Država najavljuje preporod Srba na Kosovu

Anđelka Nikolić

(utorak, 30. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Venice, 29.10.2018 - poplavljene ulice Venecije, pošto je nivo mora porastao za metar i po

Kapitalna ulaganja u infrastrukturu, zdravstvo, školstvo, poljoprivredu. Gradiće se zgrada univerziteta u Mitrovici, bolnice, mostovi. Ruski lider tokom posete Srbiji u januaru, uručiće Vučiću Orden Aleksandra Nevskog, najviše rusko odličje. Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila postupno povlačenje iz politike. U avionskoj nesreći kod Jave 189 mrtvih.

tur-istanb-aerodrom

Istanbul, 29.10.2018 - otvaranje novog aerodroma u Istanbulu, za koji se smatra da je najveći na svetu, kome je prisustvovao, na poziv turskog predsednika, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Najava preporoda

„Država sprema pomoć, paket za preporod Srba na Kosovu“, objavljuju Novosti. „4,5 milijardi dinara vrednost angažmana. Kapitalna ulaganja u infrastrukturu, zdravstvo, školstvo, poljoprivredu. Gradiće se zgrada univerziteta u Mitrovici, bolnice, mostovi“, piše u ovom listu.

„Beograd sprema 70 miliona evra Srbima sa KiM“, naslov je u Politici.

eu-srbija-kukan-

Beograd, 29.10.2018 - Sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija (POSP): Eduard Kukan

Orden od Putina za Vučića

„Ogromna čast za Srbiju“ objavljuje Informer pod naslovom „Putin daje Vučiću najviši orden“. Tabloid tvrdi da će „ruski lider tokom posete Srbiji u januaru uručiti Vučiću Orden Aleksandra Nevskog, najviše rusko odličje. Poslednji Srbin koji je dobio ovaj orden bio je Nikola Pašić a pre njega Karađorđe, Aleksandar Karađorđević, Milan Obrenović, Njegoš, Sava Raguzinski...“

„Vučiću orden od Putina“, naslov je u Novostima, identičan kao u tabloidu Alo.

migranti-gvatemala-meksiko

Tecun Uman, 29.10.2018 - grupa centralnoameričkih migranata, čiji su krajnji cilj Sjedinjene Američke Države, kroz reku prelazi granicu između Gvatemale i Meksika

Merkelova odlazi?

Novosti objavljuju da se „nemačka kancelarka neće više kandidovati“, pod naslovom „Birači odsvirali kraj ere Merkel“.

„Angela Merkel: Gotovo je, odlazim“ objavljuje Alo. „Neću se kandidovati za predsednika stranke u decembru, a ovo je moj poslednji mandat na mestu kancelara“.

„Nemačka kancelarka najavila postupno povlačenje iz politike“, objavljuje Danas.

„Početak kraja ere Angele Merkel“, naslov je u Politici.

merkel-kzs-odlazak-

Berlin, 29.10.2018 - nemačka kancelarka Angela Merkel odlazi sa konferencije za novinare posle sednice njen stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Berlinu

Nađeno rešenje?

„Rusi i Ameri iscrtali mape“, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom „Tajni dogovor Lavrova i Boltona, našli rešenje za Kosovo“.

vucic-cepurin-s.

Beograd, 29.10.2018 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom

Zamena mesta istini i laži

Danas objavljuje „autorski tekst lidera Pkreta slobodnih građana o prljavoj kampanji režimskih tabloida“, pod naslovom „Kako vučićeva mašinerija pravi ´državne neprijatelje´“.

List citira kako je „Aleksandar Vučić stvorio armiju koja se ne nadmeće idejama, argumentima, radom istinom. Njihova taktika je podvala, zamena mesta istini i laži, noći i danu, dobru i zlu“.

Pretnja od novog rata?

Alo citira Veselina Šljivančanina, penzionisanog pukovnika JNA: „Moramo biti spremni za novi rat“. Tabloid prenosi poruku pukovnika da će „albanska borbena formacija od ukupno 8.000 ljudi koju obučavaju hrvatski oficiri, biti dvostruko brojnija od Kfora. Ulažu 300 miliona evra u obuku i naoružanje. General Fadil Haderonaj preti da će zauzeti sever Kosova“.

irak-karbala-hodocasce-

Karbala, 29.10.2018 - muslimani Šiiti na hodočešću u Karbali u Iraku

„Žestok rat“

„Šefica Skupštine protv ministarke“, objavljuje Blic pod naslovom „Žestok rat Maje i Zorane“. List podseća kako je „Gojkovićeva prvo kritikovala ministarku saobraćaja i uporedila je sa ikebanom jer nije reagovala na izjavu ambasadora SAD Kajla Skota da je Kosovo nezavisno, na šta je Mihajlovićeva uzvratila da je čelnica parlamenta bila bliska sa onima koji su doveli do sadašnje situacije sa Kosovom“.

Sumnjiv posao?

Blic piše o „nabavci nameštaja za ministarstvo“ pod naslovom „Sumnjivo, posao firmi druga Veljka Odalovića“.

Pad aviona u Indoneziji

“U avionskoj nesreći kod Jave 189 mrtvih”, piše u Novostima pod naslovom “Potonuli posle 13 minuta leta”.

“Avionska tragedija u Indoneziji”, objavljuje Politika pod naslovom “Boing sa 189 putnika pao u Javansko more”. List dodaje da su “spasioci juče tragali za preživelima ali bez uspeha”.

indonez-avio-potraga

Pangkal Pinang, 29.10.2018 - potraga za žtrvama nastradalim u avionskoj nesreći u Indoneziji

Ko je prvi počeo?

Politika izveštava sa nastavka suđennja za slučaj “Zakintos” pod naslovom “Barmen: Henderson je započeo tuču sa Srbima”. List javlja da “optuženi Britanac bosanskog porekla tvrdi da je Amerikanac koji je kasnije na smrt pretučen, udario pivskokm flašom jednog od optuženih Srba”.

Pevač i glumica na meti tabloida

Tabloidi se nadmeću u maštovitosti da održe na naslovnim stranama tragične teme o saobraćajnoj nesreći pevača Darka Lazovića (Informer, Novosti, Srpski telegraf, Alo) i smrti glumice Ivane Mlađović (Kurir, Alo, Srpski telegraf, Blic).

rvanje-kadzaja-bronza-

Budapest, 29.10.2018 - reprezentativac Srbije Mihail Kadžaja osvojio je bronzanu medalju u kategoriji do 97 kg grčko-rimskim stilom na Svetskom prvenstvu u rvanju u Budimpešti (Wrestling World Championships): Mihail Kajala (Srbija)

Rvači – peti na svetu

“Naši rvači na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, prvi put posle 1981. godine osvojili tri odličja I timski zauzeli peto mesto u rvanju grčkko-rimskim stilom”, objavljuje Politika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...