je „Sada vreme da Kosovo i Srbija postignu sporazum“.

Rasprava u Evropskom parlamentu povodom godišnjih izveštaja o Srbiji i Kosovu protekla je u opštoj osudi odluke Prištine da poveća takse za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH. Tim povodom, evropski komesar za pregovore  o proširenju Johanes Han je najavio da će sledeće nedelje otići u Prištinu i da će tom prilikom naglasak u razgovorima biti nametnute carine.

vucic-liban-

Beograd, 28.11.2018 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić  sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Libana Žibranom Basilom: Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Žibran Basil

Može li EU da utiče na poteze Albanaca

Čak ni sednica vlade Albanije i Kosova u Peći i poruke Edija Rame o carinskom ujedinjenju, pa i o „Velikoj Albaniji“, nisu isprovocirali najviše zvaničnike EU da se oglasi, piše u Politici pod naslovom „Može li EU da utiče na poteze Albanaca“.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini u kontaktu je sa predsednicima Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem radi određivanja datuma za sledeći sastanak što je pre moguće, kada obe strane budu spremne, izjavila je za list portparola EU Maja Kocijančić.

Vučić je juče u Beogradu rekao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Kosovo ukine anticivilizacijske i protivpravno uvedene takse na robu iz Srbije i BiH.

„Srbija nije prekršila nijedan sporazum i dogovor, suprotno Prištini koja nije ispunila nijednu svoju obavezu iz Brisleskog sporazuma“, rekao je Vučić na sastanku s ambasadorom Francuske Frederikom Mondalonijem koji je pozdravio miran pristup srpske strane u aktuelnoj krizi u odnosima sa Prištinom, istakavši da njegova zemlja podržava nastavak dijaloga.

Blic saznaje da „dok na poteze kosovskih vlasti iz EU ćute, nezvanično vrše pritisak na državni vrh Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da se što pre vrati za pregovarački sto“.

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič kaže da Priština pokušava da stvori novo činjenično stanje na terenu, poput formiranja vojske Kosova, te da bi šefica evropske diplomatije Federika Mogerini trebalo oštrije da nastupa.

“Mogerini bi trebalo oštrije da nastupa, podstiče dijalog, korak po korak, do priznanja. Sada je vreme za to“, rekao je Petrič.

„Zašto nisu napustili i Haradinajevu vladu?“

„Smatram da je trebalo dati ostavke na svim nivoima, a ne samo da to učine predsednici opština. Nema smisla pozivati na nacionalno jedinstvo, a ostati u kosovskoj vladi i institucijama. Zašto nisu napustili  Haradinajevu vladu“, ocenjuje za Danas Ksenija Božović, potpredsednica Građanske inicijative SDP i odbornica Skupštine opštine Severna Mitrovica.

Protiv uvođenja taksi je i međunarodna zajedniva i pitanje trenutka je kada će Priština da povuče tu meru, procenju sagovornica lista. Ona svedoči da roba još nije poskupela, ali da se ne zna kolike su zalihe preostale.

Trampu se žuri da Putinu ne bi prepustio Kosovo

SAD žele rešenje kosovskog problema pre izbora za Evropski parlament, piše u Blicu pod naslovom „Trampu se žuri da Putinu ne bi prepustio Kosovo“.

Amerikanci očekuju da u novi sastav Evropske komisije uđu i ljudi bliski ruskom predsedniku, što bi rešenje za kosovski čvor učinilo skoro nemogućim.

Američki državni sekretar Majk Pompeo vrši pritisak na Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Na ovaj način SAD pokušavaju da preuzmu kontrolu nad dijalogom Beograda i Prištine, saznaje list.

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič kaže da će nakon izbora za Evropski parlament njen sastav  biti drugačiji: Tada ćemo imati jednog komesara iz okruženja Viktora Orbana, jednog od Matea Salvinija, Jaroslava Kačinskog. To ne ide u prilog kapacitetima Komisije za rešenje problema, ukazuje Petrič ocenjujući da će nova Evropska komisija ojačati ulogu Putina na Balkanu.

Američka  administracija gubi strpljenje zbog nesnalaženja Brisela u razrešenju kosovskog čvora i spremna je da preuzme vodeću ulogu, kako bi se konačno došlo do kompromisa između Beograda i Prištine, piše u Novostima.

Vašington, koji je glavni promoter projekta kosovske nezavisnosti, očigledno je posle nove krize u odnosima Srba i Albanaca u pokrajini reafirmisao ideju o "kreativnom rešenju", koje ne bi isključilo ni eventualno razgraničenje.

Albanci hoće celu Mitrovicu

Albanci hoće celu Mitrovicu, naslov je u Novostima povodom provokacija na dan zastave i zvaničnog  predloga vladi da preuzme grad na Ibru.

List citira izjavu ministra inostranih poslova Ivice Dačića: Da se uvede Dan srpske zastave u zemljama regiona.

Pavle Petrović: Ovaj budžet neće podstači rast BDP

„Ovaj budžet neće podstači rast BDP“, citira Danas ocenu  Pavla Petrovića donoseći analizu predloga budžeta za 2019. godinu Fiskalnog saveta.

Brnabić u potrazi za srpskim studentima po Australiji

Premijerka Ana Brnabić traži pomoć od Univeziteta u Melburnu da spreči „odliv  mozgova“ iz Srbije, objavljuje danas pod naslovom: „Brnabić u potazi za srpskim studentima po Australiji“.

RTS ostaje samo san za opoziciju

Lideri pozicionih stranaka neće dobiti priliku da na Javnom servisu odgovore na optužbe predsednika Srbije, piše u Danasu pod naslovom: „RTS ostaje samo san za opoziciju“.

List citira Dragana Đilasa: „Jedina razlika između RTS i Pinka je što na RTS ne čitaju Mitrovićeva pisma“.

Podgorička skupština

Danas se u Crnoj Gori oko Podgoričke skupštine vode užarene polemike. Za tim nema potrebe, jer današnja Crna Gora nema nijedan kriterijum, element i simbol državnosti koji bi činio sponu sa Kraljevinom Crnom Gorom, piše za Politiku dr Aleksandar Raković.

U Crnoj Gori kojom je vladala dinastija Petrović Njegoš društvo se njihalo u srpskoj nacionalnoj ideji.

U amandmanima EP o napretku Srbije „Savamala“, „Srebrenica“…

Poziv da se utvrdi odgovornost za slučaj „Savamala“, upozorenje na opasnost od hidroelektrana i žaljenje zbog poricanja genocida u Srebrenici sadrže „usmeni“ amandmani, koje će poslanici Evropskog parlamenta podneti danas na plenarnoj sednici, na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Izveštaju o napretku Srbije, objavljuje Danas.

Na nacrt koji je sačinio izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, članovi Odbora za spoljne poslove podneli su ukupno 239 amandmana.

„Parlament poziva da slučaj Savamala bude rešen i na punu saradnju sa pravosudnim organima kako bi se svi počinioci priveli pravdi“, stoji u amandmanu koji su u ime poslaničke grupe Socijalista i demokrata podneli parlamentarci Viktor Boštinaru i Tanja Fajon.

Nemačka i Francuska nisu za sankcije Rusiji

Ako su akcije ukarjinskih brodova u Kerčkom mareuzu zaista bile namerna provokacija, postavlja se pitanje ko je van Ukrajine zainteresovan za takvu provoaciju sa svim mogućim posledicama. Ako je Rusija odlučila da provocira i pokaže ko diktira pravila u ovom moreuzu , postavlja se pitanje na čiju podršku sa Zapada računa ili barem ko bićutke prešao preko ovog ruskog „pokazivanja mišića“, piše u Politici pod naslovom: „Nemačka i Francuska nisu za sankcije Rusiji“.

„Putin gomila rakete na Krimu“, objavljuje Alo uz komentar: „Rat samo što nije počeo“.

„Ruski tenkovi su na granici. Shvatite, ovo nije zabava ili nekakva igra, pod pretnjom smo sveopšteg rata“, tvrdi ukrajinski predsednik Porošenko i preti da će Moskva platiti visoku cenu ako ih napadne.

ukr-porosenko-vojska-

Černigov, 28.11.2018 - ukrajinski predsednik Petro Porošenko obišao je vojnu bazu u regionu Černigov

Karađorđevići će dobiti  500.000 evra umesto Belog dvora

Dinastija Karađorđevića ipak će biti obeštećena za kompleks Belog dvora, čiju su restituciju tražili pre četiri godine, saznaju Novosti.

Upravni sud poništio je rešenje kojim se odbija zahtev Karađorđevića za povraćaj ili obeštećenje, pa će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom zahtevu i doneće odluku o finansijskoj nadoknadi. Maksimalna zakonska naknada i za Dvor i za ostalu imovinu naslednika kralja Aleksandra može da bude pola miliona evra.

To znači da država definitivno ostaje vlasnik Dvora, kaže za list Ivana Živković, direktor Područne jedinice Beograd Agencije za restituciju.

Nova stranka Tome i Velje?

„Toma zabija Vučiću nož u leđa! Nikolić cepa SNS i pravi novu stranku sa Veljom Ilićem!“ objavljuje Kurir.

„Tomislav Nikolić, zajedno sa Velimirom Ilićem, uveliko radi na osnivanju nove stranke sa kojom namerava da ruši aktuelnu vlast, saznaje Kurir!  Dvojica političara okupljaju nezadovoljne naprednjake, a konačan cilj je cepanje SNS i smena vlasti. Milinko Savić Tito, Tomin čovek od poverenja, poručio nam je da ovo nije priča za telefom i dodao: Dođite, pričaćemo o stranci...

Glavni operativac Velja Ilić već okuplja lokalne političare po Srbiji i potvrđuje za Kurir da je osnovao Nacionalni centar“, piše u ovom tabloidu.

Vuk povezao Hoa i šeika

Bivši predsednik Generalne skupštine UN i lider Narodne stranke Vuk Jeremić svedočio je pred sudom u Njujorku o tome kako je povezao nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Hong Konga, Patrika Hoa, optuženog za davanje milionskog mita i Šeika Gadia, Senegalca, koji je bio Hoova veza sa korumpiranim zvaničnicima u Africi, piše u Novostima.

Jeremić je svedočio da je potpisao konsultantski ugovor vredan 333.333 dolara godišnje da bi povezao Hoa i CEFC sa ljudima kao što su Debi i Kuteša. Tužilac je tražio od Jeremića da govori o brojnim mejlovima koje je razmenio sa Hoom i u kojima su razmatrali poslovne poduhvate. Mnogi od tih poduhvata bili su u ime kompanije CEFC, ali su u nekima razmatrani poslovi u kojima bi Ho i Jeremić zaobišli CEFC i podelili proviziju po pola.

Jeremić je juče izjavio da je na suđenju učestvovao kao svedok i da u procesu nije osumnjičen ni okrivljen:

“Protiv mene nikada nije vođena bilo kakva istraga, i nikada nisam tražio niti imao bilo kakvu nagodbu sa pravosudnim organima SAD“.

„Jeremić napokon priznao: Nabacivao sam Hou klijente“, naslov je u Informeru.

„Jeremić nameštao poslove trgovcu oružjem“, naslov je u Srpskom telegrafu“, koji eksluzivno otkriva sadržaj dokumenata sa suđenja u Njujorku.

„Vuk priznao: Nameštao sam Hou poslove“, objavljuje Kurir.

Napoli nadigrao „crveno-bele”

Fudbaleri Crvene zvezde pretrpeli su i treći poraz ove sezone na strani u Ligi šampiona pošto ih je Napoli savladao na stadionu „San Paolo“ sa 3:1 (2:0). Zvezda je ovim porazom izgubila i teoretsku šansu da se plasira u osminu finala, ali će za dve nedelje moći da se na domaćem terenu bori za treće mesto i nastavak takmičenja u Ligi Evrope. Njen rival na stadionu „Rajko Mitić“ biće PSŽ, piše u Politici.

„Borba Davida i Golijata: Zvezdaši igrali protiv milionera“, piše u Informeru koji ukazuje da Crveno-beli fudbaleri zarađuju 13 puta manje od ograča Napolija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...