Stiglo tropsko leto

Anđelka Nikolić

(utorak, 07. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Pariz, 06.08.2018 - osveženje od letnje žege u Parizu

U Glini, uz ustaške pozdrave i ustašku scenografiju održan je Tompsonov koncert, kao finale hrvatske proslave akcije „Oluja“, kojom je Hrvatska etnički očišćena od Srba. Beograd je ogorčen učešćem Crne Gore i Izraela na ceremoniji u Kninu. Izraelskim vojnim avionima i pilotima nije bilo mesta na proslavi „Oluje” u Kninu, poručio je Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograda. „Oni prisustvo pravdaju komercijalnim učešćem. Mislim da je to nemoralno prema izraelskom narodu čije žrtve u Holokaustu Hrvati relativizuju, naglasio je šef diplomatije Ivica Dačić. I Crna Gora pravda svoje učešće „uobičajenim diplomatskim protokolom“. Septembar, navodno, odlučujući mesec za Kosovo. Zorana Mihajlović poriče da je išla kod predsednika na „ribanje“. Tropsko leto stiglo u Srbiju- sledećih sedam dana temperature do 35 stepeni.

nem-grozdje-berbe-

Loerzweiler, 06.08.2018 - berba grožđa u vinogradu nedaleko od Frankfurta

Medić: Izraelskim avionima nije mesto na proslavi „Oluje”

Izraelskim vojnim avionima i pilotima nije bilo mesta na proslavi „Oluje” u Kninu, poručio je za Politiku Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograda povodom učešća dva aviona F-16 u vazdušnom programu proslave zločinačke akcije u organizaciji hrvatske države u kojoj su Srbi proterani iz Krajine 1995. godine.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je rekao da je žalosno što se na proslavi „Oluje” u Hrvatskoj vijorila izraelska zastava. „Oni prisustvo pravdaju komercijalnim učešćem. Mislim da je to nemoralno prema izraelskom narodu čije žrtve u Holokaustu Hrvati relativizuju. U Jasenovcu je najviše stradalo Srba, Jevreja i Roma”, naglasio je Dačić, za TV Pink.

 „Vrlo sam uznemiren što će borbeni avioni izraelskih vazduhoplovnih snaga učestvovati u obeležavanju operacije ’Oluja’ tokom koje je Hrvatska proterala 250.000 Srba iz njihovih domova u Hrvatskoj”, napisao je direktor Centra kancelarije „Simon Vizental” u Jerusalimu i lovac na naciste Efraim Zurof  na „Tviteru”, podsećajući da do sada nijedna strana zemlja nije nikada učestvovala u ovoj hrvatskoj manifestaciji.

Prelet aviona u čijim kabinama su bili piloti-instruktori iz Izraela je pokušaj hrvatskog medijskog spina očigledno sračunat da se „ispravi” medijska slika koju je aktuelna vlast Hrvatske, veličanjem „Oluje”, poslala antifašističkoj ali i ukupnoj svetskoj javnosti, navodi se u saopštenju Jevrejske opštine Beograda.

„Jevreji pamte svoje strašne žrtve iz Drugog svetskog rata, kada smo kao i Srbi bili žrtve stranog pogroma. Nema mesta, ni hiljaditog dela milimetra, rehabilitaciji tog, na žalost i sada aktuelnog veličanja ’učinka’ Hrvatske soldateske”, kažu iz Jevrejske opštine Beograda.

 „Objašnjenja izraelske ambasade da su zbog kupoprodajnog ugovora njihovi piloti bili prisutni na nebu tokom proslave ’Oluje’ je čak uvredljivo. Mi Srbi imamo posebno moralno pravo da zamerimo našim prijateljima u Izraelu zbog ovog incidenta. Pre svega zbog zajedničkog stradanja u Drugom svetskom ratu kada su Srbi, Jevreji i Romi u jamama u koje su bacani pomešali svoje kosti ”, kaže Aleksandar Raković, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije.

ita-bolonja-nesreca-2-

Bologna, 06.08.2018 - najmanje dve osobe su poginule, a više desetina povređeno od eksplozije kamiona koji je prevozio zapaljivi materijal, na autoputu u predgrađu Bolonje

Beograd ogorčen i učešćem Crne Gore na ceremoniji u Kninu

Beograd je ogorčen učešćem Crne Gore i Izraela na ceremoniji u Kninu, ojavljuju Novosti.

Vojni izaslanik Crne Gore u Hrvatskoj, pukovnik Ivan Mašulović, učestvovao je na obeležavanju hrvatskog Dana pobede u Kninu, u okviru redovnih aktivnosti i na poziv domaćina, u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Iz Ministarstva odbrane poručuju da je Crna Gora "danas  okrenuta sigurnoj evropskoj budućnosti, i odlučno ide u korak sa razvijenim demokratskim zemljama, oslobođena balasta prošlosti“ i da „ne želi nikad više da bije tuđe bitke“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je ranije da mu je žao što je na obeležavanju godišnjice hrvatske akcije "Oluja" u Kninu, "na proslavi najvećeg stradanja mog naroda", video - oficira crnogorske vojske.

Novosti donose i reportažu iz sela Praga i izjave komšija crnogorskog oficira Mašulovića: „Stade naš Ivan uz Sekulu...“.

„Čast i bruka žive dovijeka“, piše u Kuriru, „Rđa ljudska, Srbija ga školovala a on slavi Oluju“.

Ustaški pozdrav na mestu masakra

Ustaške zastave, majice sa natpisima Za dom spremni, deo su scenografije na Tompsonovom koncertu u Glini, koji je održan nakon centralnog obeležavanja godišnjice Oluje u Kninu, objavljuju Novosti pod naslovom: „Ustaški pozdrav na mestu masakra“.

Ustašluka je u Glini bilo ceo dan, izvešene su bile zastave koje su se koristile u vreme NDH, a policija uopšte nije intervenisala. Za razliku od pustog Knina, gde za obeležavanje Oluje više nema neke posebne euforije, Tompsonov koncert opet je pobudio veću pažnju i bio poprište iživljavanja onih koji uporno žele da rehabilituju zločinački ustaški režim.

List podseća i da je Tompson održao koncert u Glini,  gde je u crkvi 1941. zaklano 1.764 Srba.

„Tottalni mrak u Hrvatsko“, javlja tabloid Alo. „Ustaško divljanje na kostima Srba poklanih u Glini“.

Hrvatska povlači ambasadora?

„Opasno ustaško ludilo“, objavljuje Informer. „Kolinda povlači ambasadora iz Srbije zbog Vučićevog govora o Oluji“.

Vučić se žalio patrijarhu na strane agenture u Crkvi

Danas objavljuje kako je protekao susret poglavara SPC i predsednika Srbije: „Vučić se žalio patrijarhu na strane agenture u Crkvi“.

Ptrijarh nije želeo sastanak u „četiri oka“, kao ni zajedničko obraćanje s predsednikom, a odbio je i izjavu za RTS.

Saborsko saopštenje o KiM bilo je razlog višemesečnog zahlađenja odnosa između Patrijaršije i Predsedništva. Nikola Selaković nekoliko puta je odbijao pozive prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve.

lIst citira Marka Jakšića: „Svi zaposleni u preostalim srpskim državnim institucijama na Kosovu dobili su 2signal“ da ne idu na molebane za KiM u Eparhiji raško-prizrenskoj.

deca-medalje-moskva-

Moskva, 06.08.2018 - dečaci i devojčice iz Srbije osvojili su 7 medalja na sportskom takmičenju koje okuplja decu lečenu od raka iz celog sveta (Svetske dečje pobedničke igre), održanom u periodu od 2. do 6. avgusta u Moskvi

Da li naprednjaci gube vlast na Vračaru

Predsedništvo Demokratske stranke Srbije (DSS) odlučilo je da svi opštinski odbori koji su u 14 lokalnih samouprava učestvovali u vlasti sa Srpskom naprednom strankom raskinu koaliciju i izađu iz vlasti, izjavio je predsednik DSS Miloš Jovanović, prenosi Danas uz pitanje: „Da li naprednjaci gube vlast na Vračaru“.

Jovanović je na konferenciji za novinare, objasnio da danas u Srbiji više nisu normalne poltičke okolnosti i da „koliko god lokalne koalicije nemaju veze sa nacionalnom politikom, moraju imati veze sa izdajom, koja je danas na delu“.

Jovanović je rekao da napuštanje lokalnih koalicija sa SNS nije uvod u ulazak DSS u opozicioni Savez za Srbiju (SZS), ali nije isključio ni tu mogućnost.

Vučićeve izjave u poslednja tri meseca su, smatra Jovanovićš, bile skandalozne i uvredljive za sve građane, u njima je sve više neistina, a koristi ih za „plašenje naroda lažnom alternativom – ili potpis na pravno obavezujući sporazum ili rat“.

Septembar odlučujući mesec za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jesen u diplomatskoj ofanzivi, najavljuje Blic pod naslovom: „Septembar odlučujući mesec za Kosovo“.

Mihajlović poriče da je išla kod predsednika na „ribanje“

Zorana Mihajlović poriče da je išla kod predsednika na „ribanje“. „E svašta, baš svašta“, odgovorila je Danasu potpredsednica Vlade.

List prenosi obrte u objašnjenjima za otkazivanja ministarkinog

Naime, novinarima je iz pres službe tog ministarstva najpre rečeno da je događaj otkazan, jer je ona „hitno pozvana na sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zbog državničkih obaveza“.

Mihailovićevu je kritikovao stranački kolega Darko Glišić „jer iznutra šalje otrovne i uvredljive strelice“, a i zbog ličnog bogaćenja.

Šabić: Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti katastrofalan

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, pozvao je Ministarstvo pravde da „konačno” objavi kompletan tekst mišljenja koje je dobilo od Evropske komisije (EK) povodom nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti, objavljuje Politika.

U izjavi za list Šabić kaže da je nacrt ovog zakona katastrofalan i da nisu uređene najflagrantnije stvari, poput, na primer, video-nadzora.

Sa druge strane, iz Ministarstva pravde odgovorili su da je mišljenje EK i Evrodžasta (Agencija EU za policijsku i pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima) o nacrtu zakona o zaštiti podataka o ličnosti – pozitivno.

Odloženo rušenje kafića na Kopaoniku

Kafić od hiljadu kvadrata na vrhu Kopaonika, po svemu sudeći, „preživeće” 7. avgust 2018. godine iako je inspekcija pri Ministarstvu za građevinarstvo, urbanizam i saobraćaj za taj dan zakazala izvršenje svog rešenja o rušenju, piše u Politici.

Međutim, kako list nezvanično saznaje, gore, na kopaoničkoj lokaciji Suvo rudište u zakazano vreme neće se pojaviti ni inspektori, ni snažne mašine. Razlog je ponajviše bezbednosni, jer od policije nije stigao nikakav odgovor na zahtev iz resornog ministarstva, to jest republičke građevinske inspekcije u vezi sa asistencijom a odgovor je, kao i u slučaju javnih preduzeća o isključenju struje i vode, trebalo da stigne još pre dva dana.

Državno preduzeće plaća račune za električnu energije nelegalnoj kafani, piše u Danasu pod naslovom: „Divljem objektu struju daju skijališta Srbije“.

Ako potrošnju restorana „Vrh 2017“ javno preduzeće naplaćuje -počinili su krivično delo. Ako je ne naplaćuju - struju plaćaju građani.

Tropske temperature stižu i u Srbiju

Pravo leto, ako pod tim podrazumevamo vrele dane, konačno je stiglo u Srbiju.Celu nedelju, najmanje sedam predstojećih dana, navode meteorolozi RHMZ, karakterisaće tropski dani sa temperaturama do 35 stepeni u najtoplijem delu dana i iznad 20 stepeni noću. Temperatura bi, po prognozama, već sutra mogla da dostigne 35 stepeni, donosi Politika.

Najtopliji dan u Beogradu bio je 24. jul 2007. godine kada je zabeleženo čak 43,6 stepeni. Apsolutni rekord u Srbiji drži isti dan u Zaječaru sa punih 45 stepeni.

„Stigao je najjači tropski talas“, objavljuje tabloid Alo. „U Srbiji sedam vrelih dana i noći“.

Evropa na udaru toplotnog talasa

Evropa je ponovo na udaru tropskog talasa, koji je ovog puta zahvatio jugozapad kontinenta. Španija i Portugalija „ključaju” na 47 stepeni Celzijusa, Francuska isključila reaktore u tri nuklearke, a Švedska ostala bez najvišeg planinskog vrha, piše u Politici. Požar besni u brdima iznad obale Algarvea, regije popularne među turistima zbog toplih izvora. Jedan od najpoznatijih hotela „Kaldas de Mončike” bio je primoran da evakuiše sve goste. U Algarveu je više od hiljadu vatrogasaca gasilo požar koji je buktao tokom prethodne noći. Oko 25 ljudi je primljeno u bolnice zbog lakših opekotina i udisanja dima, a jedna osoba zadobila je ozbiljnije opekotine.

U Srbiji nema ko da mesi hleb

Srbija bi za nekoliko godina mogla da ostane bez pekara, vozača, prodavaca i ugostitelja. Nedostatak radne snage je problem sa kojim se naša zemlja već duže suočava, a vlada taj problem rešava kreiranjem novih radnih mesta, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom radnika, izjavio je ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević, prenosi Politika.

Srbija će se zbog negativnog prirodnog priraštaja uskoro suočiti s manjkom radne snage i neće imati ko da radi. Nacionalna služba za zapošljavanje odvaja sredstva za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika kako bi se angažovali svi resursi i sprečio nedostatak radnika, objasnio je ministar.

Islamski terorizam

„Ruske službe upozoravaju, ISIS ima 46 ćelija u Bosni i na Kosovu“, objavljuje Informer. „Spremaju napade na Srpsku i Srbiju“.

Zemljotres u Indoneziji, evakuacija turista

Najmanje 142 osobe su poginule, a 230 je povređeno u zemljotresu jačine 6,9 stepeni po Rihteru koji je pogodio indonežansko turističko ostrvo Lombok i zatresao susedni Bali, saopštili su  zvaničnici, prenosi Politika.

Na hiljade kuća je uništeno u zemljotresu, a vlasti saopštavaju da spasioci još nisu doprli do pojedinih ugroženih oblasti.

Više od 10.000 osoba, među njima i veliki broj turista, evakuisano je sa ostrva Lombok u Indoneziji nakon razornog zemljotresa koji je pogodio to ostrvo. Kako se navodi, čamcima je evakuisano i oko 1.000 turista sa obližnjeg ostrva Gili.

Portparol Nacionalne agencije za ublažavanje katastrofa Sutopo Purvo Nugroho je izjavio da će broj žrtava i dalje rasti jer još uvek ima zatrpanih ljudi ispod ruševina džamije u selu u severnom delu ostrva.

„Stotine mrtvih i nestalih na turističkom ostrvu“, naslov je u Danasu.

indonezija-ZEMLJOTRES-

Sembalun, 06.08.2018 - posledice razornog zemljotresa u Indoneziji, koji je odneo živote više desetina ljudi

Trampovo čekanje iranskog Godoa

SAD očekuju da novi paket sankcija i zabrana izvoza iranske nafte primoraju Teheran da ponovo pregovara o sporazumu o nuklearnom programu. Sankcije se u Teheranu doživljavaju kao nastavak „jezika pretnji”, pa postaje jasno da će Trampova ponuda predsedniku Hasanu Rohaniju za direktan dijalog završiti kao osam prethodnih, poslatih tajno iz Vašingtona, to jest kao još jedna retorička akrobatika šefa Bele kuće, piše u Politici.

Američki predsednik oslanja se na kombinaciju štapa i šargarepe koju je koristio uoči susreta sa Kim Džong Unom. Iako je ponudio samit „bez preduslova”, iz izjava njegovih najbližih saradnika jasno je da on podrazumeva „fundamentalne promene” – za koje u Teheranu neće ni da čuju: Iran nije Severna Koreja.

hirosima-godisnjica-s

Hirošima, 06.08.2018 - u Hirošimi se obeležava 73. godišnjica od američkog bacanja atomske bombe na ovaj japanski grad

Ljubav je čudo koje pobeđuje sve

Prvi roman Siniše Kovačevića „Godine vrana” (izdavač „Vukotić medija”) je potresna pripovest o Beogradu u Prvom svetskom ratu i u prvoj godini slobode, o patnjama žena i dece, kao i vojnika koji se vraćaju u opustošeni grad, piše u Politici.

 „Roman govori o tome da je čovek u ratu uvek žrtva, bilo da je na strani pobednika ili gubitnika. U suštini rat nema pobednike i koliko god bile građene trijumfalne kapije, rat je samo poraz. Međutim, ljubav je ta sila koja pobeđuje sve, jača je od svega”, kaže autor u intervjuu za list.

„Rat ima neverovatan paradigmatski fenomen. Opasan je i kada prođe pored vas, kad samo udari repom. Ne završava se onog trenutka kad je primirje potpisano. Dugo nakon toga odsjaji sukoba ostavljaju tragove na ljudima i na njihovim sudbinama i često zakasneli udarci mogu da budu opasniji od onih koji nastupaju u prvim ratnim trenucima“.

Sačuvana ikona u požaru

„Čudo u vatrenoj stihiji u centru Beograda“, javlja Alo pod naslovom „Požar poštedeo Svetog Nikolu“. U ovom tabloidu piše „iako je stan potpuno izgoreo a tri osobe koje su se u njemu zatekle – povređene, ikona nije imala ni jeno jedino oštećenje“.

Pod istragom i hrvatski huligani i srpska policija

Policija sprovodi unutrašnju istragu o eventualnim propustima policije u slučaju incidenta koji su prošle nedelje izazvali navijači splitskog Hajduka na benzinskoj pumpi u Vrčinu, rečeno je Politici u MUP-u Srbije. Istraga je pokrenuta po nalogu ministra Nebojše Stefanovića.

Istraga bi trebalo da utvrdi i zašto patrola koja je došla na poziv radnika benzinske pumpe u Vrčinu nije pretpostavljene obavestila o divljanju huligana. To neobaveštavanje dovelo je do situacije u kojoj huligani nisu uhapšeni na putu do Bugarske iste večeri, već tek po njihovom povratku u Srbiju.

Navijačima splitskog Hajduka, koji su prekršajno osuđeni na po 15 dana zatvora, biće zabranjen ulazak u Srbiju godinu dana posle izlaska iz zatvora u Padinskoj Skeli i deportacije u Hrvatsku. Njih 14 je u petak uveče osuđeno zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru – nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje u grupi.

Izvučeno telo tinejdžera koji se prevrnuo kajakom

Na Markovačkom jezeru kraj Mladenovca izvučeno je telo Nemanje M. (19) iz sela Kusadak, koji se udavio nakon što mu se prevrnuo kajak. U tom trenutku njegov otac, koji je sa nekoliko članova porodice cele noći i jutra čekao na obali jezera, urliknuo je od bola, piše u Blicu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...