Niska cena, a samo jedna ponuda za PKB

Danijela Ćirović

(petak, 14. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Oberstdorf, 13.09.2018 - bavarski stočari u tradicionalnoj nošnji vraćaju stada sa alpskih pašnjaka u dolinu da provedu zimu

Iako je početna cena za PKB bila 104,5 miliona evra, jedino je „Al Dahra“ poslala ponudu. Ne zna se da li „Fijat“ ostaje u Kragujevcu. Vučić je obećao obnovu KBC Zemun do Vidovdana. Novaković je pušten iz pritvora. Vukotić ne može u Grčku. Evropa pozdravlja izmene zakona o internetu.

moda-njujork-rijana-s

Njujork, 13.09.2018 - revija nove kolekcije donjeg veša pevačice Rijane "Savage X Fenty" na završetku Nedelje mode u Njujorku (New York Fashion Week): Bella Hadid

Albanci ruše sporazum

„Izazivaju novo krvoproliće“, pišu u Informeru u tekstu pod naslovom „Šiptari prete i Srbiji i Grčkoj“. Teroristi samozvane „Albanske nacionalne armije“ na jugu Albanije snimili su preteću video-poruku u kojoj pozivaju na rat protiv Srbije i Grčke. Zahtevaju da se odmah prekinu svi pregovori sa Beogradom, navodi list.

„Ramuš pravi vojsku, dok EU Prištini ukida vize“, pišu Novosti i navode da „Albanci ruše sporazum“. Srpska lista odlučno je protiv stvaranja oružanih snaga. Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da se radi o „udaru na mirovne napore predsednika Vučića“.

„Dogovoren aranžman“ za PKB

Uprkos niskoj početnoj ceni od 104,5 miliona evra za PKB, jedino je Al Dahra poslala ponudu, piše Danas. Milan Prostran kaže za ovaj list da je „prodaja zemlje ravna prodaji suvereniteta Srbije“. Vrednost zemljišta je potcenjena s obzirom na trend u Evropi da cena poljoprivrednog zemljišta raste. PKB je trebalo da bude proglašen firmom od opšteg značaja, smatra Prostran. Miroslav Prokopijević ističe da su zainteresovane kompanije procenile da je to „dogovoren aranžman i odustale od tendera“. Miladin Ševarlić ocenjuje da je ovo najveći kompleks uređenog zemljišta u Evropi koji se nalazi u blizini tržišta od dva miliona ljudi.

Neizvestan ostanak „Fijata“

„Ne mogu ništa da garantujem, ali se nadam i verujem da će Vlada Srbije sklopiti novi ugovor sa ’Fijatom’“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić maja 2017, na svečanosti u Kragujevcu povodom početka proizvodnje redizajniranog modela „500 L“. Pitanje Politike ticalo se rokova, budući da ugovor sa „Fijatom“, potpisan septembra 2008, ističe 31. decembra 2018. godine. Vučić je na pomenutoj svečanosti izrazio nadu da će do tada biti potpisan novi ugovor. Ovaj prekookeanski automobilski gigant nastao je 2014, kada je generalni direktor „Fijata“ Serđo Markione obznanio odluku o preuzimanju američke kompanije. Serđa Markionea više nema. Ovaj strateg i vizionar koji je obeležio poslednje dve decenije razvoja automobilske industrije iznenada je preminuo jula ove godine, posle operacije ramena. Umro je samo nekoliko nedelja pošto je pred javnost izašao sa novim petogodišnjim planom grupe „Fijat Krajsler”, kojim je nagovešteno da bi se u Kragujevcu mogao praviti jedan model automobila na hibridni pogon

Naslov teksta je „Neizvestan ostanak Fijata u Kragujevcu“.

Obnova KBC do Vidovdana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi do kraja maja ili najkasnije do Vidovdana naredne godine trebalo da bude završena kompletna obnova Kliničko-bolničkog centra Zemun. Vučić je u toj zdravstvenoj ustanovi obišao do sada rekonstruisane i novoopremljene prostorije, te primetio da je zgrada u kojoj je smeštena pedijatrija, a koja je pod zaštitom države, u očajnom stanju, i da kreće i njena obnova, prenose Novosti. Istakao je da se posle mnogo godina obnavljaju zdravstveni objekti u Srbiji, počev od KC Niš, Urgentnog centra KSC, ali i Kliničko bolnički centar Zemun.

vucic-bolnica-zemun-

Beograd, 13.09.2018 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas rekonstruisane i novoopremljene prostorije Kliničko bolničkog centra Zemun

Novaković pušten iz pritvora

Poverenik Narodne stranke za Vojvodinu Borislav Novaković saslušan je u policijskoj stanici u Vrbasu nakon što je priveden zbog protivljenja uklanjanju objekta koje sprovodi opština Vrbas. Nakon saslušanja biće pušteni i ostali privedeni, prenosi Danas. Kako navode, advokat Vladimir Gajić je izjavio da su podnete tri krivične prijave – Borislavu Novakoviću, Ognjenu Vujičiću i Aleksi Mihailu – zbog ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti. Policija je u Vrbasu privela poverenika Novakovića, člana Narodne stranke Ognjena Vujičića, suvlasnika „Centar kafea“, čiju baštu danas ruše po nalogu „pravog vladara Vojvodine Andreja Vučića“, navodi se u saopštenju ove stranke.

Vukotić ne može u Grčku

Jovan Vukotić, koga mediji označavaju kao jednog od vođa „škaljarskog klana“, a domaći pravosudni organi terete ga za falsifikovanje isprava, ne može da bude izručen Grčkoj, koja je za njim raspisala poternicu zbog sumnje da je učestvovao u švercu narkotika i bio član organizovane kriminalne grupe. Naime, piše Politika, s obzirom na to da, pored crnogorskog, Vukotić ima i srpsko državljanstvo, shodno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, naša zemlja ne može da ga isporuči drugoj državi. „Iako više nema ustavne zabrane za izručenje srpskih državljana, a u konkretnom slučaju ne postoji sporazum na osnovu kojeg bi Vukotić bio izručen, mogućnost da se on nađe pred grčkim pravosudnim organima ne postoji“, kaže izvor lista.

Slikarka na slobodi

„Bogata slikarka na slobodi, a Snežana u komi“, objavljuje Blic, navodeći da je Emina Adrović (23) založila jemstvo od 218.662 evra. Adrovićeva, koja se tereti da je izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo državljanin Srbije Miloš Vukomanović (25), dok je njegova verenica Snežana Rudinac (24) teško povređena u Bečićima 18. jula, puštena je iz pritvora i braniće se sa slobode.

NATO zabrinut zbog ruske vežbe

Usred najveće ruske vojne vežbe, kojoj se pridružila Kina, teku vazdušni manevri NATO-a, prethodnica najvećih vojnih vežbi ove alijanse u poslednjih 16 godina, objavljuje Politika. Vojnici na Dalekom istoku Rusije ispunili su sve zadatke i odbili potencijalni napad uništivši glavninu neprijateljskih snaga, obratio se predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin vojnicima koji učestvuju u najvećoj vežbi u ruskoj istoriji. Izuzev činjenice da su Rusi u sedmodnevnim manevrima, koji će trajati do sledećeg utorka, „podigli“ 300.000 vojnika i ogromnu opremu, još veću zabrinutost članica NATO-a izazvala je priroda ovih vojnih vežbi, jer u njima učestvuju i pripadnici kineske vojske.

putin-vezba-kinez-

Rusija, 13.09.2018 - predsednik Rusije Vladimir  Putin pozdravlja se sa kineskim vojnikom na poligonu "Tsugol", na istoku Sibira, gde se održava vojna vežba "Vostok 2018". U manevrima učestvuje oko 300.000 ruskih vojnika sa 1.000 aviona i 36.000 tenkova i drugih borbenih vozila

Evropa pozdravlja izmene zakona

Dok američki džinovi interneta negoduju zbog odluke Evropskog parlamenta da podrži zakon o zaštiti autorskih prava, predstavnici kreativnih industrija pozdravili su ishod prekjučerašnjeg glasanja u Strazburu kao pobedu Evrope i potvrdu njene nezavisnosti od američkih titana koji su kupili kajmak na tuđem trudu. Nemački poslanik u EP Aksel Voks, predstavljač izmenjene direktive, uveren je da će kada se prašina slegne internet i dalje biti slobodan, piše Politika, dok će muzičari i novinari biti pravednije plaćeni za svoj rad. S njim se ne slaže Julija Reda iz nemačke Piratske partije, glavni protivnik direktive, koja je podršku evroparlamentaraca jednoj od najkontroverznijih evropskih reformi ocenila kao „katastrofu“.

odbojka-srb-kamerun-

Bari, 13.09.2018 - utakmica Srbija - Kamerun na Svetskom prvenstvu u odbojci (19th FIVB Volleyball Mens World Championships), 3:0; 30-28, 25-16, 25-17

Postoji li gej književnost

„Drago nam je što je otvaranje Krokodilovog centra za savremenu književnost koincidiralo sa Nedeljom prajda, jer smo ovaj prostor zamislili kao mesto slobode, što nam pomaže da označimo njene granice“, istakao je direktor centra i pisac Vladimir Arsenijević, a prenosi Danas. Na debati „Postoji li gej književnost?“, koja se održala ove nedelje, kao razlog okupljanja istakao je i razmatranje postojanja gej kreativnosti. Stoga je upitao šta jedno delo čini gej delom. Da li ga definiše seksualna orijentacija autora ili autorke, ili sam sadržaj dela.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...