Škole u pazaru neće menjati nazive

Danijela Ćirović

(četvrtak, 09. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 08.08.2018 - predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na spomenik Arčibaldu Rajsu koji je preminuo na današnji dan 1929. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće u Moskvi sa ruskim liderom o rešenju za Kosovo. Dačić je istakao da SAD sada hoće podelu. Lutovac je upozorio da su „režirani incidenti kontraproduktivni“. MUP se pravda „nedostatkom dokumentacije“ što neće da ruši nelegalni objekat na Kopaoniku. Novopazarske škole ipak neće menjati imena iz „Desanka Maksimović“ ili „Vuk Karadžić“ u „Kulina bana“ ili „Muse Ćazima Ćatića“. Zakon o zaštiti podataka i stručnjacima je nejasan. Dozvoljeni minus je, kažu, kao kazna. Narodno pozorište iz Prištine slavi sedam decenija.

moda-danska-bahnsen-

Copenhagen, 08.08.2018 - Nedelja mode u Kopenhagenu (Copenhagen Fashion Week) kolekcija - Bahnsen

Vučić u Moskvi o Kosovu

Novosti objavljuju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. septembra u Moskvi u tekstu pod naslovom „Sa Putinom o rešenju za Kosovo“. Vučić ide kod lidera Rusije posle nove runde pregovora u Briselu. Moskva nije jedina adresa, prenosi list, već će biti susreta i sa predsednikom SAD i Kine. List navodi i da će Beograd tražiti „neograničenu zaštitu za manastire“.

O dolasku Putina u Srbiju razgovarali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, piše Politika. Ministar i ambasador su razgovarali o aktivnostima i planovima za dalji razvoj bilateralne saradnje, posebno u kontekstu prestojeće posete Vladimira Putina Srbiji, kao i posete portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

vucic-ivanic-s

Beograd, 08.08.2018 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem

Dačić: SAD hoće podelu

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da „Amerika sad hoće podelu“. U Vašingtonu ranije nisu hteli ni da pričaju o statusu Kosova, a sada pozivaju Srbe i Albance da pronađu kreativno rešenje, piše Informer. Razgraničenje sa Albancima jeste u najboljem srpskom interesu i sada je trenutak za to, kaže Dačić.

Srpski telegraf objavljuje „ekskluzivna dokumenta“ zbog kojih je, kako se tvrdi, ubijen premijer Zoran Đinđić, a u pitanju je plan za podelu Kosova. „Srpski šef diplomatije došao je do beleški o podeli pokrajine koje su skrivane 16 godina i u kojima se po tačkama navodi šta treba uraditi kako bi se došlo do trajnog rešenja kosovskog čvora“, navodi list.

dacic-cepurin-s

Beograd, 08.08.2018 - prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom

Režirani incidenti kontraproduktivni

Režirani incidenti mogu biti kontraproduktivni. Važno je da pokažemo odlučnost u borbi za slobodu govora i vladavinu prava, rekli su za Danas Zoran Lutovac, predsednik DS, i Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, uoči tribine Saveza za Srbiju u Užicu. Dan pre tribine Savez je objavio da je vlast u Užicu otkazala ranije rezervisanu opštinsku salu gde je trebalo da govore lideri Saveza. SNS iz Užica je to danas demantovala. Imajući u vidu da je prvo zajedničko pojavljivanje osnivača SZS u Šapcu 1. avgusta izazvalo burnu reakciju pristalica SNS koji su se okupili ispred Šabačkog pozorišta i dobacivali učenicima tribine, a tabloidi su objavili i da je jedna žena, moguće članica SNS, i povređena u incidentu, list je pitao Lutovca i Zelenovića očekuju li ponavljanje incidenata i postoji li plan kako će se reagovati. „Režirani incidenti mogu biti kontraproduktivni kao što pokazuje inscenirana predstava u Šapcu“, rekao je Lutovac.

mihajlovic-kina-fudjing-s

Beograd, 08.08.2018 - potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas sa Ljang Đenjungom, članom stalnog komiteta Komunističke partije Kine provincije Fuđen koji predvodi delegaciju privrednika iz ove kineske oblasti

MUP se pravda administracijom

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da to ministarstvo neće izaći da ruši nijedan nelegalan objekat bez pomoći i podrške policije, jer to ni do sada nisu radili. Komentarišući odlaganje rušenja nelegalno podignutog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, istakla je da je njeno ministarstvo primenilo sve procedure koje su iz njihove nadležnosti i da će, ukoliko još nešto nedostaje od dokumentacije, to i dostaviti. Iz MUP-a je juče saopšteno da je policija odbila da asistira u rušenju, jer Ministarstvo građevinarstva prethodno nije priložilo potpunu dokumentaciju, prenosi Danas. Mihajlović je rekla da se na zahtev lokalnih inspektora ili republičkih inspektora svako rušenje objekata obavlja uz asistenciju policije, jer je to prevencija.

vojska-snajper-belorus-

Belorusija, 08.08.2018 - potporučnik Vojske Srbije Đorđe Lapčević osvojio je prvo mesto u konkurenciji 18 mešovitih snajperskih parova u disciplini Snajperski duel na Međunarodnim vojnim igrama u Belorusiji

Bez promena imena škola u Pazaru

Pozivajući se na neke svoje ranije odluke o promeni naziva škola i obrazovnih ustanova u Sandžaku, Bošnjačko nacionalno veće zatražilo je da, pre početka školske 2018/2019. godine, OŠ "Vuk Karadžić" u Novom Pazaru ponese ime Muhameda Hevaija Uskufija, a OŠ "Stefan Nemanja" ime Kulina bana. Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj", takođe u Novom Pazaru, trebalo bi, kako ističu u BNV-u, da se zove OŠ "Ahmet al Gurbi", a OŠ "Desanka Maksimović" da ponese naziv OŠ "Musa Ćazim Ćatić". „Nema promene imena škola u Novom Pazaru“, piše u Novostima uz naslov „Desanka i Vuk ’jači’ od Sulje i Ferhat-bega“.

Nejasan zakon o zaštiti podataka

Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti ni pravnicima nije jasan. Ovaj dokument nije razumljiv čak ni povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji je u Srbiji najveći stručnjak u toj oblasti. Pojedine odredbe teksta su opšte i kao da su samo prepisane iz propisa EU, smatraju upućeni, a prenosi Politika. Ako je, kažu, zakonom određeno da se u kuću ulazi na vrata, ipak je ostavljena mogućnost da se uđe kroz prozor ili odžak. Takođe, pojedini vidovi obrade podataka, poput video-nadzora, nisu uređeni, već će biti propisani novim zakonom. Na primer, nije jasno da li je prekršen zakon ukoliko neko postavi kameru u stambenoj zgradi u kojoj živi. Da li neko preko video-nadzora sme da nas špijunira i prati kada i s kim ulazimo u stan, pita list.

Dozvoljeni minus kao kazna

Kamate na dozvoljeni minus na tekućem računu ostale su imune na sva sniženja cene novca u bankarskom sektoru poslednjih godina. Prepolovljene su kamate na stambene zajmove, kao i na zajmove u dinarima, koje sada u proseku iznose oko 10 odsto, evro indeksirani zajmovi prosečno koštaju oko pet odsto, o sunovratu kamata na štednju da se ne govori. Međutim, kamata na prekoračenje po tekućem računu i dalje prosečno iznosi oko 30 odsto godišnje, piše Politika. U Srbiji ima čak 7,5 miliona tekućih računa, a njih je otvorilo pet miliona građana, što znači da neki građani imaju po dva i više računa. Nije teško zaključiti da je i broj dozvoljenih minusa približan. Korišćenjem dozvoljenog prekoračenja građani su pozajmili oko 46 milijardi dinara ili bezmalo 400 miliona evra. „Dozvoljeni minus kao kazna“, naslov je teksta.

Jubilej pozorišta iz Gračanice

Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici u oktobru obeležava jubilarnu 70-godišnjicu postojanja. Jubilej će obeležiti 8. oktobra premijerom Gogoljeve „Ženidbe“ u režiji Milana Karadžića i u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada. Reč je o instituciji koja od 1999. u veoma teškim i specifičnim okolnostima uspešno funkcioniše van svoje matične zgrade, piše Politika. U predvečerje obeležavanja sedme decenije trajanja, ansambl ovog vitalnog teatra iznenadiće u avgustu pozorišne poklonike brojnim aktivnostima. Predrag Radonjić, direktor ove teatarske kuće, kaže da su oni za kosovske vlasti institucija koja nema pravo da postoji „iako smo osnovali Narodno pozorište u Prištini i odatle proterani“. Radonjić kaže da se predstave igraju „svuda gde ima našeg naroda“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...