Lančani sudar 34 vozila, sedmoro poginulih

Danijela Ćirović

(sreda, 10. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Jagodina, 09.10.2018 - Dve saobraćajne nesreće na autoputu kod Jagodine

Prvi okrugli sto opozicionih predstavnika na temu izbornih uslova održaće se u petak. U decembru se obeležavaju dve decenije od zločina u Peći. U strašnoj nesreći na auto-putu kod Jagodine došlo je do udesa u oba smera, sudarilo se 34 vozila, sedmoro je stradalih, a 27 povređenih, kod Svilajnca još četiri žrtve. Na pragu ispred crkve u Čajetini ostavljena je beba, stara samo nekoliko sati. Optužnicu protiv Marjanovića srušile su greške. Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici obeležilo je 70 godina postojanja.

marselj-demonstr-

Marsej, 09.10.2018 - demonstracije u Marseju protiv reformi i socijalne politike francuske Vlade

Opozicija dogovara zahteve

Potpredsednik Narodne stranke i dramaturg Siniša Kovačević za Danas govori o vlasti, opoziciji, Kosovu. Kako kaže, „građani nisu navikli da se raduju jarmu“.

U zasebnom tekstu, list Danas objavljuje i da će se u petak održati prvi okrugli sto opozicionih predstavnika na temu izbornih uslova. Naslov teksta je „Opozicija dogovara zahteve za vlast“.

vucic-nazarbajev-s

Astana, 09.10.2018 - Predsednik Nazarbajev dodelio je šefu srpske države odlikovanje - Orden prijateljstva prvog reda, a Vučić je predsedniku Kazahstana dodelio orden Republike Srbije na velikoj ogrlici: Aleksandar Vučić, Nursultan Nazarbajev

Pozorište „Uprkos svemu“

Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici obeležilo je prekjuče sedam decenija postojanja svečanošću koju su mnogi spontano naslovili „Uprkos svemu“ u gračaničkom Domu kulture, objavljuje Politika. Kako i ne bi, ako se zna da je tokom proteklih 70 godina ova ugledna teatarska kuća nekoliko puta menjala svoju adresu, od Leposavića, preko Zvečana i Kosovske Mitrovice, do Gračanice. Jubilej vredan pažnje ovog jedinstvenog ansambla koji odoleva zubu vremena obeležen je promocijom monografije o 70 godina Narodnog pozorišta i otvaranjem izložbe posvećene istorijatu najstarije profesionalne kulturne institucije na Kosovu i Metohiji, ali i potpisivanjem protokola o saradnji sa teatrom iz Berlina.

jagodina-sudar-

Jagodina, 09.10.2018 - Dve saobraćajne nesreće na autoputu kod Jagodine 

Lančani sudar kod Jagodine

„Strašna nesreća na Koridoru 10“, piše Informer o lančanom sudaru u kojem je sedmoro ljudi poginulo, a 27 povređeno. Čak 34 vozila juče ujutro kod Jagodine na autoputu Beograd-Niš u gustoj magli naleteli su jedni na druge.

„Čak 11 mrtvih na crni utorak“, naslov je u Novostima. Pored stradalih na auto-putu kod Jagodine, kod Svilajnca su poginula četiri, a povređena dva putnika.

Naslov u Blicu je „Tela i krv na sve strane po autoputu“.

Kurir objavljuje da se ovakva tragedija u Srbiji nikada nije desila, kao i da je „devojčica satima bila u kolima sa dva mrtva rođaka“.

Tragedija se dogodila oko 7.20 ujutru, a reč je o lančanim sudarima do kojih je najverovatnije dovela slaba vidljivost zbog guste magle, navodi i Politika pod naslovom „Tri teške saobraćajne nesreće u jednom danu, jedanaestoro mrtvih i 29 povređenih“.

svilajnac sudar

Svilajnac, 09.10.2018 - večeras oko 19 sati na putu Svilajnac - Despotovac dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo četvoro ljudi, dok je dvoje povređeno

Izašao iz „audija“ i ostavio bebu

„Filmska priča iz Čajetine“, nadnaslov je u Informeru, teksta u kojem se tvrdi da je „vozač ’audija’ ostavio bebu na pragu crkve“.

„Filmska scena tek rođene ljupke bebe, uvijene u čaršav, na otiraču, pred vratima crkve, iznenadila je danas meštane Čajetine. Tihim plačem, dečak je privukao pažnju prolaznice, koja je novorođenče uzela u naručje i unela u parohijski dom“, stoji u tekstu Novosti. Niko zasad ne zna šta je nesrećnu majku nateralo da ostavi dete. Nije poznato ni ko je ona, niti da li je sama donela bebu ili je to neko uradio umesto nje, navodi list. Beba je bila položena na otirač uz vrata crkve, odevena u belo odelce, a odatle je prebačena na Odeljenje neonatologije u užičkoj bolnici.

tramp-niki-un-

Vašington, 09.10.2018 - sastanak američkog predsednika Donalda Trampa sa američkom ambasadorkom pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli u Beloj kući u Vašingtonu,kojom priliko je  američki predsednik prihvatio njenu ostavku. Tramp je rekao da „Niki odlazi na kraju godine”

Dve decenije od zločina u Peći

Da li je Srbija spremna da se posle 20 godina (14. decembar) suoči sa istinom o zločinu nad nedužnim žrtvama iz Peći, pita Danas u tekstu pod naslovom „Masakr mladića u ’Pandi’ država gura u zaborav“. U tužilaštvu nisu mogli da odgovore na pitanje da li je definitivno isključena mogućnost da su zločin počinili Albanci i kojim saznajima raspolažu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2015. je rekao da „bauljamo u mraku“.

„Gotovo sam siguran šta se desilo, ali nema dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“, rekao je on. Majka Ivana, jednog od šestorice nastradalih, Milena Radević kaže da, „kada se bude saopštila istina, Srbija će se skameniti“.

Optužnicu srušile greške

Politika piše da je optužnicu protiv Zorana Marjanovića srušilo sedam grešaka. Jana Marjanović, maloletna ćerka Jelene i Zorana, osumnjičenog za ubistvo supruge 2. aprila 2016. godine na nasipu u beogradskom naselju Borča, nije saslušana u skladu sa zakonom u istrazi koju je Više tužilaštvo u Beogradu vodilo protiv njenog oca. Apelacioni sud utvrdio je, tokom ispitivanja rešenja o potvrđivanju optužnice, da devojčica tokm svedočenja nije imala punomoćnika, kako je to propisano Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih osoba.

Vreba žrtve na Fejsbuku

„Silovatelj dece posle 12 godina na slobodi“, stoji u Blicu uz naslov „Malčanski berberin vreba žrtve na Fejsbuku“. „Ćao, tako ih sve treba šišati“, reči su u komentaru ispod videa na jednoj Fejsbuk stranici za otkup ženske kose, koji možda i ne deluje strašno ako se ne zna da ih je napisao osuđivani silovatelj Ninoslav Jovanović (45) iz Malče kod Niša, koji je zbog izopačene manije da pre silovanja šiša devojčice prozvan „Malčanski berberin“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...