FAŠIZAM (NE)ĆE PROĆI

Danijela Ćirović

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Većina  današnjih naslovnih strana bavi se incidentom u Novom Sadu, hapšenjem i sukobom između pristalica neregistrovane neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" i učesnika građanskog antifašističkog skupa. Kako piše Politika, najmanje 20 pripadnika "Nacionalnog stroja", sa liderom Goranom Davidovićem, uhapsila je žandarmerija "pošto su fizički nasrnuli na predsednike Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, predsednika vojvođanske Skupštine Bojana Kostreša, poslanika Žarka Koraća", koji su se uputili ka spomen-obeležju žrtvama fašističke racije u Novom Sadu, kako bi položili venac. Policija je napravila kordon između dve grupe, ali su članovi Stroja kamenicama i motkama uspeli da povrede nekoliko ljudi, između ostalih i predsednika Helsinškog odbora za ljudska prava za Vojvodinu Pavela Domonjija, kao i fotoreportera iz Praga Ljubomira Koleka, pišu Večernje novosti.

 

Novi Sad 7 oktobar

 

Podaci vezani za incident koje donose dnevni listovi, razlikuju se od broja prisutnih na antifašističkom građanskom skupu (koji varira od 1.500 u gotovo svim novinama, do 3.000 u Novostima), preko informacije da su Strojevci izašli iz restorana "Pivnica" u centru grada (Politika), dok većina štampe tvrdi da su građane čekali u dvorištu Doma vojske, pa do broja uhapšenih strojevaca (Politika i Danas pišu da je u pritvoru njih 20, dok Blic i Novosti tvrde da ih je bilo 30, a Glas javnosti u naslovu kaže da su "pohapšeni SVI iz 'Nacionalnog stroja'"). Događaj je takođe različito tretiran, pa dok na naslovnici Politike stoji "Incident na antifašističkom skupu u Novom Sadu", na prvoj strani Danasa piše da je "Građanski skup 'Stop fašizmu' prošao bez većih incidenata".

"Policija je u subotu sprečila deset stranih državljana s fašističkim obeležjima da uđu u Srbiju", piše Danas, a radi se o Slovencima i Poljacima, koji su krenuli na, za juče, najavljen, pa zabranjen Davidovićev skup. Nekoliko sati pre okršaja, pišu Novosti, privedeno je sedam stranaca na ulazu u Novi Sad, od kojih petoro Slovaka. "Hapšenja Strojevaca počela su juče nekoliko sati pre početka okupljanja građana u centru Novog Sada", Novostima je potvrdio Davidović.

Ivana Dulić-Marković iz G17 plus zamerila je kolegama iz Demokratske stranke što nisu prisustvovali antifašističkom skupu (Danas). Organizatori skupa (nevladine organizacije i političke partije), tražili su posle incidenta (što prenose samo Novosti) od ministra policije Dragana Jočića da podnese ostavku jer nije obezbedio da skup prođe u miru.

"Pripadnici žandarmerije sprečili su fizički kontakt između pripadnika pokreta Obraz i učesnika građanskog skupa", piše Danas. Međutim, jedino je u Glasu javnosti i Blicu objavljeno da je i Obraz najavio skup za juče u Novom Sadu, koji, kao i Davidovićev, nije odobren (Novosti Obraz i ne pominju). Blic donosi i da je, osim kamenica i motki, na građane bačena i jedna dimna bomba.

"Novinarima nije promaklo da se Davidović prilikom hapšenja smejao i izgledao vidno raspoložen", piše Blic.

 

Kosovo, pa investicije

Novosti danas prenose intervju novog američkog ambasadora u Beogradu Kamerona Mantera, koji je uglavnom pričao o pregovorima o statusu Kosova. "Spremni smo da prihvatimo svaki dogovor Beograda i Prištine, ali verujemo u Ahtisarijev plan", rekao je Manter. Trudeći se da poziciju SAD (koje su najavile da će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost pokrajine 10. decembra), umekša stavljajući je u "isti koš" sa Rusijom (u čiju podršku Srbija polaže nade), Manter je rekao da je "zajednički interes i SAD i Rusije da Kosovo ne postane veći problem, u globalnom smislu". "I jedni i drugi iskreno verujemo da je ovaj proces poslednja šansa za Beograd i Prištinu da dođu do sporazuma", istakao je Manter. Pošto je američki ambasador insistirao na pitanju stabilnosti Balkana, koja može, kako veruje, najbolje da se postigne kroz plan Martija Ahtisarija, novinar Novosti ga je podsetio da postoje sumnje da bi upravo nezavisnost Kosova donela veću nestabilnost regionu. "Ne mogu da spekulišem šta bi se desilo u slučaju nezavisnosti", odgovorio je Manter, koji je zatim bojazan za "stabilnost Balkana" naveo i kao razlog što su se američke investicije u Srbiji usporile i što firme još nisu došle u našu zemlju.

 

Isti list piše i da je predstavljen četvrti izveštaj za Misiju Evropske unije na Kosmetu, gde planeri Misije EU kažu da će već početkom 2008. preuzeti ovlašćenja od UNMIK-a. Jer, "kakav god da bude konačan status, postoje elementi koji neće biti promenjeni", prenose Novosti izveštaj EU misije za policije i pravosuđe.

 

Tadic intervju

 

Politika prenosi Tanjugov intervju sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je istakao da je situacija po pitanju pregovora o statusu južne pokrajine i dalje teška, "jer nije izbegnuta opasnost jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova", ali je dodao "da je pozicija Srbije ipak bolja nego kada su počeli pregovori". "Predsednik Srbije je ocenio da je pojava paravojnih naoružanih formacija Albanaca na Kosovu dodatni argument protiv nezavisnosti", piše Politika.

 

Međutim, isti list na naslovnoj strani navodi i izjavu zamenika pomoćnika američkog sekretara za Evropu i Evroaziju Rozmari Dikarlo, koja je rekla "da je nezavisnost Kosova neizbežno rešenje".

 

Trampa Tadić-Koštunica

Iako su Demokratska stranka Srbije, Demokratska stranka i G17 plus podelila nadležnost nad javnim preduzećima u Srbiji, jedino Telekom i dalje ostaje sporan. Press navodi da je DS (kojoj je pripalo ovo preduzeće na raspodeli) ponudila DSS-u Telekom, pod uslovom da im se da nadležnost nad novim preduzećem koje bi kontrolisalo izgradnju Koridora 10. "Ovom predlogu odlučno se protivi koalicioni partner DSS-a, lider Nove Srbije Velimir Ilić", piše Press. Jer, Ilić "preko svog Ministarstva i JP 'Putevi Srbije' kontroliše izgradnju svih puteva u Srbiji", prenosi Press izjavu neimenovanog sagovornika. Ilić je ponudu "glatko odbio», jer "jednostavno ne želi da dopusti da mu DS uđe u izgradnju puteva".

Ono što je još interesantnije od razmirica političkih stranaka na koje je srpsko javno mnenje već naviklo, jeste što će prvi put članove upravnih i nadzornih odbora u preduzećima predlagati upravo stranka koja ga je dobila. "Ovo otvara put i velikoj korupciji", navodi sagovornik Pressa.

Kada je reč o javnim preduzećima, današnji Blic donosi intervju sa Aleksandrom Popovićem, ministrom energetike i potpredsednikom DSS, u kojem Popović ističe da naglo interesovanje Rusa za srpske energetske kompanije nije povezano sa ruskom podrškom Srbiji u pregovorima za status Kosova. Takođe, Popović ističe da "EPS neće uopšte biti privatizovan za vreme mandata ove vlade, a i eventualna privatizacija 'Srbijagasa' je na dugačkom štapu". "Udeo u NIS-u kupiće pobednik na tenderu", kaže ministar, a prenosi Blic.

 

Raskol islama

"Vernici strahuju od novih sukoba, pogotovu nakon što je Zukorlić pozvao svoje pristalice 'da odbrane džamije od izdajnika', što je druga strana, verna reisu Ademu Zilkiću, protumačila kao poziv na linč i otimačinu", pišu Novosti.

Jedino Danas i Novosti imaju na naslovnim stranama incident u sjeničkoj džamiji, gde je došlo do sukoba između dve suprotstavljene struje u Islamskoj zajednici. Potpredsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Rešad Plojović (struja muftije Muamera Zukorlića, prema kojoj IZ treba da bude čvrsto vezana za IZ u Bosni, sa sedištem u Novom Pazaru) rekao je za Danas da su u redovnom obilasku džamija u Sjenici naišli na Zilkića "koji predvodi nepostojeću IZ Srbije" (druga struja, sa Zilkićem na čelu, koja smatra da IZ Srbije treba da bude jedinstvena sa sedištem u Beogradu). "Sa Zilkićem je bilo više od 40 pripadnika SDA Sulejmana Ugljanina koji su vikali na nas... Potom je došla policija i u čizmama ušla u džamiju", kaže Plojović za Danas, tvrdeći da su policajci na silu priveli sve pristalice IZ u Srbiji, a da je komandir dodao "da imaju naređenje od ministra Jočića koje mora da se izvrši".

Tri narodna poslanika Sandžačke demokratske partije neće učestovati u radu Skupštine Srbije, saopšteno je iz stranke ministra Rasima Ljajića, sve dok ne kazni policajce koji su tukli službenike IZ u Srbiji, piše Danas. "Ne verujemo u policijsku objektivnost generala Mladena Kuribaka koji dolazi u Novi Pazar prilikom svake incidentne situacije i koji je u dobrim odnosima s političkom grupacijom Ugljanina", piše u saopštenju SDP koje prenosi Danas.

 

U ime "Delte"...

Glavna tema današnjeg Kurira je priča o "podvigu" Ane Petković, sekretarice u advokatskoj kancelariji Ilije Dražića (koja zastupa "Deltu"), koja je pre više od tri nedelje kupila na aukciji trgovinsko preduzeće "Srbija" iz Kragujevca za skoro osam miliona evra. "Ubrzo posle privatizacije, u 'Srbiju' su došli ljudi iz 'Delte' koji su obavestili zaposlene da njihovo preduzeće sada pripada 'Delta holdingu', te da u narednih 20 dana niko ne sme da daje izjave o ovoj kupovini", piše Kurir. Ilija Dražić je, kako navodi ovaj list, jedan od autora Zakona o koncesiji, kao i pravni zastupnik "Alpine", koja je koncesionar za autoput Horgoš-Požega. Pored toga, Dražić je bio savetnik u Minstarstvu za ekonomske odnose s inostranstvom.

 

Suptilna i ne tako suptilna pljačka

 

Pljacka kod kvantasa

 

Dok Press danas piše o spektakularnoj pljački u noći između subote i nedelje, kada su dvojica naoružanih razbojnika kod Kvantaške pijace otela šest džakova sa 10 miliona dinara iz kombija za prevoz novca "SCP Internešenel", Glas donosi članak o "suptilnijoj" pljački. Naime, radi se o neracionalnom trošenju sredstava iz nacionalnog investicionog fonda. "Poreska uprava je predvidela realizaciju 63 projekta vredna 300 miliona, koji se svi odnose na preuređenje kancelarija po njenim filijalama", piše Glas na naslovnoj strani.

 

Opsednuti cenama

Istraživanje Glasa javnosti pokazalo je da su "Srbi opsednuti cenama". "Posle poskupljenja mleka, mlečnih proizvoda, mesa, hleba i najavljenog poskupljenja struje, 50,58 odsto ispitanika smatra da se ovim potezima Vlade Srbije stvaraju uslovi da inflacija ponovo oživi i da ugrozi, kakvu-takvu, socijalnu stabilnost u zemlji", piše Glas.

 

Danas primećuje na naslovnoj strani da cena pšenice raste u poslednje dve nedelje. Stručnjaci procenjuju, piše ovaj list, da je tome delimično doprinelo i isticanje roka važenja Uredbe o zabrani izvoza pšenice, kukuruza, soje i suncokreta, koja je na trenutak, zaustavila izvoz, ali i poskupljenje. "Pšenica je najpre sa 13 skočila na 15 dinara po kilogramu, da bi u petak na berzi u Novom Sadu dostigla 17,6 dinara", kaže za Danas Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu.

 

Ceca i "Sablja"

Pravda na naslovnoj strani danas objavljuje ekskluzivnu ispovest folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović, koja, između ostalog, kaže da se "najgori medijski udar (protiv nje) desio u vreme akcije 'Sablja'".Govoreći o domaćoj dnevnoj štampi, Ražnatovićeva kaže da je "mnogo degutantnih tekstova i fotografija". "Šta da očekujemo od omladine ako joj svakodnevno serviramo takve stvari?", zabrinuta je Ražnatovićeva, ističući da bi "Ministarstvo kulture trebalo time da se pozabavi i da jednom zauvek stavi tačku na to". Upitana da li je čitala intervju sa Miloradom Ulemekom Legijom, koji i dalje objavljuju Glas i Kurir, i šta o tome misli, pevačica je odgovorila: "Legiju volim i poštujem, on je moj kum. Prema meni je uvek bio izuzetno korektan. To mi je dovoljno. Sve ostalo, ne bih komentarisala."

 

Pravda, takođe, piše da je Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, u panici posle navodnog dolaska Vladimira Milosavljevića u Beograd, jer se plaši likvidacije.

 

Brajan Feri i dodaci

Na naslovnim stranama Glasa i Novosti nalazi se i izjava Brajana Ferija, koji je ovim listovima dao intervju posle subotnjeg koncerta u Beogradu.

Dnevna štampa danas obiluje dodacima, pa tako Danas objavljuje Biznis dodatak, Politika The New York Times, Blic – Blic posao, a na stranicama Novosti se našao i prvi deo feljtona o Če Gevari, povodom sutrašnje četrdesetogodišnjice njegove smrti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...