Gde smo danas?

Anđelka Nikolić

(petak, 05. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Kazahstan, 04.10.2018 - ruska svemirska kapsula Sojuz MS-08 sa tročlanom posadom bezbedno je sletela u Kazahstan, nakon šestomesečne misije u kosmosu

Prošlo je punih 18.godina od 5. oktobra, a gde smo danas, pitaju pojedini mediji.. „Ista opozicija, a vlast gora nego 2000.“ ukazuju sadašnji i ondašnji opozicionari. Za danas 5. otobra zakazana su dva velika skupa u Banjaluci: grupe „Pravda za Davida“ i predizborni miting vladajuće –SNSD-a Milorada Dodika. Pominje se mogućnost insceniranih nereda, u Banjaluci kako bi se izazvala reakcija policije. To bi, prema planu, trebalo da dovede čak i do vojnog angažovanja Eufora. U BiH deluje špijunska britanska mreža čiji je cilj slabljenje pozicija lidera RS pred izbore i suzbijanje ruskog uticaja. Donalde, ako tražiš krivca za skok cene nafte, pogledaj se u ogledalo, reao je predsednik Rusije Vladimir Putin. Drugi najveći kupac američke nafte, Kina, potpuno je obustavila nabavku sirovog petroleja iz SAD.

izlo-trs-foto

Beograd, 04.10.2018 - izložba fotografija o Prvom svetskom ratu, "Ratni fotoreporter Rista Marjanović" u organizaciji RTS i Zavoda za zaštitu spomenika kulture

„Ista opozicija, a vlast gora nego 2000.“

Punoletstvo demokratske revolucije, piše u Blicu pod naslovom: „Prošlo je punih 18.godina od 5.oktobra, a gde smo danas“.

„Ista opozicija, a vlast gora nego 2000“, naslov je teksta u Danasu u kome list objavljuje šta sadašnji i ondašnji opozicionari govore o 5. oktobru 18 godina kasnije .

Dragan Đilas: Milošević je uništavao ekonomiju, ovi danas idu korak dalje.

Maja Videnović: Vodi se kontinuirana kampanja revizije istorije.

Radomir Lazović: Nova klasa moćnika sada vodi glavnu reč.

Sanda Rašković Ivić: Pokušaj  pretvaranja dana promena u dan puča.

Velimir Ilić: Nastoje da operu sebe kriminalizujući 5. oktobar.

Miloš Jovanović: Kao i tadašnja vlast  SPS-a, i sadašnja vlast SNS-a mora da ode.

Srpski telegraf objavljuje „Dačićevo šokantno upozorenje: Zapad Vučiću sprema novi 5. oktobar“. Tabloid dalje citira Dačića koji kaže da „u slučaju zamrzavanja konflikta na KiM, moguće je da će doći do upada na sever“.

mmf-min-guv-

Beograd, 04.10.2018 - konferencija za novinare ministra finansija Siniše Malog, guvernerke Jorgovanke Tabaković i šefa Misije MMF Džejmsa Roufa povodom prvog razmatranja rezultata sprovođenja novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi

Bojazan od sukoba na mitinzima u Banjaluci

Dva dana pred opšte izbore-za 5.otobar-zakazana su dva velika skupa u Banjaluci.U političoj čaršiji uveliko se spekuliše da bi moglo da dođe do nepredviđenih događaja, imajući u vidu da je atmosfera mesecima naelektrisana i da prvi ljudi policije RS tvrde da ima razloga za strah i oprez,objavljuje Politika.

Na skupu u organizaciji grupe „Pravda za Davida“  večeras će se na Trgu Krajine okupiti građani, po svemu sudeći iz cele BiH koji zahtevaju istinu o smrti Davida Dragičevića i krive institucije RS, najpre policiju, da nisu rasvetlili stradanje ovog mladića.Osam kilometara dalje, pored Vlade RS, održava se veliki predizborni miting vladajuće –SNSD-a Milorada Dodika.Treći skup opozicionog SDS-a , planiran za isti dan,otazan je iz solidarnosti prema grupi koja na Trgu Krajine zahteva rasvetljenje smrti Davida Dragićevića.

U Bosni i Hercegovini će u nedelju, 7. oktobra, biti održani izbori, 8. po redu na svim nivoima vlasti od proglašenja nezavisnosti te države 1992.Izbori će biti sprovedeni bez prethodne promene Izbornog zakona, koji je, inače, proglašen neustavnim, što ove izbore, prema oceni stručnjaka, svrstava u najneizvesnije od završetka rata.

Britanci iz Eufora udaraju na Dodika

U BiH deluje špijunska mreža čiji je cilj slabljenje pozicija lidera RS pred izbore i suzbijanje ruskog uticaja. Vojnoobaveštajni vod prisluškuje političare i prati celu kampanju, objavljuju Novosti.

Vodeću ulogu u obaveštajnom ratu protiv Dodika i aktuelnog rukovodstva RS, prema informacijama lista, ima britanska služba MI6. Još u junu ove godine u BiH je, sa Ostrva došlo 40 vojnika i oficira. Reč je u velikoj meri, o oficirima obaveštajcima, a glavni cilj im je uticaj na ishod izbora u BiH.

Britanski obaveštajci se nadaju da bi porazom Dodika otvorili put mekšem stavu novog rukovodstva Srpske prema približavanju NATO

Prema jednom do scenarija, za slabljenje uticaja Dodika mogli bi da budu zloupotrebljeni protesti pokreta "Pravda za Davida". Pominje se mogućnost insceniranih nereda, kako bi se izazvala reakcija policije. To bi, prema planu, trebalo da dovede čak i do vojnog angažovanja Eufora.

I predsednik Vučić najavio je da će, posle glasanja izneti "frapantne dokaze o najbrutalnijem mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u RS".

Glavni izvođači svih britanskih akcija u vezi sa izborima u BiH su Entoni Monkton i Džordž Bazbi.

„Ucenjuju Srbiju da udari na Dodika“, objavljuje Informer. „Žestokipritisci na Vučića da Srbija pokrene istragu protiv Dodika zbog n avodne korupcije i pranja novca. Hoće da Dodika uoči izbora u BiH 7. oktobra, prikažu kao kriminalca“, tvrdi ovaj tabloid.

vuci mekalister

Beograd, 04.10.2018 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom. Vučić je posle izjavio da zaista ne zna šta EU očekuje od Srtbije povodomn Kosmeta

Kusturica: Ovo je referendum za spas Srpske

Predstojeće izbore u RS treba shvatiti kao referendum čije je pitanje: "Da li želite da sačuvate Republiku Srpsku?", rekao je čuveni reditelj Emir Kusturica, prenose Novosti.

Ako je odgovor "da", onda upišite Milorad Dodik i Željka Cvijanović,  istakao je Kusturica u poruci građanima RS uoči izbora.

Kusturica je rekao da, kada se bude "zaokruživalo ono što treba", treba imati na umu propali 5. oktobar u Beogradu i setiti se onoga što nam ne treba - obojene revolucije u Ukrajini u kojoj je goreo Majdan, a snajperisti dovedeni sa strane zapalili vatru i ubijali ljude: Jedan rat je iza nas, ne treba nam novi.

Kajl Skot: Pravda za braću Bitići prioritet u odnosima sa Srbijom

Pravda za braću Bitići prioritet u odnosima sa Srbijom, kaže ambasador SAD Kajl Skot za Danas nakon nedavnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

pozoriste-70-gracanica

Beograd, 04.10.2018 - Konferencija za novinare povodom obeležavanja 70 godina postojanja Narodnog pozorišta u Prištini, sada sa sedištem u Gračanici: Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja

Zagonetan odnos države i Fijata

Ugovor države i Fijata o zajedničkom ulaganju i osnivanju zajedničkog privrednog društva, i danas nakon deset godina, izaziva istu dilemu: Šta tačno stoji u „zatamnjenim klauzulama“, piše u Politici.

Premijerka Ana Brnabić kaže da dileme nema i da Fijat sigurno ostaje u Srbiji. Međutim, sporazum iz 2008. predviđa i mogućnost  raskida ugovora.

U narednih pet godina, ako italijanska kompanija odluči da kupi državni udeo u kapitalu fabrike u Kragujevcu - država će morati da ga proda, a ako se Srbija odluči za prodaju svog dela - Fijat mora da ga kupi.

Rekonstrukcija Vlade na proleće

Rekonstrukcija Vlade na proleće. Odložene promene zbog kosovskog problema, saznaje Blic.

Od provetravanja u Nemanjinoj se nije odustalo, ali se ponovo prolongiralo.Dok se ne reše ili bar ne pomere s mrtve tačke pregovori s Prištinom, sačekaće se s promenom  ministara u Vladi Srbije.

brnab-balkan-otvaranje

Beograd, 04.10.2018 - Predsednica Vlade Ana Brnabić otvorila je 7. Samit EU - Jugoistočna Evropa „Održivi oporavak na Balkanu? - Srbija u vodećoj ulozi“

Naknada za penzionere

Naknada za penzionere: Pomoć od po 7.000 dva puta godišnje, objavljuju Novosti.

Pravo na isplatu onima sa primanjima nižim od 32.285 dinara.Novac na račune najstarijih „leže“ na proleće sledeće godine.

Rusko-srpski duel nad Beogradom

Na horizontu se pojavio „mig 29”, prilazeći u niskom letu pisti aerodroma, ali umesto da sleti, pilot je na visini od svega nekoliko metara dao pun gas, ubrzao i zatim prešao u bukvalno vertikalno penjanje, letelica se zatim propela okrećući se oko svoje ose, opisuje reporter Politike deo iz završne faze srpsko-ruske vežbe BARS 2018 (BARS , koju su pratili novinari.

Posebno atraktivno bilo je uvežbavanje bliske vazdušne borbe između dva „miga 29”.

Na petodnevnoj vežbi su učestvovali srpski i ruski piloti „migova 29” i helikoptera Mi-17, a letelo se na letelicama Vojske Srbije među kojima su i avioni koje je Rusija poklonila Srbiji. Posade su bile mešovite, osim kada je po programu vežbe upotrebljavan jednosed „mig 29” kojim je upravljao pilot Vojske Srbije. Vežba se održava četvrti put, svake godine, naizmenično u Srbiji i Rusiji.

Kina prekinula uvoz nafte iz SAD

Donalde, ako tražiš krivca za skok cene nafte, pogledaj se u ogledalo. Tim rečima  predsednik Rusije Vladimir Putin označio je u sredu u Moskvi „krivca“ za nezaustavljivi strah koji trenutno obuzima svetsko tržište nafte, zbog nepredvidivih posledica američke odluke da zavede drakonske petro sankcije Iranu kao i zbog eskalacije carinskog rata dve najveće ekonomije sveta: Amerike i Kine, piše u Politici.

„Sadašnja cena nafte rezultat je poteza aktuelne američke administracije:očekivanih sankcija protiv Irana, političkih problema u Venecueli. Pogledajte šta se događa u Libiji. Država je razorena. To je rezultat neodgovorne politike koja direktno utiče na svetsku ekonomiju“, upozorio je Putin.

Tenzije na goblanom petro tržištu samo rastu. Drugi najveći kupac  američke nafte, Kina, potpuno je obustavila nabavku sirovog petroleja iz SAD.

Prognoza iz tabloida

„Vremenska prognoza: Nema zime sve do kraja januara“, objavljuje tabloid Informer.

U nižim predelima Srbije očekuje se da će ove godine prvi sneg pasti u poslednjoj sedmici novembra ili prvoj polovini decembra, izjavio je danas meteorolog Nedeljko Todorović, prenosi Kurir. On je naveo da se to odnosi na niže predele, poput Beograda i Vojvodine, dok će u višim predelima sneg verovatno pasti i ranije.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u dugoročnoj prognozi se kaže da će novembar biti topliji i prosečno suv, decembar blaži i prosečno vlažan, dok će januar 2019. biti u granicama višegodišnjeg proseka i doneće umerene mrazeve, piše u Kuriru.

Određen pritvor za osumnjičene zbog šverca voća u Rusiju

Viši sud u Beogradu odredio je juče pritvor za šest od 36 osumnjičenih koji su pre dva dana uhapšeni u akciji Udarne grupe više državnih organa, zbog sumnje da su učestvovali u zabranjenom reeksportu poljoprivrednih proizvoda poreklom iz Evropske unije u Rusku federaciju.

U ovom slučaju osumnjičeno je ukupno 80 osoba protiv kojih će biti sprovedena istraga zbog više krivičnih dela, a njih 74 će se braniti sa slobode.

Policija je saopštila da je u ovom slučaju stečena protivpravna imovinska korist iznosi 439.343.718 dinara.

Pijanac pregazio četvorogodišnjeg sina svog prijatelja

Četvorogodišnji N. I. iz Aljinovića kod Nove Varoši pretprošle noći podlegao je povredama koje je zadobio u udesu koji se dogodio 27. septembra kada ga je automobilom udario Z. T. Nakon što je udario dečaka, Z. T. je pokušao da izvrši samoubistvo, objavljuje Blic.

Smrtonosne povrede mališan je zadobio na makadamskom putu kroz Ailjinoviće, koji povezuje Prijepolje sa magistralom Nova Varoš – Sjenica. Dečaka je pregazio komšija, inače kolega mališanovog oca, koji je vozio u alkoholisanom stanju.

Nije se obrukala Zvezda već srpski fudbal

Meč u Parizu pokazao je koliko je domaće tamičenje ispod evropskog nivoa, piše u Danasu pod naslovom: „Nije se obrukala Zvezda već srpski fudbal“.

Fudbaleri PSŽ ubedljivo su savladali Crvenu zvezdu u drugom kolu C grupe Lige šampiona sa 6:1.

„Nije nam bilo spasa“ kaće Vujadin Savić, igrač Zvezde, za tabloid Alo.

„Ako će iz poraza Zvezda izaći jača, vredelo je“, naslov je u Blicu.

„Za zvezdu pariski brodolom nije poraz“, piše u Novostima.

odboj-srb-portor-zene-s

Hamamacu, 04.10.2018 - ženska reprezentacija Srbije savladala je Portoriko sa 3:0, na Svetskom prvenstvu u Japanu

Ceca, deca i navijači

„Zašto je Ceca bila na meti! Napad na kuću Ražnatovića zbog sukoba sa poznatim navijačem!“ objavljuje Kurir. „Vođa Delija udarao u kuću pevačice i zbog druženja njenog sina Veljka Ražnatovića sa Nikolom Vavićem, bratom bivšeg vođe Alkatraza“, odnosno navijača Partizana, tvrdi ovaj tabloid. 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...