Srbi Vučića razumeti neće, smatra on

Anđelka Nikolić

(petak, 06. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Smederevo, 05.07.2018 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je pogon Tople valjaonice železare HBIS GROUP Serbia u Smederevu

Vlada Srbije obeležila je godišnjicu rada u Subotici, a premijerka Ana Brnabić ocenila je da je „učinak vlade pomerio Srbiju napred“. Rekla je i da je neozbiljno da se govori o rekonstrukciji vlade kada postoji diplomatska ofanziva u vezi sa pitanjem o Kosovu i Metohiji, i kada vlada treba da pruži podršku predsedniku Srbije u rešavanju ogromnog zamrznutog konflikta. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da u pregovorima o Kosovu moramo da se borimo da izvučemo maksimalno za Srbiju. Dodao je :„Da li će me Srbi razumeti – neće”.Vučić je najavio je da će se krajem leta ili početkom jeseni sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Kini i da će ga tada moliti za jedan veliki projekat . Ministar odbrane Alesandar Vulin ponovo je demantovao da je Srbija uputila zvanični zahtev Rusiji za isporuku raketnog sistema S-300.

moda-berlin-marina-

Berlin, 05.07.2018 - Nedelja mode u Berlinu (Fashion Week in Berlin): kolekcija - Marina Hoermanseder

Godinu dana vlade Ane Brnabić

Cela Vlada Srbije i ministri su radili posvećeno i jako sam zadovoljna postignutim rezultatima, izjavila je premijerka Ana Brnabić u Subotici i ocenila da je učinak vlade pomerio Srbiju napred, prenosi Politika.

Ana Brnabić, predstavljajući rezultate Vlada Srbije povodom godišnjice rada, na Velikoj terasi na Paliću, pred članovima vlade i novinarima, podnela je  izveštaj o deset najvažnijih rezultata koje je vlada postigla u proteklih godinu dana. Istakla je da je ona lično zadovoljna izgradnjom Kliničkog centra u Nišu, otvaranjem rekonstruisanog Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, kao i uvođenjem informatičke pismenosti u osnovno obrazovanje.

Na pitanje o rekonstrukciji vlade premijerka Ana Brnabić je odgovorila da kada postoji diplomatska ofanziva u vezi sa pitanjem o Kosovu i Metohiji, i kada vlada treba da pruži podršku predsedniku Srbije u rešavanju ogromnog zamrznutog konflikta, neozbiljno je da se govori o rekonstrukciji vlade.

Predsednica Vlade Srbije izjavila je da očekuje mnogo od Samita 16+1 Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji koji počinje sutra i gde će biti potpisano nekoliko ugovora.

Ministri „okupirali“ Suboticu, naslov je u Danasu. List u drugom tekstu donosi  deset najvažnijih rezultata vlade koje je navela premijera. Izmešu ostalih to su : bolji životni standard i  povećane penzije za pet odsto, povećane plate zaposlenima u javnom sektoru za pet do deset odsto, bolji uslovi poslovanja,  ekonomski rast, digitalizacija i bolji kvalitet života i infrastrukture.

Vučić: Kad sretnem Si Đinpinga opet ću ga zamoliti za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se krajem leta ili početkom jeseni sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Kini. Kako je rekao prilikom obilaska pogona Tople valjaonice železare „Hbis grupe Srbija”, koja je ovih dana obeležila dve godine od preuzimanja smederevske čeličane, taj susret mu je već obezbeđen. „Ja ću opet za nešto da ga molim za našu zemlju. Predsednik Si je iskren prijatelj našoj zemlji i svaki put kada bismo ga nešto zamolili on je to za Srbiju učinio”, rekao je predsednik Srbije, prenosi Politika.

Vučić je rekao da „ima ideju” o kojoj mora da se konsultuje sa premijerkom Anom Brnabić kako bi se pripremio za sastanak sa predsednikom Kine. Vučić je kazao i da se dva puta nedeljno u Beogradu sastaje sa kineskim ambasadorom Li Mančangom sa kojim razgovara o raznim temama i projektima, kao i da će imati još tema za razgovor ukoliko oni daju najbolju ponudu na tenderu za strateškog partnera za RTB Bor.

Vučić je zahvalio Kinezima na preuzimanju železare, rekavši da je dve godine od tada železara „priča o promenama u Srbiji, priča o uspehu i napretku zemlje”.

Vučić o Kosovu: „Da li će me Srbi razumeti – neće”

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa Kosovom i Metohijom , predsednik Aleksandar Vučić je naglasio da je bilo mnogo muka i problema, ali da Srbija vodi nezavisnu politiku i nijedan ambasador ne može da mu govori šta da radi, što je, kako tvrdi, bio slučaj ranije, prenosi Blic.

„Građani Srbije sada odlučuju o svojoj sudbini, ali sada moramo da imamo odgovoran i racionalan pristup, jer nije reč o dnevnopolitičkim stvarima, već o budućnosti. I moramo da se borimo da izvučemo maksimalno za Srbiju. Da li će me Srbi razumeti – neće”.

Hoće li američki predsednik doći u Srbiju?

Hoće li američki predsednik doći u Srbiju, pita Blic, a u naslovu donosi: „Diplomatska ofanziva da Donald Tramp dođe u Srbiju“.

List već nekoliko dana objavljuje svoja saznanja da postoje nagovestaji  da će se  Tramp i ruski predsednik Putin ukljućitit u rešenje pitanja Kosova.

Vulin demantuje da je Srbija uputila zahtev za isporuku S-300

Ministar odbrane Alesandar Vulin ponovo je odbacio netačno pisanje ruskih medija da je Srbija uputila zvanični zahtev Rusiji za isporuku raketnog sistema S-300, prenosi Politika.

Na opasku novinara da tu priču plasiraju tabloidi već nekoliko godina i da ona do sada nije demantovana, Vulin kaže: „Zamislite kad bih demantovao sve što vi pričate o nama. Zamislite kad bi se opredeljivao prema svemu što N1 kaže o nama i o Srbiji. Priznaćete da bi to bilo krajnje neozbiljno ”.

Zašto nam Rusi guraju S- 300 u ruke ?

Ruske službe plasiraju lažne vesti kako bi ojačale svoj uticaj u regionu. To je bio slučaj i pre dva dana, kada su tamnošnji mediji objavili da je Srbija poslala zahtev Rusiji za nabavku raketnih sistema S-300, objavljuje Blic tumačeći pitanje iz naslova: „Zašto nam Rusi guraju S- 300 u ruke ?

Aleksandar Vučić neprestano krši USTAV

Zašto se predsednik Srbije sastaje sa premijerima drugih država, pita Danas u testu pod naslovom: „Aleksandar Vučić neprestano krši Ustav“.

Predsednik na svakih nekoliko meseci prisustvuje sastancima takozvane „balkanske četvorke“, zajedno sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, što pojedini stručnjaci za pravo tumače kao jedan od dokaza „urušavanja državnih institucija“.

Saša Janković: Preuzeo je nadležnost drugih državnih organa

Bojan Pajtić: Srbija je postala despotovina.

Miloš Jovanović: Vučić brutalno gazi Ustav na kome je položio zakletvu.Srbija se ne može nazivati pravnom državom.

„Mladi bi posao u kraju i, ako može, od podneva“

Podaci Unije poslodavaca Srbije govore da je čak 70 odsto onih između 15. i 24. godine „neaktivno na tržištu rada”, objavljuje Politika pod naslovom: „Mladi bi posao u kraju i, ako može, od podneva“.

Kada je mlad i sveže diplomirani ekonomista sa zavidnim fakultetskim prosekom konkurisao za posao u jednoj međunarodnoj revizorskoj kompaniji bio je neprijatno iznenađen pitanjem zbog čega je njegova radna biografija prazna.

„Očekujete od mene da sa 26 godina imam iskustvo u radu kao ekonomista?“,  upitao je mladi diplomac.

„Ne, ali očekivao sam da u tvojoj radnoj biografiji pročitam da si zarađivao džeparac tokom studija – da si radio u kafiću, prodavao sladoled ili volontirao u nekoj kompaniji“, uzvratio mu je menadžer.

Američki džinovi interneta odneli pobedu u Evropskoj uniji

Poslanici Evropskog parlamenta odbacili su juče nacrt zakona o zaštiti autorskih prava oko kog se vodila oštra borba između velikih tehnoloških kompanija i internet aktivista, na jednoj strani, i muzičara i ostalih stvaralaca, na drugoj, piše u Politici.

Odluka predstavlja pobedu za američke džinove interneta na koje se direktiva prvenstveno i odnosi, ali su odluku slavili i građanski aktivisti. Oni su upozorili da član 13, koji bi obavezao platforme poput „Gugla” i „Fejsbuka” da filtriraju snimke i fotografije pre nego što ih korisnici postave kako bi sprečili kršenje autorskih prava, predstavlja opasnost za slobodu interneta i od njega pravi alat za nadzor. Sporan je bio i član 11 koji predviđa „porez na linkove”, odnosno da portali koji postavljaju veze ka medijskim sajtovima moraju da kupe licencu. To bi, kako su naveli protivnici, smanjilo deljenje vesti između korisnika i otežalo slobodan protok informacija, koji je suštinski važan za demokratiju.

Foto-album za svaki automobil

Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila sa svim svojim novinama je stupio na snagu i stiče se utisak da su vlasnici automobila kojima registracija ističe 4. avgusta (za svaki slučaj) pohrlili prethodnih dana da registruju svoje „ljubimce”. Vozači su čuli da će kontrola automobila ubuduće biti rigoroznija, detaljnija, trajaće duže i, što njih najviše dotiče, biće skuplja, piše u Politici.

Novina u pravilniku je da će se identifikovati broj šasije, motora i kubikaža, stroža je kontrola uređaja za zaustavljanje, upravljanje, pneumatika i svetlosne signalizacije. Kontrolori moraju da naprave pet fotografija – prednje, zadnje, leve i desne strane vozila i brzinomera. Takođe, dok se na jednoj od njih mora videti i kontrolor. Tehnički pregled automobila traje ukupno pola sata. Planirano je da ne bude samo formalnost, već ozbiljna provera vozila.

Rad na crno u obruču inspekcije

Inspektorat rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u toku prethodne godine imao je izvrsne rezultate, posebno kad je o suzbijanju sive ekonomije reč. U radu na crno zatečeno je 3.000 lica više u odnosnu na prethodnu i više od 50 odsto u odnosu na godinu ranije. Istovremeno, otkriveno je i 769 firmi koje su radile van okvira bilo kakve zakonske regulative, a od 22.411 lica koja su radila bez ikakvih papira, njih 94 odsto ili 21.171 zasnovalo je stalni radni odnos, piše u Politici.

Predviđa se uvođenje mobilnog inspektora koji će, uz pomoć aplikacije, neprijavljenog radnika moći na licu mesta da zaposli na neodređeno vreme.

Novi Zakon o memorijalima

Novosti pišu o novom Zakonu o memorijalima pod naslovom: „Novi propis ruši Aćifa i teroriste OVK“.

Sporne spomen ploče u Novom Pazaru i Preševi biće uklonjene na jesen. Savet odlučuje o uslovima za postavljanje obeležja.

Vučić: Bez dece, sve je džaba

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je juče otvaranju porodilišta u Aleksincu. Pred sam dolazak visokih gostiju rođen je zdrav dečak što su zvanice ocenile kao dobar znak, izveštavaju Novosti.

Vučić je svim građanima Srbije poručio "da razmisle šta ostavljaju iza sebe Srbiji".On je upozorio da je broj dece sve manji i manji. Srbija će nestati kao nacija ukoliko građani ne promene svest o tome.Vučić je naglasio da će država i Vlada Srbije i dalje nastaviti da rade na podsticajnim merama za podizanje nataliteta.

Novac za renoviranje aleksinačkog porodilišta obezbedila je Fondacija Dragice Nikolić uz pomoć prijatelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine i Indije.Dragica Nikolić je rekla da je uloženo 54,4 miliona dinara u obnovu.

Razvodi sve češći

„Moderna vremena“, objavljuje Informer pod naslovom „Sve više razvoda u Srbiji“. List navodi kako je „2012. razvedeno 7.372 braka a 2017. čak 9.262.“

Polovini radnika niškog aerodroma preti otkaz

Polovini radnika niškog aerodroma preti otkaz. Vlada i grad odugovlače sa davanjem saglasnosti na produženje ugovora za 48 zaposlenih, piše u Danasu.

Beli: Kafić nije moj

Lubiša Preletačević Beli za Danas govori o optužbama da je „Vučićev čovek“, o otvaranju lokala u centru Beograda i budućim planovima. List citira Belog: „Kafić nije moj, a zakup košta manje od hiljadu evra“.

Misterija vreba iz zamrznutog kukuruza

U pet evropskih zemalja bakterijom listerija monocitogenas dosad je zaraženo najmanje 47 ljudi, a devetoro je umrlo. Zamrznuti kukuruz šećerac iz fabrike multinacionalne kompanije „Grinjard” u Mađarskoj, u gradu Baja, verovatno je glavni uzrok epidemije. Zaraza je pogodila Finsku (sa 23 prijavljena slučaja), Britaniju (sa 11), Švedsku (sedam), Dansku (četiri) i Austriju, u kojoj je obolelo dvoje, prenosi Politika.

Nadležni, međutim, sumnjaju da je stepen epidemije potcenjen, jer smrznuto povrće ima dug rok trajanja, a mogu da se očekuju i novi slučajevi, s obzirom na to da je period inkubacije do 70 dana.

Prema saznanjima lista, naša zemlja takođe uvozi smrznuto povrće iz Mađarske.

Preti potop?

Infromer najavljuje „crveni meteo-alarm“ pod naslovom „Potop preti Beogradu, Bačkoj i Zapadnoj Srbiji“.

Podvig stručnjaka sa VMA

Pacijentkinji iz okoline Beograda tim stručnjaka sa VMA odstranio je liposarkom od 18 kilograma. Nije imala nikave tegobe, osim što je stomak počeo da joj raste velikom brzinom, piše u Novostima.

Iako je tumor rastao velikom brzinom, nije došlo do metastaze na drugim organima i problem je rešen intervencijom koja je trajala tri i po sata. Prema rečima lekara, pacijentkinja nije sumnjala o kakvom se problemu radi sve dok nije obavljena detaljna dijagnostika.

Novi napad na Kosmetu: Iskočili iz kola i izboli Srbina

Dvojica napadača brutalno su sinoć napala Nikolu Dejanovića (23) u selu Prilužje i sa više uboda nožem mu naneli teške telesne povrede opasne po život. Jedan od njih, albanske nacionalnosti, je uhapšen, piše u Novostima.

Prema rečima meštana, Dejanović je sa rođacima krenuo kući iz obližnjeg kafića, ali ih je u centru sela sustigao automobil iz kojeg su, posle kratkog pitanja na albanskom jeziku, izašla dvojica napadača koja su srpske mladiće najpre isprskala biber-sprejom, a potom i potegla nož.
Ovaj pokušaj ubistva je atak na najveću srpsku enklavu Prilužje, sve sa ciljem da se Srbi zaplaše i isele iz svojih domova, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn Aleksandar Mišić.

Umrla devojka koja je bila sa Jovanom kad se predozirao

Mirjana Milić (21) nađena je juče ujutru mrtva, pod nerazjašnjenim okolnostima u stanu u Ulici cara Lazara 13 u centru Beograda. Uzrok smrti biće poznat nakon završene obdukcije, ali postoje indicije da je devojka bila u kontaktu sa narkoticima, piše u Novostima.

Kako list nezvanično saznaje, ona je u noći kada je osamnaestogodišnji Jovan Paunović iz Beograda umro od prevelike količine ekstazija, bila sa njim na splavu, a zatim je dočekala njegovu porodicu na Vojnomedicinskoj akademiji.

Ko će koga?

Tabloid Alo objavljuje „šokantno otkriće“ pod naslovom „Šariću nudili slobodu ako optuži Mila i Caneta“. Reč je o Darku Šariću kome se već godinama sudi za šver više stotina kilograma kokaina, kao i o Milu Đukanoviću, predsedniku Crne Gore i Stanku Subotiću Canetu „kontroverznom biznismenu“ koji je godinama sumnjičen za šverc duvana.

Kupljen sudija?

„FIFA sumnja: Šiptarska mafija kupila Briha“, piše u Informeru o nemačkom fudbalskom sudiji Brihu za koga se smatra da je oštetio srpsku fudbalsku reprezentaciju u meču sa švajcarskim timom gde igra nekoliko fudbalera sa Kosmeta. „Feliks Brih uoči utakmice Srbija-Švajcarska imao kontakte sa Albancima iz podzemlja. Na računu mu nađeno 2.000.000 evračije se poreklo ne zna“, piše u ovom tabloidu.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...