Varljivo leto, prete nove poplave

Anđelka Nikolić

(subota, 07. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Sofija, 06.07.2018 - premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije na sastanku sa kineskom delegacijom tokom Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ne očekuje da će Priština 4. avgusta u Briselu predstaviti svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Srbija će svoj predlog statuta izneti za mesec dana u Briselu. Prema najnovijem istraživanju „Faktora plus“ Srpska napredna stranka (SNS) ima najveću podršu građana - 54, 8 odsto. Amerika i Kina ušle su u otvoreni trgovinski sukob, neizvesnog trajanja i posledica. Minut iza ponoći po istočnoameričkom vremenu, Vašington je ozvaničio dodatne carine (25 odsto) na 818 kineskih artikala u vrednosti od oko 34 milijarde dolara. Peking je uzvratio novim carinama (25 odsto) na 545 američkih proizvoda u vrednosti od oko 34 milijarde dolara. Varljivo leto, prete nam nove poplave. Nevreme iz regiona stiže u Srbiju.

japan-osaka-poplave

Osaka, 06.07.2018 - spasilačke ekipe u potrazi na nestalima u poplavama posle jakih kiša na zapadu Japana

Vučić: Priština statut ZSO neće predstaviti 4. avgusta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Politiku kaže da ne očekuje da će Priština 4. avgusta u Briselu predstaviti svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Za razliku od kosovskih Albanaca, srpski upravljački tim poslednja tri i po meseca piše predlog statuta ZSO koji će biti predstavljen Briselu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić za list ističe da ima puno poverenja u upravljački tim Srba za formiranje ZSO. Dodaje da, s druge strane, ima veliko nepoverenje u namere Prištine da omoguće sprovođenje ovog ključnog sporazuma iz procesa dijaloga.

„Odavno smo u fazi kada nije vest kada se ne poštuje nešto od onoga što je dogovoreno. Vest i novost sada bi bile samo da se sa prištinske strane nešto poštuje i primenjuje”, naglašava Đurić. Podseća da su svi rokovi formiranja ZSO odavno probijeni.

crkva-kosovo-majke

Gračanica, 06.07.2018 - Eparhija raško-prizrenska, uz pomoć Kancelarije Vlade Srbije za za Kosovo i Metohiju, danas je u manastiru Gračanica dodelila zlatni orden Majke Jugovića majkama koje žive na Kosovu i Metohiji i koje su rodile i odgajaju petoro ili više dece: mitropolit Amfilohije, vladika Teodosije

Naprednjaci imaju ubedljivu podršku birača

Najnovije istraživanje „Faktora plus“ za Blic pokazuje da Srpska napredna stranka (SNS) ima podršku 54, 8 odsto građana, Socijalistička partija Srbije (SPS) je na drugom mestu sa 8, 8 odsto podrške. Sledi Đilasov SZS sa 5,2 odsto i Šešeljevi radikali sa 4, 3 odsto.

span-pamplona-fest-

Pamplona, 06.07.2018 - svečano otvaranje tradicionalnog festivala San Fermin u Pamploni

Većina u Skupštini štiti Vučića

Povodom ideje Saše Jankovića o prikupljanju potpisa za smenu predsednika Srbije, Danas objavljuje naslov: „Većina u Skupštini štiti Vučića“.

List citira Ivoševića: Nema razloga da inicijativa o prikupljanju potpisa za smenu ne uspe, ali sumnjam da če ona „proći“ u parlamentu s obzirom na broj poslanika vladajuće stranke.

Rezultati železare i dalje u senci Ju-es-stila

Smederevska čeličana beleži sve bolje rezultate, ali joj globalne prilike nisu naklonjene, piše u Danasu pod naslovom: „Rezultati železare i dalje u senci Ju-es-stila“.

Da li je Nikolić obmanuo papu

Papa Franja je trebalo da poseti Srbiju 21. i 22. maja 2016. godine, ali je poziv u polsednjem momentu otkazan. Poglavar Rimokatoličke crkve nije došao u planiranu posetu Srbiji 2016. godine navodno zbog izbora, piše u Danasu.

Stanisalv Hočevar kaže da je poseta pape otkazana zbog izbora u Srbiji a ne zbog stava SPC.

„Moguće da je poseta pape formalno otazana zbog izbora, ali je suštinski razlog neslaganje SPC“, kaže šef diplomatije Ivica Dačić.

Vesna Pešiš kaže da je Nikolić sigurno slagao papu, kao što je lagao i za hiljadu drugih stvari.

Zanimljivo, istu temu istraživale su i Novosti pa, pod naslovom „Kako je propala papina poseta“, objavljuju kako je „sve bilo dogovoreno 2016, dok je predsednik bio Tomislav Nikolić. Dolazak otkazan jer su se, navodno, tome protivili arhijereji SPC“.

medved-srb-svajc

Arosa, 06.07.2018 - mužjak hibrida mrkog i polarnog medveda, koji je 2017. godine trajno oduzet sudskom presudom nakon zaplene inspekcije za zaštitu životne sredine u Srbobranu krajem oktobra 2016. godine, zbrinut je juče u specijalizovanom prihvatilištu za medvede u mestu Arosa, u Švajcarskoj (transport gondolom)

Amerika i Kina ušle u trgovinski rat

Amerika i Kina, dve najveće ekonomske sile sveta, ušle su u otvoreni trgovinski sukob, neizvesnog trajanja i posledica kako po dalje odnose Vašingtona i Pekinga, tako i po sudbinu privrede ostatka sveta, objavljuje Politika.

Minut iza ponoći po istočnoameričkom vremenu, Vašington je ozvaničio dodatne carine (25 odsto) na 818 kineskih artikala iz uvoza, mahom elektronske komponente, delove za automobile i avionske motore, kompresore i drugu mašinsku robu, u ukupnoj vrednosti od oko 34 milijarde dolara.

Nekoliko sati kasnije, Peking je uzvratio novim carinama (25 odsto) na 545 američkih proizvoda, mahom na uvoz soje, kukuruza, pamuka, motornih vozila i aviona, u ukupnoj vrednosti od oko 34 milijarde dolara.

Trampova najava da će nastaviti sa dodatnim carinjenjem kineske robe i odlučnost Pekinga da uzvrati „dolar za dolar”, vidno brine EU, Rusiju, berze.

koreja-pjongjang-pompeo

Pjongjang, 06.07.2018 - visoki partijski funkcioner i bivši šef obaveštajne službe Severne Koreje Kim Džong Čol dočekao je američkog državnog sekretara Majka Pompea na aerodromu u Pjongjangu

Plate

Poreska uprava objavila spisak najbogatijih u zemlji, piše u Informeru pod naslovom „Najveća plata u Srbiji 240.000 evra mesečno“. List dodaje da je „menadžer sa Novog Beograda u 2017. zaradio 28,3 miliona dinara!“ (verovatno nedostaje reč „mesečno“).

Kurir piše o istrazi „o malverzacijama u Beogradskoj poslovnoj školi“ pod naslovom „Novo ludilo u aferi alavi direktor: Sam sebi dao bonus 32.000.000!“

Smiriti strasti, posvetiti se studentima

„ Mi smo ovde zbog studenata. Oni treba da se usavršavaju u inostranstvu, ali im moramo omogućiti i da se vrate u zemlju. Takav ambijent želim ovde da stvorim“, poručuje u prvom u razgovoru za Politiku v. d. rektora Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović (1970), redovni profesor ovdašnjeg Fakulteta inženjerskih nauka,  rukovodilac Centra za bioinženjering koji se naučnim radom bavio i na Harvardu.

„Situacija jeste bila vanredna i tačno je da je bivši rektor imao veliku podršku, ali imam je i ja. Od 21 člana novog saziva Saveta Univerziteta za mene je glasalo njih 20, a podržalo me je i 11 od ukupno 12 fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu“.

Ne spori da je za vršioca dužnosti rektora u narednih šest meseci izabran u jednoj vrsti vanrednih okolnosti koje su na Univerzitetu u Kragujevcu dovele do smene rektora Nebojše Arsenijevića ali je ubeđen da se situacija može popraviti i da treba smiriti strasti i posvetiti se studentima.

Majke mogu da spreče džihad

Tokom rata u Siriji i Iraku, od 2012. do 2017. godine, 878 ljudi sa zapadnog Balkana, a od toga 49 iz Srbije, otišlo je u područja na kojima su se vodile borbe, a mnogi od njih poveli su i svoje porodice, rečeno je na forumu o ekstremizmu na zapadnom Balkanu, održanom u Briselu, u organizaciji Britanskog saveta i Ministarstva spoljnih poslova, uoči Samita o zapadnom Balkanu.

Iz Sirije i Iraka vratilo se 319 osoba. Iz Srbije regrutovano 49 osoba, a nazad doputovalo svega desetoro, objavljuje Politika pod naslovom: „Majke mogu da spreče džihad“.

Prema podacima saopštenim na forumu, mnogo je onih koji se nisu vratili i o čijoj se sudbini ništa ne zna. Bezbednosne institucije intenzivno prate osobe koje su u region došle sa ratišta, kao i one za koje se smatra da su ekstremisti.

japan-tv-pogubljenje-

Urayasu, 06.07.2018 - udarne vesti na japanskim TV stanicama o pogubljenju vođe kulta Aum Šinrikjo (Aum Shinrikyo) Šoko Asahare (Shoko Asahara) koji je odgovoran za napad smrtonosnim gasom sarin u tokijskom metrou 1995. godine

Nova vojska?

„Šokantne optužbe Šiptara“, objavljuje Informer pod naslovom „Vučić pravi vojsku na severu Kosova“. U ovom tabloidu citiran je i Ivica Dačić: „Ako je to tačno, svaka čast predsedniku, pa da li neko misli da će Srbi sami da stave glavu na panj?!“

Otkriven rušilački plan?

„Evo šta spremaju opozicija i Albanci“, piše u tabloidu Alo pod naslovom „Plan za rušenje Vučića u 5 tačaka“. Lista nabraja: „(1) Počinje priča o kršennju Ustava u koju se uključuju Đilasove novine i Šolakova televizija, (2) Prikupljanje potpisa kako bi se osporio Vučić kao predsednik, (3) Po svaku cenu i na štetu srpskog naroda sprečiti dogovor o Kosovu, (4) Izazvati reakciju Albanaca o Kosovu koji bi tog momenta upali na sever Kosova i odatle jednom zauvek proterali srpsko stanovništvo, (5) Haos u Srbiji i nasilna promena vlasti“

Radna grupa isključivo za društvene mreže

Ministar Nenad Popović za Danas govori o inicijativi za borbu protiv lažnih vesti: „Radna grupa isključivo za društvene mreže“.

Kapetan Dragan

„Kapetan Dragan na slobodi do kraja“ objavljuje Srpski telegraf, pozivajući se na „odluku hrvatskog suda“.

Prete nam nove poplave

Varljivo leto. Prete nam nove poplave, objavljuje Blic i prenosi upozorenje republičkog Hidrometeorološkog zavoda: Nevreme iz regiona stiže u Srbiju, opasnost od izlivanja reka.

Snažno olujno nevreme praćeno kišom, pljuskovima i gradom, posle kojeg su delovi Hrvatske, Slovenije i Italije, kako prenose tamošnji mediji, bili potopljeni, u petak u toku noći bi trebalo da stigne i u Srbiju. Prema novom upozorenju RHMZ-a očekuje se znatno više kiše nego što je ranije najavljeno, kao i porast vodostaja na rekama širom zemlje. Najobilnije padavine očekuju se u zapadnim i centralnim delovima zemlje.

Spasavanje na Tajlandu

„Ronilac Ivan Karadžić u specijalnom timu u Tajlandu“, piše u Novostima pod naslovom „Srbin spasava male fudbalere iz pećine“.

„Voda je neverovatno prljava, da dođemo do njih treba nam 6 sati“, kaže Ivan.

Trojicu Srba uhapsili u Maliju zbog sumnje da ugrožavaju režim

Trojica filmskih radnika iz Srbije uhapšena su na Maliju jer su vlasti te države procenile da su došli kako bi destabilizovali tamnošnji režim, saznaje ekskluzivno Blic.

Srpske vlasti pokušavaju da oslobode naše filmske radnike.

Fudbal i dvojno državljanstvo

„Švajcarci zabranili Šiptare“, piše u Informeru. „Zbog ispada Šaćirija i Džake fudbalski savez Švajcarske odlučio da za reprezentaciju ne mogu da nastupaju igrači sa svojnim državljanstvom“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...